Novi transkript Dikića i saradnika: Kolika je nagrada za ovo? Reci šta hoćeš

Iza Dikića i četničkih vojvoda stoje vrhunski profesionalci; Novi transkript: Kolika je nagrada za ovo? Reci šta hoćeš... Nakon što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić preksinoć saopštio da je grupa osumnjičena za terorizam, čiji su organizatori Aleksandar Sinđelić i Bratislav Dikić, imala sofisticiranu tehniku za snimanje i komunikaciju dron sa kamerom i motorole, Vikend novine su došle do novog transkripta razgovora, koji potvrđuje takve sumnje tužilaštva.
Objavljeno: 22. 10. 2016 - 10:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, pozivajući se prije svega na dokaze kojima raspolaže, javno je saopštio kako je u noći između 16. i 17. oktobra prijetila opasnost od krvoprolića i da je djelovanjem državnih organa spriječena teroristička akcija koja je mogla "Crnu Goru u crno zaviti".

Detalji do kojih je došao tokom istrage dodatno su pojačali njegovu tezu da se radilo, osim na ataku na državne institucije, i o vrlo ozbiljnom pokušaju ugrožavanja života crnogorskih građana i policajaca, jer su teroristi namjeravali da u uniformama crnogorske policije pucaju na okupljene ljude kako bi izazvali revolt i potom oružani napad na policiju.

Prema onome što dodatno saznaju DN, samo splet okolnosti, ili sreća, kako kaže specijalni tužilac Katnić, omogućili su da naši državni organi uspiju da spriječe ubačene terorističke grupe da naprave haos u Crnoj Gori. Da toga nije bilo, ko zna šta bi se desilo u nedjelju veče.

Sam sistem veze koja je korišćena u pripremi ove terorističke akcije otkriva kako se radi o dobro osposobljenim i opremljenim organizatorima terorističkih akcija. DN raspolažu informacijom da su grupe koje su ubacivane u Crnu Goru komunikaciju obavljali preko android telefona Lenovo A 5000, ali sa potpuno izmijenjenim softverom.

Ovi telefoni korišćeni su tako da je svaki broj za sebe imao svoju Ip adresu, a razgovori su vođeni preko VOIP (Voice Over Internet Protocol) komunikacije. Sve je bilo uvezano preko jednog veb-sajta iz Bugarske.

Brojevi telefona imali su pozivni Velike Britanije +44, no dobri poznavaoci tehnologije nam otkrivaju kako se danas brojevi virtuelnih mobilnih kartica mogu kupiti za bilo koju državu na svijetu i to preko Interneta.

Ovu vrstu komunikacije koriste kriminalne ili terorističke grupe i organizacije samo u vrijeme pripreme i izvršenja teških krivičnih djela, a poslije toga se sve uništava, saznaju DN od eksperata za ovu oblast.

Oni, takođe kažu, kako ovakav način povezivanja telefonskih brojeva, hakovanje aparata i omogućavanje komunikacije, potvrđuje da su za logistiku angažovani vrhunski stručnjaci koji ne mogu da organizuju neke "amaterske" terorističke grupe.

Srećom, crnogorski bezbjednosni organi uspjeli su da provale u ovu zaštićenu komunikaciju. Upravo tako, kaže izvor DN, pripadnici nekoliko grupa koje su imale zadatak da u Crnoj Gori izvedu teroristički akt, danima su bili praćeni, nadzirani i znao se svaki njihov korak, sve do trenutka hapšenja.

Naravno da sa ovim sofisticiranim sredstvima komunikacije više desetina građana iz Srbije, i još nekih susjednih država, nije došlo u Podgoricu 16. oktobra da bi razgledali Ostrog ili da bi ručali krapa u Vranjini. Postaje sasvim očigledno da su terorističku akciju u Crnoj Gori planirali stručni i dobro opremljeni centri. Može biti da su Dikić i četničke vojvode poslati samo kao mamac, ali je sasvim sigurno da iza ove grupe stoje vrhunski profesionalci, pišu DN.

Kolika je nagrada za ovo? Reci šta hoćeš...

