Kako je spriječeno krvoproliće: Crna Gora kao poligon mešetarenja sa strane

Ako bi htjeli hiperbolom da apostrofiramo crnogorsku ranjivost, skoro polovina građana Crne Gore ne bi mrdnulo prstom i da na granicama države budu tenkovi jer ne bi vjerovali zvaničnim organima. Uzmimo na čas da se svi potrudimo i zamislimo situaciju u kojoj je postojao plan terorista kakav je izložio specijalni tužalac Katnić. Krvoproliće koje bi nastalo pred Skupštinom bi se zasigurno raširilo Podgoricom, a onda i cijelom Crnom Gorom. Uopšte ne sumnjam da bi, kao što su nekad hrlili preko Drine, iz Srbije, na hiljade nacionalista, avanturista, kriminalaca nahrupili u Crnu Goru.
Objavljeno: 24. 10. 2016 - 11:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Slobodan JOVANOVIČ

Da je politička scena u Crnoj Gori postavljena potpuno nefunkcionalno i kontraproduktivno po interese građana Crne Gore više je nego jasno. U principu, uvijek sam govorio da podjeljenost nekog društva nije nikakva tragedija. Podijeljeni su i Amerikanci između Trampa i Hilari Klinton, pa će se na izborima pacifikovati strasti. Pobjedom jednog ili drugog oni koji su glasali za gubitničku stranu prihvataju izabranog predsjednika/cu kao nekoga ko će biti na čelu države, potpuno uvažavajući funkciju. Slično je u čitavom demokratskom svijetu.

Nasuprot tome u Crnoj Gori se njeguje trajan rascjep u društvu i biračkom tijelu kao politička strategija, tako da se izborima ne razrešavaju nagomilanosti i ne smiruju strasti, već se ta naopaka strategija mapiranja jednog čovjeka kao okosnice podjela produžava u nedogled.

Vrlo je predpolitički, da ne kažem neku težu riječ, zaklinjanje većine partija, kao neki pubertetski zavjet, da neće sklapati nikakve koalicije sa jednim političkim subjektom.

Time se politika u Crnoj Gori ne vodi racionalnim razlozima i prosperitetom društva, već prilično nedoraslim ličnim odnosom, dodatno začinjenim umišljenošću da je to imperativ njihovog biračkog tijela. Ono i jeste imperativ ako vi konstantno vodite kampanju i koristitite sve resurse da zatrujete biračko tijelo tolikom dozom emocija da se svaka racionalna politika čini kao samoubistvo.

Kada svemu tome dodate nasilje, opstrukciju, agresivnost i nekulturu kao politički način djelovanja, onda se stvara atmosfera u kojoj teško da je moguće govoriti o „volji građana“ da izaberu vlast za koju misle da će im poboljšati život.

Crnogorsko društvo je ionako opterećeno podjelama koje nijesu samo političke. Mada se u velikoj mjeri političke poklapaju sa ostalim podjelama. Crna Gora je nacionalno rascjepljeno društvo unutar jedne te iste istorijske populacije. Ta podijeljenost ne trpi kompromis već traži kompletan trijumf u određenju nacionalnog karaktera države. Istorijsko nasljeđe, bolje reći tragično istorijsko naslijeđe, dodatno operećuje međusobni odnos, kao i velikonacionalne ambicije sa strane koje to podgrijevaju.

Kamen spoticanja: Velikosrpski nacionalizam, kao najopasniji za Crnu Goru,  je operacionalizovan i instrumentalizovan postojanjem pojedinih političkih partija, koje, bez obzira naglašavale one to u javnom nastupu ili ne, u suštini se nikada neće odreći svojih ambicija da crnogorsko društvo definišu kao dio srpskog teritorijalnog i nacionalnog prostora. Takav politički stav u nacionalnom pitanju vuče sa sobom stav o istorijskom nasljeđu, kao i o strategijskom opredjeljenju države u civilizacijskom smislu.

