IZBORNI REFERENDUM ZA - YES ILI NJET?

Da li se, sedmicu uoči izbora, opozicione kockice počinju da slažu onako kako „gavarit Maskva“? Sergej Železnjak, zamjenik predsjednika Dume preporučio je, potkraj septembra, „konsolidaciju pristalica demokratskih promjena“, kao uslov „neophodan za pobjedu na izborima, a zatim i za formiranje parlamentarne većine i nove vlade“.
Objavljeno: 10. 10. 2016 - 18:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako ne bi bilo zabune, Serjoža je precizirao kome se obraća: DF, Ključ i Demokrate Alekse Bečića! Savjet im je ponudio na osnovu iskustva njegove Jedinstvene Rusije, nastale fuzijom triju partija – Jedinstvo, Otadžbina i Cijela Rusija. Od kako su se, ima tome petnaest ljeta, ujedinile, Rusiji je sve obrnulo naoposleno: od uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti, do ekonomske i političke stabilnosti!

Što bi rekao jedan bivši Predsjednik Crne Gore, „visok stepen identičnosti“ Železnjakovih preporuka i povučenih poteza, očigledan je! Za ozbiljnu analizu je, međutim, pitanje: može li ista šema uspješno da „radi“ i u crnogorskim uslovima? Uz, prije svega, napomenu da još nema potpisa šestorice lidera DF i Ključa na istom papiru, što je uslov za sedmi, Bečićev.

Pa, da vidimo šta se dešava kao posljedica gore navedenog.

Realizacijom akcionog plana iz Moskve, u Crnoj Gori se armira blokovska podjela – za i protiv ulaska u NATO! Istina, Železnjak pominje preporod crnogorske ekonomije, blagostanje i nova radna mjesta (tako zdravo bio), ali pred „ujedinjenu Crnu Goru“ (da se ne muče oko imena), zapravo, postavlja dva ključna zadatka: “održаvаnje referendumа o svrsishodnosti ulаskа zemlje u NATO i ukidаnje rаnije donijetih odlukа crnogorskih vlаsti o uvođenju sаnkcijа Rusiji i priznаnju nezаvisnosti Kosovа” ( da ne boljoglave ni oko politike)!

Izbori 16. oktobra pretvaraju se, dakle, u repliku referenduma iz 2006., samo što se sada glasa da „daljinski“ za Crnu Goru ne bude u Moskvi. U takvoj postavci stvari, obaranje Đukanovića i suštinsko razvlašćivanje DPS postaje još teža misija.

Zašto?

Ne toliko, naravno, zbog obesmišljavanja slogana Demokrata „pobjede, a ne podjele“. Niti zbog razumne pretpostavke da će i posljednji suverenisti napustiti „Ključ“ pred tako brutalno ogoljenim uzrokom polarizacije. Nego zbog davanja konačne potvrde Đukanovićevoj centralnoj predizbornoj tezi da se 16. oktobra brane tekovine 21. maja i euroatlantski put Crne Gore. I zbog gole istine da, uprkos svim devijacijama vlasti, većina građana razumije da dokle god imaš nezavisnu državu, imaš i šansu da od nje nešto valjano napraviš. A, da se s tom šansom možeš slikati, ako dopustiš da ti državu pretvore u, de facto ili de iure, provizorijum. I da, u konačnom, za DPS nema zime dok se ne pojavi ozbiljna procrnogorska i proeuroatlantska stranka. 

Usuđujem se, dakle, da prognoziram kako će ovaj manevar po Železnjakovim uputima, namaći fine glasove DPS! Ali i DF!? Ne zaboravimo, iako je postizborni savez izvjestan (uostalom, svi su se davno očitovali da neće sa DPS ni mrtvi), „kese“ DF i Ključa još „nijesu sestre“ i uopšte nije nevažno sa koliko će ko mandata ući u Skupštinu CG. Na toj platformi Mandić „drži visak“, dok ostali možda ne „mute malter“, ali uglavnom kaskaju za autentičnim panslavenskim i antinato programom Nove i DCG. (Uzgred, prije bih pomislio da ću sresti T-rexa u Bloku V, nego Branka Baletića u istom stroju, ali iza Emila Labudovića.)

Sljedeći važan momenat - prihvatanjem postizbornog saveza sa DF, Lekićev Ključ je definitivno okrenuo leđa SAD! Tajming daje toj odluci karakter pravog šamara Amerikancima – saopštena je samo koji dan nakon razgovora sa karijernim diplomatom Hojtom Brajanom Jiem! Ono, otpravnik poslova Biks Aliju se, potom, bezmalo zakleo da se SAD ne miješaju u formiranje crnogorske vlade. DF je, međutim, performansom ispred Ambasade SAD pokazao kako ne vjeruje zvaničnoj verziji o sadržaju razgovora Ji- Ključ!

