STAV: Ruska sjenka

Pismo Sergeja Željeznjaka, visokog funkcionera Putinove Jedinstvene Rusije, u kojemu se zahtijeva stvaranje „Ujedinjene opozicije Crne Gore“, govori da su grubi nasrtaji Kremlja na suverenu državu Crnu Goru ušli u novu, još brutalniju fazu. Repertoar ruske imperijalne politike prema Crnoj Gori veoma je razuđen: otvorenu finansijsku, diplomatsku, propagandnu, navodno i obavještajnu podršku dobijaju antizapadne, panslavističke i velikosrpske stranke, Srpska pravoslavna crkva, antinatovske nevladine organizacije i mediji, ali i takozvani nezavisni listovi i televizije sa pronatovskom retorikom i američkim kapitalom, te uticajni NVO-i koji imaju milionske grantove od institucija EU i Amerike.
Objavljeno: 29. 09. 2016 - 12:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad POPOVIĆ

Ruski stručnjaci za specijalni rat, penzionisani oficiri KGB-a, potpomognuti ekspertima iz Izraela, imaju za cilj da se među prozapadnim javnim mnjenjem, pristalicama NATO-a koje podržavaju Vladu, stvori osjećaj nemoći i straha.

Ponavljanje istorije

Bolji poznavaoci naše istorije sjetiće se da je ovo treći put u posljednjih sto šezdeset godina da Rusija organizuje opoziciju u Crnoj Gori, kako bi osujetila veći stepen državne samostalnosti i prozapadni smjer spoljne politike. Prvi put su agenti Azijatskog departmana petrogradskog Ministarstva spoljnih poslova pokušali spriječiti prozapadni kurs knjaza Danila, stvarajući širu zavjereničku grupu koju su predvodili Đorđije Petrović, predsjednik Senata, Stevan Perović, sestrić vladike Rada, te Milorad Medaković, Danilov sekretar.

Drugi put se Crna Gora, kao dio federalne komunističke Jugoslavije, našla na udaru Kremlja, i crnogorski informbirovci su činili glavnu prosovjetsku frakciju, koja je željela spriječiti Titovo distanciranje od Staljina. Danas je proruska koalicija, za razliku od prethodne dvije, veoma šarolika, pored četničkih vojvoda i dovojvoda, ruralnih pjesniči- ća, uvezenih i domaćih klerikalaca, kvaziljevičara panslavista, pojačana bivšim indipendistima, novojotovanim turbocrnogorcima, samozvanim anarhistima i bandijeristima s kineskom svilom.

Profesionalnim istoričarima nameće se interesantna komparacija: knjaz Danilo Petrović Njegoš, Josip Broz Tito i Milo Đukanović, u ključnim trenucima svojih političkih karijera imali su javnu ili prećutnu podršku Petrograda i Moskve, da bi u trenutku zaokruženja državne nezavisnosti postali neprijatelji ruskih imperijalista.

Strategija

Imperije u najavi neprijateljstva nemaju smisla za suptilnost i tajnovitost: one ne sakrivaju svoje pretenzije i uvijek gađaju u centar, u lidera remetilačke države, kao što je to nedavno bilo sa predsjednikom Gruzije Sakašvilijem ili Ukrajine Juščenkom.

Tako i danas udaraju na Mila Đukanovića šireći, uz pomoć domaćih satelita, iluziju da je dovoljno samo da ode predsjednik Vlade i da će nestati korupcija i stoljetne podjele među pravoslavnim stanovništvom u vezi državnog i nacionalnog pitanja. U tom ozračju je stvoren lajtmotiv propagandne kampanje Demokratskog fronta, MI ILI ON, koji je varijacija starih četničkih slogana “Sloboda ili smrt, “Domovina ili smrt”.

No, “nije vino pošto priđe bješe”. Crna Gora nije više sama kao u doba knjaza Danila, koji je likvidiran udruženom akcijom ruskih, turskih i austrijskih agenata; ona je mediteranska zemlja u koju se baćuške ne mogu ušetati tenkovima kao u Južnu Osetiju, Abhaziju, Pridnjestrovlje, Krim ili Donjeck. Brutalni scenariji su ovdje, ipak, komplikovaniji i teško izvodljivi. Jedini efikasni metod ruskih specijalista i njihovih ovdašnjih agenata da se Crna Gora obezglavi je likvidacija protagonista prozapadnog političkog opredjeljenja.

Ipak, na takav avanturistički potez Kremlj se neće odlučiti, s obzirom na sadašnje međunarodne konstelacije i na to da Crna Gora nema stratešku važnost Ukrajine, Gruzije ili Sirije. Treba, dakle, očekivati da će se Rusija ograničiti na takozvanu meku silu, kombinovanjem propagandnog, obavještajnog i političkog rada, iako ne treba isključiti i druge scenarije.

Autokratama poput Putina teško je razabrati liniju koja dijeli racionalno od iracionalnog. Iza parola o bratskoj ljubavi i tobožnje ljutnje zbog navodnog iznevjerivanja majčice Rusije, krije se hladna imperijalna računica, koja se, istina, temelji na anahronim devetnaestovjekovnim geopolitičkim tlapnjama o sferama uticaja koje su prevashodno pogubne za savremenu rusku naciju.

Ruski specijalisti i njihovi ovdašnji plaćenici sugerišu Demokratskom frontu da provocira i pokazuje drskost, jer crnogorsku Vladu, koja je pristala da da najvažnije resore opoziciji, smatraju slabom. Ipak, voditelji anticrnogorske kampanje sve su nervozniji, što sugeriše da slute poraz 16. oktobra, pa prijete da neće priznati rezultate ili isturaju Srđana Milića i Gorana Danilovića, koji prijete da možda i neće biti izbora.

Đukanovićev izazov

Nacionalistički krugovi u Moskvi i Beogradu, na osnovu dosadašnjih izbora znaju da antinatovske stranke bez bivših indipendista, SDP-a i pokreta URA, nemaju izgleda da promijene strateški kurs Crne Gore.

Oni su još 2012. godine, preko vlasnika listova “Vijesti” i “Dan” sugerisali navodno nacionalno pomirenje Srba i Crnogoraca, prema kojemu se nacionalni Crnogorci trebaju odreći i ono malo prava koja su izborili 2006. Uporni rad na razbijanju indipendističkog bloka, manipulišući s ličnim ambicijama bivših Đukanovićevih saradnika, ali i frustracijama dijela građana zbog teških ekonomskih prilika, socijalne raslojenosti, korupcije, (pre)duge vladavine DPS-a.

