Novo zaduženje i rebalans budžeta: Priča koja ima više političke, a manje ekonomske konotacije

Ekonomski stručnjaci ukazuju da je opasna najava Vlade da ćemo se zadužiti dodatnih 100 miliona eura, jer će novac otići na potrošnju. Predrag Drecun kaže da cijela priča oko zaduživanja ima dvostruki karakter. "Ovo može da bude bude politička igra, jer je taj namet na budžet proizvod djelovanja opozicije i moguće je da neko iz vladajućih struktura želi da prikaže da je to neopravdan namet sa aspekta realizacije budžeta. To znači da se moraju podizati porezi i doprinosi, što nije popularna mjera. U drugoj varijanti, što je sada slučaj, donosi se odluka da se zadužujemo i da se povećava nivo javnog duga, što je jako opasno", kazao je Drecun.
Objavljeno: 04. 11. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

 I oni koji dobro razumiju funkcionisanje države i javne finansije, ovih dana imaju problem da razumiju o čemu se zapravo radi. Ko je, kad i što predložio...

Izvjesno je jedino da ćemo se zadužiti još 100 miliona eura, da će to uraditi vlada na odlasku (zvaničnu odluku donijeti vjerovatno danas ), da će ipak biti potreban rebalans budžeta.

311lazovicZašto se zadužujemo: U jednom je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović u pravu- kada kaže da je ovogodišnjim budžetom planirano zaduživanje od 485 miliona eura, a da smo se mi do sada zadužili samo za 100 miliona. Problem je u tom za što se zadužujemo, a što je on „zaboravio“ da kaže.

Kako Portal Analitika saznaje, 80 miliona eura će otići za plate, penzije i socijalne naknade za majke sa troje i više djece. Ostalih 20 miliona će otići na rezervu za za januar naredne godine, jer u prvih dvadesetak dana gotovo da nema prihoda.

Dvostruki karakter: Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da cijela priča oko zaduživanja ima dvostruki karakter.

"Ovo može da bude bude politička igra, jer je taj namet na budžet proizvod djelovanja opozicije i moguće je da neko iz vladajućih struktura želi da prikaže da je to neopravdan namet sa aspekta realizacije budžeta. To znači da se moraju podizati porezi i doprinosi što nije popularna mjera. U drugoj varijanti što je sada slučaj, donosi se odluka da se zadužujemo i i da se povećava nivo javnog duga", kazao je on.

311drecunDrecun dodaje da se opasno zaduživati  i ulaziti u povećanje javnog duga, ako to nije praćeno nekim razvojnim projektom. 

"Sve drugo bilo bi vrlo rizično za budžet i za makroekonomsku stabilnost", kaže Drecun i dodaje da država može da nabavi potrebni novac tako što će prodati dio imovine, tim prije što je dosta imovine uknjižila na svoje ime na osnovu neplaćenog poreza.

I predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović,  za Portal Analitika ističe da se opasno dodatno zaduživati.

311damjanovicPoreski dug sedam puta veći od novog zaduženja: "Nonšalantno predlaganje novog zaduženja od stotinak miliona eura pod izgovorom da je dovedena u pitanje isplata zarada ili socijalnih naknada, govori o onima koji su kao i građani svjesni da je samo poreski dug sedam puta veći od tog novog zaduženja, a mnogo se ne naprežu da makar dio naplate", kazao je on za Portal Analitika.

Damjanović dodaje da je"umjesto političkog nadmudrivanja ministara koji će od ponedeljka biti u takozvanom tehničkom mandatu, neophodno da se realizuju zakonske mjere u cilju nesmetane realizacije tekućeg budžeta". Tu prvenstveno misli da rebalans, hitno usvajanje sanacionog plana i projektovanje budžeta za narednu godinu, jer rok ističe za 12 dana.

Kako je sve počelo: Ovdje dolazimo do priče o rebalansu budžeta. Ministar finansija Raško Konjević je početkom jula uputio predlog rebalansa na usvajanje, upozoravajući, kako neki tvrde iz političkih razloga, da je to hitno, jer će nedostajati novac za socijalu, plate i isplate rata za kredite koje su uzimala državna preduzeća uz vladine garancije.

 Lazović tada nije želio da predlog Konjevića stavi na dnevni red Komisije za ekonomsku politiku i najavio da će novac za socijalne naknade biti obezbijeđen preusmjeravanjem 100 miliona eura sa stavke za auto- put koje nijesu potrošene zbog kašnjenja radova. Konjević je tada odgovorio da preusmjeravanje novca sa kapitalnog na tekući budžet nije dozvoljeno. 