Nije slučajno što se ideološko i nacionalno poklapa u Crnoj Gori. To jeste kamen spoticanja crnogorskog društva skoro stoljeće i po. Ono se i danas raspinje između puta među demokratski svijet, đe bi racionalno i teritorijalno trebalo da pripada, i tradicionalnih, istorijski prevaziđenih povezivanja po osnovu krvi i religije. I kad je već tako, umjesto da se politički predstavnici u Crnoj Gori okupljaju oko strateških pravaca, mi u Crnoj Gori imamo, moram reći, infantilnu strategiju rušenja jedne snažne i sposobne ličnosti kao najveće prepreke za osvajanje vlasti. Da nije sposobna i snažna ne bi se svi udruživali protiv njega.

I umjesto da je ponavljanje neuspjeha takve strategije opametilo lidere partija i da kroz učešće u vlasti pokušaju da iskoriste kapacitete kojima nesumnjivo raspolaže Đukanović, jer je o njemu riječ, i dalje se tvrdoglavo i stupidno istrajava na jalovoj i beskorisnoj koncepciji.

Tako se samo homogenizuje biračko tijelo oko patološke netrepeljivosti prema jednom čovjeku i oko odbrane tog čovjeka kao garancije da se kroz promjenu vlasti neće promjeniti sijaset vrijednosti koje su neprihvatljive za crnogorsku naciju i manjine, kao i evroatlanski put Crne Gore.  Za koji je uglavnom zaslužan Milo Đukanović, bez obzira što se to osporava od strane opozicije i njihovih lidera. Tu snagu da okrene crnogorsko društvo prema civilizovanom, demokratskom svijetu i evroatlanskim integracijama imao je samo Đukanović. I to je aksiom.

Pozicija SDP-a: Mnogi će reći da kroz učešće u vlasti nije moguće mijenjati način vladavine, izvršiti podjelu vlasti na tri čuvene grane i izgraditi nezavisne institucije. Koristi se iskustvo SDP-a kao argument. Bojim se da SDP nije na najbolji način iskoristio svoj položaj u vlasti time što se ministarstva koja su preuzeli ni po čemu nijesu izdvajala od drugih. Ne postoji bolji način da pokažete svoj kapacitet do da demokratski uredite svoj resor i institucije koje su naslonjene na njega. Umjesto toga SDP, kao manjinski partner, htio je da utiče na ukupnu državnu politiku.

Abeceda je političke teorije da neko ko je deset puta slabiji ne može nametati svoju volju većem koalicijskom partneru. Ili, da to ilustrujemo na primjeru Srbije, nije logično da Dačić nameće Vučiću kakvu će političku i ekonomsku strategiju voditi vlada Srbije. Drugim riječima, političke partije koje su mnogo bliže DPS-u nego onima sa kojima trenutno sklapaju sporazume, logično bi trebalo da se udružuju sa programski kongruentnim subjektom i kroz ministarstva kojima budu upravljali uvedu kompeticiju unutar vlasti, pokazujući veću umješnost i ćerajući DPS da tako mijenja sebe.

To bi bila odgovorna politika koja bi stabilizovala društvo i veoma brzo uvela Crnu Goru i u NATO i u EU.  A to bi bio i način za bezbolnu tranziciju i promjenu vlasti, što je neminovno da se desi kad - tad. Insistiranje na daljem podizanju emocija, difamacije, teške kvalifikacije, nijesu donijele ništa Crnoj Gori, već se društvo troši na neracionalnostima i postaje meta potencijalnog ugrožavanja bezbjednosti države i građanskog mira.

Crna Gora na ivici krvoprolića: A da je to tačno, očiti su primjer događanja uoči potonjih izbora, kada je Crna Gora, ako je vjerovati državnom tužiocu, a moramo vjerovati inače sami podstičemo urušavanje institucija, bila na ivici krvoprolića sa nesagledivim posljedicama. Podjele koje svjesno stvaraju politički subjekti čine državu ranjivom jer se građani unaprijed određuju prema tom događaju, velikim dijelom sumnjajući u zvaničnu verziju. Ako bi htjeli hiperbolom da apostrofiramo tu ranjivost, skoro polovina građana Crne Gore ne bi mrdnulo prstom i da na granicama države budu tenkovi jer ne bi vjerovali zvaničnim organima. Uzmimo na čas da se svi potrudimo i zamislimo situaciju u kojoj je postojao plan terorista kakav je izložio specijalni tužalac Katnić.