Četvrtvjekovna vladavina DPS-a je zaista evropski raritet, ali i Crna Gora je sui generis. U Evropi nema države od šeststotina hiljada stanovnika, u okruženju agresivnih nacionalizama koji pretenduju na njenu teritoriju, i uz to još uvijek ima četrdesetak posto sopstvenih građana sa kontroverznim ili neprijateljskim odnosom prema crnogorskoj državnosti.

Dugovječnost vladavine Mila Đukanovića nije teško objasniti: većina građana u njemu još uvijek vidi jedinog snažnog lidera koji je sposoban sačuvati političku stabilnost, nezavisnost i prozapadni kurs Crne Gore. Đukanovićevo političko iskustvo daje im samopouzdanje da će poslije predsjedničkih izbora 1997. kada je pobijedio kandidata kojega je podržavao svemoćni Sloobodan Milošević, referenduma za nezavisnost 2006. godine, izvojevati još jednu pobjedu koja je presudna za priključenje NATO paktu.

Ergo, ovo je posljednja velika bitka naše generacije za suštinsku nezavisnost Crne Gore.

SDP i URA

Neće Rusija koja je u srazu sa EU i Amerikom, ekonomski ranjena međunarodnim sankcijama, sve karte baciti na Crnu Goru, ali će nemilosrdno iskoristiti ovdašnje slabosti, loše procjene i loše odluke, malodušnost, liderske sujete...

U tom kontekstu SDP i URA trenutno imaju ulogu Kilibardine Narodne stranke u vrijeme Đukanovićevog otklona od velikosrpske politike. Razlika je samo u tome što je Kilibarda shvatio svoje mladalačke zablude i iskoračio na široki istorijski put koji će vratiti Crnu Goru u zajednicu slobodnih i nezavisnih zemalja, dok Krivokapić i Rakčević danas veoma revnosno razbijaju ionako krhku prozapadnu većinu – bezočno manipulišući kako je nacionalno i državno pitanje definitivno riješeno – i na taj način direktno ili indirektno jačaju nazadnjačke, anticrnogorske i antievropske snage.

Ranko Krivokapić je krenuo na put bez povratka: njega pokreće frustracija, a sada, već, vodi mržnja prema Đukanoviću i ostalima iz indipendističkog bloka koji nijesu podržali njegovu renegatsku politiku rušenja Vlade i dovođenja na vlast Mandića, Milića i Lekića. Očekivao je prevrat 24. oktobra 2015. godine, ali nije imao hrabrosti da otvori vrata Skupštine uličnim jurišnicima, i tako postane trenutni lider prijelazne Vlade, nalik onoj koja je skrpljena poslije AB revolucije 1989. godine. Samo je još pitanje koliko će 16. oktobra uveče izbrojiti zavedenih sljedbenika, koji ga uprkos svemu slijede u političko ništavilo.

Žarko Rakčević je, kao potpredsjednik Đukanovićeve Vlade krajem devedesetih godina, pokazivao razboritost i odgovornost i njegov ulazak u kolo s marionetama Moskve i Beograda neki stari indipendisti su dočekali s nemalim čuđenjem. Rakčević, koji je poslije dvijehiljadite postao uspješan biznismen, očigledno je ozlojeđen na to što su neki drugi tajkuni bliski Đukanoviću zaradili koji milion više od njega. Ako je predsjednik pokreta URA i jedan sekund u svom životu bio istinski protivnik velikosrpskog nacionalizma, sve one pekare, mlinovi i hoteli, izgubiće vrijednost.

Izbor

Kratka je pamet koja vjeruje da Vlada, u kojoj bi, recimo, zajedno sjedjeli Rakčević, Milić, Lekić, B. Brković, Konjević, Dž. Šabović, Mandić, Danilović, Radulović, Aleksić, Vučurović, bila u stanju usaglasiti se ni oko toga je li dan ili je noć, a kamoli oko kontroverznih pitanja, kao što su evroatlantske integracije, vjeronauka u školi, kosovsko pitanje, manjinska prava, politički i vojni savezi sa zemljama ruskog evroazijskog kruga...

Za samo godinu dana njihove vlasti Crna Gora bi se, slično Bosni i Hercegovini ili Makedoniji, pocijepala po etničko-nacionalnim šavovima i postala trajni politički bogalj. Dakle, ovo nije, kako tvrdi propaganda na subordiniranoj liniji Moskva-Beograd-Podgorica, borba za ili protiv pozicije jednog čovjeka i jedne partije, nego je, na žalost, posrijedi odsudna bitka za ostanak Crne Gore na kolosijeku koji vodi u bolje društvo.

Ukoliko ne pobijedi prozapadna opcija na izborima 16. oktobra, biće poništeno i obezvrijeđeno sve ono što je građeno od 1997. godine do danas, i ko zna koja će generacija opet dobiti priliku da Crnu Goru, kao ravnopravnu i nezavisnu zemlju, uvede u savez najprosperitetnijih država zapadnog civilizacijskog kruga. U nadi da će već na sljedećim izborima imati mogućnost da glasaju za opoziciju DPS-a, a ne Crne Gore. 

Pobjeda

Komentari: 57

Sreten

29. 09. 2016 - 08:18

Bravo Mika! Dobra analiza! Nažalost opet je kao i prije na sceni rušilaštvo i pogledi kopji od "drveta" ne vide "cijelu šumu"!
Milan

29. 09. 2016 - 09:00

Ništa novo u tome da se strani faktor miješa u unutrašnje stvari jedne države, pogotovu na Balkanu. Kod ovih izbora je to posebno izraženo, s obzirom na interese velikih sila. Tako tri glavna politička subjekta imaju podršku sa strane. DPS neskriveno podržava Amerika, DF ima , takođe neskrivenu, podršku Rusije, dok koalicija KLJUČ ima nešto diskretniju podršku Evrope. Ipak se radi samo o ostvarivanju uticaja na buduću vlast, a ne o nekim namjerama za rušenje države.
A što ste mislili GOSPODO...

