Struja neće poskupiti, ali će računi porasti pet do sedam odsto

Računi domaćinstava za utrošenu električnu energiju naredne godine biće veći pet do sedam odsto, saznaje Pobjeda. Prema novom zakonu na visinu računa utiču cijena aktivne energije, regulatorni prihod tri energetske kompanije – Crnogorski elektroprenos (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operator tršišta električne energije (COTEE), kao i obnovljivi izvori.
Objavljeno: 02. 12. 2016 - 10:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Glavni krivac

Za najavljeni skok cijene najodgovorniji su obnovljivi izvori. Radi se o podsticajima koji se daju za mele hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne sisteme. Glavni krivac za rast računa je vjetroelektrana Krnovo, instalisane snage 72 megavata. Za prvih 12 godina rada otkupna cijena kilovata iz te vjetroelektrane ne može biti manja od 95,99 eura po megavatsatu. Proizvodna cijena megavata iz HE Perućice, na primjer, je 19 eura, a iz TE Pljevlja 49 eura. Od naredne godine Regulatorna agencija za energetiku ne određuje više cijenu aktivne energije. Ona je, shodno zakonu, vezana za HUPEX, indeks Mađarske berze električne energije. To bi za narednu godinu značilo 37,6 eura za megavatsat plus maksimalno sedam odsto. Aktivna energija, međutim, čini manje od polovine računa koji dobijaju domaćinstva. Više od polovine tog računa čine regulatorni prihodi CEDIS-a, CGES-a i COTEE-a, čiju visinu određuje Regulatorna agencija za energetiku. Ovi energetski subjekti su dostavili svoje predloge RAE, a od juče su počeli sastanci predstavnika energetskih kompanija sa članovima odbora RAE, kako bi se utvrdila visina regulatorno dozvoljenog prihoda. Prema informacijama Pobjede, ti bi prihodi mogli uticati na porast računa između jedan i tri odsto.

Udio RAE

- Možemo da pretpostavimo da ne može doći do prevelikih odstupanja od sadašnje cijene električne energije. Maksimalno povećanje može biti do tri odsto - kazao je Radiju Crne Gore predsjedavajući Odbora RAE Miroslav Vukčević. Odbor RAE je na jučerašnjoj sjednici razmatrao zahtjeve CGES-a,CEDIS i COTEE-a za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknade, a konačnu odluku donijeće danas u nastavku sjednice. Predstavnici energetskih kompanija su na jučerašnjem dijelu sjednice iznijel i dodatne sugestije i primjedbe na predlog regulatorno dozvoljenog prihoda koji je utvrdila RAE. Vukčević je naveo da, nakon sagledavanja tih primjedbi, može doći do određenih odstupanja od cifara koje je RAE projektovala. - To će biti cijena mrežarina i naknada operatora tržišta, a konačnu cijenu će dati snabdjevač. Nakon odluke ćemo proslijediti podatke glavnom snabdjevaču Elektroprivredi, koja treba da na osnovu zakona odredi cijenu električne energije -kazao je Vukčević Pobjedi.

On je naglasio da EPCG treba da završi taj posao najkasnije do 16. decembra i objavi ih na svojoj internet stranici. Rekao je da je RAE za CGES predlo- žila za naredne tri godine po 24,7 miliona eura godišnje. Predstavnici CGES-a su, me- đutim, na jučerašnoj sjednici imali primjedbu u vezi imovine.

 - Imovina je bitna za utvrđivanje osnovice korištenja prenosne mreže, na osnovu koje se određuje povrat na imovinu - izjavio je Vukčević. Za COTEE je predložen regulatorno dozvoljeni prihod od oko 400 hiljada eura na godišnjem nivou u naredne tri godine.

 - Regulator se trudi da nema skokova cijena, pa smo poku- šali kroz raspored troškova po godinama da ujednačimo prihode kompanijama, takođe kod CEDIS-a smo ujednačili i predložili regulatorno dozvoljeni prihod od 76,4 miliona eura u prvoj regulatornoj godini i on se razlikuju za po 40 hiljada eura za svaku narednu godinu - rekao je Vukčević.

Predstavnici CEDIS-a imali su, između ostalog, primjedbu da im nije prihvaćen trošak od 489 hiljada za zarade, koji će nastati zbog toga što su morali da formiraju odbor direktora, odbor i tim za reviziju i zaposle sekretara društva.

(Pobjeda)

Komentari: 7

E svašta...

02. 12. 2016 - 13:57

Hahaaa, a dobar naslov - Struja neće poskupiti, ali će računi za struju porasti. Prma li ovaj novinar platu. Ako prima ne bi trebao više. Je li kad čuo za riječ "logika" i to ona elementarna. A ko je i šta radi urednik ili kako se već zove? Znači kad bude sledeće poskupljenje goriva i sl., naslov će biti nije poskupilo gorivo, ali će račun za gorivo biti veći. E svašta, još jednom. Je li moguće da da taj "novinar" ne zna da u konačnu cijenu koštanja neke "robe", osim cijene " samog proizvoda" ulaze i drugi tročkovi, te da konačnio zbir svih čini cijenu koštanja.
Niksic

02. 12. 2016 - 14:36

Jeste li vi zdravi? Sprdate li se sa nacijom?
Савле

02. 12. 2016 - 15:11

Ово је чиста спрдачина са народом. Ако је енергија обновљива онда то значи да јој "сировина" за производњу не може хвалити, а то опет значи да је експлоатација дуговјечнија, па мора бити и јефтинија. И којој то роби је цијена производње и цијена транспорта иста? И још нам губитке које има транспорт зарачунавају као да смо ми криви што њима "цури гориво". Само у приватној може то тако. Е Вива.
Monopol

02. 12. 2016 - 20:58

Kada iznos računa podijelimo sa brojem utrošenih kw/h,dobijemo cijenu struje po jedinici mjere,kako se ta vrijednost dijeli trima kompanijama,to me uopšte ne zanima,novinari prenose informacije kako im se serviraju,a naslovi tekstova su im besmisleni
lipovo

03. 12. 2016 - 06:33

Vrlo podmukao način da se od gradjana izvuče novac, a naredno stvarno poskupljenje struje joss visse uveća dobit raznim ,,dobavljačima i dušebrižnicima,, RAE bih ukinuo, jer njihov posao mogu da rade 2-3 osobe, sa mnogo visse javnosti i preciznosti.
A ĐE STANUJE U CRNOJ GORI...

03. 12. 2016 - 11:14

...USTAVNI SUD? DA POKRENE INICIJATIVU (U SKADU SA članom 150.stav tri/3/-Ustava CG-broj:1./2007 od 23.listopada.2007 godine))JELI ZAKONITO I U SKLADU SA USTAVOM-DA GRAĐANI-POTROŠAČI NAPRAVE ELEKTRANE(TRGOVCIMA STRUJOM)-IZ PRIMALJIVIH OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE-A ZA UZVRAT,DA IM "OVI"- PRODAJU STRUJU-U SKLADU SA "TRBUH MJERA"..C I J E N O M ?!! E BO? NIKO KA MI....
ksenija

03. 12. 2016 - 21:36

e vala ste prećerali sa poskupljenjima.sramota
Novi komentar