Krvoproliće koje bi nastalo pred Skupštinom bi se zasigurno raširilo Podgoricom, a onda i cijelom Crnom Gorom. Uopšte ne sumnjam da bi, kao što su nekad hrlili preko Drine, iz Srbije, na hiljade nacionalista, avanturista, kriminalaca nahrupili u Crnu Goru. Ne isključujem ni Ruse. Zar su građani Crne Gore spremni da rizikuju svoju bezbjednost, svoje živote, zato što je prvo čime reaguju sumnja i opužba da se radi o podmetačini? Zar nije oportunije i razumnije reagovati patriotski u zaštiti svoju zemlju i kroz redovan proces tražiti potpuno razriješenje čitavog slučaja? Pa ako se pokaže da je sumnja opravdana, tada je nemoguće izbjeći odgovornost za jedan takav čin.

Već sam pisao da su događaji u Crnoj Gori odavno prevazišli unutrašnje pitanje i postali poligon raznoraznog mešetarenja sa strane. Ako građani Crne Gore vjeruju da njihovi životi imaju cijenu u tim intervencijama izvana, onda su u dubokoj zabludi. Politički ciljevi anulišu nekakve priče o „bratskim odnosima“. Valjda smo imali to iskustvo prije jednog stoljeća.

Konfliktno društvo: Nažalost, lideri političkih partija nemaju svijest u kojoj mjeri su odgovorni za to što je crnogorsko društvo postalo u toj mjeri konfliktno, podložno rovarenju izvana, da ga je vrlo lako moguće destabilizovati i izazvati sukobe sa nesagledivim posljedicama, pa i dalje istrajavaju u produbljivanju tih podjela i disoluciji društva. Čini se da su pojedini od njih stavili sebe sebično u prvi plan, dok su drugi direktni eksponenti političkih uticaja izvana. Ne budu li građani ostali kod svojih kuća i pustili specijalnog tužioca da do kraja izvede istragu, uključujući i političku pozadinu posljednjih događanja, bez obzira kuda će ga to dovesti, Crna Gora će i dalje ostati u zoni velikog rizika.

Pogubno bi bilo da neodgovorni političari koriste građane da bi izbjegli krivičnu odgovornost. Sa druge strane, to obavezuje sve institucije države da sa najvećom profesionalnošću i poštovanjem zakona, transparentno pristupe neselektivnom utvrđivanju odgovornih i njihovom sudskom procesuiranju. Samo tako će se izbjeći podizanje tenzija i zloupotreba građana u izbjegavanju odgovornosti. A građani moraju shvatiti da je besmisleno preganjanje preko društvenih mreža u odbrani „svojih“ ili optužbi na „one druge“ jer vi za njih imate samo upotrebnu vrijednost. Tako samo pokazujete da su političari uspjeli da vas uvuku u svoju startegiju da produbljivanjem antagonizama ostvare svoje sebične ciljeve.

 

Komentari: 32

Monsun

24. 10. 2016 - 12:04

Mi imamo dokaze.. to su čvrsi dokazi.. to su dokazi koji su zasnovani na činjenicama.. činjenice su istinite.. istina može biti samo jedna.. istinu je nama saopštio Bog.. Bog je sačuvao Crno Goru.. Bog će ovu zemlju održati u uvesti je u NATO..
Mitar

24. 10. 2016 - 12:16

Jovanovic nam preporucuje da se manemo drustvenih mreza i portala.A sto je sa njim.Ha ha.Ovo se sve raspade u paramparcad.
Crnogorac

24. 10. 2016 - 13:03

Mitre moja ti je preporuka poljoprivreda i Sumadija bez Stanovnistva zato setaj ako ti se nesto odje ne svidja imas informer dje pise Srpski Isus Srpska Prica Srpske Ladje Kamen Srpski Puramide Srpske Faraon Srbin Sirijci Srbi itd itd Laz je utkana u samo bice Srbina.
zelenas

