UTISAK MJESECA: Element inostranosti

Prema posljednjim događajima, od nedavnih crnogorskih parlamentarnih izbora pa na ovamo, očigledno je da odnosi između Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji. Bar u smislu jasnoće. Još samo da vidimo šta ćemo sa onim milionima franaka u zlatu koje je na pariškoj mirovnoj Konferenciji 1919. godine bilo dosuđeno kao ratna reparacija Crnoj Gori, a i da vidimo nešto u vezi onih šurinih dolara. A može i oko onih zaplijenjenih “evra”. I još nekim istorijskim građevinskim poduhvatima. Plus, zolja. Pa, da živimo srećno do kraja života...
Objavljeno: 01. 11. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jer, evo skoro sto godina se stalno spominju neke pare iza kojih stoji nekakvo bogatstvo, superiornost, materijalna dobra, “istorijski argumenti”…Nego, da ne gušim. Slijede neki detalji. Znate već ono, ko, šta, gdje, kako, zašto. A ima i preko čije grbače.

“Para majke nema”: Na pariškoj mirovnoj Konferenciji 1919. godine, kao ratna reparacija prema Crnoj Gori  traženo je 732 miliona franaka u zlatu. Pravo na ratnu štetu Crnoj Gori pripalo je po osnovu njenog autonomnog prava, stečenog procjenom njenog razaranja i pustošenja u ratu, te njenim istorijskim i međunarodno verifikovanim zaslugama. Odluka je donešena i prema toj odluci Crnoj Gori je pripadalo 100 miliona franaka u zlatu. Ovaj novac se smatrao pravno neotuđiv od Crne Gore.

nikola-pasic

Naravno, te pare nikada nisu postale crnogorske. Niti ih je Crna Gora svojim očima gledala. Jer, o parama i ovdašnjem dobru brinuo se, gle čuda, tadašnji srpski predsjednik Vlade. Jeste, onaj isti što se samo malo prije toga postarao da se Crna Gora izbriše sa mape svijeta. Svakako, u sadejstvu sa srpskim kraljem, iz porodice Karađorđevića. Jeste, onom istom što je tako lijepo đedu za sve zahvalio.

No, prezime ovog potonjeg će se ponovo spomenuti nekih skoro sto godina kasnije, kada se crnogorska ambasada u Srbiji bude iseljavala iz vile “Crnogorka”, a u postupku povraćaja imovine njegovim potomcima. Isto prezime, to Karađorđević, pomenuće se i u zahtjevu za povraćaj kraljičine vile u Miločeru. Svakako, porijeklo novca za sticanje pomenutih materijalnih dobara Karađorđevića nikada niko neće spomenuti. A ni bilo koji novac sa kojim su srpske vlasti raspolagale i stekle između dva svjetska rata.

Sa druge strane, o onim prvobitnim parama na ime ratne odštete namjenjenih Crnoj Gori, nikad više nije bilo ni riječi. Doduše, može se naći podatak o isplati u iznosu od 40 miliona dinara, 1926. godine, što je tada bila protivvrijednost iznosu od četiri miliona franaka. A pominje se i isplata Zetskoj oblasti, koja je tada obuhvatala i tu, kako se zove, Crnu Goru. Odobrena suma za tu isplatu iznosila je 15 miliona zlatnih maraka (protivvrijednost od 170 miliona dinara). Isplaćeno je svega pet, a onom ostatku se gubi svaki trag. Mada, ni od tih pet, bar prema ranijim istraživanjima, Crna Gora nije imala nikakve koristi, već se taj novac raspodijelio u tadašnjoj vlasti lojalnoj srpskom kralju.

 

vucic-pupovac-1

“Utisak mjeseca”: Vrijeme sadašnje. I povratak aktuelnom predsjedniku srpske Vlade, koji se prema namještenju i već ustanovljenim istorijskim činjenicama, nameće kao interesantna figura na izuzetno zanimljivoj funkciji po crnogorsku istoriju.  

Zapravo, od nedavnog hapšenja onih 20 srpskih državljana sa terorističkim idejama, pa upriličene produkcije teorija “o čemu se radi”, najjači utisak je ipak ostavio upravo sadašnji srpski premijer.

U stvari,  čovjek je samo tim povodom davao izjave. A mi slušali I slušali. Od onog čudnog dana kada se sve to dešava, pa opredjeljenja da je bolje da se (čak) tri puta ugrize za jezik i jednog albanskog komandira Seljimaja, do obavještenja da srpska policija ima bolja saznanja od crnogorske policije, pa da to nisu “oni uhapšeni dole”, oni su uhapsili neke bolje, oduzeli oružje i “125 hiljada evra”, te konačnog priznanja da je crnogorski premijer praćen iz dana u dan, iz minuta u minut. Ili to bješe svake sekunde, ne sjećam se baš najbolje, toliko je odjednom bilo tih saznanja srpskog predsjednika Vlade i te srpske superiornosti u istrazi, da baš i ne može sve da se popamti.

Plus, neko presvlačenje u haustoru, što iz obraćanja srpskog premijera nije bilo baš najjasnije, ali svakako je postalo zanimljivo. I još nešto o cijeni koju će on “lično platiti”. Tek, to bi bilo to, o tom hapšenju, tih 20 srpskih državljana, koji se u međuvremenu u zatvoru u Crnoj Gori takmiče koji će prije i više da prizna.  

