DRUGI PIŠU - RSE: Moskva još jače uz anti-NATO snage

Zvanična Moskva i ruski mediji posmatraju rezultate parlamenatarnih izbora u Crnoj Gori, prije svega, u kontekstu pristupanja te zemlje NATO-u i borbe Moskve i Zapada za uticaj na Balkanu, piše novinarka Radija Slobodna Evropa Julija Petrovskaja. Ona navodi da se trenutna politička situacija u Crnoj Gori iz Moskve vidi kao napeta i rizična, a ruska državna propaganda čak tvrdi da je režim Mila Đukanovića blizu kolapsa i da stoga anti-NATO bitka još nije izgubljena.
Objavljeno: 20. 10. 2016 - 20:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crnogorske vlasti očekuju da će zemlja do sredine 2017. godine postati punopravna članica NATO-a, ali Rusija ne smanjuje svoje protivljenje evroatlantskim integracijama. Iz zvaničnjih izjava ruskih državnika i ocjena provladinih medija može se zaključiti da će Moskva uložiti dodatne napore u podršku anti-NATO snagama, a to će direktno uticati na razvoj političke situacije u Crnoj Gori, piše Petrovskaja.

U Moskvi ignorišu optužbe od strane Đukanovića o miješanju Moskve u unutrašnje stvari Crne Gore i o finansijskoj podršci opoziciji, te pisanje pojedinjih medija o mogućoj povezanosti sa ruskim strukturama srbijanskih građana uhapšenih uoči izbora u Crnoj Gori.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije (MIP) smatra da Crnoj Gori predstoje složeni pregovori o formiranju koalicije, pošto nijedna stranka nije dobila neophodnu većinu.

Zvanična Moskva je obratila pažnju na izjavu crnogorskih stranaka, koje su dobile 39 mandata, o nepriznavanju rezultata izbora zbog saopštenja o hapšenju 20 lica pod sumnjom da su pripremala državni udar.

"To pitanje mora da bude detaljno i transparentno istraženo", navela je Marija Zaharova, portparolka ruskog MIP-a.

Marija Zaharova (Foto: rusembindia.com)Marija Zaharova (Foto: rusembindia.com)

Međutim, glavni akcenat ruska diplomatija stavlja na pitanje evroatlantskih integracija. U Moskvi se nadaju da će crnogorske vlasti uzeti u obzir mišljenje "skoro polovine građana Crne Gore koji su podržali partije koje se zalažu za sprovođenje referenduma" o pristupanju NATO-u. Rezultati crnogorskih izbora u Moskvi su shvaćeni kao "duboki rascjep" crnogorskog društva, prije svega, po pitanju spoljne politike te države i pripajanja NATO-u, piše novinarka RSE.

Moskva je, naravno, kritikovala režim Đukanovića i uoči izbora zbog "upornog nepoštovanja" mišljenja građana i nesprovođenja referenduma o NATO-u što, prema ocjeni ruskih vlasti, može dovesti do "destabilizacije situacije u Crnoj Gori i na Balkanu".

Mogućnost destabilizacije često spominju ruski državni mediji, posebno posljednjih godina, kada su se odnosi Rusije sa Crnom Gorom znatno pogoršali usljed pridruživanja Podgorice antiruskim sankcijama zapadnih zemalja zbog aneksije Krima 2014. godine.

Ne samo tokom predizbornog perioda u Crnoj Gori, nego i poslije izbora, ruska propaganda vodi otvorenu kampanju protiv Mila Đukanovića, koristeći pogrdne primjedbe na njegov račun, čak i lažne iz nepostojećih medija ne bi li diskreditovala njegov politički režim i sav izborni proces.

Recimo, državna agencija TASS objavila je saopštenje gdje stoji da Evropska komisija sumnja u falsifikovanje izbora u Crnoj Gori zbog velikog broja fantomskih birača. Pritom, TASS navodi tekst ad hoc formiranog sajta CGNA (Crna Gora Novinska Agencija), koji nema kontakt adresu. Na tom sajtu, očigledno namijenjenom izborima, objavljeni su tekstovi, koji pravopisno ne odgovaraju crnogorskom jeziku. "Informacija" o zabrinutosti Evropske komisije i dalje je dostupna bez obzira na izlaganje lažnog sajta i demanti iz Brisela.

Druga državna agencija, RIA NOVOSTI, objavila je analizu novinara Sputnika koji smatra da Milo Đukanović "nikada nije bio tako blizu neuspjehu".

