Lovćen osiguranje AD sa rastom premije osiguranja u prvom polugodištu

Triglav grupa je u prvom polugodištu 2016. u skladu s očekivanjima poslovala u zahtjevnoj situaciji na tržištu i u okruženju sa istorijski niskim kamatnim stopama na međunarodnim finansijskim tržištima. Što se tiče poslovanja u osnovnoj djelatnosti osiguranja, Triglav glupa je postigla dobre rezultate. Na to ukazuje kombinovani koeficijent kao pokazatelj profitabilnosti poslovanja kod osiguranja imovine, koji je Grupa poboljšala te je krajem prvih šest mjeseci ove godine iznosio 93,4 %. Na tržištima izvan Slovenije sva su kćerinska osiguranja ostvarila rast premija. Lovćen osiguranje, dio Triglav grupe, je sa tržišnim učešćem od 39,2% pojačao vodeću poziciju na crnogorskom tržištu osiguranja i postigao rast premije.
Objavljeno: 19. 08. 2016 - 14:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Triglav grupa je u prvom polugodištu 2016. fakturisala približno isti iznos konsolidovane bruto premije osiguranja i saosiguranja kao i u istom periodu lani (507 miliona eura). Uzimajući u obzir prošlogodišnju prodaju češkog osiguranja Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila rast premije od 2 %. Premija osiguranja imovine, koja predstavlja 68-odstotni udio konsolidovane premije osiguranja, ostala je iznosom otprilike na istoj visini kao i lani, premija životnih osiguranja je pala za 3 %, dok je premija zdravstvenih osiguranja porasla za 3 %. U Sloveniji je matično društvo fakturisalo za 1 % manje premije osiguranja nego lani u istom periodu, dok se opseg premije drugih dvaju osiguranja na slovenačkom tržištu – Triglav, Zdravstvene zavarovalnice i Skupne pokojninske družbe, povećao za 3 odnosno 4 %.

U drugih pet država regiona Adria sva su kćerinska osiguranje ostvarila rast premije. Najveći rast i to od 20 % ostvaren je na srpskom tržištu, dok je u Hrvatskoj iznosio 12 %. U Crnoj Gori je, kako je već pomenuto, ostvaren rast od 6 %, a Makedoniji od 5 %. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje ostvarilo je rast od 12 %, a osiguranje u Banjaluci od 3 %. Uspješnost polugodišnjeg poslovanja u osnovnoj djelatnosti potvrđuje i poboljšani kombinovani koeficijent Grupe (93,4 %), kao i matičnog društva (87,6 %).

Upoređujući s prošlogodišnjim polugodištem Grupa je zabilježila za jedan odsto više bruto iznosa šteta (301,1 milion eura), a matično društvo za dva odsto (198,1 milion eura). U ovoj godini je poslovanje Grupe obilježilo i nekoliko masovnih štetnih događaja, među kojima su najveće štete bile zbog posljedica mraza u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Dosljednim sprovođenjem mjera poslovne politike Triglav grupa je, prvu polovinu godine, završila sa neto dobiti u visini od 34,2 miliona eura (matično društva sa 29,6 miliona eura) te sa bruto poslovnim rezultatom u visini od 43,2 miliona eura (matično društvo 36,8 miliona eura). Na poslovanje i na poslovni rezultat Grupe poseban uticaj imali su niski prinosi od finansijskih ulaganja zbog istorijski niskih kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U prvom polugodištu 2016. prinosi Grupe bili su za 39 % niži nego godinu dana ranije, dok su u matičnom društvu bili niži za 20 %.

Zavarovalnica Triglav je ove godine ponovo isplatila 2,5 eura bruto dividende za akciju, što je svrstava među najprofitabilnije akcije u odnosu na dividendu na Ljubljanskoj berzi.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Triglav grupa u 2016. godini u skladu sa strateškim usmjerenjima uspješno zadržava finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja. To nam potvrđuju i visoke ocjene boniteta dviju bonitetnih agencija, a prvenstveno i to da je u ovoj godini dodatno povišena ocjena s »A-» na »A« od strane priznate bonitetne agencije S&P Global Ratings. Ove godine poslujemo u situaciji kad imamo istorijski niske pa čak i negativne kamatne stope na međunarodnim finansijskim tržištima. U prvom polugodištu su na njih uticale nesigurne prilike, slab rast privrede u čitavom svijetu, niska očekivanja što se tiče inflacije i dodatna neizvjesnost povezana s Brexitom. Ne očekujemo brzo poboljšanje situacije na finansijskim tržištima, a time i veće promjene prinosa od naših finansijskih ulaganja. Zbog toga u skladu sa strateškim usmjerenjem ostajemo usredotočeni na sektor osiguranja, na kojem smo u prvom polugodištu dobro poslovali. Uzimajući u obzir predviđene prilike u kojima će se odvijati poslovanje do kraja godine, ocjenjujemo da će godišnja bruto dobit Grupe biti ostvarena u planiranom rasponu«.

Triglav Grupa na crnogorskom tržištu

U prvoj polovini 2016. godine, Lovćen osiguranje AD Podgorica, ostvario je rast premije od 6% u odnosu na isti period u prethodnoj godini te u ukupnoj strukturi ostvarene bruto premije neživotnih osiguranja i dalje drži vodeću poziciju na crnogorskom tržištu, sa tržišnim udjelom od 44,6%. Rast osigurane premije je ostvaren i u segmentu životnih osiguranja, u kojem posluje Lovćen životna osiguranja AD, koje je ostvarilo učešće od 10,2% bruto premije na tržištu životnih osiguranja. U ovom periodu je Lovćen osiguranje AD postiglo posebno visoku rast premije u segmentu zdravstvenih osiguranja. Kombinovani količnik, koji je mjera profitabilnosti osnovnog posla imovinskih osiguranja, iznosi 100,2 i bolji je u odnosu na isti period prošle godine za 4,7 postotnog poena.

»Ponosni smo održavanjem liderstva na ukupnom tržištu osiguranja Crne Gore i zadovoljni što smo prvo polugodište završili sa ovakvim rezultatima, što dokazuje da najbolje razumijemo potrebe naših osiguranika koji su prepoznali kvalitet usluge koje nudimo,« rekao je gospodin Matjaž Božič, Izvršni direktor Lovćen osiguranja AD, i nastavio: »Navedeno potvrđuje i jako pozitivan odziv naših osiguranika na uvođenje novog proizvoda autoasistencije, kojim smo, osluškujući njihove potrebe, proširili osiguravajuće pokriće za 24-časovnu pomoć na putu i na puteve širom Evrope.«

Komentari: 0

Novi komentar