29. 09. 2016 - 08:41

...da su Rusi-SLUČAJNO(greškom?)unijeli "trističko-izviđački kapital"-kroz razno razne "SPLEN-DIDE"-od planina pa do mora-liši ULCINJA...? Tutu papa..nedostaje-slijedi nam "premiještanje industrijskih kapacitet-sa obala plavog Jarana-u unutrašnjost ND MNE"-ka pedesetih godina XX vijeka-u "DOBA IB..."? Nije Balzak-ovcama reka-no čobanima da se paze:"JER NIJE ČOVJEK KRIV AKO SE GLUP RODI-NEGO AKO GLUP UMRE..."? O čemu govori i broj turista iz Ruske federacije-koji "federiraju" našom ND MNE-u procentima koji su blizu 50%-od ukupnog broja-abitavanja ostatka svijeta-od Prevlake(bez Prevlake) do Kruča-Kolašina-Žabljaka...? Vrijeme je-da se nauči da nije ŠPIJUN OBAVJEŠTAJAC-no JADAC-brez glave i trupa sa UŠIMA i REPICOM...? ZRCALA u RUKE-dako naučite LEKCIJU-vakat je...?!!!!
I vas MINUSAŠE....

29. 09. 2016 - 17:50

...pod gu..sabili-ka prdac u gaće! Što da se radi-to je vaša sudbina TOST crnogoraca...-u čakšire Mata Hari...!
lana

29. 09. 2016 - 08:44

Bravo za tekst!Fenomenalna analiza crnogorske predizborne stvarnosti,jasno ,precizno i tacno!
U vezi sa napisom-jedno"ukusno

29. 09. 2016 - 08:54

...pitanje"-zna te li zašto su od svih naroda FNRJ-CRNOGORCI i HERCEGOVCI-najviše(procentualno)-u odnosu na njihovu brojnost-STRADALI u INFOMBIROVSKIM KAZAMATAMA -od 1948 do 1956.godine? Počev od Kotora(kuća Marka Becona-stari grad)-Bileće-Ugljana-Golog Otoka-Stare Gradiške...Požarevca-Niša? Đe su bezmalo svi upravnici bili Crnogorci ili Hercegovci(po đe koji Ličanin!)..?!
Stevan

29. 09. 2016 - 09:09

Ovo je tekst suštine ovih izbora. Svaka čast!
aleksa petrić

29. 09. 2016 - 10:20

Vidite li vi koliki uticaj je imala ( a danas je bezmjeran) Srbija na Rusiju!! Baš tako - Srbija na Rusiju!!! Vidite li vi ove srbijanske šajkače nadžedžane na zidovima Kremlja? Pa nešto recite.Inspirativno je. Crnogorska i crven fesić tamo nikada neće biti!
?

29. 09. 2016 - 15:31

Ali kome je u interesu da ima uticaj na Rusiju, cetnicicu? Dobar dio sviejta I svi ruski susjedi nastoje da nemaju uticaja a pogotovo Rusa na njih. Upravo zato joj svi susjedi osim Bjelorusije gravitiraju Zapadu, tj razvijenim , civilizovanim drzavama. Ne znam ko je na koga uticao Srbija na Rusiju ili obrnuto ali imaju nevjerovatne slicnosti narocito u odnosima prema susjedima I kapacitetu za zlocine. Imaju obicaj da okupiraju susjede I uglavnom nedostatsk civilizacijskog kapaciteta za miran skladan suzivot sa njima. Srbija, obzirom da je manja sporvodi istu politiku ali joj se obije brutalnije o glavu. Nadamo se da ce uci u EU I prihvatiti racionaniju spoljnu politiku,
!

29. 09. 2016 - 16:04

Tako je ! Kakva bre Rusija, Amerika je zakon. Najveći doprinos civilizaciji su dali Amerikanci, zar ne? Najveći genocid ( istrebljenje cijelog jednog naroda-Indijanaca), pa najveći ratni zločin (Hirošima I Nagasaki-uništavanje budućih generacija), pa sve najveće ekonomske krize krenule su iz Amerike.Kakvi bre Rusi i njihova naučna dostignuća, nihovi umjetnički klasici, njihove žrtve u borbi protiv fašizma, sve su to trice i kučine. Amerika i NATOsu naš izbor, Sa njima u srećnu budućnost !!!!
Rusija - I

29. 09. 2016 - 17:02

Najprije Rusija nije okusila demokratiju u toku cijele njene istorije. Rusija je jedna od najkorumpiranijih drzava sviejta. U Rusiji je prosjecna plata u Januaru 2016 bila 21365 rubalja (oko $291). To je zemlja koja ima bahatu , nerafiniranu spoljnu politiku, narocito brutalna I nasilna prema malim drzavama. Pogledajte ovdje koliko je drzzava okupirala u svojoj istoriji https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_occupations Njeni susjedi su se razbjezali od njih I prirodno preferiraju Zapad, Oni imaju jednog vjernog saveznika Bjelorusiju, a Srbija je samo donekle jer I ona ide prema Zapadu. Kako jedna ovakva zemlja moze biti atraktivna za nekog ? Ne mozete silo, prevarama I bahatoscu ntjerati nekog da vas voli.
Sve ruske okupacije

29. 09. 2016 - 17:02

1920 Azerbejdzan 1921 Gruzija 1934 Xinjiang (China) 1939–1940 djelovi Finske 1939–1941 istocna Poljska 1940–1941 djelovi Finske 1940–1944 Estonija 1940–1944 Latvia 1940–1944 Litvania 1940–1941 Besarabija (Rumunija) 1941–1944 Bjelorusija 1941–1944 Transnistia (Rumunija) 1944–1947 Bugarska 1944–1991 Estonia 1944–1956 Finska 1944–1991 latvia 1944–1991 Litvania 1944–1958 Rumunia 1945 Cehoslovacka 1945–1946 Manchukuo (Japan) 1956 Madjarska 1945–1946 Sjeverni Iran 1979–1989 Avganistan 1992 Transnistria (Moldova) 2008 Gruzija 2014 Ukrajina
Da vam nebijaše RUSIJE..

