Sjutra potpisivanje sporazuma o saradnji BIO-ICT - CETI

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, BIO-ICT Centar izvrsnosti u bioinformatici i Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) potpisaće sjutra u 10h memorandum o saradnji.
Objavljeno: 22. 09. 2016 - 11:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Cilj ovog sporazuma je uspostavljanje saradnje radi razvoja i unapređenja informacionog sistema koji se razvija u okviru BIO-ICT-a, zajedničkih naučnih istraživanja i prijavljivanja na nacionalne i međunarodne konkurse.

BIO-ICT prepoznaje značaj uključivanja CETI-ja u proces implementacije naprednih riješenja zasnovanih na informaciono-komunikacionim tehnologijama, posebno u dijelu  analize vazduha i zaštite od zračenja u Crnoj Gori.

U ime BIO-ICT-a sporazum će potpisati dekan Elektrotehničkog fakulteta dr Zoran Veljović, a u ime CETI-ja izvršni direktor Nada Medenica.

Prvi Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT) u Crnoj Gori na Univerzitetu Crne Gore realizuje se kao trogodišnji program istraživanja koji vodi Elektrotehnički fakultet, a finansira ga Ministarstvo nauke Crne Gore kroz sredstva kredita Svjetske banke (INVO projekat) od juna 2014. godine.  Partneri na projektu su: Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje, Biotehnički fakultet, Centre for TeleInFrastrukture, Aalborg University, Denmark, St. Petersburg scientific research center for ecological safety, Russian academy of sciences, Green House Jovović i COGIMAR. BIO-ICT konzorcijum prepoznao je značajne mogućnosti za implementaciju novih pametnih rješenja zasnovanih na informaciono-komunikacionim tehnologijama u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori, u svrhu proizvodnje visoko kvalitetne hrane i ekološkog monitoringa. Glavne  primjene (aplikacije) koje se istražuju su iz sljedećih oblasti: održiva poljoprivreda, praćenje usjeva, šuma i vodenog/morskog ekosistema, razvoj tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analiza i standardizacija prehrambenih proizvoda, kontrola kvaliteta zemljišta.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) osnovan je u skladu sa politikom Vlade Crne Gore kao referentna institucija za kontrolu hrane i dijagnostiku za toksikanata i sa ciljem vršenja kontrole kvaliteta svih segmenata životne sredine. CETI je prvenstveno osnovan za kontrolu hrane i svih segmenata životne sredine i sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, potvrđujući svoj kvalitet kroz saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama. CETI je društvo sa ograničenom odgovornošću u državnom vlasništvu i akreditovana laboratorija. Sektor za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja ima četiri odsjeka (za organsku analitiku, neorgansku analitiku, analitiku vazduha i zaštitu od zračenja). Kroz interlaboratorijske  testove CETI pokazuje svoju kompetentnost u analizi hrane, vode, sedimenta, vazduha i zemljišta. Jedan od glavnih ciljeva je, da kroz jačanje svojih istraživačkih kapaciteta, CETI pruži svoj doprinos jačanju  istraživačkih kapaciteta Crne Gore.

Komentari: 0

Novi komentar