Sveta Gora bojkotovala Amfilohija, muk medija Ruske crkve o događaju u Baru

Sveštena Epistasija „monaške republike“ poluostrva Sveta Gora, koja uživa autonomiju pod formalnom jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, nije udovoljila Amfilohiju Radoviću koji je ispred SPC tražio da se lobanja Sv. Vladimira Dukljanskoga donese u Bar povodom osveštavanja Sabornoga hrama. „Bugarski Manastir Zograf na Sv. Gori čuva glavu Sv. Jovana Vladimira i sabor njihovih staraca odobrio je odluku o njenome donošenju u Bar“, kazao je Amfilohije za Radio Bar 16. septembra, ali je dodao da „odluka treba da prođe kroz dupli Sabor staraca Sv. Gore, koji je trebalo da se sastane prije nekoliko dana, ali se to nije desilo; vaseljenski patrijarh mi je obećao da će kontaktirati Svetog Prvog, kako nazivaju predśednika Sv. Gore, i posredovati da lobanja bude tu, na osveštanju“.
Objavljeno: 27. 09. 2016 - 11:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

BEZ MOŠTIJU: Uprkos urgenciji Vartolomeja I Arhondonisa, Amfilohijevog školskoga druga, časni starci, koji predstavljaju 20 manastira Svete Gore, nijesu dali pozitivan odgovor. 

To ne iznenađuje – patrijarhu carigradskome je „monaška republika“ najsnažnija opozicija u njegovoj jurisdikciji. 

Većina monaha Sv. Gore ima podudarne stavove sa Moskovskom patrijaršijom oko samoproglašenoga Svetoga i Velikoga Sabora koji je održan u drugoj polovini juna o.g. na Kritu. Saborovanju je prisustvovalo 10 crkava, dok su ga, od pozvanih bojkotovale četiri crkve – uključujući i Rusku. 

Tako je svetkovina u Baru protekla bez moštiju Svetiteljevih sa Svete Gore, ali i iz Albanije, jer Albanska pravoslavna crkva (APC) čuva njihov najveći dio. 

Amfilohije je ranije tvrdio da je „u živome kontaktu“ sa poglavarom APC, arhiepiskopom Anastasiosom Janulatosom, koji mu je obećao „da će mošti za ovu priliku donijeti u Bar“, ali za to, prnijeli su mediji, „nijesu dobijene odgovarajuće dozvole“.

Nije se, dakle, Božijom voljom, ostvarila Amfilohijeva javno saopštena želja da se, pod okriljem SPC, kako je rekao, „u Baru spoji glava sa tijelom Sv. Jovana Vladimira“.

2 novo

 Od pozvanih 14 poglavara crkava u Bar došla, uz poglavara SPC, svega još dvojica Grka. 

GRČKI GOSTI: SPC je objavila da je ceremoniji 25. septembra u Baru načelstvovao poglavar Jerusalimske patrijaršije Teofilo III Janopulos, uz sasluženje patrijarha SPC Irineja Gavrilovića, zatim poglavara APC Anastasiosa i arhiepiskopa srpske autonomne Ohridske arhiepiskopije Jovana Vraniškovskog – a  tome činu su, kako je navedeno, „prrisustvovali i predstavnici svih pomjesnih pravoslavnih crkava“. 

Poglavari Jerusalimske patrijaršije i Albanske crkve su etnički Grci. Te dvije crkve su po broju vjernika među manjim u pravoslavlju. Službeni jezik im je i grčki. 

„Romfea“, crkvena agencija na grčkome jeziku, javila je da je u Baru juče bio jedan ili više arhijereja iz Carigradske patrijaršije – nije precizirano.

Amfilohije je više puta od 4. juna o.g. najavio da će i u Baru, „kao i prilikom osveštavanja hrama u Podgorici, učestvovati sva Vaseljena preko prvojerararha svih pomjesnih crkava na čelu sa carigradskim, jerusalimskim, ruskim i srpskim patrijarhom“. 