30. 09. 2016 - 08:16

...danas bi Jevropa pasla stada-u Adolofovu Njemačku-a vi izmećali ispod stada! I bili u službi fašističko nacističkih okupatora!! I nije vam bio "krvi dio" od 12.srpnja.1941 do 15.svibnja.1945-kada je više od 2/3 Crne Gore-slugovalo FAŠISTIČKO NACISTIČKIM OUPATORIMA-predvođeni S!ekulom Drljevićem,Pavlom Đurišićem mitropolitom Joanikijem...i ostalim jajarima! A što tek reći za ISTINU-da vas je više hiljada ČETNIKA bilo nego hiljada PARTZANA na Neretvi-januara(oće vam se jebeni januar)-1943?!!!! I danas,čim prođu izbori-vi će te na "SVEČANOST"-u Golubovce-da otvorite NACISTIMA(poginulim više od 2000 njih ubica Crnogorske đece:u Doli-Piva;Velici-pod Čakorom;Lazine kod Danilovgrada...)-okupatorima Crne Gore-SPOMENIK ZASTIĐA za svakog poštenog građanina Crne Gore! E bo ..."Sve ruske okupacije-u kojima ćetao NACIZAM i FAŠIZAM-što su najbolje ošetili JEVREJI-u Novi Sad i diljem Jevrope-tada fašističko nacističke!!!
Ti malo /ne/dorečeno napisa?

23. 10. 2016 - 11:32

Sve ti je tačno-uz moju izravnu ispriku-TREBA SI SAMO-DOPISATI DA SU SVE POBROJANE ZEMLJE-BILE IZRAVNO INVOLVIRNE SA LJUDSTVOM I LOGOSTIKOM U SASTAVU NACISTIČKIH JEDINICA-ADOLFA HITLERA OD 1.RUJNA.1939 DO 19.SVIBNJA.1945 GODINIJE !!! I HVALA TI ŠTO NE POBROJA SVE OKUPACIJE TVOJE DOMICILNE AUSTRIJE-TE OKUPIRA BALKAN SA NJEMAČKOM I ITALIJOME-ZAKLJUČNO SA 1941 GODINOM...! HVALA VAM MOJI MILI DOMOBRANI ŠTO NAM DOMOVINU-KA I VAZDE..BRANISTE I ODBRANISTE OD NAŠIH-OD ISKONA NEPRIJATELJA! DA VAS NIJE TREBA BI VAS NEKO NAPRAVITI-FABRIKOVATI....AMIN AMEN...
Na surove razbudjujuce fakte

29. 09. 2016 - 17:24

Da, zato ima 100-nak godina Srbi i Rusi kad dodju u priliku odu u Ameriku. Koga Amerikanci ne puste ode negdje drugo na Zapad. I Dan danas nista manje. Je li ko cuo da Amerikanci ili drugi zapadni narodi idu da zive u Rusiju ili Srbiju, osim po sluzbenoj duznosti? Zanemarjivo ako iko. Kad isti dodju do para salju djecu na skolovanje u New York, London, Bec, Bolognu. Kupuju Audi, Ford, Jeep, Apple, koriste internet tj kompjutere,... Ko se edukuje preferira demokratiju autokratiji, preferira pravnu drzavu korupcij preferira prosjecnu platu od gotovo $90000 dolara (bruto) u Americi
?

29. 09. 2016 - 17:34

Dinaski Gegule, sto ti znas o Americi iz tog kulturnog budzaka citajuci Dan, Vijesti, Kurur,... Jesi li bio u Americi?Da ti Amerika ponudi zeleni karton zevnula bi ti pozadina i odletio bi prvim avionom tamo ko i svi Srbi i Rusi kojima basta. U Americi svi dobiju sansu, prosjek plate je gotovo 90000 dolara (bruto),postoji demokratija , tj sloboda, tj prilika za svakoga. Amerika je melting pot sastavljen od varijetea etnickih grupa. Amerika ima najprosperiteniji najefikasniji system drustva. otuda ljudi zele u Ameriku a ne u Moskvu, Donbas ili Srbiju, gdje prosjek plate ne prelazi 400 eura. NATO je izbor 26 drzava Evrope i jos tri kandidata. Finska i Svedska se priblizavaju NATO. Evo da ti predlozim tako ubjedljivom i elokventnom: Posalji cirkularno Pismo parlamentima Evrope i izlozi im njihovu kardinalnu gresku ulaska u NATO, TI kao Srbin iz Crne Gore sa tradicijom miroljubivosti, dobre namjere, dalekovidosti ce svakako posvetiti vrijeme.
Jos samo ovo

29. 09. 2016 - 17:39

Ne Rusija je zakon, zakon tenkova i okupacija. Zar nisu silni prijatelji i saveznici Rusija dokaz koliko je atraktivna? U Evropi Bjelorusija i samo djelimicno Srbija (kandidat za EU). Emigranti iz Rusije na Zapad su drugi primjer atraktivnosti tog drustva. Prosjek plate od oko 300 (eura) ove godine (miejnja se) je jos jedan primjer. Tradicionalna autokratija i eliminisanje opozicionara radioaktivnim plutonijumom i mecima je cine jos atraktivnijom. Tri okupacije susjeda (Moldavija, Gruzija i Ukrajina),.... Ko moze gravitira ovakoj drzavi a u isto vrijeme pricati o pravnoj drzavi i demokratiji nego jedan soj koji je predvodio onu bruku od ratova 90-ih. Ko je dao Radovana, Slobodana, Arkana, Rista, ... nego vi?
veki

01. 10. 2016 - 09:50

Istorija zlocina motibisanih rasnom,vjerskom i etnickom netrpeljivoscu a sa ciljem bogacenja vezana je upravo za Zapdnu Evropu.Pojave kao sto su antisemitizam,nacizam,fasizam,rasizam,kolonijalno ropstvo,genocid sve su rodjenje u Zapadnoj Evropi a odatle su se utemeljile u SAD-u od vremena njihovog nastanka do danasnjeg dana.Mogao bih sada da navodim sve primjere od protjerivanja Jevreje na britanskom ostrvu iz 12 vijeka,preko krstaskih pljacki na sjeveru Afrike,kolonizacije Amerike i Afrike,preko ubistva 10 milion zitelja Konga od strane belgijskog kralja Leopolda II i tako dalje.O zlocinima kojim je insiprator i organizator Vatikan necu ni da pricam,a onda se danas nadje neki Jadogorac koji Rusiju koja je kroz istoriju stitila i branila Crnu Goru i bila majka svakom pravom Crnogorcu proziva za zlocine. Rusiju koja se branila od Svedjana,Poljaka i Njemaca ,Francuza i ostalih Evropljana i koji su na nju kivni jer su svaki put dobili po turu.
Za vekija...

