Abiznis

Niko nije odgovarao za lažne stečajeve

U Osnovnom sudu u ovoj i prethodnoj godini nije bilo predmeta formiranih po optužbi za krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja, rečeno je Pobjedi u odgovoru na pitanje kako stati na kraj zloupotrebama u stečaju, čija posljedica je blizu 140 miliona eura nenaplativog poreskog duga.
Niko nije odgovarao za lažne stečajeve
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić našoj redakciji je kazao da je bilo pokušaja da se prije pokretanja stečajnog postupka kompanije oslobode imovine kako se povjerioci ne bi mogli namiriti, ali je sud reagovao na adekvatan način.

- U dosadašnjoj praksi Privrednog suda pokazalo se da je u određenim slučajevima postojala namjera stečajnih dužnika da se prije pokretanja postupka, preduzimanjem određenih radnji među kojima su oslobađanje imovine, na taj način kroz stečajni postupak onemoguće da se potraživanja namire.

Upravo kroz pobijanje radnji stečajnog dužnika, stečajni upravnici su u slučajevima za koje su ocijenili da su cjelishodni, u skladu sa ovlašćenjima koja im pruža Zakon o stečaju, preduzeli određene radnje i pokrenuli postupke kako povjerioci ni na koji način ne bi ostali oštećeni i kako bi se ostvario jedan od osnovnih ciljeva stečajnog postupka - namirenje povjerilaca.

Na ovaj način, Privredni sud je pokazao da je kroz stečajni postupak spreman i može da se bori sa svakom vrstom zloupotrebe za koji je nadležan - objasnio je Jovanić za Pobjedu koja je ovu temu „osvijetlila“ iz više uglova, tragom ocjene DRI da postoje zloupotrebe stečajeva.

Da bi se to zaustavilo, DRI je, podsjetimo, predložila donošenje zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih i drugih djelatnosti i zakona o ličnom identifikacionom broju.

Opširnije u Pobjedi...

Foto: RTCG

Portal Analitika