Košarka

ZUROS: Srećan sam što sam dio ekipe koja ima veliki potencijal

Novi trener Budućnost Volija, Ilijas Zuros, predstavio se javnosti na današnjem presu. Proslavljeni grčki stručnjak je istakao da je srećan što je dio tima koji ima veliki potencijal i dodao da će pokušati da svoju košarkašku filozofiju primijeni na dobrobit kluba, u čemu podršku očekuje od uprave, igrača, navijača, kao i sportskih novinara.
ZUROS: Srećan sam što sam dio ekipe koja ima veliki potencijal
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Sve se brzo izdešavalo. Počeli smo sa pregovorima u nedjelju popodne i sinoć je postignut dogovor. Srećan sam što sam ovdje, što sam dio tima koji ima veliki potencijal, sa dobrim igračima. Uvjeren sam da je prethodni trener odradio dobar posao i da ćemo nastaviti tim putem do kraja sezone. Ono što uvijek prvo kažem na predstavljanju javnosti jeste da moja filozofija igre podrazumijeva dobru odbranu, i tako ćemo se i ponašati. Ukoliko ofanzivno ne budemo na visokom nivou, uvijek to možemo nadomjestiti dobrom odbranom. I ako želimo da do kraja sezone ostanemo u borbi za vrh Jadranske lige moraćemo da odigramo dobru odbranu. U Eurokupu će, naravno, biti mnogo teže. Moramo svi, zajedničkim snagama - ekipa, uprava, novinari, navijači - svi biti ujedinjeni do kraja u toj borbi - naglasio je Zuros.

On je istakao važnost dobre odbrane, jer ako ona funkcioniše kako treba, ni rezultati neće izostati.

- Odbrana je u suštini ta koja daje dobar rezultat na kraju sezone, ali košarka se ne sastoji samo od odbrane, nego i od napada i moramo pričati i o jednoj i o drugoj strani igre. Ali, odbrana je ta koja na kraju donosi rezultat. Odbrana daje samopouzdanje, a sa dobrim samopouzdanjem možemo da igramo i dobar napad - kazao je Zuros.

Što se Zurosovih asistenata tiče, u narednih nekoliko dana će biti poznato ko će biti novi članovi njegovog tima.

 - Mora postojati kontinuitet u tom radu i sve pohvale za dosadašnji rad stručnog štaba i dodaće se uskoro jedan asistent - kazao je Zuros.

On je dodao da je svjestan da je teško usred sezone mijenjati radnu filozofiju i da očekuje da će uspjeti u tome.

- Teško je usred sezone mijenjati filozofiju, ali vjerujem da naši igrači imaju visok košarkaški koeficijent inteligencije, tako da se nadam da neće biti problema i da ćemo izgurati sezonu do kraja - kazao je Zuros.

Zuros je iskusan trener i u toku svoje dosadašnje karijere sa klupe je predvodio brojne timove, poput Arisa, Žalgirisa, Efesa.

- U ovom poslu sam već 30 godina. Naravno da je težak posao, volim košarku. U suštini, najbitniji je klub, jer biće trenera i poslije mene, klub je ono što je važno i da bi on bio uspješan moramo svi zajedno raditi na tome - ocijenio je Zuros.

On je naveo da je cilj da ekipa diže formu iz utakmice u utakmicu.

- Cilj je da budemo bolji iz treninga u trening, kao i iz utakmice u utakmicu. Na kraju sezone ćemo vidjeti što smo uradili kao tim. I dalje sam ubijeđen da možemo da uradimo dobre stvari. To je razlog zbog koga sam ovdje. Došao sam da radim naporno, da dam sve od sebe da izborim najbolje moguće rezultate sa klubom. To podrazumijeva pobjede i igranje dobre košarke i normalno da svi budu srećni. Jer stabilnost dolazi sa dobrim igrama na terenu. U mojoj dosadašnjoj karijeri kada se dešavalo se da se ponekad izgube mečevi, svi navijači upute ovacije timu jer su se trudili i zalagali na terenu da izbore pobjedu, pa iako nijesu uspjeli u tome, dali su sve od sebe. Jer u košarci, jedan tim dobija, drugi gubi. Moramo da se borimo do kraja i kao što sam već rekao, da se potrudimo da izborimo što bolji plasman na kraju sezone - zaključio je Zuros.

A. Popović

Foto: B.R.

Portal Analitika