Zavarovalnici Triglav povećan kreditni rejting na A

Rejting agencija A.M. Best je Zavarovalnici Triglav, matičnom društvu Triglav grupe kao i njenom društvu za reosiguranja Pozavarovalnici Triglav Re prilikom redovne godišnje analize poboljšala kreditni rejting finansijske snage sa »A-« na »A« a i kreditnu sposobnost izdavača sa »a-« na »a« (odlično).
Objavljeno: 02. 11. 2016 - 14:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kreditni rejtingi za oba društva imaju stabilnu srednjoročnu prognozu. 

Visoki kreditni rejtinzi obezbjeđuju Triglav grupi odgovarajući konkurentski položaj na osiguravajućim, reosiguravajućim i finansijskim tržištima, jer potvrđuju njenu finansijsku snagu i uspješnost poslovanja. Taj cilj, koji je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Triglav grupe, bio je u 2016. godini uspješno ostvaren sa dodatnim poboljšanjem samostalnih kreditnih rejtinga na »A« od strane obiju rejting agencija (S&P Global Ratings i A.M.Best) koje ocjenjuju Triglav grupu.

U izvještaju A.M. Best naglašava konstantno uspješno poslovanje u posljednjih pet godina, vodeći položaj na slovenačkom tržištu i Triglav kao snažnu trgovačku marku u regionu. 

Ocjenjuje da je poslovanje na domaćem tržištu pod uticajem doduše poboljšanih ali još uvijek zahtjevnih prilika i oštre konkurencije, a za prvu polovinu ove godine agencija ističe dobro poslovanje na tržištu penzijskih i zdravstvenih osiguranja. Agencija smatra da osiguravajuće društvo posluje koristeći cjeloviti sistem za upravljanje i selektivno preuzimanje rizika, koji će se prema njihovim očekivanjima i dalje poboljšavati. Nadalje, obrazlažu podizanje ocjene boniteta matičnog društva i čvrstom te rizicima prilagođenom kapitaliziranošću Zavarovalnice. Očekuje se da će Zavarovalnica Triglav očuvati promišljeno i oprezno upravljanje kapitalom i politiku dividende, što će podupirati i ciljnu adekvatnost kapitala Triglav grupe. 

Agencija je poboljšala kreditni rejting finansijske snage i kreditne sposobnosti i društvu kćeri Pozavarovalnici Triglav Re, d.d. na »A« i na »a« te je time potvrdila njenu ključnu ulogu kao saosiguravatelja svih društava Triglav grupe. Rejtinzi imaju stabilnu srednjoročnu prognozu. 

 

Komentari: 0

Novi komentar