Primjera radi, na svečanosti osveštanja Sabornoga hrama Hristovoga Vaskrsenja APC u Tirani srednom 2014. su činodjejstvali poglavari sedam autokefalnih crkava, uz sasluženje arhijereja iz još četiri druge crkve.  

Oni su specijalno za tu priliku doputovali u Albaniju, dok su poglavari nekoliko crkava – uključujući patrijarha  ruskoga Kirila I Gundjajeva i Vartolomeja carigradskoga – početkom oktobra 2013. istoimeni hram u Podgorici osveštali nakon što su se prethodno u Srbiji okupili drugim povodom, radi proslave 17 vijekova Milanskoga edikta.

POGREŠNA PROCJENA: Prema crkvenome kalendaru, Sv. Vladimir se proslavlja 22. maja, odnosno 4. juna po novome kalendaru, dok se na Svetu Trojicu – pedeset dana nakon Vaskrsa – iznosi njegov krst na vrh Rumije. 

Nije bilo ništa logičnije nego da novosagrađeni hram koji je njemu posvećen bude osveštan na jedan od ta dva praznika. 

Ali se to nije desilo zbog pogrešne procjene Amfilohija da bi mogao organizovati reprizu događaja kao u Podgorici i Tirani – sabrati u Baru veći broj poglavara autokefalnih crkava. 

Njihovo okupljanje u junu o.g. nije bilo moguće zbog priprema i održavanja saborovanja na Kritu. Tako je Amfilohije za 25. septembar – dan koji nema nikakvu direktnu vezu sa Sv. Vladimirom – odložio osveštanje hrama. 

Međutim, od 14 pomjesnih autokefalnih crkava koje sebe smatraju kanonskim, službi u Baru prisustvovali su prvojerarsi iz svega tri crkve: SPC, Jerusalimske i APC.

Kuriozitet je da se na svečanosti u Baru pojavio jedan arhijerej iz Makedonske pravoslavne crkve (MPC), čiju autokefalnost Srpska patrijaršija ne priznaje i naziva je od 1967. „raskolničkom“. 

 

3 novo

Amfilohije se krajem avgusta o.g. pismom obratio poglavaru  MPC, oslovljavajući ga sa punom kanonskom titulom Arhiepiskop Ohridski i   Makedonski i Mitropolit

AMFILOHIJEVO PISMO MAKEDONCIMA: U Baru je bio mitropolit debarsko-kičevski MPC Timotej Jovanovski, koji je sveštenstvu SPC predao dar: djelić moštiju Sv. Vladimira Dukljanskoga, čija se podlaktica čuva u crkvi Svetoga Nikole u Ohridu.

Amfilohije je kazao da je „Timotej moj bivši student“. Kada je Timotej diplomirao 1976. na Teološkome fakultetu u Beogradu, Amfilohije je na njemu bio asistent ili docent.

Međutim, nema mjesta za intimiziranje, tj. svođenje na neke privatne, a ne zvanične relacije čin dolaska jednoga arhijereja iz, za crkveni Beograd, „raskolničke“ autokefalne MPC na svečanost koju organizuju Amfilohije i SPC. 

MPC je i 2008. dio moštiju Svetoga Klimenta Ohridskoga, koje se čuvaju u hramu Svetoga Pantelejmona u Ohridu, poklonila Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. Mošti je u Plovdiv, za tamošnji novosagrađeni hram Sv. Klimenta, odnio takođe mitropolit debarsko-kičevski Timotej, nakon što je prethodno „Sveti Sinod MPC pozitivno odgovorio na molbu Bugara“, tj. nadležnoga episkopa Plovdiva.

I sada se desilo isto, samo što je SPC – odnosno njena Eparhija crnogorsko-primorska – detalje skrila od ovdašnje javnosti, za koju i dalje propagira teoriju o „raskolnicima“, svejedno da li makedonskim ili crnogorskim! 

Naime, Amfilohije se krajem avgusta o.g. pismom obratio poglavaru „raskolničke“ MPC, Stefanu Veljanovskom, oslovljavajući ga sa punom kanonskom titulom: Arhiepiskop Ohridski i Makedonski i Mitropolit Skopski.  

