Senzacionalno otkriće: Novi zubi za 9 nedjelja

Sjajna vest za sve one koji pate od parodontoze ili su na neki način izgubili zube.
Objavljeno: 18. 10. 2016 - 12:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Proteze i zubni implanti bi uskoro mogli da postanu prošlost, jer naučnici tvrde da postolji mogućnost da se u vilici pacijenta razviju novi zubi!

Do sada je jedina opcija da se izgubljeni zubi nadoknade bila proteza ili implant, ali budući da obje metode mogu negativno da utiču na zdravlje, naučnici su istraživali kako da na prirodan način ljudi ponovo dobiju zube.

„Zubna protetika može da izazove infekcije, povredu ili oštećenje okolnog tkiva, nerava, pa čak i sinusa. Takođe, proteze znaju da budu veoma neprijatne i smetaju pacijentima prilikom jela.

Takođe, mogu da izazovu iritaciju ili infekciju desni i usne šupljine“, piše stručni portal DentistryId. „Ovo je prekopotrebni medicinski napredak, jer do 74. godine života, čak 26 odsto odraslih izgubi sve svoje zube“, saopštili su stručnjaci.

Nova tehnika koju su osmislii doktor Džeremi Mao i profesor Edvard V. Zegareli zajedno sa timom vrhunskih stručnjaka na Univerzitetu Kolumbija, funkcioniše tako što zapravo navodi matične ćelije tela da odu na trodimenzionalnu platformu, koja je zadužena za faktor rasta novih zuba.

Tako će, kada se ubrizgaju u vilicu, novi zubi početi ili potpuno izrasti za svega 9 nedjelja, piše na portalu.

„Ključni faktor u regeneraciji zuba jeste pronaći pristup koji će moći da se primjeni čak i kod pacijenata koji nisu dobri kandidati za zubne implante ili ne mogu da ih priušte“, istakao je dr Mao.

Studija je objavljena u Žurnalu stomatoloških istraživanja, vodećem časopisu u svetu na polju stomatologije.

Komentari: 2

Dragan

19. 10. 2016 - 14:00

Bilo bi lepo i praktično da stavite direktan llink do izvornog članka, čisto radi boljeg informisanja zaiteresovanih. Pošto pretraga reči "Dentistryld" ne daje nikakve rezultate, a to je prema vašim navodima "stručan portal" direktan link bi bio od koristi čitaocima, a doprineo bi i vašoj reputaciji istinitog izveštavanja.
pilovic spasoje

19. 10. 2016 - 18:49

ovo moze biti novina decenije jer imati svoje zube a ne inplante mnogo znaci znam iz iskustva.Imam proteze ali ih veoma retko nosim jer mi smetaju
Novi komentar