24. 10. 2016 - 12:53

Ne mogu da vjerujem da jos vise pisete o ovome pa ni Brus Vilis nije mogao sa 20 ljudi da okupira 630 000 i da uhapsi predjednika i premijera , Nigdje oruzja da se pojavi , sto to ne prikazete, a ovamo prikazujete razne razgovore izmedju terorista i kazete da je bilo veoma ozbiljno, a SAJ niko nije vidio u akciji nego obicni panduri hapse penzionere i zene i to bez lisica. Bebina rezija je uspjela a mi se lozimo na gluposti.
GRAĐANSKI

24. 10. 2016 - 14:22

DA JE POĐEKO IZ SRBIJE ZLONAMJERAN SPRAM CRNE GORE I NEPRIJATELJ CRNOJ GORI (KA' ŠTO JESU EVO cca 850 GODINAH) - TI BI, SVI SU IZGLEDI, POVJEROVA' TEK: KAD BI TA PREKOGRANIČNA SRBADIJA, NE DAJ BOŽE, NEKOGA NAJBLIŽEGA TVOJEGA LIKVIDIRALA! A, MOŽDA NE BI NI TADA! TO JE MUKA SA TVOJIM I TEBE SLIČNIM OVDAŠNJIM MENTALNIM SKLOPOVIMA! TI BI (I TEBE SLIČNI) UZALUD, SVAKOJU NOĆ PRED SPANJE (DOK SI ŽIV) I JOŠ IZJUTRA NA 'ŠTE SRCE, ČITA' "KRVAVI ALBUM KARAĐORĐEVIĆA"! A TO JE, ŠTO JE REĆ' - IČER BILO! KAKO BI TEK POVJEROVA U ONE SILNE ZLOČINE "SV. SIMEONA SMRADOTOČIVOGA", KOJE UČINJE NAD ŽIVLJEM DUKLJE?!? ZELENKO - MIJENJAJ OVO 'ZELENAŠ' - NE PRISTOJI TI !
zelenas

24. 10. 2016 - 15:14

tako samo poltroni pisu , da li imas mozga da malo razmizljas glavom ili samo imas saznanja sto pisu rezimski mediji, pa mi smo sa 4-5 hiljada boraca protiv 20 hiljada turaka izvojevali pobjede i na Krusima i na Martinicima u cuvenohj bitci na DJurdjevini (manastir Moraca , na Fundini i ginuli na u I ratu kao i u drugom kao rijetko ko , ali ovoliko ujdurme da se napravi sa nekakvim penzionerima i zenama je sramno za jednu zemlju / dje nam je onda to cuveno cojstvo i junastvo , ovo je sramno za nas ponos i dostojanstvo i treba prestati sa ovim jadikovkama.
Laki

24. 10. 2016 - 18:54

Ti ne računaš 10-20 hiljada frontovaca , sa sve 7-bataljonom kao domaćom logistikom , ili je namjerno preskačeš vjerujući da smo mi travu pasli da ti vjerujemo ? Da smo normalno društvo pa da ti se vjeruje , ali svi znamo da 1/3 bi od CG da napravi još jednu srpsku provinciju , e te računaj ka prve redove da oslobađaju državu od države + ovi uvozni četnici , pa ti vidi .
Kurke

19. 12. 2017 - 21:17

Tacno! Ali su te Srbijanci okupirali bez zrna baruta i opet ce kad si takav mozak!
ccc1000-219=781godina!

24. 10. 2016 - 21:20

I ove 781 godinu podijeli među njima=Nemanjićima(Srbima),Turcima,Mlečićima,Austrijanima(bečkim konjušarima),Talijanima,Njemcima....! Pozdrav od Vučića-sa noćašnje konferencije sa Nemanjine Džade-u živo!
Crnogorac

24. 10. 2016 - 12:59

Nema se tu sta dodat dragi prijatelju Krvoloci preko Drine i Iz Serbije bi pocini ponovo genocid ka i 1918 1995 99 91 itd al moraju znati da mi nebi cekali no bi ka i Nasi Preci opet preko Albanije Branili Nasu CG .Osporavanjem Drzave osporavaju i CPC koju su juce Serbijanski mediji nazvali " Takozvana CPC " uz neciji blagoslov naravno , Crnogorci pohefini jos nijesu dosli pameti.
Toto

24. 10. 2016 - 15:37

Тачно!
cRNOGORAC...