07. 10. 2016 - 21:42

Veki, najveći zločinac svih vremena je Staljin koji je pobio preko 20 miliona ljudi ,prije njega veliki zločinci su Nemanjići koji su napravili velike zločine zbog vjerske ,etničke netrpljivosti,njihov naslednik je Srpska Pravoslavna Crkva koju još nazivate i srpskom vjerom,to je klerofašistička sekta koja je po svojoj ideologiji bliska sa ideologijom arapskim islamskim fanatizmom,ista im je kao i tebi ,mržnja prema zapadu,zapadnim narodima i zapadnim religijama ali ne i prema zapadnom novcu,đeca bogatih Arapa,Srba,Rusa upravo idu na Zapad da se školiju rade i žive,koja pokvarenost !!!
Jest bora mi...i tvoji preci..

23. 10. 2016 - 10:26

...(koje je Jovo Kapa-puštao 1947 iz zatvora, one zelenaše,jatake Krstove i Boža Bjelice,Šipića i ostalih jajara)-da mu -špijavaju i pripomognu 1948 do 1956 da se po Crnoj Gori-hapse HILJADE nevinih ljudi"infombirovci"-mahom ratnici i nosioci PARTIZANSKE SPOMENICE-41! U svemu je,ipak,dobro da po tebi nisu bili VELIKI ZLOČINCI-Rimokatolička crkva,ustaše,belogardejci,balisti,"hrvacko cvijeće sa spomenika u Blajburgu,...i ostali koji su doprinijeli pokolju od 1.rujna.1939 do 15.svibnja.1945-diljem Jevrope( Talijani,Njemci-koje su služili tvoji preci-pa im Partizani(ribel)-kad se vratiše iz šume-uzeše potla 1945 ratnu dobit..imovinu!!!!
zoki

30. 09. 2016 - 12:55

Pa zar vi ne vidite, ne shvatate da se Aleksa ovde sprda i sa Srbijom i sa Rusijom, a posebno sa vama koji ste ovde jurnuli kao ovce na solilo. Aferim Petriću.
Mila K

29. 09. 2016 - 10:43

Najvece stetocine upravo premijeru su ovakvi profili sa ovakvim neodrzivim recenicama koji svoj prostor da pljunu po CG upravo nalaze na stranicama neuspjesnog ckl-a. Vec vidjeni scenario 90-tih samo sto su umjesto liberala sada bacuske fokus kakve pateticne placavine ispod barjaka.
-

29. 09. 2016 - 15:39

Jos jednom - Analitika, objavite odgovor ovoj osobi koji sam poslao ili joj uklonite komentar. Hvala
-

29. 09. 2016 - 17:06

Zahvali se Analitici sto ti dopusta da pricas polupismene gluposti svakog drugog dana i brise odgovore tebi. Analitika - njen list blokira komentare koji se ne slazu sa srbujucom uredjivackom politikom. Pokusajte sami da testirate.
! Cudjenje

29. 09. 2016 - 17:14

Ljudi moji sto je sa vama? pa kako mozete na ovakav nacin da stitite ovog idiota od zene? Ali od svih komentara ni pola jednog da ne objavite. Svaka cast moderator. nazvacu gospodina Zecevica da ga pitam o pravilima objavljivanja ovdje; koja za koga vaze, ko je zasticen, a ko nije. Nije konzistencija niti pravila vrijednost u CG ali ste pretjerali u ovoj samovolji.
?!

29. 09. 2016 - 17:17

Jedan Englez koji je radio u CG mi se pozali nervozno u ovom stilu:"Dosta mi je ovih hirova, samovolja, subjektivnosti, nepostovanja vlastitih pravila,..." Rijec inat u identicnom znacenju i ne postoji kod njih jer im ocigledno nije trebala. E upravo ovako vidim i ovo moderiranje PA a i Milin komentar. nadopunjuju se, na "odusevljenje" svakog ko promoli glavom u svijet
monteegoo

29. 09. 2016 - 11:24

Dobra analiza sa cinjenicama za onog ko zna da cita. Za ove sa ulice i njihovim simpatizerima koji nisu vise procitali od uputstva za daljinski od TV-a CG dozivljavaju kao macehu. Zarazeni srpskim nacionalizmom uz podrsku Rusije i sto je jos gore SPC. Kazem jos gore SPC. Svi mi znamo sta je ona radila u zadnjih 20 godina na ovim prostorima. Takve se stvari ne zaboravljaju. Medjutim, srce Crnogorsko je veliko, a svijest mnogo drugacija.DF, Kljuc &Co ostace crno slovo na istorijskom papiru koje ce pokoljenja citati i saznati kako je jedna grupa izdajica ove drzave pokusala da ugasi sve ono sto vrijedi u ovoj drzavi.
"monteeegoo i ostalizi...

29. 09. 2016 - 12:51

...nađite knjigu "POTJERA-Ajfelov most"-od autora Milorada Popovića,dobitnika Trinaestojulske nagrade-2016..koju je objavio na Cetinje 03/08/2015.godine! Kad je PROČITATE -javite se -ČEKAMO vas-junaci iz Miloradove knjige...sa "utiscima"-ako vam basta! Tamo ste u originalu-primjereno vremenu i prostoru...?!
paradoksi: ko to tamo prijeti

29. 09. 2016 - 13:07

Ovo je pitanje za državno tužilaštvo: Prijetnje Srđana Milića i Gorana Danilovića, da možda i neće biti izbora. 1. Šta Oni to znaju što mi drugi građani ne znamo? 2. Ili šta Oni to smjeraju, kada to tvde!? Što ih državni organi brže saslušaju, ta dilema će se otkloniti, ne čekajte 16. oktobar da nam se to samo kaže. Ko to prijeti slobodnim građanima da neće moći da biraju i budu izabrani u svojoj nezavisnoj i suverenoj državi?
Izdajnicka uloga Ranka K.

