Splendidovi kuvari na Olimpijadi kulinarstva (VIDEO)

Kuvari hotela Splendid predstavljaće Crnu Goru na Olimpijadi kulinarstva u njemačkom gradu Erfurtu. Prošlogodišnji osvajači bronzane medalje na Svjetskom kluinarkom takmičenju - ove godine izborili su plasman na Olimpijadi. Riječ je o najvećem i najprestižnijem takmičenju, koje okuplja više od hiljadu i 500 vrhunskih kuvara i slastičara iz cijelog svijeta. Za razliku od ostalih timova iza kojih stoje Nacionalna udruženja, deset kuvara elitnog hotela preuzeće odgovornost da brani boje države Crne Gore.
Objavljeno: 11. 10. 2016 - 13:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Desetočlani tim kuvara i slastičara predvodiće “kapiten" Aleksandar Stanković. Stanković je glavni kuvar hotela Splendid. Kaže da je uprava tog hotela finansirala kompletno učešće - iako naglašava, Stanković u Erfurtu neće predstavljati hotel, već Crnu Goru. 

1110kuvari4-copy

“To je direktiva suvlasnika hotela Splendid  Žarka Radulovića: da damo sve od sebe ne da predstavimo naš hotel Splendid  već Crnu Goru. Moram da napomenem  da je i ove godine gospodin Radulović, platio sve troškove našeg učešća od prevoza do kotizacije inabavke hrane. Baš kao i prošle godine kad je hotel Splendid  takođe finansirao naše učešće sa Svjetskom kulinarskom prvenstvu .Tamo u Njemačkoj smo debitovali sa kolegama iz Udruženja kuvara i vratili se sa bronzom. Ove godine u tom finansijskom smislu priča se maltene ponavlja. Na svu sreću, suvlasniku Žarku Raduloviću nismo morali da objašnjavamo koliki je značaj kulinarske Olimpijade, na kojoj učestvuje preko 50 svjetskih država, a u sami grad privuče dva miliona turista “, kaže Stanković.

1110kuvari1-copy

Kulinarska Olimpijada u Njemačkom gradu Erfurtu trajaće od 22. do 25. oktobra. Prestižno takmičenje se organizuje od 1900. godine i to svake četiri godine po uzoru sportsku Olimpijadu.

“Nadamo da će i drugi subjekti to shvatiti I pomoći, budući da Crna Gora ima vrhunske kuvare koji mogu da pariraju svjetski poznatim kolegama i promovišu ljepotu ukusa i receptura ovog podneblja koje se diči zdravom hranom “, kaže Stanković.

Splendidova kuvarska “selekcija” će kao adut predtaviti upravo to autentičnost domaćih mirisa i ukusa.

“Naš, crnogorski sto biće naravno tematski osmišljen u duhu tradicije i autentičnosti receptura sa ovog podneblja. Propozicije nalažu da nešto malo hrane možemo da ponesemo ali da sve namirnice moramo da nabavimo u Njemačkoj. Odavde ćemo ponijeti krapa, autohtona  začinska bilja, a od voća nosimo šipak i maginje i vjerujem da ćemo napraviti dobar gastro spoj ”, nada se glavni kuvar hotela Splendid.

1110kuvari2-copy

Olimpijada u Erfurtu  poznata je kao događaj na kojem se nagrađuju najbolji iz cijelog svijeta ali i kao manifestacija na kojeoj se definišu kulinarski trendovi do sljedeće godine. Slana jela i slatkiši prikazani na tom takmičnjeu - odmah postaju dio ponude u hotelima i restoranima širom planete.

- To je fantastična prilika da se promoviše naše crnogorsko umijeće u spremanju hrane, a istovremeno kako su kriterijumi svake godine sve zahjtevniji to je dobro i za nas da se ne upadnemo u rutinu već da vidimo nešto novo bez obzira na to da li je u pitanju neka nova receptura ili dekoracija”, kaže “ kapiten “ kulinarske selekcije i poručuje da im je svaki vid finansijske pomoći dobrodošao.

1110kuvari3-copy

“Vjerujem da će se to desiti ako ne za ovih sedam dana kada krećemo na put, onda do iduće godine. Daćemo sve od sebe da postignemo što bolji uspjeh i da u tim uključimo ostale kolege iz cijele Crne Gore. Mislim da bismo tako i bolje i raznovrsnije predstavili mirise i ukuse ove države, a mi iz Splendida bi mogli da podijelimo teret tolike odgovornosti  “, kaže Stanković.

Mentor tima je profesor Petar Gracun iz Srbije priznati kulinar i međunarodni sudija WACS-a, koji se svojevremeno takođe takmičio na Olimpijadi. U crnogorskoj  kulinarskoj “reprezentaciji su kuvari i slastičari: Momčilo Tomašević, Darko Stojanović, Dragan Vujović i Želidrag Petrušić. Pomagaće im: Nikola Čelić,Čedomir Trifunović, Nemanja Jovanović, Milena Jovanović i Pero Drljević. Na put kreću 19. oktobra.

Poslušajte Rovu radio reklamu SPLENDID by TBOK ►

 

Komentari: 0

Novi komentar