25. 10. 2016 - 18:52

...RECI TAKO TI OBRAZA-KO TI ŠAPNU DA PRESKOČIŠ 1989 GODINU-1991 I DUBROVNIK..I 1912/1913...I GENOCID U BIHORU....? DRUGO TI JE SVE PO TAMAN...TAKOZVANO..VA/E/LJANJE-OSOBENOG OBRAZA I PORIJEKLA...
izmedju Nk i Dg

24. 10. 2016 - 13:22

Pojavili se na portalu ovi likovi sto nikad nijesu ni ucestvovali u raspravama, evo ih da brane 'teroriste'. Jasno je nama svima da u CG DF nije imao ljudi da krenu i da su im ovi trebali samo da propire vatru. Jasno je svima u CG , ko zeli da vidi da je Davidovic tu prisutan zajedno sa politicarem iz BL i sa svestenim licima. Pokusavaju da spuste Katnica, a ne pominju blam i crvenilo Labudovica, bjezanje Mandica i Medojevica od medija. Hapsenje Aleksica kojeg su branili zdusno, a direktno je povezan sa njima. Hapsenje momaka i oduzimanje oruzja sa primorja. Zatim hapsenje aktivista DF prije izbora. Ko su ti ljudi? Mandic je pricao da im hapse aktiviste, pretresaju kuce, sta li su trazili? Niko od ovih sto analizira Katnica d akaze da je covjek rekao da ih prate duzi period. Pa niko ne pominje privodjenje Kosanovica, desne ruke Davidovica. Sta, mi smo svi mutavi, ne vidimo, ne cujemo? Ili treba da cujemo samo sto Mandic kaze, kao vi?
KARA RADUSIN

24. 10. 2016 - 13:50

Slobodane,a zašto je taj isti Milo početkom devedesetih bio za politiku krvavog pira na prostorima bivše Jugoslavije i slijedio genocidnu politiku Beograda u cilju stvaranja zlog projekta zvanog velika Srbija.Da li ste razmišljali da je u projekat samostalnosti uletio da bi produžio svoju vladavinu,a ne ponesen patriotizmom,koji ja kao Liberal nijesam mogao kod njega primijetiti golim okom,kao vi koji imate izoštrenu percepciju do savršenstva.Tako da ste recimo Slavka Perovića koji je pokušavao zaustaviti oca nacije da ne pravi ratni pohod na Dubrovnik -nedugo zatim zbog neslaganja sa njegovom vladavinom nazvali četnikom i saradnikom Šešelja i Koštunice.Sada je na udaru Ranko Krivokapić i njegova saradnja sa Rusijom i SPC.Iskreno vjerujete li u tu priču.
rada kara

24. 10. 2016 - 14:55

ne bistri o Milu, nego se zapitaj o prekretima Mandica. Kako se pojavio na celo partije, koga je izdao, koga prevario. Sta je sve uradio. Ne treba tebi Milo koji nikad nije bio ni veliki Srbin, ni Crnogorac, koji nije nikad podrzavao ni SPC, ni CPC, za razliku od Krivokapica kojeg pominjes. Razvojni put se mijenja, spoljna politika se mijenja, covjek se mijenja. Pa vidi Mandica, kakve preokrete covjek pravi za 20 dana: 1. Pocetkom oktobra je mogao sve sam DF, imaju vecinu: Gotov je! Izdajnicka opozicija. 2. Pomirljivi ton sa Kljucem, sporazumi, ovo ono, ali pobjedjuju sa opozicijom.3. Nedelja, dobili izbore, imaju vecinu, oni, DF.4. Ponedeljak, tisina, ne oglasavaju se, 5. Utorak imaju vecinu sa SDP-om , dobar je i Rasko Konjevic kad zatreba, 6. izbori nijesu regularni, 7.Priznace izbore ako BS udje u manjinsku Vladu, 8. muk, cekanje, cekanje, ...
Ista pitanja