U pismu, koje su prenijeli svi makedonski mediji, Amfilohije je, kako to protokol nalaže, snishodljivo zamolio Stefana, da Sv. Sinod MPC odobri da se čestice moštiju Sv. Vladimira, koje se čuvaju u Ohridu, donesu u Bar. 

I tek nakon što su poglavar MPC i makedonski Sv. Sinod odobrili molbu mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC, otputovao je u Bar mitropolit Timotej – koji je, iako Amfilohijev „bivši student“, a možda baš i zbog toga, jedan od „najtvrđih“ među arhijerejima Makedoncima da u pogledu autokefalnosti MPC, uprkos višedecenijskom pritisku i osporavanju od strane Srba, nema odstupanja.

 RUSI: No, što je se Rusima i Amfilohijevoj najavi da će mu u Bar doći i patrijarh moskovski i cijele Rusije? 

U Baru se 25. septembra pojavio samo Teodosij Vasnjev, mitropolit tambovski i raskazovski Ruske pravoslavne crkve. 

Teodosij je u proljeće 2013. bio u pośeti Mitropoliji debarsko-kičevskoj MPC, kod pomenutoga mitropolita Timoteja. 

Prema ranijim najavama, Moskovska patrijaršija bi trebalo da posreduje u rješavanju makedonskoga crkvenoga pitanja, na šta je – čini se nevoljno – SPC dala saglasnost. 

Autokefalnost „raskolničke“ MPC, kako je službeno najavljivano, trebalo je da se rješava nakon Sabora na Kritu, ali kako su ga Rusi bojkotovali – pitanje je odloženo.

Iako je skupu u Baru prisustvovao mitropolit Teodosij Vasnjev, službena glasila Moskovske patrijaršije, kao i njoj bliske specijalizovane redakcije iz velikih ruskih  agencija – poput „RIA Novosti“ i „Interfaxa“, koje ažurno izvještavaju o iole značajnjim religioznim događajima u svijetu – ignorisale su, kako najavu, tako i sam događaj. 

O crkvenoj svečanosti u Baru u Moskvi nije objavljena niti jedna informacija.

Na drugoj strani, uočljivo je da u službenome saopštenju SPC, na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ruski mitropolit Teodosij nije poimenično naveden kao saslužitelj prilikom službe osveštanja hrama u Baru.

LEŠEVI ĐECE U TEMELJIMA: Izgradnju srpskoga Sabornoga hrama u Baru, podśetimo, SPC je započela nakon uspješnoga referenduma o nezavisnosti, ne skrivajući namjeru da i dalje kao parapolitička filijala Srbije neosnovano prisvaja religiozno i kulturološko naslijeđe Crne Gore.

Prvi priložnik je bio Aleksandar Nikitović bivši šef kabineta i savjetnik za tajne službe Vojislava Koštunice.

Priložnik je bio i Miroslav Mišković, srpski tajkun protiv koga se u Beogradu vodi sudski postupak protiv malverzacija. 

Amfilohije je u februaru ove godine, uoči izricanja prvostepene presude Miškoviću (nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora i kaznu od osam miliona dinara), bio u Beogradu na proslavi jubileja „Delta holdinga“. 

Mitropolit crnogorsko-primorski je tada najavio da će Miškovića i zbog priloga hramu u Baru odlikovati „Ordenom svetoga kneza Jovana Vladimira“.

U iskopima temelja za srpski hram u Baru su u novembru 2007. pronađeni leševi dvojice šestogodišnjih mališana – blizanaca romske nacionalnosti. 

Okolnosti njihove nasilne smrti nikada nijesu službeno utvrđene i javno saopštene.

Komentarišući taj događaj, Amfilohije je, kako prenosi list „Dan“ od 18. septembra o.g., kazao:

„Ta đeca, Bog zna kako su se tu našla, na svoj su način u temeljima ovoga hrama, a time temelji postaju još besmrtniji“. 

Antena M 

Komentari: 29

M. Đ.

27. 09. 2016 - 11:49

CG u NATO pa rijesavati unutarnje kulturolosko, identitetsko i drustveno-nacionalno pitanje kad se postavi štit prema "braći".
Piši briši,mjauči,jauči..

