Društvo

VOJVODIĆ: Sjećajući se Vlahovića osvrćemo se na vrijednosti crnogorskog antifašizma

Otkrivanje memorijalnog obilježja Veljku Vlahoviću, čije ime je Univerzitet Crne Gore nosio od 1975. do 1992. godine, danas je više nego simbolički čin i naš dug ovoj značajnoj istorijskoj personi Crne Gore, ocijenila je rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić.
VOJVODIĆ: Sjećajući se Vlahovića osvrćemo se na vrijednosti crnogorskog antifašizma
Portal AnalitikaIzvor

Ona je bistu otkrila sa predsjednicom Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Sarom Ariannom Serhatlić.

Tom činu, uz veliki broj zvanica iz akademskog, javnog i kulturnog života, prisustvovao je i unuk Veljka Vlahovića, koji nosi njegovo ime.

- Mi danas promovišemo ideju Crnogorske staze na kojoj bi u kampusu našeg Univerziteta našle mjesto istaknute ličnosti i crnogorski umovi, kao i arefakta naše kulturne istorije - najavila je rektorka Vojvodić, dodajući da je bista Veljka Vlahovića odlivak djela poznatog vajara Ota Loga.

Ona je objasnila da je odnos prema datumima, kao što je Međunarodni dan studenata, uključuje odnos prema istorijskim narativima i predstavlja „odnos prema složenosti vlastitog identiteta, prema prošlosti i prema budućnosti“.

- Antifašizam je svojevrsna armatura našeg evropejstva, baš kao što je i Evropa moguća jedino iz te - antifašističke - istorijske podloge i društvene prakse. To je naša poruka danas, za Međunarodni dan studenata - kazala je Vojvodić.

Uloga kulturne memorije, baš kao i individualnih intimnih znanja, smatra ona, ključna je u razumijevanju svijeta u kome živimo, a pogotovo za mlade generacije.

- Sjećajući se Veljka Vlahovića osvrćemo se na vrijednosti koje baštini crnogorski antifašizam, i mada je u toku istorije antifašizam tada bio nova ideologija, imao je vrijednosti koje su Crnoj Gori odavno poznate.

- Obrazovani i strasni antifašista Veljko Vlahović, student Beogradskog i Praškog univerziteta, i Sorbone, i diplomac Moskovskog univerziteta, odvažni ljevičar koji je Crnu Goru jasno raspoznavao noseći je, kako je pisao, „kao dar i prokletstvo“, u vrijeme kada je ona bila obespravljena državno i nacionalno – kad je bila terra incognita na evropskoj mapi na kojoj danas ponovo blista i napreduje kao evropska država - rekla je rektorka.

1711veljko2Prorektor UCG, istoričar Živko Andrijašević, podsjećajući na život i djelo Veljka Vlahovića, kazao je da je on pripadao generaciji crnogorskih studenata koji su bili superiorni predvodnici dvije najevropskije ideje ovih prostora – jugoslovenstvo i antifašizam.

- Iz biografije Veljka Vlahovića kao intelektualne ličnosti logična je bila odluka da Univerzitet svojevremeno nosi njegovo ime... Savremena Crna Gora, više nego i jedna država nekadašnje Jugoslavije, uvažava svoju veliku generaciju koja je pripadala komunističkom pokretu, cijeni doprinos koji su dali razvoju Crne Gore i njenom ugledu. Savremena Crna Gora uvažava i njihove ideje, posebno ideju antifašizma i ideju nacionalne ravnopravnosti. Ove ideje i danas iznova pobjeđuju u Crnoj Gori. U takvoj Crnoj Gori trajno je mjesto Veljka Vlahovića i pokreta kome pripada - naveo je on.

Andrijašević je podsjetio da je Vlahović rođen u Trmanju, kod Kolašina, 2. septembra 1914, a umro u Ženevi 7. marta 1975. U SKOJ je primljen 1933. godine, a dvije godine kasnije u Komunističku partiju Jugoslavije. Zbog istaknute političke aktivnosti među studentima bio je uhapšen i od februara do marta 1935. proveo u koncentracionom logoru u Višegradu. Polovinom 1936, po direktivi KPJ odlazi u Prag, gdje radi na učvršćivanju partijske organizacije.

1711veljko2Borio se u Balkanskom internacionalnom bataljonu, od januara 1937. do juna 1938. kada je ranjen. Poslije ranjavanja odlazi u Pariz, sa partijskim zadatkom da organizuje povratak jugoslovenskih boraca Španskog građanskog rata u domovinu. Za vrijeme rada u Parizu izabran je u CK SKOJ, pa biva upućen u Moskvu za predstavnika SKOJ-a u Komunističkoj omladinskoj internacionali. Zajedno sa Đurom Salajem u Moskvi 1941. pokreće i vodi radio stanicu Slobodna Jugoslavija. U Jugoslaviju se iz SSSR-a vratio krajem 1944.

Poslije rata objavljao je više značajnih partijskih i državnih dužnosti: predsjednik Savjeta za inostrane poslove, zamjenik ministra inostranih poslova FNRJ, direktor „Borbe“, član najvišeg partijskog rukovodstva, član CK i IK CK. Ordenom narodnog heroja Jugoslavije odlikovan je 27. novembra 1953. Autor je brojnih članaka, studija iz opšte političke, naučno-teorijske i praktične problematike marksizma. Najpoznatija djela Veljka Vlahovića su „Revolucija i stvaralaštvo“ (1973), „Svijet i stavrni život“ (1975), „Sabrani radovi“ (1981), objavljeni u sedam tomova.

Povodom otkrivanja biste Veljku Vlahoviću i Međunarodnog dana studenata, u auli Rektorata otvorena je izložba „Crnogorsko NE fašizmu“ autorke mr Jadranke Selhanović

Portal Analitika