Svijet

Erdogan ukida funkciju premijera

Turska će ukinuti premijersku funkciju u istorijskoj promjeni koja će se desiti ako bude usvojen prijedlog za uvođenje predsjedničkog sistema, rekao je danas ministar Vejsal Eroglu.
Erdogan ukida funkciju premijera
Portal AnalitikaIzvor

Ministar za šumarstvo i vodoprivredu rekao je da će u novom formatu postojati jedan ili dva potpredsjednika u administraciji predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Očekuje se da će ova reforma biti stavljena na referendum sljedeće godine, prenosi AFP.

"U novom sistemu neće biti premijera. Generalno, postojaće predsjednik i pored njega potpredsjednik, kao u SAD. Možda ćemo imati više od jednog potpredsjednika", rekao je Eroglu agenciji Anadolija.

Erdogan, koji je izabran za predsjednika 2014. godine, nakon što je obavljao premijersku funkciju više od decenije, pokušava da uvede snažan predsjednički sistem po ugledu na Francusku ili SAD.

Njegovoj vladajućoj Stranci pravde i razvoja potrebno je najmanje 330 glasova u parlamentu od 550 poslanika da bi raspisala referendum o promjeni zakona.

Eroglu je naveo da vladajuća stranka očekuje podršku opozicionog Nacionalističkog pokreta u realizaciji ove inicijative.

 

Portal Analitika