Kako je Lavrov uništio jednu “bajku”

Mora se priznati da su svi ti koji su osmislili onu “bajku” koja je počela na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, a onda u njoj postavili srpske nacionaliste sa militantnim idejama, te im još i obezbjedili podršku iz Rusije, zaista obavili sjajan posao. Evo, sada su autori te bajke čak natjerali i prvog čovjeka ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se slika sa pripadnicima srpske desničarske organizacije Zavetnici, pa i da se osmjehne na istoj fotografiji sa jednim od organizatora stvaranja kriminalne grupe koja je planirala da izvede terorističke napade u Crnoj Gori. No, izgleda da svašta može da stane u jednu “bajku”…
Objavljeno: 15. 12. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

A svijet bajke je oduvijek bio načisto čudesna stvar. Baš kao što je i oduvijek svijet bio malo mjesto, pa se tako lako nađu zajedno, u istom društvu, ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i čovjek sa crvene potjernice Interpola koji je u rođenoj zemlji definisan kao psihijatrijski slučaj. Tek, biće da su bajke zakon.  Samo je bezveze što se lako rasprhnu.

lavrov-ljubinka-1

Bajka o Ljubinki i Vladimiru: Ipak, sve počinje u jednoj drugoj bajci. Tamo, pak, može se vidjeti kako jedna Ljubinka hoda sva u bijelom, držeći u rukama bidermajer, pravo prema Vladimiru Putinu, jeste, predsjedniku Ruske Federacije, koji je čeka na kraju crvenog tepiha. Stvar je u tome što se ta bajka uvijek baš na tom mjestu volšebno rasprhne. A Ljubinka opet postaje samo glavna urednica srpske redakcije Sputnjika i spisateljica koja je u literarnom zanosu potpisala par knjiga sa hvalospjevima, gle čuda, baš onom Putinu iz njene bajke. I ovoga puta, tek vodi razgovor sa prvim čovjekom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Zapravo, u uvodniku ovog razgovora, istaknuta je inicijativa, a kako je tamo tačno navedeno, “nekih opozicionih partija u balkanskim zemljama o razvoju vanblokovske arhitekture bezbjednosti na Balkanu daljim razvojem koncepcije vojne neutralnosti četiri balkanske zemlje (B-4) – Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH”. A i o tome kako je toj ideji koja je zavrijedila “veliki odjek u srpskim medijima” podršku dao, vjerovatno pogađate, niko drugi do Sergej Železnjak (a đe si kralju…).

U svakom slučaju, o toj inicijativi i “velikom odjeku”, Lavrov je ‘ladno odgovorio: “Nisam to čuo”.

I tako, bez naročitog čuda, još jedna bajka se rasprhnula. Čak, nije bilo ni nekog naročitog odjeka.  Ali iz intervjua je prodato ono o izdaji Rusije i prekršenim obećanjima. Pa, ko se primi…

Serjoža & Voždovački klan: Dalju organizaciju boravka Sergeja Lavrova u Beogradu preuzeo je Aleksandar Vulin, čovjek koji je prešao dug i trnovit put od dugokosog ljevičara do ministra upletenog u sumnjive poslovne ugovore, koji je uz put postao i branilac desničarskih uvjerenja. U svakom slučaju, trebalo je da sa Lavrovim položi vijence na groblje Oslobodilaca Beograda u Drugom svjetskom ratu.

O tome, kakve veze imaju srpski desničari sa Oslobodiocima Beograda iz Drugog svjetskog rata, vjerovatno bi trebalo potraživati u sferi neke još neispričane bajke, sa obaveznom istorijskom revizijom, tako karakterističnom za to podneblje.