Vikend novine su imale uvid u još jedan transkript razgovora osumnjičenih terorista, u kojem se dogovaraju kako da "uhapse" Đukanovića, ali i način preuzimanja tehnike, koji je bio dogovoren za nedjelju ujutro.

Sinđelić: I koordinišeš sve (... nerazgovijetno). Pametno, bez srljanja. Nemojte da pravite nikakvu provokaciju, nikako. Kad bi baš bilo da se mora, onda se interveniše. Daj Bože, može da bude sve u redu, da se ovaj Milo pomiri sa sudbinom da je izgubio i da ne bude ništa.

Velimirović: On da je pametan, dao bi odmah vlast.

Sinđelić: Baš. A ovi su rekli ako dođe do gužve i ako se on pojavi da izađe slučajno na trg među narod, nagrada se daje ko ga uhvati. Bićete nagrađeni da ga uhvatite i snimite da ga uhapsite. Bukvalno da ga tu uhapsite.

Velimirović: Da uhapsimo Mila?

Sinđelić: Znači to... Bili bi nagrađeni do kraja.

Velimirović: Reci mi koja bi bila nagrada, brate?

Sinđelić: Nagrada... Reci šta hoćeš?

Velimirović: Važi, brate.

Sinđelić: Vidiš ti kakav sam ja čovek? Do reči je urađeno.

Velimirović: Slušaj me, brate... Oprosti mi ti. Znaš kako i sam se sekiram.

Sinđelić: Pa znam i ja se sekiram za vas, ne spavam zbog vas, jurim. Slušaj, uzeo sam vam onaj helikopter (dron sa kamerom za nadgledanje) da možete da izviđate.

Velimirović: A kad će helikopter? Kad ćeš to? To ujutru?

Sinđelić: Završi šta imaš i kreni ovamo... Ili neko drugi. Ja ću da vam predam i motorole i helikoptere i sve.

Velimirović: Znači, ja njemu sve to da dam i dole da dođem za helikopter i za motorole.

Sinđelić: Da, da... Samo mi javi kad kreneš.

Među teroristima plaćene ubice

Dnevne novine saznaju da među identifikovanim teroristima ima i nekoliko bivših ratnika sa teritorije Republike Srpske, plaćenih ubica koji su poslije završetka rata nastavili da za potrebe kriminalnih klanova izvršavaju naručena ubistva.

DN, međutim, nijesu uspjele da dobiju potvrdu državnih organa da li ove opasne kriminalce drže pod nadzorom.

Dikićeva špijunska" vožnja Podgoricom

Iako se Bratislav Dikić sada brani bolešću i izjavama da je pošao pod Ostrog, zanimljiva je bila njegova vožnja Podgoricom, neposredno prije hapšenja. Naši državni organi, saznaju DN, zabilježili su i dokumentovali njegovu izuzetno visoku opreznost prilikom zakazanog susreta sa Velimirovićem.

Dikić je, naime, poslao poruku Velimiroviću putem telefona svoje saputnice Kristine, da se nađu u 22.20 ispred Delte. Nakon toga je, međutim, put do lokacije gdje je Dikića trebalo da čeka naoružanje trajao neobično dugo.

Ta lokacije je bila relativno blizu, na Starom aerodromu, ali Dikić je prvo krenuo ka Cetinju, pa je onda, u stilu kakvog dobrog poznavaoca "špijunske pratnje i kontrapratnje", vozio trećom trakom, polukružno se okretao, stajao na zeleno svijetlo, prolazio na crveno... Htio je da bude 100 odsto siguran da nema pratnje.

Ipak, naši su ga državni organi pomno nadzirali i uhapsili ispred kuće u kojoj je trebalo da zaduži naoružanje.

dnevne novine

Komentari: 23

Striko Joko-1

22. 10. 2016 - 11:01

Ovo je prosto nevjerovatno. Da mediji već imaju transkripte razgovora. O čemu se ovđe radi.
nego sto

22. 10. 2016 - 11:49

Trazili ste gledajte.Cijela opozicija, a mislim i na njeno biracko tijelo hoce informacije.Pa eto vam informacije.Nece vam samo biti milo kad dodjemo do dijela kad se bude govorilo o nalogodavcima i njenoj logistici.Vidim nesto nema u zadnje vrijeme ovih iz dfa na tv ili ulici u Pg.Sve se javljaju iz susjednoh drzava. Vele boje se atentata - prevedi: boje se trenutka kad bude iscurelo ko je sve ovo organizaovao........
.