Da li to znači da stari DF ne vjeruje novom projektu svoga bivšega lidera? Da sumnjaju kako sporazumom o vladi sa DF, a bez DPS, Lekić i Ključ, zapravo, udaraju Amerikancima svojevrstan politički reket? Čiji bi sadržaj mogao da bude američka podrška vladi sa DPS, a bez DF, ali sa premijerom iz opozicije? Znam neke koji to ne isključuju, ali mi taj scenario djeluje prilično bušan... Brzina kojom je Lekić klimnuo glavom na srž sporazuma, pokazuje kako i on zna da bi oklijevanje izazvalo talas optužbi iz DF. Jer, to nikoga ne bi trebalo da zbuni, zajednički cilj je srušiti DPS, ali je svako pojedinačno gine za što više poslanika.

Politički dupli-pas DF i Ključa, ozbiljno prijeti da iz igre izbaci odavno loše postavljeni SDP! Podsjetimo na prošloneđeljnu računicu gospodina Krivokapića; Ključ, Demokrate i stranke manjina bili su mu ekipa za skupštinsku većinu! Kad Lekić i Bečić, dva najveća sabirka u toj formuli, odu Mandiću, a manjine Đukanoviću, SDP će ostati da, pozicionirana kao Mongolija, sniva cenzus i poziciju jezička na vagi. Ili da redefiniše stav prema saradnji sa DF, pošto su mostovi prema DPS odavno pretvoreni u zgarišta!

U svakom slučaju, političar koji, kobajagi, propusti Železnjakovo pismo ili Rogozinovu prijetnju da će „Crna Gora zažaliti“ zbog puta ka NATO, rizikuje da javnost pomisli kako nije problem u „neinformisanosti“, nego u maniru da se „zbog Ilije zamrzi i Sveti Ilija“! Istorija Crne Gore puna je podvižnika na pogrešnom putu.

Dakle, ono što je upalilo u Rusiji, teško da će U Crnoj Gori. U neđelju će, za to nije potreban nikakav Ipsos i Damar, jasna većina biti protiv platforme Železnjaka i prijetnji Rogozina. No, crnogorsko će društvo dobiti još jednu duboku liniju razdvajanja i manjinu sa novim „alibijem“ za animozitet prema državi. Zato se ovdje normalan čovjek ne može radovati ni jednom rezultatu izbora, jer se gubitnici, kako god okrenete, pretvaraju u neprijatelje. Kao da smo proklet narod, kojem još nijesu preveli riječ kompromis.

P.S.

„Kad istinitoga boga upoznate i učinite vječno i opšte primirje među vas, da ne bi bilo nikakvih nesporazuma i krvoprolića, tada ćete saznati ko sam“?! Ovo su riječi Šćepana Malog, na dan kad ga je opštecrnogorski zbor izabrao za političkog vođu Crnogoraca... bilo je to 1767...17. oktobra.

Nije bio Petar III, lažno se predstavio da je ruski car, ali mu je poruka bila sjajna i šteta što je naši preci nijesu mnogo slušali. Železnjak i Rogozin jesu Rusi, ali je šteta da njihove pogrešne riječi budu vodilja ikome u Crnoj Gori.

Darko ŠUKOVIĆ
Radio veza 10. oktobar 2016.

Komentari: 15

Novinarka

10. 10. 2016 - 18:46

Kako li se samo profesija stavi u sluzbu partijske kampanje... Nijedne rijeci o lopovluku, zaduzenisti, kriminalu, korupciji, devastaciji... Ne, doci ce Rusi sa tenkovima i sve pregaziti, a Amerikanci, napredni i demokraticni( pitajte porodice ubijenih od Irana, Sirije do Baltimora) samo ce da unaprijede ovo sto je procvjetalo pod rukom poslodavaca ovakvih analiticara...Nista covjeka ne moze uniziti, kao on sam sebe.
DRAGI DARKO ŠUKOVIĆU...

10. 10. 2016 - 19:45

...YES-1989 je prošlost -koja je PROGUTALA budućnost mladima diljem ND MNE! NJET-2016...je zla sudbina Crnogoraca i Srba..koji su STASALI u "PETROVOJ RUPI"-RUPI iz koje,bojim se ,neće nikad IZAĆI? IMALI SU BUDUĆNOST-a VOĐE.? Vrijeme,je MAJSTORSKO REŠETO...?
NoviNar....i iz Vesti?