29. 09. 2016 - 13:08

"dok Krivokapić i Rakčević danas veoma revnosno razbijaju ionako krhku prozapadnu većinu – bezočno manipulišući kako je nacionalno i državno pitanje definitivno riješeno – i na taj način direktno ili indirektno jačaju nazadnjačke, anticrnogorske i antievropske snage. Ranko Krivokapić je krenuo na put bez povratka: njega pokreće frustracija, a sada, već, vodi mržnja prema Đukanoviću i ostalima iz indipendističkog bloka koji nijesu podržali njegovu renegatsku politiku rušenja Vlade i dovođenja na vlast Mandića, Milića i Lekića."
Ranko

29. 09. 2016 - 13:10

A ko kaze da iza Rankovog ponasanja ne stoje opipljivi razlozi iz Moskve?
Mijo

29. 09. 2016 - 13:41

Sustina je da za vrijeme izbornog dana kao i u noci kada bidu izbori clanstvo vladajuce koalicije bude maksimalno budno i da sprijeci pokusaj bilo kakvoga protivpravnoga djelovanja.
Osvrt I

29. 09. 2016 - 14:21

O ovoj temi ne moze rezonovati neko ko voli I zeli ovu drzavu I sa druge strane oni koji su bili protiv nje oko 30 godina. Govorimo o dva mentalna sklopa. Jedan je za suverenu Crnu Goru, za proevropski put (EU I NATO) za gradjansko drustvo tolerantan suzivot medju etnickim grupama. Drugim rijecima za racionalan put ove drzave zasnovan na nekim kriterijima koji vriejde u razvijenom svijetu. Sa druge strane su srpski nacionalisti, oni koji nisu nikad zeljeli Crnu Goru, vodjeni istim iracionalnim stavovima ili sire mentalitetom koji je uzrokovao 90-te u ex-Yu. Jasno da ako neko ne zeli Crnu Goru,ne moze vladati njom u njenom interesu,jer bi bio logicki apsurd. Upravo zbog toga su,sad ne skrivajuci, uz Ruse,kojima obavljaju usluge u kranjem cilju njihovog geostrateskog interesa na Balkanu.
Osvrt II

29. 09. 2016 - 14:27

Nije novo da Rusiaj stoji iza srpskih nacionalista. Oni su im pruzali diplomatsku, vojnu I druge vrste logistike u ratovoma 90-ih. Da su ostro osudili zlocine u pocetku bilo bi ih manje.I tada kao I sada motiv je ruski interes na Balkanu,gdje Srbija (I CG ) igraju najvecu ulogu. Rusiji nije nista ostalo osim ove dvije drzave I RS kao baze u Evopi. Sjecate li se da su prije 3-4 godina pitali Filipa Vujanovica za dozvolu da koruste luke Bar I Kotor za njihove vojne brodove. Danas su uslovi jos gori nego ranije jer je Rusija ponovo usla u konflikte I nadmetanja sa Zapadom I ocigledno da ne bira sredstva narocito prema manjim zemljama od otvorene vojen okupacije (Gruzija, Ukrajina, Moldavija), preko specijalnog rata (Crna Gora) do prijetnji (desetine drzava, Finska, Balticke drzave, ...)
Ranko K

29. 09. 2016 - 14:31

Ranko K. potencira stav da je CG vec usla u NATO, zato sto se tice njega tj njegovog izdajnickog prelaska u anti NATO blok. Treba glasacima objasniti zasto u odsudnom momentu pomaze pro ruski blok. Zato kaze: "Ne, mi smo vec usli u NATO" Naravno da je laz. To mu kazu njegovi saveznici Lekic, Milic, DF,... To mu kaze upravo ovim djelovanjem sama Rusija. Da smo usli ne bi ni djlic od ovoga radili. Ranko Krivokapic se pravi ..... I vjeruje da Crna Gora ne cita vijesti I da nema mozak da sabere 2 I 2. Nije prvi ni potonji koji je digao nogu na ovu drzavu kad mu uvrijedise svti EGO, ne bilo ga.
Osvrt III

29. 09. 2016 - 14:39

Prije 3-4 godine Boro Krivokapic je u "Zivoj istini" ispricao ono sto tad mnogi nisu znali. Veze Rusije sa opozicijom I focus na clanstvo u NATO. Rece: "Sve je oko NATO". Prosle godine negdje s kraja ljeta DF se javio iz ruske ambasade sa u njihovom stilu priglupim usklikom:"Mi smo uz Ruse". Ubrzo poslje toga su rekli:"Rusi ce CG garantovati neutralnost. Sjecate li se price o neutralnosti?Malo ko je vise I pominje,jer su presli na otvorenije metode. Zatim je dosao sastanak sa Amfilohijem gdje je tema bila NATO.Sto se zbivalo naslucujemo. Rezultat je bio dogovor oko buduceg anti-NATO djelovanja gdje su postavljene osnove logisticke structure jasno sa finansiranjem I koordiniranjem Rusije. Protagonisti: SPC, DF, SNP, diskretnije Demos I pojedinci kao sto su Dragan hajdukovic. Od tada pa do danas ste vidjeli kako su se stvari razvijale.
mikiiii

29. 09. 2016 - 14:39

Popovicu je li Rusija kriva sto Milo i njegovi drugari imaju desetine milijardi na racune? Dok su rusi kupovali po Crnoj Gori niko se ziv nije cuo, nego je gleda da proda i svoje i tudje.
Osvrt IV

29. 09. 2016 - 14:44

U pocetku su krili ko je iza njih kao I cilj. Danas gotovo otvoreno kazu:"Rusi su iza nas". Hocemo novi referendum o suverenosti kad pobjedimo,odustajanje od NATO, raskidanje odnosa sa Kosovom, ponistenje sankcija Rusiji, (dalje i implicitno: cirilicu, nove simbole, dominantan polozaj SPC, brisanje crnogorskog identitetaa...) 20 godina se oponiranje u ovoj zemlji svodi oponiranju drzavi, Crnogorcima I manjinama. U ovoj drzavi su upravi I Crnogorci manjina, uvijek pritisnuti od domacih velikosrba uz podrsku od juce Srbije, danas Rusije. A onda se neko pita zasto je vlast 25 godina? Zato sto glasaci koriste mozak I imaju prioritete kad glasaju. Ako zelimo da opstanemo , moramo I ovog puta vise no ikad u zadnjih 20 godina glasati za PRODRZAVNE stranke.
Crnogorac

29. 09. 2016 - 14:48

Df je manjina ide zajedno sa Rankom u Proslost mi smo vec u NATO. Rusija moze samo da sanja .
-