22. 10. 2016 - 17:17

UPRAVO Tako !! Strpljenje... Nadam se da ce nasima pomoci i neke sluzbe iz inostranstva opremom i ekspertizom. Jasno dokazi se moraju prezentirati.
Pendrek

22. 10. 2016 - 11:19

Sad kad udare opozicioni botovi, jer oni vjeruju da je istina samo ono sto njima odgovara, a cinjenice su im dosadne. Ja neznam sta je policija otkrila, ako bude sudjenja znacemo. Ali opozicioni Bole i tada reaguje kao zombi tipa "ih priznali, platli im, ih kako su ih prebili, itd."
CRNA GORA I CRNA GORA

22. 10. 2016 - 12:25

NAJVECE OTKRIĆE CE BITI KO STOJI IZ ,,DIKIĆA " AKO SU NASE SLUŽBE BEZBIJEDNOSTI OVO SAME OTKRILE I NAPRAVILE STOLEĆNI USPJEH ,ONDA SE MOGU SVRSTATI U 3 NAJAČE SLUZBE EVROPE, U NEMACKOJ I NA ZAPADU GDE JE SVAKI NJIHOV GRADANIN NJIHOV SARADNIK(ŚPIJUN) PA NISU TOLIKO USPJESNI U BORBI PRITIV TERORIZMA,
Specijalni rat protiv CG

23. 10. 2016 - 02:56

Vjerovatno su nasi imali pomoc od neke sluzbe sa Zapada. Nadam se da ce nastaviti da nas stite. Sa ruskim sluzbama se sami ne mozemo nositi.
Tesla

22. 10. 2016 - 12:42

Ko je upucen zna da je CG obavestajna sluzba dozivjela totalnu reorganizaciju po modelu EU i Amerike.Pa znate i sami da ne postajemo tek tako punopravni clan nato.Smijem se i opkladiti da su imali podrsku obavjestajnih jedinica nekih od evropskih drzava i amerike.Zasto Srbija cuti i sve negira? Pa mogu biti samo 2 opcije: umijesani su do grla sto bi se reklo ili ih Rusija nije obavijstila.
GRADJANSKI

22. 10. 2016 - 13:24

KAKO SU KVISLINZI (VECI DIO OPOZICIJE) OD PRVOGA TRENA U JAVNOST SERVIRALI DA JE SVE OVO BILA 'DPS' REZIJA (NAIVNA I NESPRETNA (I PODLA)) - DOBRO JE STO SAD MEDIJI POLAKO DOZIRAJU INFORMACIJE (I TRANSKRIPTE RAZGOVORA), TAKO DA ISTINA FINOM UZLAZNOM LINIJOM RASTE I BIVA STRASNO OPIPLJIVA SVIMA, LISE ZLONAMJERNIMA - ONIMA KOJI PODRZAVAJU KVISLINGE!
šor GRAĐANSKI...

23. 10. 2016 - 10:56

...a jeste li vi KVISLIZNI-GA ili TERORISTI-koji ste za račun kasapina i grobara sa Dedinja-u LJUCKU krv i pepeo pretvorili SFRJ od 11/13.januara.1989 do 1999 godine...?! Viđu da sve "kapiraš"-kako to da je VIDAKOVIĆ prevozio-ubača TERORISTE(svojim autom) iz Srbije u Crnu Goru i oslobođen zatvora-puštan da se VRNE u Srbiju...(izjava na TV Vijesti-šjor Katniča)?! A njegov suradik ALEKSIĆ-za isto djelo osta u "SPUŠKU BUVARU"-do 30 DANA)?!!! Jest borami "ISTINA"-VAŠA IDE UZLAZNOM LINIJOM? Pozdrav iz Biograda od vašega burazera-sa Konavala,Dubrovnika,Mostara,Banije i BiH...-LESA PRVOGA ...VU-ČIĆA...?!
Uaaaaa

