Ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori

U Crnoj Gori će od sjutra do petka boraviti ekspertska misija EU o kapacitetima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Objavljeno: 20. 11. 2016 - 12:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Tom prilikom, eksperti iz Slovenije će održati niz sastanaka s predstavnicima institucija zaduženih za sprovođenje obaveza iz 23. pregovaračkog poglavlja; Ministarstva za ljudska i manjinska prava i institucije Zaštitnika. Sastanci će biti prilika za direktnu razmjenu informacija o konkretnim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje i kapacitete ove institucije”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Posjeta eksperata, kako se dodaje, prilika je da crnogorske institucije pokažu EK i državama članicama napredak u ovoj oblasti u odnosu na preporuke date prošle godine.

“Razmjena mišljenja i izvještaj eksperata poslužiće crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava. Posjete ekspertskih misija su dio novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u poglavlju 23-Pravosuđe i temeljna prava”, zaključuje se u saopštenju.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar