Prvi Forum o sajber bezbjednosti u Crnoj Gori

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis danas je organizovan prvi “Forum o sajber bezbjednosti u Crnoj Gori”.
Objavljeno: 20. 10. 2016 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na ceremoniji otvaranja, prisutnima se obratio predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret Ann Uyehara, i generalni direktor Ministarstva nauke dr Darko Petrušić.

Prema rječima moderatora Foruma Doc.dr Ivane Ognjanović sa Univerziteta Donja Gorica, izbor tema I predavača na Forumu o Sajber bezbjednosti brižljivo su birani sa ciljem da slušaocima pruže sveobuvatan pogled na sistem zaštite Crnogorskog sajber prostora.

Radni dio foruma otvorio je Kenan Duraković iz Ministarstva za infomracino društvo i telekomunikacije svojim izlaganjem na temu “Sajber bezbjednost i zajednička odgovornost”. Dejan Tomović iz Agencije za nacionalnu bezbjednosti je održao predavanje na temu “Sajber terorizam i nacionalna bezbjednost”,  dok je Jakša Backović iz Ministarstva unutrašnjih poslova predstavio temu “Zaštita građana u sajber prostoru”. 

Igor Vujačić iz Ministarstva odbrane predstavio se izlaganjem na temu “Savremeni koncepti sajber odbrane”, a predstavnica Privredne komore Nada Rakočević govorila je na temu “Zaštita kompanija od sajber napada”.

Marina Matijević iz Ministarstva prosvjete upoznala je slušaoce o inovacijama obrazovnog Sistema Crne Gore na temu “Integracija sajber bezbjednosti u obrazovni system”, dok je Prof.dr Ramo Šendelj sa Univerziteta Donja Gorica svojim izlaganjem na temu “Sajber bezbjednost u visokom obrazovanju u Crnoj Gori” zatvorio ovogodišnji Forum.

Događaju su prisustvali preko 70 učesnika iz privrede, finansijskog sektora, državnih i javnih insititucija. 

Forim o Sajber bezbjednosti se organizuje u okviru Tempus projekta"ECESM - Enhancement of Cyber Educational System of Montenegro" u kojem učustuvju: Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Privredna Komora, Institut savremenih tehnologija Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, uz podršku partnera iz Evropske Unije: Univerzitet Maribor iz Slovenije, Technical University Tallin iz Estonije, Roma Tree University iz Italije, Global Cyber Security Centre iz Italije, i BUCKS University iz Velike Britanije.

Kao jednu od ključnih ciljeva Tempus projekta ECESM, danas je predstavljen “Centar za edukaciju u oblasti Sajber bezbjednosti u Crnoj Gori” sa sjedištem u Tehnopolisu u Nikšiću čija je misija “Podizanje svijesti i prenos znanja u oblasti sajber bezbjednosti, kreiranje uslova za poboljšanje specijalističkih znanja, sposobnosti i vještina, kao i unapređenje saradnje i komunikacije između različitih učesnika uključenih u korišćenju i zaštiti Interneta”.

Komentari: 0

Novi komentar