Akcija "Pravda": Osumnjičene sudije, advokati, opštinari

Na meti policijske akcije "Pravda" u BiH našli su se bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić i ratni pratilac Alije Izetbegovića, Jusa Škrijelja. Osim njih još desetak osoba našlo se na meti policije.
Objavljeno: 11. 11. 2016 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Delimustafić je uhapšen u svom stanu u Dabrobosanskoj ulici u Istočnom Sarajevu, nakon što je prvo pokušao pobjeći policiji.

Kako javljaju mediji, pripadnici Uprave za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u Hrvatskoj pretresaju imovinu bivšeg sudije Osnovnog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić, a osumnjičeni su i pojedini advokati, te opštinski službenici iz Sarajeva.

Policija pretresa Opšinu Stari Grad i Centar, Opšinski sud u Sarajevu, Zavod za planiranje Kantona Sarajevo, a akcija se izvodi i na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Ova grupa, sa Delimustafićem na čelu, osumnjičena je da je nezakonito dolazila u posjed napuštenih stanova u Sarajevu i potom ih prodavala Arapima.

Iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo do sada je potvrđeno da se radi o više osoba, koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima - organizovana kriminalna grupa, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, povreda zakona od sudije, pranje novca i prevara.

"Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage u ranim jutarnjim satima, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije 'Pravda' na području Federacije BiH i Republike Srpske", saopšteno je iz Uprave policije Federacije BiH.

Iz FUP-a su naveli da akciju sprovodi i USKOK na području Hrvatske.

U akciji se, po naredbama nadležnih sudova, vrše pretresi na oko 40 lokacije u Bosni i Hercegovini i na dvadesetak lokacija u Republici Hrvatskoj.

B92

Komentari: 0

Novi komentar