29. 09. 2016 - 16:01

Ne, nismo u NATO, nejvazniji dio posla dozali. Ljudi sto je s vama ne slusajte vise Ranka K. On je na drugoj strani
MirkoPG

29. 09. 2016 - 14:56

Da li je realno da neko ko VOLI Crnu Goru moze glasat Mila Djukanovica? Ili ne daj Boze Mandica? Jedno je sigurno, Milo gleda svoj interes, kao sto je i Popovic gledao dok je pisao ovaj tekst... Popovicu ocigledno odgovara da se nidje nista ne radi od proizvodjackih firmi, da sve dobre firme budu u prvatne ruke(milovi drugovi), da poslove dobijaju samo 3 firme u Crnoj Gori, da se funkcioneri DPS-a svakim danom bogate vise nego sto cemo mi za cijeli zivot zaradit! Pa se pitam gdin-e Popovicu, je li Crnoj Gori veci neprijatelj Rusija ili DPS?
Mali fragment spec rata

29. 09. 2016 - 15:37

Pogledajte ovu strranicu ruskog drzavnog medija Sputnik: https://sputniknews.com/europe/ Gotovo da nema dana da ne objave clanak o Crnoj Gori, u gotovo 100% slucajeva vezan za clanstvo u NATO ili smjenu vlade sto se svodi na isto. Ovo je samo djelic onoga sto pisu Ruski mediji. O clanstvu CG u NATO bez oprestanka mjesecima. Rusi su otvorili masu portal I jednu vijest objave na svim tim portalima, pa ih drze u vrhu Google liste. nadjite clanke o tehnikama propaganda, zvane "soft power" (meka moc)
spasoje

29. 09. 2016 - 15:41

uistalo staro i mlado za spas sviojih privilegija
?

29. 09. 2016 - 17:25

Spasoje gusle u ruke i nadji drustvo tebi slicno. ovo je 21-vi vijek, kontinenet Evropa.
da li sve u isti kos

29. 09. 2016 - 16:03

Solidna alaniza, ali svrstati Krivokapica i Rakcevica u protivnike CG nije obektivnost nego pristrasnost. Jedno je biti protiv CG, a drugo je biti protiv DPS_a, ili ne DPS nego bolje reci losih poteza donosioca odluka. Vjerujem da bi vlast DPS sa Krivokapicem i Rakcevicem u koaliciji dala bolje rezultate nego bez njih, naravno rezutate za CG, ne pojedincima.
Specificnije

29. 09. 2016 - 17:11

Cijenim tvoj balansiran stav. Cinjenica je da se Ranko upleo u kontradikcije i neke neistine. Npr: Izjavio je da nece sa SDP, a onda rece da nece ni sa DF-om. Jasno da je ovo apsurd. ovo drugo je rekao da bi zaustavio odliv glasaca. Ima jedan izbor da pridje antiNATO bloku. Program na kojem je SDP izgradio Image i stekao glasace je temeljito doveden u pitanje. Sto znace komplimenti DF-u i ni jedna kritika upucena velikosrpskoj, klerikalnoj ili anti-NATO strani. Ne smeta im ovaj pritisak Rusa? Cemu izjava da smo vec usli u NATO kad evidentno najvaznije slijedi? Cemu izjava da stranih investicija nema pored PortoM. Lustice ili PortoNovi?
kriticar ili protivnik

30. 09. 2016 - 10:36

Ja nijesam siguran da znam sta je on izjavio, a sta je preneseno (tacno, iskrivljeno, sugestivno), tj.spinovano. Cinjenica je da je Krivokapic bio ucesnik svih desavnja dje smo dobili nezavisnu CG, pozivnicu za NATO, kandidaturu za EU. Ajde recimo da je bio tas na vagi. Da li je zbog toga dobio ego velicine ili je nesto pocelo da se radi sa cim nije mogao da se slozi, ne znam. Vrijeme ce pokazati. Medjutim, sta god da je u pitanju, smatrati njega ga da je protiv CG je apsurd.
Zoran-PG

29. 09. 2016 - 22:16

Gospodine Popovicu , hvala vam za ovaj tekst koji afirmiše DF.Iskreno mislio sam da ste vi pobornik Milove politike ali ste me pozitivno iznenadili.Ako ovako nastavite kandidovaćemo vas za neko ministarsko mjeato u ime DF-a.Volio bih da radite kao ministar prosvjete jer sam siguran da bi propagirali srpski jezik i književnost. Još jednom hvala na tekstu i živjeli mi 10 godina!
cetnicic,... smijesan

30. 09. 2016 - 01:47

Kako si ti duhoviiiiit. :) Smijesan jesi ali iz sasvim drugog razloga od onog koji mislis.
KARA RADUSIN

30. 09. 2016 - 07:30

Mislio sam da goreg piskarala i uvlakača nema od Bora Krivokapića-ti si ga preforao Popoviću.Sve ovo pišete sa jednim jedinim ciljem da ocrnite Ranka i SDP kako bi zadovoljili gospodara-na sreću Crne Gore taj posao vam je uzaludan.Tako ste ubijali Slavka i veličanstveni LSCG"Nemojte vi braniti Crnu Goru kumim vas bogom -jer ćete nam je ogaditi"-Miro Vicković LSCG u CG parlamentu.Da je vječna Crna Gora!!!!!!!
O dragi CARA RADUSINE...

30. 09. 2016 - 11:27

...mora da su te komarci-na to sinje more noćas peckali-pa si kami zapiva-brinući o "tvojoj-vašoj montenegro"?! E bože gospode-te pušta da pane ND MNE-na ove poponežine!!! I kad smo kod Bora Krivokapića-da te "razvedrim-rasanim":Boro na ŽIVU ISTINU-kod Darka Šukovića-još nešto kaza vama "montegrinima-viva vero montenegro": "Da je Krsto Zrnov Popović-(agent zloglasne OVRE(1918-1947-kako stoji u knjizi Milorada Popovića!)-komdant brigadir zelenša sa Blažom Đukanovićem,četničkim komdantom-pod kotulom generala Pircia Birolia,fašiste i guvernera sramotne ND ustaško četničke MNE- 12.srpnja.-41..POTPISA "PVRVU SRAMOTNO NARODNU SLOGU"-u Banske dvore na Cetinje 8.ožujka.1942.g-koja je imala samo jedan zadatak-cilj:LIKVIDACIJA NOP- i PARTIZANA na prostorima sramotne NDUČMNE...!!!! Da,da ovako je bilo mio caro CARA RADUSINE i mio caro Osvrt III !!! Biće vječna-onog trenutka-ka pasa i potonji potomak sramotne ND ustaško četničke MNE-od 12.jula.41 do 15.maja.45..do Blajburga,Zidanije mostova..!
veliki getsbi