22. 10. 2016 - 13:59

Kako su jaki nasi bezbjednjaci.Osjecam se bas sigurnim.Hvala vam! Volim vas. Milo,Milo,Miloooooooooooooooaaaaaaaaaajjjjjjjjj. Najebasmo braco, a vi ni mozga ni malo obraza.
goran

22. 10. 2016 - 14:06

Kako su Vijesti javile ,nekakvi krojaci,ribari,radnici,itd I oni bi trebalo odgovarati. Sada su se ucutali. A Mandic i ona buljumenta oko njega,takode bi mi odgovarala.
Da, vrlo zanimljivo i ocekivan

22. 10. 2016 - 17:08

Jesi li vidio Gorane? I ja sam im to napisao na njihovom portalu. Malo su se utulili, cini mi se. Znao sam tacno da ce se ovako stvari razvijati. Vlast u CG nije toliko glupa da se upusta u organizovanje ovakovog necega jer zna da bi bilo osudjeno na neuspjeh. Ko normalan moze praviti scenario sa desetinama cetnika i ubica iz Srbije a da ostane tajna !? Aloooo Srbadijo imate li vi mozga ?
Felix

22. 10. 2016 - 14:47

Pa ovo će na kraju ispasti da su teroristi samo pričali ili laprdali o državnom udaru i ništa više a opreme i oružja da nisu imali bez u mislima. Pa za ovakve gluposti čak i da su tačne se ne odgovara !
Chetnix - u

22. 10. 2016 - 17:06

Malo si ipak utulio pricu cetnix ? Nema vise poziva na ulicu protiv mrskih Dukljana. Polako, informacije dolaze. Malo strpljenja Srbadijo, ma koliko vam ova zemlja mrzna bila, trebalo bi da cinjenice, zakon i logika budu iznad toga.
Felix

22. 10. 2016 - 21:40

Ne brini eto ti nas ili u Vladi ili na ulici jer vi demokratiju niti priznajete niti poznajete.
Specijalni rat protiv CG

23. 10. 2016 - 02:58

Demokratiju cekamo da nam je iskopirate iz Rusije jer vi je to zemlja model . Ma ko bolje referenca za demokratiju od cetnikluka iz Crne Gore. Vasi demokratski produkti su Radovan, Slobodan, Risto/Arkan
Vrh piramide-nema sumnje

22. 10. 2016 - 16:16

Sto mislite ko moze biti iza ovoga ako ne Rusija, ali sumnjam da su direktno oni upravljali ovom grupom. Izmadju je morao biti jos bar jedan posrednik, sto bi mogli biti neki profesionalci iz Srbije.
monti

22. 10. 2016 - 17:19

u ovo samo lud moze povjerovati!!
-

22. 10. 2016 - 17:28

Pazi da uskoro ne bude dobar dio Crne Gore "ludi" a ostanu navoijaci DF-a SPC i ostali chetnici pametni. Strpljenje. Ipak se osjeca da pjevate malo mirniju pjesmicu.
Tica

22. 10. 2016 - 22:39

Vi još niste svjesni da vam srbija nije oprostila odcjepljenje i samostalnost kojom ste ju učinili kontinentalnom zemljom. Srušili ste im "vekovni san" izlaza na Jadransko more i stalno će s više ili manje upornosti nasrtati na vas dok vas ne učine svojim oružjem kao i nazad 26 godina.
Ja

23. 10. 2016 - 00:03

DF i njihovi sateliti su planirali ovo mjesecima unazad pro da bi došlo do izbora pa onda ovo !! DF je znao sve !!!!! U ..... s njima ....... !!!!!
SDP

23. 10. 2016 - 02:34

Pitam se ima li SDP kakav komentar na ovo ili se i dalje smiju zajedno sa centicima ? Postoje li za njih interesi drzave mimo DPS-a ili DF-a ili Kljuca? Jesu li jos za euroatlantske integracije ili nastoje na sve mofuce nacine sprijeciti ulazak u NATO sto efektivno cine ?
Mrki

23. 10. 2016 - 03:46

Mozete samo misliti kada su presretnuti ovako zasticeni razgovori kako je tek obicni gradjanin pokriven.Sve se zna.Svaka kuca svaki stan svaka koliba je pokrivena.
Novi komentar