24. 10. 2016 - 19:11

ova osoba nema mrvu mozga. DPS je iz "losih namjera" povratio drzavnost Crne Gore, doveo CG do praga NATO I do vodeceg kandidata za EU. A oni , zajedno sa njihovim prijateljima rusofilima, cetnicima, kleronacionalistima, tvorcima Drazinog rjecnika, itd IZ najboljih namjera opstruiraju Crnu Goru na putu ka Zapadu, radi uspostavljanja istinske demorkatije vode CG ka Rusiji, a radi cuvanja suverenosti vecinu u buducoj vladi bi cinili velikosrbi, od kojih neki zaprijetise referendumom. Alo cuku, vidis li t ikrupnu sliku ili ces drviti o Dubrovniku sa praznom glavom u pijesku
Pitanja prodanim izdajnicima

24. 10. 2016 - 19:14

Da li I dalje mislite ko I vasi prijatelji cetnici , da je ovo isceniran upad iz Srbije? Je li ih kupio Milo ? Ko stoji iza njih ? Mislite li da oni nemaju vezu sa DF-om preko narucioca? Vidite li koje namjere imaju Rusi prema Crnoj Gori. Jeste li I vi u ruskoj igri? Kako drugacije objasniti ponasanje Ranka K. Da li ste I dalje za NATO ? Ako jeste kako nemjeravate uci sa vladom od 90% NATO protivnika I rusofila ? Da li bi zapadni politicari saradjivali sa takvom vladom cak I ako bi drzava prezivjela ?
mihter

24. 10. 2016 - 13:59

" Crna Gora je nacionalno rascijepljeno društvo unutar jedne te iste istorijske populacije". Koja je to "ista istorijska populacija"?
Autor

24. 10. 2016 - 16:33

Valjda je jasno da se odnosi na one koji su kroz istorije nastanjivali područje Crne Gore, a koji su sticajem okolnosti, vanjskim uticajima, djelovanjem izvanjaca, aneksijom i enkulturacijom, tokom XIX i XX stoljeća mijenjali nacionalnu svijest, što je dovelo do nacionalne podvojenost. Shvatio sam intenciju pitanja pa je to jedini razlog za moj odgovor, iako većini onih koji čitaju što pišem na kraj pameti nije da se to odnosi na bilo koga drugog do do Crnogorce.
mihter

24. 10. 2016 - 17:35

Uvođenje kostrukta "istorijsko stanovništvo(populacija)" u ovom kontekstu je potpuno nepotrebno, čak i u dobroj namjeri. Naravno da je deo crnogorske populacije i turčen i posrbljavan i ko zna šta se sve nije dešavalo u milenijumskoj borbi Crnogoraca za opstanak.No ovo je mala razlika, bitno je da se slažemo po najvažnijim aktuelnim pitanjima borbe za opstanak Crnogorske nacije u građanskoj i modernoj i slobodnoj državi CG.
antimontenegrin

25. 10. 2016 - 10:47

Rece li ti izokola ovo ?: U tisucljetnoj borbi za drzavu Montenegrini su se i posrblhavali i turcili ali je nedje neki procenat od 5% ostao 100% cist OD Vucjeg Dola pa naovamo.Ono prije se ne racuna. Dobar je to pokusaj samo se nece s njim sloziti Albanci(Iliri) koji su odje od koznakad.
Alarmirati prije krvoprolica

24. 10. 2016 - 14:54

Mislim da je greska sto se ne alarmira civilizovani ,demokratski dio svijeta I dokazima ilustruje sta Rusija I dijelovi srpskog establishment rade u Crnoj Gori. Sjetimo se 90-ih. Nije dobro cekati suvise. Ovaj put je dobro proslo, ali je sasvim sigurno da nece odustat dok neko zlo ne izbije. Culi ste najnovije cetnicke prijetnje iz usta Vojvode Mandica.
Djeka

