Senat nije ratifikovao Protokol, izjašnjavanje odloženo za januar

Američki Senat na rano jutros završenoj sjednici, na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila, nije ratifikovao Prokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.
Objavljeno: 10. 12. 2016 - 18:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Protokol, koji je bio na agendi Senata prethodna dva dana, mogao je da bude odobren samo jednoglasno, aklamacijom, zato što nije bilo vremena da se o njemu senatori pojedinačno izjasne, javlja Glas Amerike.

Izvori Glasa Amerike u Spoljnopolitičkom odboru kažu da je najmanje jedan republikanski senator imao primjedbu. Za ratifikaciju međunarodnih ugovora u američkom Senatu inače je potrebna dvotrećinska većina. U Senatu SAD je 100 zakonodavaca, po dvoje iz svake savezne države.

U januaru će, kada počne zasijedanje novog saziva Kongresa, senator Ben Kardin, vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, ponovo pokrenuti inicijativu da se njegove kolege izjasne o Protokolu. Kardin je i u petak obraćajući se Senatu rekao kako je Crna Gora ispunila uslove za članstvo i kako je brza ratifikacija izuzetno važna u svijetlu pokušaja Rusije da omete taj proces.

Izvor: Antena M

Foto: yagg.com

Komentari: 26

KAKO

10. 12. 2016 - 19:00

-ce ratifikovat kada je RANKO KRIVOKAPIC uprskao STVAR milija mu FOTELJA OD NATA I tako ISELIO POLA PARLAMENTA na ULICU I napravio KRIZU PARLAMENTA I to u NAJVAZNIJOM TRENUTKU ZA CRNU GORU u njenoj ISTORIJI ma Milo je CAR. NECE VAM ni druge zemlje dati RATIFIKACIJU kada vide PRAZAN PARLAMENT
You are not the first

10. 12. 2016 - 21:08

Sa ovim cinom, USA Senat i nova, Trampova administracija pokazuju svjetu da svjesno gube bitku sa Rusijom na medjunarodnom planu kao globalna sila i da se okrecu izolacionizmu, populizmu i samodovoljnosti. Svjet postaje unipolaran. Ali sa Rusijom na celu. Tramp vodi SAD na margine svjetske moci i prepusta inicijativu Rusiji i Kini kao novim gospodarima svjeta. Putin odlucuje ishode njihovih izbora i bira clanove Senata i administracije. Lavrov je unaprijed znao ishod glasanja. Zalosno za tako mocnu bivsu silu. Znao je to Krivokapic pa se na vrijeme presaltao...
E,sto se ucinje

11. 12. 2016 - 08:09

od onolike sile I sto zadesi AMERIKU ne mogu da vjerujem.
danilo s.

11. 12. 2016 - 10:38

Apsolutno mi se ne dopada Trump, jos i manje nejgova adminmistracija (bar za sada). No, milsim da ste prerano otpisali USA kao svjetskog lidera? Putin je blefer koji veoma dobro igra spoljnopoliticki poker, ali mu je kasa mala (nema on para za velike uloge). Mislim da ce se vrlo brzo americka spoljna politika vratiti svojim standarnim ciljevima i modusima. Previse je ulozeno u to da USA postane lider svijeta da bi se tako lako predali Putinu?
LIKOVANJE

10. 12. 2016 - 19:14

Sad ce CETNICI da likuju. Eo vatromet I puca se cujem po PODGORICI ziva istina - sve mislim koja slava DANAS,a oni slave likuju AMERICKI SENAT I DONALDA TRAMPA.
danilo s.

10. 12. 2016 - 19:51

Ne treba zuriti. Ko se posljednji smije - najsladje se smije.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

10. 12. 2016 - 20:58

danilo reci nesto toplije plissss ,da bi me umirio ,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!
..

10. 12. 2016 - 21:37

Srbi
Nepošteno !

10. 12. 2016 - 21:53

Veoma nepošteno od strane SAD ! Navukli su nas i dali nam lažnu nadu da se po cjenu građanskog rata i sukoba sa Rusijom po prvi put u istoriji ozbiljno približimo Evropi i njenim vrijednostima i standardima i budemo njen punopravni član a sada nam podmuklo okreću leđa i izdajnički prepuštaju regionalnim divljim i ruralnim kleronacionalistima i fašistima na milost i nemilost. Prihvatili smo veliki rizik jer je i dobitak bio veliki, da se konačno otrgnemo iz balkanske kaljuge mrznje, rata, sukoba i podjela i budemo dio civilizovane Zapadne Evrope i njenog bezbjedonosnog NATO štita a Senat nas pod očiglednim jakim ruskim uticajem vraća unazad.
PRAVDA

10. 12. 2016 - 23:33

Vaš je problem što ste bili spremni na sukobe i grdjanki rat. Dobili ste što ste i zaslužili. Zar oni koji jesu spremni na sukobe i gradjanske ratove sa najbližima, treba da budu nagradjeni. kome trebaju i ko vjeruje takvima, koji u svojima vide neprijatelje. Dobili ste što zaslužujete...a ovo je vjerovatno, tek sami početak. Ničija ne gori do zore, to si i to ste zaboravili...
Pa zar si,

11. 12. 2016 - 08:14

vjeovao jenkijima -zar nas ENGLEZI ne ostavise na cjedili posle 27.martovskih demonstracija u BEOGRADU nas narod a kralja dadose mu utociste-zar nas ne bombardovase 1945,god zar TITU na noz , ne vratise na nevidjeno toliki narod u zbegu iz AUSTRIJE itd,,,itd,,,, ZAR NASEG KRALJA NIKOLU ONI ne izdadose-i vi vjerujete JENKIJIMA vjerujete li jos e pa vjerujte.
danilo s.