27. 09. 2016 - 13:12

..Ali-ka što se vidi-SPC posadi crkvu po sred Bara-uz AMIN-zvaničnih organa ND MNE? Ko laže.. Ivo ?-pripita gospodar? A ivo će :Gospodaru onaj kome se ne smije reći...? E bo ...Crna Gora bez ospodara-ka tiva brez spica...?
Guest_14324

27. 09. 2016 - 18:11

Amfilohije je bezbožnik, manipulator i falsifikator istorijskih činjenica. Sve najgore je utkano u njegovu dusu i glavu.7
Doclea

27. 09. 2016 - 22:44

Mi Crnogorci pravoslavci, Crnogorci katolici i Crnogorci Muslimani imamo iste zajedničke katoličke korjene, to je naša zajednička i prva tj.temeljna vjera svih nas današnjih Crnogoraca. Pod raznim istorijskim okolnostima smo mijenjali vjere kako su dolazile vjekovima druge vjere i vojske ali to nas ne spriječava da poštujemo našu prađedovsku i osnovnu "Dukljansku" katoličku vjeru koja je ujedno i najstarija vjera u Crnoj Gori i traje u nas 1000 godina od 1057 godine. Zato poštovanje našim slavnim i dubokim evropskim korjenima. Crnogorci-Dukljani su svoji na svome ođe vjekovima! Ojha!
Bili smo

27. 09. 2016 - 23:20

pripadnici jedinstvene Crkve koja se podijelila 1053 god. Ako hoćeš da se pokatoličiš onda to uradi, nemaš mandat da govoriš u ime Dukljana. I, Doclea, ne budali...
Katunjanin

30. 09. 2016 - 09:05

Svi mi Crnogorci i Srbi i Muslimani imamo paganske korjene. A ta teza bili smo katolici je Vatikanska, jer ako smo do 1054. bili jedno, a ako je od 1219. ustanovljena pravoslavna srpska crkva u CG, katolici smo drzavno, mogli biti u vrh glave 165 godina, dok smo pravoslavci jos malo pa 800 godina...Sto bi se ja vezao za 165, a ne za 800 godina!!!
Ateist

30. 10. 2016 - 13:08

Vezi se ti za sto godj hoces. Ali isto mislim da je ljepse zivjet nevezan.
Doclea II

02. 10. 2016 - 18:25

Tačno tako Doclea. Sve crkve u Crnoj gori građene su, u vremenu kada smo svi bili katolici. Vlaske crkve. I ti njihovi Nemanjići bili su katolici do jedne ure, samo što njih sa pastirima iz SPC ne interesuje istina. PS. Naučno dokazano, da 2000 godina religija svađa narode i cijepa države ratujuci, kako kleru odgovara. U našem slučaju to radi SPC plasirajući nam mitsku istoriju..
Docleano

31. 10. 2016 - 09:59

incredibile ma vero
Šaka Zulu

12. 12. 2016 - 13:20

Baš si ti stručnjak za genealogiju Crne Gore i njenih žitelja, koliko ovdje ima avetinja, nekada je ovo bio ozbiljan portal!
Doclea

28. 09. 2016 - 00:33

Tačno je, vjera je jedna. Onda 1053 dolazi do raskola Hrišćanstva na istok i na zapad i Duklja potpada pod zapadni Rimski uticaj i postaje katolička zemlja sa prvom Nadbiskupijom koja traje i danas u Crnoj Gori a stara je skoro 1000 godina. Onda prve Crnogorske dinastije Vojislavljevići kao i Balšići bili su katolici. Pravoslavlje se tek javilo 300 godina u Crnoj Gori nakon Duklje a islam 500 godina poslije Duklje. Znači naša prva vjera je katolička. Ne može se osporiti istina. Pametnom dovoljno!
Da nije 1054 godine...?