24. 10. 2016 - 15:20

Ne bojte se.Eliminisace se cetnik Mandic.Isto kao sto je eliminidan ustasa Slavko Perovic.Jedino Amfi i Milo odoljevaju zubu vremena.Kako?
GRADJANSKI

24. 10. 2016 - 17:20

EM SI OPOZNIO, EM SI PROMASIO! SLAVKA SU 90-tih NAZIVALI (SKUPA SAMNOM I NAMA SLICNIJEMA) USTASOM/USTASAMA! TO JE BILO DAVNO I SVAKOME JE ODAVNO JASNO DA JE TO BILO PODLO PODMETANJE - PRLJAVA LAZ!
Niksic

24. 10. 2016 - 15:27

ne no ti branis crnu goru , tesko nama
Laki

24. 10. 2016 - 18:40

Bravo Slobodane , taman da tenkovi banu na naše granice ovi naši mrzitelji bi ih cvijećem dočekali samo da "pane Milo" ? Ovo govorim kao glasač SDP-a , kojeg sada ništa ne razumijem ? Takva iskonska mržnja dijela ove naše opozicije se ne može opisati nekim racionalnim razlogom , to je već patologija , ali da se brane teroristi koji su spremali krvoproliće je IZDAJA Crne Gore !!
JOVANOVIĆU..E BI SE REKLO...

24. 10. 2016 - 18:57

...PO TVOM PISANJU-DA JE OVO-1948...?
aleksa

24. 10. 2016 - 19:54

kad nam ovakvi brane crnu goru situacija je jasna, propast....
Anonimni Analiticar S. J.

24. 10. 2016 - 20:20

Je l ovo onaj sto je na dan izbora bio toliko ozbiljan i analitican da je na fb stranicu URE postavljao slike o tome sta Goran Danilovic radi? Hahhaha e ozbiljnog li analiticara
Obrad

24. 10. 2016 - 20:30

Meni nije jasno o kakom krvoproliću ispred Skupštine je riječ kad je DF 5-6 dana prije izbora odlučio da ne čeka rezultate ispred zgrade Parlamenta i pri tom su poručili pristalicama da ne izlaze na ulice dok im lideri Fronta to izričito ne kažu. Ne razumijem kako je moguće da 20 ljudi, pa i naoružanih upadne u Skupštinu i uhapsi Mila Đukanovića, kad je svima poznato da Milo rezultate ne čeka u Skupštini nego u centrali DPS-a koja se nalazi u staroj zgradi Vlade. Kad g. Jovanović priča o političkim antagonizmima na Zapadu, zaboravlja da mi nismo Zapad. Na Zapadu jedan čovjek i njegova partija ne vladaju 26 godina. Demokratske promjene su nasušna potreba Crne Gore čije je društveno bogatstvo opljačkano od strane političko-ekonomske vrhuške, a koja to prikriva upravo antagonizmima koje konstantno forsira
UCUTITE

24. 10. 2016 - 21:21

REGION/SVIJET/SRBIJA VUČIĆ: Pratili su Đukanovića, zaplijenjeni novac i uniforme, privedena lica povezana sa nelegalnim aktivnostima Premijer Aleksandar Vučić istakao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj poslije sjednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti da su bezbjednosni organi Republike Srbije došli do nepobitnih materijalnih dokaza, da su, između ostalog, i na teritoriji Srbije, pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore. On je dodao i to da su u Beogradu uhapšena "neka lica" povezana sa događajima u Crnoj Gori i da su zaplijenjeni novac i uniforme, objavila je B92.
Guest_34797

25. 10. 2016 - 21:30

U potpunosti se slažem sa tekstom ali nisam vjerovao Da toliko NAIVNIH ljudu ima u Crnoj Gori koji daju Glas ""Demokratskom ""Frontu. Oni otvoreno pokazuju svoju političku Glupost i agresivnu borbu za uništenje CG I svega onoga što nas čini ponosnim Oni više vole majku dobrog komšije nego svoju majku Sramota
Novi komentar