Crna hronika

Mirković opisao put kokaina do kotorskih klanova

Skla­pa­njem spo­ra­zu­ma sa če­tvo­ri­com okriv­lje­nih di­le­ra dro­ge, hr­vat­ski USKOK sta­vio je tač­ku na slu­čaj kri­jum­ča­re­nja 200 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na iz Bra­zi­la. Naj­ve­ću ka­znu za­tvo­ra u tra­ja­nju od šest go­di­na sa Žu­pa­nij­skim su­dom do­go­vo­rio je Cr­no­go­rac Go­ran Mir­ko­vić (36) zva­ni Li­mun. Osim ka­zne za­tvo­ra, Mir­ko­vi­ću je od­u­ze­to i 120.000 eura ste­če­nih šver­com dro­ge, pišu hrvatski mediji.
Mirković opisao put kokaina do kotorskih klanova
Portal AnalitikaIzvor

Pored nje­ga, kao čla­no­vi ove kri­mi­nal­ne gru­pe na­god­bu sa su­dom u Spli­tu po­sti­gli su To­mi­slav Sva­gu­ša (35), An­to­nio Pa­la­ver­sa (35), An­te Sta­nić (35) i Ve­dran Pre­o­sti (50) iz Hr­vat­ske. Pe­to­ri­ca okri­vlje­nih nar­ko-di­le­ra iden­ti­fi­ko­va­ni su pro­šle go­di­ne ka­da je du­bro­vač­ko-ne­re­tvan­ska po­li­ci­ja raz­bi­la me­đu­na­rod­ni la­nac kri­ju­mi­ča­ra dro­gom na kru­ze­ru MSC Po­e­si­ja. Kod­na ak­ci­ja na­zva­na je Po­rat 2015.

Mir­ko­vić je pri­znao da je kra­jem no­vem­bra do­pre­mio 40 ki­lo­gra­ma či­stog ko­ka­i­na ko­tor­skim kri­mi­nal­nim gru­pa­ma. Upravo zato, hr­vat­ske slu­žbe nje­gov iden­ti­tet ču­va­le su u stro­goj taj­no­sti uz obra­zlo­že­nje da mu je pri­zna­njem za po­slo­ve ko­je je vo­dio ugro­že­na si­gur­nost.

On i Pre­o­sti uhap­še­ni su u lu­ci Gruž u Du­brov­ni­ku, dok su tri ki­lo­gra­ma na­đe­na u kru­ze­ru Po­e­si­ja. Pre­o­sti je zbog ovog dje­la do­go­vo­rio ka­znu od če­ti­ri i po go­di­ne za­tvo­ra.

USKOK je, ka­ko pre­no­si Index.hr, u op­tu­žni­ci na­veo da je 200 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na spre­mlje­no na Po­e­si­ju ra­di šver­ca u Evro­pu. Od to­ga, 40 ki­lo­gra­ma je ba­če­no u mo­re kod Cr­ne Go­re, sa 14 ki­lo­gra­ma je u Ita­li­ji uhap­šen Ni­ko­la B. U Cr­nu Go­ru i Hr­vat­sku pro­šver­covan je 141 ki­lo­gram ko­ka­i­na vri­jed­no­sti vi­še od pet mi­li­o­na eura, prenosi Dan.

To­mi­slav Sva­gu­ša pri­stao je na na­god­bu sa USKOK-om za 500 gra­ma ko­ka­i­na ko­ji su mu do Spli­ta no­si­li nje­go­vi sa­rad­ni­ci An­to­nio Pa­la­ver­sa i An­te Sta­nić. Pa­la­ver­sa i Sta­nić uhva­će­ni su s dro­gom na­kon što su se is­kr­ca­li s tra­jek­ta u Plo­ča­ma. Oni su na pu­tu iz Du­brov­ni­ka po­ku­ša­li da iz­bjeg­nu ca­rin­sku kon­tr­o­lu u Ne­u­mu, što ni­je­su uspje­li.
Pal­aver­sa je do­go­vo­rio da zbog šver­ca ko­ka­i­na ro­bi­ja tri go­di­ne, a Sta­nić go­di­nu i po. Sva­gu­ša se na­go­dio na ta­ko­zva­nu dje­li­mič­no uslov­nu ka­znu od dvi­je i po go­di­ne po ko­joj će šest mje­se­ci pro­ve­sti u za­tvo­ru, a osta­tak ka­zne od­slu­ži­će uko­li­ko po­či­ni no­vo kri­vič­no dje­lo u pe­ri­o­du u od pet go­di­na.

Pre­ma na­vo­di­ma op­tu­žni­ce USKOK-a, Mir­ko­vić, Sva­gu­ša, Pa­la­ver­sa, Sta­nić i Pre­o­sti su od po­čet­ka 2015. go­di­ne do ok­to­bra, pre­ma pret­hod­nom pla­nu i do­go­vo­ru o za­jed­nič­kom dje­lo­va­nju s vi­še za­sad ne­po­zna­tih oso­ba, ku­po­va­li ve­li­ke ko­li­či­ne ko­ka­i­na u Bra­zi­lu ko­ji su kri­jum­ča­ri­li do Evro­pe ra­di da­lje pro­da­je na pod­ruč­ju Hr­vat­ske i Cr­ne Go­re.

Od za­sad ne­po­zna­tih oso­ba na pod­ruč­ju Bra­zi­la dru­go­o­kri­vlje­ni i če­tvr­to­o­kri­vlje­ni ku­pi­li su naj­ma­nje 200 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na. Dro­gu su na­kon pre­u­zi­ma­nja skri­va­li na jed­nom bro­du, i po nje­go­vom do­la­sku u Du­brov­nik iz­no­si­li su je s bro­da i pro­da­va­li tre­će­o­kri­vlje­nom i dru­gim kup­ci­ma ra­di da­lje pre­pro­da­je. Ta­ko je pr­vo­o­kri­vlje­ni član po­sa­de bro­da, pre­ma do­go­vo­ru s dru­go­o­kri­vlje­nim i na­lo­zi­ma ko­je je od nje­ga do­bi­jao, pri­li­kom sva­kog do­la­ska u Du­brov­nik s bro­da iz­no­sio ma­nje ko­li­či­ne dro­ge ko­ju je po­tom, u do­go­vo­ru s če­tvr­to­o­kri­vlje­nim, a pre­ma na­rudž­bi tre­će­o­o­kri­vlje­nog, pre­da­vao kup­ci­ma, a po na­lo­gu dru­go­o­kri­vlje­nog dro­gu je pre­da­vao i če­tvr­to­o­kri­vlje­nom i pe­to­o­kri­vlje­nom ra­di da­lje pro­da­je.

Pri­li­kom pre­tra­ge bro­da kod pr­vo­o­kri­vlje­nog je pro­na­đe­no 2,9 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na, a od pre­o­sta­le ko­li­či­ne ko­ka­i­na na­ba­vlje­nog na pod­ruč­ju Bra­zi­la ne­po­zna­tom licu u Cr­noj Go­ri pre­da­li su 40 ki­lo­gra­ma, 14 ki­lo­gra­ma oso­bi ko­ja je s dro­gom uhap­še­na u Ita­li­ji, a 141,5 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na vri­jed­nog naj­ma­nje 5.235.500 eura okri­vlje­ni su pro­kri­jum­ča­ri­li u Hr­vat­sku i Cr­nu Go­ru – pi­še u op­tu­žni­ci USKOK-a.

 

Portal Analitika