FIAT 2016: "Fabrika" regionalnih autora i najava kraja agonije

Nakon tri decenije, Festival internacionlanog alternativnog teatra – FIAT biće institucionalizovan, a zatim će dobiti status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.
Objavljeno: 06. 09. 2016 - 16:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su danas najavili organizatori, te predstavnice Glavnog grada i Ministarstva kulture, više detalja biće izneseno u petak, za kada je najavljen panel o perspektivi ove manifestacije po kojoj je Podgorica bila prepoznata još od 70-tih godina prošlog vijeka.

Kako je istakla direktorica manifestacije, Ana Vukotić, u odnosu na prošlu godinu program su sveli na sedam dana. Tako će od novog rediteljskog poduhvata Dejana Projkovskog 8. septembra, do druženja sa Damirom Nikšićem dan prije zatvaranja, ovogodišnji FIAT ponuditi podgoričkoj publici 12 pozorišnih predstava na tri lokacije širom grada, te brojne prateće programe. Više je predstava iz Crne Gore koji će na festivalu igrati bez ikakve nadoknade, a među gostima su posebno najavljeni bugarski „Sfumato“ i „Fear Industry“ sa Kipra.

- Predstava „Na dnu“ kojom će u četvrtak početi FIAT, biće igrana u hali „Radoja Dakića“, prostoru gdje je prošle godine na zatvaranju izvedena „Elektra“. Otuda i naziv ovogodišnjeg festivala – Fabrika. Time ujedno želimo da podstaknemo razmišljanje o svim starim napuštenim objektima, ali i da pokrene inicijativu za osposobljavanje ovakvih prostora u umjetničke i kulturne svrhe a po uzoru na slične, već postojeće projekte u Evropi. A FIAT je prava priča u koncepcijskom smislu koja to može da započne – dodala je ona.

- Ove godine biće predsatvljeni autori koji su se već pojavljivali na FIAT-u, a ove godine tu su Andraš Urban, Dejan Projkovski, Boris Bakal, Petar Pejaković. „Sfumato“ je ovdje bio prije desetak godina, i tada je nagrađen. Pored toga, imamo najznačajnije reditelje regiona, ali najbitnije je to što imamo one iz Crne Gore. Takođe, prethodnih godina imali smo, pored ostalog, kao teme imali politički i eksperimentalni teatar, dok su ove godine tu upravo oni koji su obilježili proteklu 31 godinu FJAT-a i FIAT-a – naveo je predsjednik Umjetničkog savjeta festivala, Slobodan Milatović.

On je najavio i jedinu festivalsku premijeru, „Danzen“ Bertolda Brehta u režiji studenta Damjana Pejanovića 14. septembra, a koja se realizuje zahvaljući sredstvima dobijenim kroz konkurs Ministarstva kulture.

Biće i ove godine priređen likovni program, radionice cirkuskih vještina, a u muzičkom dijelu nastupiće podgorički reperi Džej Džej Okoča, DJ Stefan i ekipa sa Radija „Krš“.

- Ovogodišnji književni program biće posećen novoj jugoslovenskoj prozi. Urednik Vladimir Đurišić je ostatak ovog segmenta zamislio kao niz predavanja koja će održati šest eminentnih mladih teoretičara. Predavanja će na različite načine preispitivati mjesto umjetnosti u savremenom društvu – precizirala je PR manifestacije, Milena Đukić.

Vukotić je s ponosom rekla kako je, nakon četiri godine podrške države, konačno došlo vrijeme da se osigura budućnost manifestacije koja će sada vjerovatno imati cjelogodišnji program. 

- FIAT kao festival alternativne scene i urbane kulture, traje više od trideset godina i dokaz je da podgorička publika već duži niz godina ima potrebu da preispita zvanične forme umjetnosti. Zato svima nama, kao građanima Podgorice, imponuje što FIAT i dalje postoji – navela je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević.

Ona je podsjetila da Glavni grad i ove godine sufinansira FIAT sa 15.000 eura, te da će njihove buduće obaveze biti definisane pomenutim ugovorom.

Govoreći o festivalima od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, Dragica Milić iz Ministarstva kulture je podsjetila da četiri manifestacije imaju taj status - Filmski festival u Herceg Novom, Kotor Art, Međunarodni TV festival u Baru i Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju.

- U skladu s prioritetima razvoja kulture, ministarstvo smatra da jednom određenom broju festivala još treba dodijeliti takav status. Po prioritetima razvoja, FIAT je u projekciji već duži vremenski period, jer ima istaknuto mjesto zbog stečene prepoznatljivosti, afirmacije nezavisne kulturne scene, kao i zbog podsticanja interkulturnog dijaloga – potcrtala je ona.

Podršku FIAT-u ove godine takođe daju CNP – tehnički i logistički – zatim Muzeji i galerije Podgorice, KIC „Budo Tomović“, kompanija „Radoje Dakić“ te Fondacija Petrović Njegoš.

Tročlani žiri koji će odlučivati o nagradama čine balerina i koreografkinja Sonja Vukčević, dramaturg Balša Poček te novinarka Rosanda Mučalica.

Ulaz na sve programe je besplatan.

K.J.

Foto: FIAT/Vedran Ilić

Komentari: 0

Novi komentar