“Element inostranosti”: Svejedno, kako je propao svaki pokušaj omalovažavanja nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori, sa sve šurinim dolarima, uslijedilo je novo srljanje. A i malo nečeg što je trebalo da bude predstavljeno kao diplomatija. Dakle, a kako bi to rekao srpski premijer, “element inostranosti”.  Ovog puta to je prezentovano u potpisivanju ničim izazvanog “sporazuma o razumjevanju”, kako je već imenovan razlog dolaska sekretara Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa.

Navodno, dogovoreno je još ranije da dođe Medvedev, ali on nešto nije mogao, pa su poslali prvog čovjeka ruskih obavještajnih službi. O tom, potpisanom sporazumu između Rusije i Srbije sa upriličenom formulacijom, zna se samo da nema snagu nikakvog međunarodnog ugovora niti pravno obavezujući karakter. A ko je spominjao preslišavanje?

I tako sve do otkrivanja oružja i municije, te jednog raketnog bacača “zolje”, u blizini porodične kuće oca srpskog premijera. Ovog puta, za razliku od onog “čudnog dana kada se sve to dešava”, srpski premijer je za saopštenje izabrao riječi o tome kako je “čudno mesto na kojem je pronađeno oružje”. Nastavak, slijedi.

O piletu i kučinama.

Željko VUKMIROVIĆ

 

Komentari: 11

Buba Beograd

01. 11. 2016 - 06:01

Ovo nije utisak mjeseca ,ovo je utisak milenijuma! Zla raška struja ujedinjena sa našim "vjekovnim prijateljima"baćuškama nije spremala puč nego krvoproliće i ubijanje nedužnog naroda i to bi kasnije proglasili da su to uradili za njihovo dobro ,da ih spase od "nedemokratskog režima".Ima nešto jadno u svijesti ne malog broja Crnogoraca,necivilizacijko,primitivno,što spečava da prepozna sopstveni interes.Iracionalno ponašanje je svojstveno ludacima ili neiteligentnim bićima .U Crnoj Gori ima i jednog i drugog na pretek.Najgora društva u istoriji nemaju opoziciju koja prijeti kada dođe na vlast da će ukinuti državu! U sledećem "četvorogodištu"kako bi rekao premijer ako buduća Vlada ne napravi radikalne poteze ,ne samo u oblasti ekonomije ,nego i radu na indetitetu,reformi školstva,uopšte promjeni kulturnog obrasca ,Crnoj Gori je neizvjesna budućnost.
43410

01. 11. 2016 - 07:40

Gospsodine Vukmirovicu svaka cast ! Ovo crnogorci iz dijaspore misle. Svaka cast!
Mišo

01. 11. 2016 - 08:37

Oće Toma SNS natrag pa to ti je! A mogao bi da bude i premijer, ipak je čovek diplomirao management?
Buba Beograd

01. 11. 2016 - 08:56

[email protected] iz dijaspore gospodine kritički promišljaju stvari malo bolje nego što vi mislite(nemojte nas tako potcjenjivati),misle mnogo bolje nego crnogorski akademici ili vajni crnogorski intelektualci koji javno ne smiju da obijele(čast nekolicini izuzetaka).Gospodine ,najveći neprijatelj crnogorskom društvuje primitivizam ,inat,glupost,čega u Crnoj Gori ima izobilju.O opoziciji neću ni da govorim,ali i u vladajućoj partiji je dominantan palanački način mišljenja,gdje su lični interesi maskirani kvazipatriotizmom i kvazirodoljubljem! Nadam se da u budućem "četvorogodištu"nećemo gledati lica čije su ideje ograničene samo na zadnji kraj svoga tijela.
97856

02. 11. 2016 - 22:52

Zaboravili ste lijenost i plemensko uredjenje...
Mila K

01. 11. 2016 - 09:55

Elemenat inostranosti Vucica se odnosio na Amere. Ali, photos ove price su prilicno nepatriotske a to veoma cudi kad je PA u pitanju. Steta sto se izgubi u kucinama ovaj nekada pristojni novinar.
Serdar Dzimi

01. 11. 2016 - 12:57

"Elemenat inostranosti Vucica se odnosio na Amere" - gospodjo Mila kako Vi znate da "odvalite" divim Vam se. Na ovom portalu ima pregrst sizofrenih likova, ali Vi ste poseban dragulj. :) :*
GRAĐANSKI

01. 11. 2016 - 12:48

S J A J A N T E K S T ! NEIZOSTAVNO ŠTIVO ZA SVAKOJEGA CRNOGORCA!
sljus

01. 11. 2016 - 13:26

Crna zeno prokleta bila sta ucinje od mene
Beogradjanin

02. 11. 2016 - 11:04

Godinama se na ovom portalu pise kontra Srbije u svim vremenima pa i sada.Srbija se dozivljava kao okupatorska i neprikateljska i svo zlo dolazi otuda,a sve citajuci iz raznih clanaka na ovom portalu.Ako je sve tako pitam se a sta trazite u Srbiji?Zasto ti kriticari hrle put Srbije .,grade karijere,afirmisu se na svim .poljima .Sve to u takvoj neprijjateljskkoj zemlji.Pricati protiv Srbije a zivvjeti u njoj i praviti karujeru raditi itd je neljudski u bezobrazno.Taj nek se vrati u CG i nek svoju sudbinu veze za CG i tad moze da laje kolko hoce.
FreeMontenegro

01. 12. 2016 - 13:48

citiram "Pricati protiv Srbije a zivvjeti u njoj i praviti karujeru raditi itd je neljudski u bezobrazno" isto tako je neljudski i bezobrazno pricati protiv Crne Gore a zivjeti u njoj i imati karijeru itd. kao sto radi ova srbo-rusofilska od opozicije. A srbija se dozivljava kao okupatorska zato sto to i jeste.
Novi komentar