Lazović sada na prozivke Konjevića da "budžet nije planiran na valjan način, te da o rebalansu govori već nekoliko mjeseci", odgovara da "ne postoji ozbiljna država u svijetu, a posebno ne turistička koja rebalans predlaže u julu". 

On je u izjavi za portal Antena M poručio da nema nikakvog razloga za paniku zbog predloženog rebalansa budžeta, te da vjeruje da neće biti kašnjenja u isplati socijalnih naknada i plata u državnom sektoru.

Tvrdi da će Skupština na svojoj prvoj sjednici razmatrati rebalans. Kojom alhemijom, nije baš najjasnije, imajući u vidu proceduru koja bi po zakonu morala biti ispoštovana i na osnovu koje bi rebalans, teško mogao biti usvojen prije kraja novembra.

311konjevicŠto u prevodu znači- rebalans nam je ipak hitno potreban, sada ga rade na brzinu, ako neće u potpunosti da usvoje ovaj iz ljeta koji je uradio Konjević... A odluku o zaduživanju će donijeti vlada u odlasku, a rebalans novi saziv Skupštine.

Na to, striktno pravno, imaju pravo. Kako su za Portal Analitika objasnili pravnici, Vlada u ovom sazivu ima formalno pravo da donese odluku o zaduživanju, ali se u demokratskom svijetu izbjegava da Vlada koja će trajati još petnaestak dana donosi takvu odluku. Kako nam je rečeno, crnogorski Ustav jasno propisuje da svi organi rade u punom kapacitetu, da Vlada ima sva ovlašćenja i da su sve ostalo, pitanje ima li ili nema pravo, političke konotacije.

Mnogi bi rekli, cijela ova priča ima prvenstveno političke konotacije. Pa tek onda, možda, ekonomske.

Vesna RAJKOVIĆ- NENADIĆ

Komentari: 7

Mila K

04. 11. 2016 - 09:00

Nazalost, prekonocni spin nema jacinu da smiri trvenja u pozadini. Nije u pitanju politicka prica a bilo bi dobro da jeste. Ovo stanje u finansijama, da se dotaklo, vodilo bi naslov u smjeru cinjenica a ne pojavnosti radi kakvog jalovog uprljanja. Ali valjda je bilo potrebno dokazati kako je Konjevic odgovoran a u stvari se treba citati Zugic/Lazovic.
Todor

04. 11. 2016 - 09:43

Zaduzice se kod domacih banaka.To je sustina.CG gubi mogucnost da emituje eurobveznice.Kamata bi bila ogromna.Sledeci korak ce biti da se nemoze vise zaduziti ni kod domacih banaka.Onda slijedi panicni stampedo podizanja depozit iz banaka.Skoro vidjeno u okruzenju.Grcka Kipar .....
Baranin

04. 11. 2016 - 19:51

Znam da vam je to želja jer je vaša logika što gore to bolje. Daleko je CG od grčkog scenarija. Zaduženje CG je oko 70%, od toga je spoljno oko 60%. I to nije alarmantano, iako bi vi htjeli da bude. Priče o tragičnosti što je CG zadužena je budalasta kada se pogleda kolika su zaduženje drugih država, uključujući i razvijene države. Naravno, najbolje je kad nema duga, ali to ne može da sprovede nijedna država sa demokratskim režimom. Državni dug je problem kad država ne može da servisira svoje obaveze. Zato se i stavlja u odnos sa BDP. Grčka je pala u dužničku krizu jer nije mogla servisirati svoj dug od preko 300 milijardi, jer bi to ugrozilo unutrašnju likvidnost. Japan ima 200% dug u odnosu na BDP, pa to nije uznemiravajuće jer Japan je veoma likvidan dužnik. Mnogo je bitniji rast BDP u CG u sljedećoj i narednim godinama od plašenja ljudi bankrotom.
Nesho70

04. 11. 2016 - 10:15

Sudeći po naslovu i zadnjoj rečenici, mnogi bi rekli da ovo nema veze sa novinarstvom.
Drago

04. 11. 2016 - 10:36

Pa sto je opozicija trazila vlast.Kad brod neminovno krene da tone direktno na dno zar je nekome bitno ko ce u tome trenutku biti kapetan.Nevjerovatno.
Niksic

04. 11. 2016 - 20:32

sprdate li se vi sa nama , ko ce ovo vracat nego svi gradjani cg
Савле

06. 11. 2016 - 01:16

Још један доказ да ову назови државу воде шарлатани нестручњаци, а поготово квази патриоте. Гора Црна једноставно не може издржати још један мандат штеточина.
Novi komentar