Tri predstave i izložba Dragana Radulovića na otvaranju 5. Festivala lutkarstva

Jubilarni Peti međunarodni festival lutkarstva biće večeras zvanično otvoren u KIC-u „Budo Tomović“ u 20 sati, kao dio programa Podgoričkog ljeta 2016.
Objavljeno: 14. 09. 2016 - 10:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Manifestacija će u Podgorici početi već u podne u KIC-u, osnivačkom skupštinom UNIMA centra Crne Gore (UNion Internationale de ta MArionnette) - nevladine organizacije pri UNESCO-u, koja okuplja umjetnike posvećene lutkarstvu.

Drugi prateći program danas je otvaranje izložbe „Jastuk za mrave“ manje poznatih radova našeg čuvenog umjetnika Dragana Radulovića u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u 19 časova. Postavka će biti otvorena za posjetioce do 18. septembra, u terminu od 14 do 20 sati, na prvom spratu Dvorca.

Festival će zvanično otvoriti sekretarka za kulturu Glavnog grada mr Nela Savković-Vukčević u 20 časova u Velikoj sali podgoričkog KIC-a, nakon čega će biti izvedena predstava „Alisa u zemlji čuda“ Pozorišta lutaka iz Niša.

Festival danas počinje i u Centru za kulturu i sport u Andrijevici, gdje će od 11 i 13 sati biti izvedena predstava „Kad je sve bilo zeleno“ Teatra Ključ iz Tel Aviva, dok će u Centru za kulturu u Danilovgradu u podne na programu biti predstava „Toliko mora“ koju izvode Kris Migel i Danilo Tomić iz Sao Paola.

Drugog dana Festivala na programu je predstava „Kad je sve bilo zeleno“ u sali DODEST od 11 i 18 sati, dok će u Velikoj sali KIC-a biti igrana „Lenka“ Lutkarskog pozorišta „Bjalistok“ iz Poljske u terminima od 12 i 20 sati. Sjutra će publika u Beranama vidjeti predstavu „Maksimka i Galinka“ Pozorišta glumca i lutke „Ternopolj“ iz Ukrajine u sali Centra za kulturu od 11 sati, dok će istovremeno u Petnjici biti igrana predstava „Karađoz“ Teatra snova „Gulhane“ iz Istanbula. „Alisa u zemlji čuda“ na programu je u Dvorani „Park“ u Herceg Novom od 12 časova, dok će se u Kolašinu istovrmeno igrati brazilska predstava „Toliko mora“ u sali Centra za kulturu.

Centar za djelatnosti kulture „Vojislav Bulatović Strunjo“u Bijelom Polju ugostiće u petak turski ansambl koji će od 15 sati izvesti predstavu „Karađoz“, dok će u mojkovačkom Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ u 18 sati biti izvedena ukrajinska predstava „Maksimka i Galinka“.

U subotu, 17. septembra biće održane dvije radionice: „Karađoz za djecu“ koju će voditi Goher Ergun od 11 sati, te „Lutkarski kutak“ pod vođstvom Antonjine Enalijeve od 17 sati, takođe u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri u kome su: reditelj i dramaturg Goran Bulajić, prof. dr Fatma Kečeli sa katedre za pozorište Univerziteta Duzdže iz Turske, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela u Rusiji David Semenovič Burman, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ iz Srbije Jelena Stojanović Patrnogić, i glumac Gradskog pozorišta Podgorica Sejfo Seferović. Osim stručnog, glasaće i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu, kojim predsjedava Novak Nikolić, a članovi su još Mara Đaletić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić, Mia Vojvodić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Nikola Grudić, Dušan Šoškić i Ognjen Novosel.

Komentari: 0

Novi komentar