10. 10. 2016 - 20:20

Da li je ova osoba zaista novinarka? Ne bi me zacudilo. Samozvana novinarka mozda, ali ovo nije novinarski komentar. Demonstrirala je poznat mentalitet dinarske sumanutosti i iskljucivosti. Nigdje cinjenica, nigdje sirine pogleda, logike interesa. Crno, bijelo... i nista vise. I zamislite cuda, na crnoj strani Amerikanci a na bijeloj Rusi. Ma ko bi to pomislio od ovakvih ko ona?! Novinarka ! veli. Ali slijedeci matricu autenticno crnogorske drske autoironije, koje nije jasno da li je svjesna ili je zabolje, veli "poslodavci ovakvih analiticara". ma je li ovo Mila za ime Boga, direktno od jednog poslodavca medijskog "magnata" kako pretjerano vole da kazu u CG. Boro Krivokapic i Marko Vesovic imaju autenticno ima za njegove "novinare", adekvatno ali nepristojno za rec. Postovana novinarko, pa jesmo li mi krivi sto nam tvoji ljubimci nude referendum ako pobjede, sto nam nude demokratiju i pravnu drzavu alla Putin, sto se sami hvale podrskom iz Rusije, sto ne zele ni NATO ni EU, ...
Novinarki sa Vijesti

10. 10. 2016 - 20:27

Draga Novinarko, kušo sam demokratiju sa Vijesti sam. 4 (slovima "cetiri") korisnika koje sam otvorio jedan za drugim tvoj demokratski list vodjen nacelom slobode rijeci, koje grlato zastupate (samo za nekog) mi je zatvarao jedan po jedan, iskljucivo zbog politickog stava i potpunog razgolicavanja i onako golo....ih rezona i argumenata, apsurda i kontradikcija koje prate vase clanke i vase grlate navijace sa po dvije nemuste recenice, u podrsci konglomeratu rusofila, cetnika, velikosrba i obicnih Srba. A nije te sram dolaziti ovamo redovno, i ovog puta bez potpisa da napises par recenica literarnosti prosjecnog posjetioca portala Vijesti i rezonovanja navijaca Mitrpolije?
Novak

29. 10. 2016 - 10:29

Prepoznajem Lukovićevu miljenicu onu koja nije ni N od novinara.Sav taj lopovluk dokažite time što će te kao "odgovoran" novinar podnijeti krivičnu prijavu protiv svih "lopova" u Crnoj Gorri koji se nalaze na političkim funkcijama računajući i one vaše miljenike iz opozicije jer vjerujte i kod njih ima mnogo više para nego u poziciji.Nadam se da će se pokretanjem krivičnih prijava pritiv onih od 16 oktobra pronaći i vaši kriminalci ali iz opozicije i da će se CG konačno riješiti bar jednog vašeg velikog klana.Sjetimo se koje su nacionalnosti pojedini prigradski klanovi i eto vam opet opozicije među njima.Lukovićeva miljenice nemaš ti pojma o nezavisnom novinarstvu.Sram da te bude jer se ovdje branila država.
Kompromis sa velikosrbima?!

10. 10. 2016 - 20:09

Gospodine Šukovicu, mudro zborite. Medjutim, onaj ko se nadje u poziciji da mora napraviti kompromis sa velikosrbima glada Golgotu ispred sebe. Treba li navoditi primjere u zadnjih 30 godina sirom bivse Jugoslavije. Ako je iko do sad uspio da im ugodi i da ih pacifikuje koliko toliko to je Crna Gora. Ali ne bilo koje velikosrbe nego one iz Crne Gore, najzesci, najmilitantniji, najekstremniji, najprkosniji i najdestruktivniji dio srpstva na ovoj planeti. Kako napraviti kompromis sa pamecu, mentalitetom, ideologijom, nazovite to kako hocete, kojia ne zeli ovu drzavu, ali ne samo drzavu nego ni ovaj kontinent, koja osim dvije druge drzave i jedne religije ne respektuje nista na bijelom svijetu? Ovo ej istinski problem sa njima, mnogo siri i kompleksniji nego li napravit kompromis oko himne, zastave i slicno.
Zasto su protiv Zapada?

10. 10. 2016 - 20:30

Temelji zapadnog drustva su racio, vladavina zakona, rezon interesa i siroka demokratija, vrijednosti koje su Zapad nacinile najrazvijenijim dijelom svijeta. U takvom prije svega kulturnom i socijalnom ambijentu njihova iracionalnost, animoziteti, hirovitost, destruktivnost ne mogu dugo opstati. Svaki njihov susret sa Zapadnim drustvom se pretvori u konflikt u kojem anahrona c Crna Gora je povratila svoju drzavu zahvaljujuci preciznim pravilima Zapada, makar prag za referendum bio i 55%. Jednostavno su bili arbitar sa autoritetom. Otuda se u zadnje vrijeme oponiranje (veliko)srpskog establishmenta u CG siri sa NATO na EU tj cio Zapad. Otuda se rapidno i vec potpuno neskriveno priblizavaju Rusiji tj Putinu,do u isto vrijeme ironicno traze demokratiju i pravnu drzavu.U cijeloj stvari opstrukcija CG im je vaznija nego Rusija.Nakon Rusija bice za bilo kog ko zaprijeti opstanku ili afirmaciji ove drzave.
Novinarki, nije valjda