Crnogorski premijer nakon objavljenih preliminarnih izbornih rezultata (Foto: rtcg.me)Crnogorski premijer nakon objavljenih preliminarnih izbornih rezultata (Foto: rtcg.me)

"Nakon 25 godina apsolutne vlasti on može izgubiti svoj položaj a time evroatlanska integracija može biti zaustavljena", smatra autor članka.

"Najveći problem Đukanovića nije samo neuspjeh NATO-integracije nego i istraga o švercu duvana u Italiji i Švajcarskoj koju za sada sprječava njegov diplomatski imunitet", stoji u toj analizi, koja se završava podsmjehom crnogorskom lideru zbog "odbijanja suvereniteta".

Pogrdne uvrede i istragu o švercu duvana pominje i jedan od najčitanijih moskovskih listova – Moskovski komsomolec. Crnogorske izbore taj list smatra "kontroverznim", a samog Đukanovića naziva "diktatorom azijskog tipa, koji ne može biti prihvaćen u Evropi".

Autor tog članka, koji je inače poznat po antiukrajinskoj propagandi, smatra da Crnu Goru očekuje "majdan" (odnosno revolucija). Tvrdi da čak 80 odsto građana te zemlje se protivi ulasku u NATO, ali ne navodi izvor te brojke.

S druge strane, mediji liberalnog tipa u Rusiji se uzdržavaju od kategoričnih i radikalnih ocjena.

Internet-novine "Gazeta" smatraju da su izbori potvrdili podjele u crnogorskom društvu, a opozicija ne može ponuditi alternativu ulasku u NATO-savez.

"Crna Gora će nastaviti put ka NATO-u, ali vjerovatno sporijim tempom", zaključuje "Gazeta".

Dnevni list "Kommersant" objavio je članak pod naslovom "Crna Gora je glasala za EU i NATO". Prema ocjeni autora, glasanje se faktički pretvorilo u neku vrstu političkog duela između Đukanovića i proruskog Demokratskog fronta (DF).

"Pristalice NATO-a imaće u novom parlamentu značajnu većinu jer, pored vladajuće koalicije, članstvo u NATO-u podržava i dio opozicije", stoji u tom listu.

Ova ocjena je suprotna stavu vladajuće ruske partije "Jedinstvena Rusija", koja govori o "značajnom porastu podrške patriotskim snagama" koje "se protive nasilnom pretvaranju zemlje u protektorat NATO-a". Predstavnik te stranke Sergej Železnjak, koga smatraju "portparolom" ruskog uticaja na Balkanu, govorio je o "brutalnom kršenju demokratskih standarda i prava građana" od strane crnogorskih vlasti i otvoreno podržao odluku opozicionih snaga da ne priznaju rezultate izbora.

rtcg.me

Komentari: 6

Milan

21. 10. 2016 - 11:12

Uz ovako ozbiljne tekstove ne bi trebalo kao ilustraciju stavljati ovu fotografiju sa proslave u DPS-u na kojoj onaj smiješni Slavko (u svom rodnom Kolašinu poznat po nadimku Slon), nosi Premijerovu sliku i ljubu se sa njim.. Postoji puno ljepših i sugestivnijih fotografija, zar ne?
Tacno

24. 10. 2016 - 01:20

Slazem se - uz ovaj tekst najadekvatnije bi bilo staviti sliku ruskih tenkova koji ulaze u Crnu Goru mozda iz Srbije, ili mozda neki ruski ratni brod u luci Bar ili Kotor ? Bi li ti ova slika bila draza? A eto kad nije mogla Srbija sve ove godine a ono bar Rusija, a ako ne moze Rusija, a onda bilo ko, samo da ova srbadiji mrzna drzava jednom nestane ?
BA

22. 02. 2017 - 09:21

Da nestane? Objasni sta pod tim podrazumijevaS?
Focus

04. 11. 2016 - 10:05

Ja mislim da je ova slika vise no prikladna uz ovaj tekst. Milo djeluje odlucno i ubjedljivo sto je za ocekivat od lidera jedne drzave u ovako izazovnoj situaciji. Moj bezkrajni saport CG i njenim ponosnim gradjanima. Vazda!
Uglješa Kotlica

11. 03. 2017 - 13:00

"Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al' zube polomi."
Tara

08. 05. 2017 - 09:16

Sramotna Rusija..napada na najvulgarniji nacin malu drzavu CG. Sramno! Ruski uticaj (koji je dobro placen)gubi svuda u EU! Le Pen je izgubila..cetnicka pro-ruska partija u CG je izgubila..Trampf se isto okrenuo drzavi CG..tako da Putin nema sanse da probije obruc u EU!! Mi cemo postati sigurna zemlja a vi rusi cete ostati u sramnom sjecanju!
Novi komentar