11. 12. 2016 - 10:46

Nemojte da zurite sa ocjenama. I ne panicite. Odluka je samo odlozena. Kladio bi se da ce se sve zavrsiti sa ulaskom CG u NATO? Bilo bi glupo godinama pripremati neko rjesenje i onda, bez ozbiljnijeg razloga, odustati. Nije CG vazna zbog vojnog potencijala. Ovdje se radi o strateskim interesima, ali i o politickom ugledu velikih sila. Niko od njih ne voli da gubi. Ili, da ga svijet smatra za gubitnika. Vidite li sto se cini u Siriji? Ono sto mi moramo da uradimo sa nase strane da cvrsto vjerujemo u nas put u drustvo visoko razvijenih drzava Zapada. Nista dobro ne mozemo ocekivati sa druge strane. Kao sto se to sada jasno vidi.
Ne zavaravaj se,

11. 12. 2016 - 11:05

Da ce se neko sa zapada mnogo sjekirati za -,,,,,,,,,,,,,Bilo bi glupo godinama pripremati neko rjesenje i onda, bez ozbiljnijeg razloga, odustati. Nije CG vazna zbog vojnog potencijala. Ovdje se rad......... vide ces potvrdu od sledece clanice NATO ,isto ce uraditi sto I AMERICKI SENAT-ti da umjesto das KRITIKU bivsoj vladi Miola Djukanovica sto nije ubrzala sve ovo I da na zapad u ovom slucaju stanes KRITICKI ti ovdje prosipas laznu LIMUNADU . Pa jel se ti to SALTAS ne KRITIZIRAJUCI TRAMPOVU ADMINISSTRACIJU e pa BOGOTI kada ti nijesi kriticki nastrojen prema AMEROCI asto bi mi SRBI od JUCE BILI kriticki prema BELOJ KUCI I BRISELU a danilo odgovori ????
OZBILJAN RAZLOG

11. 12. 2016 - 11:24

Pa ocito da postoji neki /OZBILJAN RAZLOG/ ,kada se SENAT S.A.D. tako ponio . !
Bad time

10. 12. 2016 - 22:43

Bojim se da ce ovaj potez Senata u veoma nezgodnom tajmingu za Crnu Goru dati dodatni zamajac i vjetar u krila proruskim i prosrpskim nacionalistickim snagama u Crnoj Gori i van nje da još jače udare na dosadasnji napredak države u euroatlantskim integracijama i obeshrabre institucije i pojedince koji su mnogo rizikovali da se u tome uspije. Ako se sa visokog mjesta u US administraciji Crnoj Gori ne posalje neka pozitivna poruka, posledice mogu biti katastrofalne i Rusija može da poentira zakucavanjem u koš...i našom evropskom budućnošću.
Aleksa

10. 12. 2016 - 19:39

Donald Trump!
mrbeen

10. 12. 2016 - 20:04

Nama je uvijek neko drugi kriv. A to je odlicje kukavica. Greske su napravljene, steta je ucinjena. Sad samo treba reci ko je kriv i ko vise voli CG. MI ili ONI. Treba prestati traziti krivce i poceti raditi i gledati da se popravimo kao ljudi prije svega...da kao ljudi. Zivi mi bili svi VI znani i neznani ..ja sam prestao da trazim krivca u drugom i vjerujte osjecaj je super. svakog u oci gledam.
Zna se ko je kriv,

10. 12. 2016 - 20:37

Ranko (KRIVO)KAPIC .
Svejedno

10. 12. 2016 - 20:23

Sad mi je svejedno kojem civilizacijskom krugu pripadamo. Rusija i tamo i tamo. :D
Da se malo našalimo

10. 12. 2016 - 20:33

Nemojte se sjekirati što Protokol nije ratifikovan. Odluka će ionako biti donesena u crnogorskom Parlamentu.
RANKO

10. 12. 2016 - 20:50

IZDAJNIK, Da nije bilo sve je moglo ranije jos pridje 3,MJESECA , e,sto se ucinje od ONOLIKOG RADA '''''???? STOCEMO DJECEMO sad CRNI KUKAVCI . Milo nadki izlaz-VRATI SE.potrebit si nam .
Odlično!

10. 12. 2016 - 21:54

Ovo je svakako dobra vijest za Crnu Goru, a loša poruka sadašnjoj i dosadašnjoj vlasti.
AHAHAAAAAA

10. 12. 2016 - 21:59

AHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAA! Toliko, o onima koji su nas već vidjeli u toj antiruskoj, antidemokratskoj i antisrpskoj čisto-vojnoj organizaciji. No i ako udjemo ovako na silu kako nas vlast gura u taj BLATO, nećemo im tamo dugo "dosadjivat" članstvom -hahaaaaaa.
:/

10. 12. 2016 - 22:47

Tramp nas je proda Putinu za jednu naftnu bušotinu neđe u Siriji ! Niko nas neće ovakve, sad treba Ruski učit !
PRAVDA

10. 12. 2016 - 23:37

Ne dajite sebe na značaju. Niko vas nije prodao...vi ste samo usputni poklon, a darodavac se sjutra neće ni sjećati da ste bili njegovi...
Da se ocuva operutano

11. 12. 2016 - 04:29

Ovo je dobro za pajtase koji su operutali drzavu-pa mozda su i oni ovakav ishod narucili I dobro platili-a ruke do ramena/balcaka u drzavnu kasu.
Novi komentar