10. 10. 2016 - 20:50

Da se opstanak jedne države mjeri nekom krađom Koju uzgred ima u svim državama svijetla. Kakva ste vi novinarka kada ne vidite dalje od nosa. Zar ne vidite koliko je prijetnji bilo iz Rusije ka Crnoj Gori i to od velike Rusije, zamislite, a vi pričate o pljački i krađama....vrlo ste neprofesionalno ili navijate za DF. Prema tome vi ste opredijeljeni navijački a ne objektivno i realni po ovom značajnom pitanju. Darku čestitam na jakom i analiticnom tekstu.
Boban Bgd

10. 10. 2016 - 21:42

Sjajan tekst Šukoviću! Džaba se upiru svi da nam zatvore oči i skrenu na priču o tome kako se rješava ekonomska budućnost promjenom vlasti. To mogu samo budalama da prodaju. U ekonomiji ne postoji perpetuum mobile, niti rast od čak od 10% (koji je fantazija) može popraviti standard građana ni za 1%. Pitanje obmane je uvijek vezano za predmet obmane. Ako je predmet obmane zgodan da ga "izvaćariš" onda to postaje politika. Upravo je to na djelu u CG - politika da se izvaćare građani CG. Kad shvate građani da su ispali ovce, da nijesu ništa dobili promjenom vlasti, a izgubili sve ono što su imali, prošao voz. A Sergej Železnja dobije kosku pored nogu tovariš Vladimira i milovanje po glavi.
Sime

10. 10. 2016 - 22:05

Ipak ovo ne moze vise ovako.Ovo je kraj puta.Novinar u vome tekstu ne vjeruje ni jednoj svojoj rijeci.Ovo je toliko odvajanje od realnosti da covjeka hvata strah.
Mudros..u

10. 10. 2016 - 23:00

Nemanja pricas ko da si u delirijum tremensu. Je li ti Sukovic rekao da ne vjeruje u ono sto je napisao? Pretpostavljam da samo oni koji imaju stavove ko ti vjeruju u svoje rijeci?
Milo i DPS-cinjenice

10. 10. 2016 - 23:59

1) Povratili drzavnost Crne Gore 2) Doveli Crnu Goru do praga najvece vojne alijanse, sacinjene od najrazvijenijih drzava svijeta. 3) Doveli Crnu Goru na vodece mjesto kandidata za ulazak u EU zadovoljavajuci propisane kriterijume 4) Crna Gora je od nekad najnerazvijenije drzave ex-YU dospjela na 3-ce mjesto iza Hrvatske 5) Donijeli multietnicke vrijednosti i toleranciju, sa fokusom na manjine
mrbeen

11. 01. 2017 - 00:40

Imamo mi mnogo prečih trema, no eto da ima o cemu da se komentariše. Navikao ovaj narod da mlati praznu slamu. Vidim prepali ste se i za Ruse i za Amerikance blago njima. Đe će mo mi? A tamo đe se oni dogovore :) Navikao ovaj narod da mlati praznu slamu.
Mozda

17. 01. 2017 - 22:36

Sukovic kao i uvijek pokusava pomiriti nepomirljivo. Zapadne vrijednosti, koje nijesu drugo do jedna varijanta opsteljudskih vrijednosti, i rezim u CG, kome su strane bilo kakve vrijednosti. Koliko god je Zeljeznjak neupucen a Rogozin NEDOPUSTIVO agresivan, oni su u jednome u pravu. Uvodjenje CG u NATO nece rijesiti ni jedan problem ali ce neminovno produbiti podjele. Sto je gore, jos ce vise identifikovavati suvereniste sa korumpiranim rezimom i, dugorocno gledano, osuditi ih na politicku propast. Rezim je unistio CG, sto ulazak u NAO treba da prikrije. Otkud bi "drustvo izabrnih" primilo crnogorski rezim da je nistavan? Dakle, po Sukovicevoj logici, samim prijemom je rezim opran. No NATO nije drusrtvo izbranih nego alijansa za zastitu americkog interesa. Najuvredljivije je kad se Sukovic pozove na Opsti glavarski zbor, drevnu instituciju danas mrtve CG. Jer je upravo njegov 70 godina sve radio da zatre svaki trag toj CG.
george wordy

30. 12. 2017 - 22:50

shine and misery of western Balkans
Novi komentar