Mustafa: Vlada Kosova povukla prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji!

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja Skupštine Kosova je Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore. Sjednica je počela sa dva sata zakašnjenja. Opozicija je najavila da će glasati protiv, a pokret Samoopredjeljenje organizuje proteste. Kako javlja dopisnik Tanjuga sa lica mjesta, u skupštinskim klupama su neki od poslanika Samoopredjeljenja i vladajuće Tačijeve partije. Kako RTS navodi, bez srpskih poslanika nema dvotrećinske većine, koja je potrebna za usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Objavljeno: 01. 09. 2016 - 12:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

14:40 - Završena sjednica Skupštine Kosova

14:35 -  Predsednik  Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je nakon što je premijer Mustafa povukao sa dnevnog reda prijedlog o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji rekao da  je povlačenje prijedloga u ovom trenutku  neopravdano.

14:30 - Nakon povlačenja prijedloga o demarkaciji sa Crnom Gorom, demonstranti ispred Skupštine uzvikuju "Pobjeda’’.

14:24 - Vlada Kosova povukla prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, rekao je na sjednici premijer Isa Mustafa. On je naveo da je to učinjeno zbog uslovljavanja, ali i zbog neučestvovanja poslanika Srpske liste.

13:45 - Predsednik Parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Gljauk Konjufca, rekao je da premijer Isa Mustafa, predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji, vrše pritisak na poslanike  koji su protiv ratifikacije Sporazuma o razgraničenja sa Crnom Gorom.

13:20 - Počela sjednica Skupštine Kosova. Poslanik Samoopredjeljenja Ismailj Kurteši zatražio je odlaganje sjednice zato što, kako je rekao, jesenje zasijedanje treba da počne u drugoj nedjelji septembra. Predsjednik Skupštine Kadri Veselj je odgovorio da “ovo nije jesenje zasijedanje već nastavak proljećnog”.

13:20 - Policija Kosova je uhapsila poslanicu Samoopredjeljenja Aidu Drguti jer je u njenoj torbi pronađena gasna bomba.

13:14 - Poslanica pokreta Samoopredjeljenje Donika Kadaj Bujupi privedena  je na ulazu u zgradu Skupštine nakon što je u njenoj torbi pronađen suzavac sprej.

12:53 - Sjednica još uvek nije počela. Prema riječima izvještača RTK, poslanici DPK još uvijek nisu stigli na sjednicu.

12:20 Sjednica Skupštine bi trebalo  da počne za desetak minuta. Poslanici i ministri polako pristižu. Sjednici će prisustvovati i predstavnici opozicionih partija Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Primijetno je da je ispred zgrade Skupštine pojačano prisustvo policije, Skupština je pod opsadnim stanjem, plato ispred Skupštine pun je demonstntranata. Kontrola pri ulasku u Skupuštinu je veoma rigorozna, svaka torba se provjerava ručno. Ispred  zgrade Vlade prusutan je veliki broj novinara. Demonstranti uzvikuju "Dolje Vlada’" , traže  poništenje Sporazuma o demarkacaiji, takođe nose  transparente na kojima je mapa demarkacije. Iako je ranije najavljeno, sada je i zvanično potvrđeno da poslanici Srpske neće prisustvovati u Skupštini.

11:58 - Počeo protest Samoopredjeljenja u centru Prištine. Prisutni nose albanske zastave i transparentne protiv demarkacije i vlasti. Izvještava se da je stiglo oko 17 autobusa sa pristalicama Samooprjedeljenja iz raznih krajeva Kosova.

11:16 - Policija Kosova je tokom pretresa prostorija pokreta Samoopredjeljenje konfiskovala materijale spremne za protest. Portparol Policije Daut Hodža izjavio je za Ekspres da je pronađeno 50 torbi sa Molotovljevim koktelima i flašama benzina, u jednom skladištu u Prištini. Oduzeto je kamenje i propagandni materijal. Najavljene su slične akcije širom grada.

11:15 - EU poziva na mir u Skupštini i na ulicama. Kancelarija EU na Kosovu je uoči sjednice Skupštine Kosova saopštila da je "pravo na  protest demokratsko pravo, koje se treba iskazati mirnim putem u skladu sa zakonima Kosova".

11:00 - Policija Kosova je tokom pretresa prostorija pokreta Samoopredjeljenje konfiskovala Molotovljeve koktele i tvrde predmete. Portparol Policije Daut Hodža izjavio je za Ekspres da je pronađeno 50 torbi sa Molotovljevim koktelima i flašama benzina, u jednom skladištu u Prištini. Oduzeto je kamenje i propagandni materijal. Najavljene su slične akcije širom grada.

10:50 - Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić potvrdio je za RTK2 da srpski poslanici neće prisustvovati sjednici Skupštine Kosova. Razlog je pogoršana bezbjednosna situacija i napadi na Srbe.

09:30 - Veliki broj policajaca napravio je “obruč“ oko zdanja Skupštine i Vlade.

09:15 - U Prištinu su počeli organizovano da pristižu demonstranti iz raznih krajeva Kosova. 

09:00 – Pomjeren protest Samoopredjeljenja. Umjesto u 10 sati, počinje sat vremena kasnije.

 

Izvor: rtklive.com

Komentari: 5

nole

01. 09. 2016 - 14:56

nasi drugovi
XX

01. 09. 2016 - 15:06

Crna Gora treba sad u novonastalim okolnostima da upotrebi sve ustavne i institucionalne zakonom propisane bezbjedonosne mehanizme i zaštiti naše, međunarodno priznate granice prema Kosovu. To što oni hoće sukobe i veliku Albaniju, neka razmotre sve posledice takvog ponašanja i odluka koje će (ili neće) donjeti u danima koji dolaze. A Bajden im je jasno i glasno rekao sta treba da rade u vezi toga, inače će izgubiti njihovu podršku... U krajnjem slučaju, Crna Gora može razmotriti i reviziju svoje odluke o priznanju Kosova, pa neka vide šta će
Bojovnicima

01. 09. 2016 - 15:46

Zakuvavajte negdje drugo. ovo vi nije Srbija nego Crna Gora I spoljnu politiku ce sprovoditi iskljucivo uz konsultacije sa EU I bez naglih poteza. Crna Gora nema potrebe bilo sto da radi jer je obaveza na strain Kosova. Ponistenje priznanja Kosova cete dobiti kad vam na vlast dodju cetnici iz DF-a
Ruci i Crbi...

01. 09. 2016 - 16:30

...e bo da su crpski poslanici došli-Mustafa bi sukao brkove-ovako neko će da suče makarone...?
=

01. 09. 2016 - 19:08

Opet nekadašnja prtovjekovna turska raja i poslije 2 vijeka još ima onih koji ostali ka marva.Rajo rajo danas je demokratija pa se možete udriživat i kuražit ćabakanjem koliko oćete.Ali jedno je jasno da vi je to grakćanje zaludnja rabota-kad s Turskom imperijom nemogaste Crnogorcima sužavat granice e nećete ni danas tim vašim čavkinim grakćanjem i kićenjem.
Novi komentar