29. 09. 2016 - 18:50

Pravoslavlje se javilo u Crnoj Gori-pardon DUKLJI-1189-okupacijom i razaranjem-iste (liši grada Kotora-kome Nemanjići-Srbi dadoše autonomiju-kakvu do dans nije imao-niti će!)-i sve tako do 1360.godine,kada Srbi-Nemanjići POSADIŠE Balšiće svoje vazalčiće-za prokoradure Zete(gornje i donje)-draga uzvištana Doclea...?!!!! I na ultimu-moj ti je prijedlog draga Docleo-viđi bio veseo,pa nađi nekoga u Kotor,da te poduči iz računa iz drugog razreda osnovne škole? Jer ti se pobrka sabiranje..1189.godina (nestanak-razaranje Duklje) i tvojie "post festum"javljanje Islama u CRnoj Gori-500 poslije Duklje?! Što bi neznaveni đačić drugog osnovne-na abakus-skontai da su Osmanlije stigle u naše krajeve-teke 1689 godine-iiiti 8 godina prije dolaska Petrovića Njegoša (1697)? Uz dopitanje-a nu bogati kad se Stanko Ivanbegov poturčio-i od kad do kad je Skenderbeg (Stanko)-vladao Gornjom i donjom Zetom? I potonje koliko vremena su Ivanbeg i sin mu Đuro Ivov-bili vazalčići Mlečića i Turaka? Eli prije 1689?
Da nije 1054 godine...?

29. 09. 2016 - 18:50

Pravoslavlje se javilo u Crnoj Gori-pardon DUKLJI-1189-okupacijom i razaranjem-iste (liši grada Kotora-kome Nemanjići-Srbi dadoše autonomiju-kakvu do dans nije imao-niti će!)-i sve tako do 1360.godine,kada Srbi-Nemanjići POSADIŠE Balšiće svoje vazalčiće-za prokoradure Zete(gornje i donje)-draga uzvištana Doclea...?!!!! I na ultimu-moj ti je prijedlog draga Docleo-viđi bio veseo,pa nađi nekoga u Kotor,da te poduči iz računa iz drugog razreda osnovne škole? Jer ti se pobrka sabiranje..1189.godina (nestanak-razaranje Duklje) i tvojie "post festum"javljanje Islama u CRnoj Gori-500 poslije Duklje?! Što bi neznaveni đačić drugog osnovne-na abakus-skontai da su Osmanlije stigle u naše krajeve-teke 1689 godine-iiiti 8 godina prije dolaska Petrovića Njegoša (1697)? Uz dopitanje-a nu bogati kad se Stanko Ivanbegov poturčio-i od kad do kad je Skenderbeg (Stanko)-vladao Gornjom i donjom Zetom? I potonje koliko vremena su Ivanbeg i sin mu Đuro Ivov-bili vazalčići Mlečića i Turaka? Eli prije 1689?
Guest_98853

28. 09. 2016 - 01:56

Bili smo pripadnici jedinstvene Hrišćanske Crkve pod utjecajem Rima i Pape tada a nakon raskola 1053 Duklja je i dalje ostala ono što je i bila, zemlja pod utjecajem Rima i Pape iliti zapadno Hrišćanstvo, dok se istočno od Duklje koja je bila na granici diobe pojavilo istočno Hrišćanstvo ili pravoslavlje. Znači Duklja je katolička zemlja bila i ostala. A katoličanstvo je tako prva i temeljna vjera nas Crnogoraca. Ne treba se toga stiđet. Ne treba se stiđet istine, svojih korjena. Sv. Vladimir Dukljanski je utemeljivač Crnogorske države, tako ružno je živjet u laži pa koliko god ta laž lijepa bila. Popovi su mnoga zla napravili. A rade to i danas, zavađaju, prekrajaju, falsifikuju,... Tako su i istu vjeru podijelili te kobne godine 1053, stvorivši "novu" tzv/ vjeru pravoslavlje na istok kontinenta. Koje se kasnije, mnogo kasnije proširilo Crnom Gorom tek par vjekova poslije Duklje.
Guest_6374

28. 09. 2016 - 02:40

Ne može SPC da svojata Crnogorsku baštinu. Viđeli su to moćniji od Amfilohija pa nijesu ni došli. Ne žele se brukat, zato nije bilo u medijima. Ovo pravoslavlju Srpskom ne treba. Skandal!
A kako neko može da...