30. 09. 2016 - 14:14

A što si se ti tako vezao za te bijedne Italijane (Ovra, Pircio Biroli, pa Pircio Biroli). Pošteno priznaj da je to bila premeka okupacija u poređenju sa...Zašto, druže, ne pomeneš nacističku Crnu Goru? Stidiš se, a? Pa ta CG, u tom izdanju, je bila jači i vjerniji Hićin saveznik od svih satelita okolo. Nije doduše dugo trajala ( od kapitulacije Italije pa dok se Njemci nijesu generalno povukli iz Grčke, Albanije, pa i iz CG. Dakle, nekih godinu dana (italijani su bili nazočni malo više nego duplo). Ali i ta godina je bila više nego dovoljna da se vidi ko je ko i šta je šta.Bjelaško-zelenaška koaliciona vlada NARODNA UPRAVA (inspiracija za kasniju NARODNU SLOGU u našem vremenu) bila je formirana 20 novembra 1943 god. na Cetinju. Jedan kuriozitet usput, a prava bizarnost:Njemci su za svo to vrijeme u CG imali samo j e d n u diviziju. A, znaš li druže,gdje su bili i šta su radili za to vrijeme naši proleteri?
Dragi velji gicsbi..slabo ti .

01. 10. 2016 - 18:54

..ide čitanje napisa-komentara? Možda si zaboravio IME i PREZIME ovom kojeg "krtikuješ-upozoravaš"?Pa to ti onaj-Ja koji sam jedini još 2011 pa do danas pisao o crnogrskoj bruci i sramoti-podizanju "spomenika-oslobodiocima sa Rajne i Majne-ND ustaško četničke Montenegro-12.srpnja.41"-u kasarnu "Narodni Heroj Milovan Šaranović" u Danilovgradu-na puškomet od krvavih Lazina! Đe su"vaši gospodari" četnici i Njemci(AMINOM)-strijeljali 52 SKOJEVCA ljeta 1944 godine! I kako je to uobičajno-i ako niko od vas DOMOBRANA ND MNE-nije ni slova LANUO-vaši "naručioci antifašističkog posla" su prejednačili svoju SRAMNU ODLUKU i odlučili da "spomenik "oslobodiocima-NJEMCIMA" gradite u Golub-ovce?! Što se tiče "NARODNE UPRAVE"-to je iz domena vaše bruke i sramote-potomaka LAKOMIH LISICA i ŠVERCERA sa žitom-sa Turskim okupatorima(doba Petra I Petroviča!)! Znase proglas agenta zloglasne OVRE Krsa Zrnova-od 8.ožujka.1942-potpisan od bande ČETNIČKOG ĐNERALA BLAŽA ZVICERA i zelenaškog brigadira KRSTA ZRNOVA!
veliki getsbi

02. 10. 2016 - 05:49

Samo časak, da te priupitam. Znaš li ti, druže stari, ko je "oslobodio" sjevernu CG i Sandžak onda kada Njemci povukoše svoje vojne efektive sa juga Balkana (znači i iz CG)? Dali su slavne crnogorske proleterske jedinice došetale iz Endehazije i paradno promarširale ulicama crnogorskih varoši? Ne! Dovukle su se gerilske formacije Enver Hodžine albanske vojske i o s l o b o d i l e te teritorije. Pitaš li se zašto danas (i oduvijek) kada se proslavlja Dan opštine ( bilo koje na sjeveru ) ne pominje koja ga je partizanska jedinica oslobodila? A nije sramota. Treba istinu reći. Iz razloga da "sto puta pomenuta laž ne postane istina".Onda iza rata te stvari nisu smetale. I dugo iza rata.Zašto? Zato što je skoro svršena stvar bila federacija sa Bugarskom i Albanijom. Pa se izjalovilo. Sjećam se nekih stihova iz čitanke za prvi osnovne (ja sam malo starija generacija) gdje se između ostalog kaže "....Deda mu barjaktar na P i r i n planina.." itd. Igranka bez prestanka....
velji gicsbi...

01. 10. 2016 - 21:03

...nije bio novembar(Talijani-pasaše 15.rujna 1943(poslije oslobanja Kotora od njemaca-u Škaljarima-kad pogibe 6 Grbljana iz Šišića)a guverener Pircio Biroli-supotpisnik srpnja.1943! A Njemci znajući da je Krsto Zrnov agent ZLOGLASNE OVRE-sprcaše ga i razoružaše-i njega i njegove jajare,ka česovu babu-brez džebane i apanaže-potla 9.rujna.1943 godine!! Samo za tebe bijaše 8.ožujka.1942-sklepana četničko zelenaška družba-narodna sloga"-protiv NOP-a i Partizana! Polazeći od toga-da ja znam-ko stoji iza ovih lažavinama-insan koji "umire od ljubavi i sreće" za Crnom Gorom(i Pravoslavljem-Crnogorcima i Srbima)-nećemo dalje dragi gicsbi-"ašik pravoslavlja"..znamo,bar,ja i ti,ko je ko i iz kojeg si jajarskog jata-zar ne? I oko divizija-kako zaboravi na onu arbanaško muslimansku SS diviziju Skederbeg-koja pokla i popali VELIKU pod ČAKOROM-ljeta 1944 godine-pridodata SS diviziji "Princ Eugen..!!!!
Baranin

22. 10. 2016 - 23:59

Ne treba Mijo Ranku da ga ocrni! Ranko to odlično radi sam!
Malo pile -"velji Gatsby"

01. 10. 2016 - 15:19

Srbi su iz straha ostali najvjerniji saveznici Hiću.Da su Jevriji imali njihovu lukavost i kondiciju za robovanje nebi toliko stradali.Hićo je genocidni zločinac koji je htio da uništi Srbe,Jevreje i Rome -na svu sreću nije uspio.Crnogorci su digli prvi ustanak protiv Hića u čitavoj porobljenoj Evropi -sluganjski sine da znaš.
Novi komentar