28. 09. 2016 - 12:45

...svojata svoju baštinu? To se na srpsko-crnogrskom jeziku zbori:..A da čoče čuva svoje na svojoj zemlji-od iskona od NEMANJIĆA-1189.godine..pa na ovamo za vijeke vjekova AMEN..!
Najveća PRAVOSLAVNA CRKVA..

29. 09. 2016 - 09:22

...NA PLAVOM JADRANU! NIJE STRANA-IMPORTOVANA-sa ZAPADA via OKUPATOR-okupatorska!!!! DOMAĆA-DOBO CRNE GORE!!!!
Nick

28. 09. 2016 - 03:04

Kosti neduzne djece... komadi "svetaca" raskomadani i razasuti od jedne do druge crkve...pa dje to ide Pravoslavlje? U paganstvo? Popovi sastavljaju lobanje i kosti da strase jadni narod. Tuzno i zalosno
зограф

28. 09. 2016 - 11:13

овај текст врви од следећег: нетачни закључци на темељу додуше углавном тачних чињеница. Јовановић све то зна, вешт је и образован, мора се признати, али игра у порешној екипи
Boško Agram

30. 09. 2016 - 13:29

Gospodin Vladimir Jovanović je jedan od najbitnijih ljudi za crnogorstvo danas. Hvala puno na Vašem radu. Sve najbolje!
Osobito kad si mu ti na spot..

02. 10. 2016 - 20:04

...dargosni Boško Agramu?
Dekatera

09. 10. 2016 - 00:59

Kojoj je crkvi pripadao Joan Vladimir
Dekatera

09. 10. 2016 - 01:01

KOsara je bila kćerka Cara Samuela, a aksnije se zamonašila poslije Vladimirove smrti. Samuilo je ratovao protiv Vizantije , koje je on bio crkve
Ko je objesio Vladimira i

09. 10. 2016 - 16:27

...đe ga je sahranila?
Dekatera

09. 10. 2016 - 01:08

U Kotoru od 6 vijeka do 1902 nije bilo ni jedne ograđene pravoslavne crkev u gradu. Jedan oltar u Sv, Luke je dat na korištenej pravolsavnima za zahvalu odbrane grada od Turaka, a kasnije i sad cijela katolička crkva Sv. Luke. Sv. Nikola je renovirana , ili novoizgrađena, pravoslavna crkva, na temeljima izgorene katoličke crkve istoimene Sv. Nikole uz donaciju Austriskog cara Franje Josipa, koji je darivao ok 75 posto vrijednosti crkve. Isto je darivao za crkvu u Dubrovniku u Zgrebu i Sv. Spiridona u Trstu, poslije 10 godina ga je Princip ubio u Sarajevu.
Odakle Svetome Luki..

09. 10. 2016 - 16:46

...dva oltara-prije davanja u zakup jednog od dva oltara...? Jel Sveti Nikola renoviran-ili nanovo iz novih temelja-ograđen? Kad je umro Franjo Josif? Kad se rodio Gavrilo Princip i koga je ubio u Sarajevu na Vidov Dan.1914 godine? Sve drugo nije bitno-ka ni mržnja-u funkciji podmetanja i laži...? Ako nije teško-dajte izvore(dokumenta)-đe piše "koji je darivao Franjo...ok 75% vrijednosti crkve..."-mrtav ili živ...? I na ultimu navedite godine izgradnje crkve u Dubrovniku,Zagrebu, i Triješću...?!
A đe si tost crnogorac?

09. 10. 2016 - 23:09

.....đe ti je zapela "ljubav"-za Crnom Gorom -ka krmku za praznijem koritom-oglasi se Dekatera-poitaj...?
Smrtnik

27. 10. 2016 - 19:51

Temelji jesu postali besmrtni ali ne po dobru. To su nevina đeca
jakov ct

25. 12. 2016 - 10:56

Još samo da ga Crna Gora bojkotuje!
Novi komentar