Svejedno, organizacija događaja je sprovedena. A prvi čovjek ruske diplomatije našao se u društvu pripadnika srpske krajnje desničarske organizacije Zavetnici. A i Nemanje Ristića, za kojeg se u Srbiji smatra da je već sa 20 godina bio istaknuti član Voždovačkog klana, kao i čovjeka koji je počinio ubistvo još 1994. godine, u razračunavanju sa pripadnicima Zvezdarskog klana.  U svakom slučaju, nakon robije i novih hapšenja, Ristiću je određena obavezna mjera psihijatrijskog liječenja na klinici “Laza Lazarević”.

ilija-djura-1

Naravno, pomenuta klinika nije ni blizu groblja Oslobodiocima Beograda, ali ko će to još da objašnjava organizatorima posjete, srpskim desničarima, a i njihovim ruskim prijateljima. Tek, bilo je osmjeha i zagrljaja, savršena slika. Čak, interesantno je i dopunjena šmrkanjem u maramicu jednog dotjeranog ruskog službenika. Jeste, onog što se malo povio pod teretom kijanja, sa šeširom i perom na obodu. Na zdravlje! Istina!

Doduše, na slici su zaista nedostajali Čvorovići. I Ilija i Đura.

ristic-dikic-1

Arhitektura bezbjednosti: Ipak, upravo zbog tih posljednjih događaja, valja se vratiti na prvobitno promovisanu “bajku” pripisanu crnogorskoj izvršnoj vlasti. Jeste, onoj što je “izdala Rusiju”.

Jer, kako je klupko počelo da se odmotava, a već pohapšeni akteri raspričali, u cijelu priču je reaktivirana  “arhitektura bezbjednosti” od strane “nekih opozicionih partija u balkanskim zemljama” kako je to već divno formulisala gore pomenuta Ljubinka.

Ipak, istina je da je autor formulacije “arhitektura bezbjednosti” zapravo grčki premijer Cipras, koji suočen sa gubitkom evropske podrške spas potražuje u približavanju Rusiji. “Neke opozicione partije u balkanskim zemljama” samo su, svojevremeno, smatrali da je to zgodno i preuzele tu ideju.  Za njihovu stvar, svakako. I sada, samo gledaju da je što bolje prodaju. A da sve ono što je do tada bilo, ipak, ostane u “bajci”. Pa, zvalo se to podrška kriminalnoj grupi sa ciljem izvođenja terorističkih napada ili samo rad na destabilizaciji jedne države, sasvim svejedno.  

E pa, teže malo. Jer, na fotografiji Sergeja Lavrova sa Zavetnicima, jedna stvar je savršeno jasna.

Ništa od bajke.

Željko VUKMIROVIĆ

Komentari: 25

cetinje10

15. 12. 2016 - 07:18

UVJEK TAKO BIVA,,PUKLA TIKVA NA DIJELA,,BAS KAO U BAJKAMA,,STRASNIMMMM.
Njet !

15. 12. 2016 - 12:30

Rusi i regionalni kleronacionalisti ne biraju sredstva da nas zadrze u balkanskoj stednjovjekovnoj barustini mrznje, neznanja, vjerske zatucanosti, sovinizma, gluposti, praznovjerja idolopoklonstva, netolerancije, ksenofobije i ekstremizma svih oblika i vrsta. Ne daju nam da konacno budemo dio evropske zapadne civilizacije, standarda, kulture, radnih i higijenskih navika, postovanja i tolerancije, ljudskih prava i sloboda, ekonomije i napretka. Zasto toliki broj Rusa i drugih naroda iz njihovih republika trazi azil u zapadnim zemljama i iseljava se u NATO drzave. Zasto se Zeleznjakove kcerke skoluju, zive i rade u NATO, zapadnoj zemlji Velikoj Britaniji, a nas nagovara na nekakav imaginarni azijatski, istocnjacki panpravoslavnii panslovenski raj ? Licemjeri i lazovi pokvareni ! Ako im dopustimo da nas poraze onda ne zasluzujemo ni da postojimo ! Bicemo jadna, siromasna i zatucana azijatska gubernija i kolonija
BAr

15. 12. 2016 - 08:10

Doklecete da se bavite Srbijom??Gledajte svoja posla i svoje dvorste.Dalje sape od Srbije koja vas ne pominje ko da vas i nema na karti svijeta.
Pratilac

15. 12. 2016 - 09:27

Maknite vi ruke sa Crne Gore, a vama srećan put i miran Dunav na putu ka Crnom moru.
neko

15. 12. 2016 - 14:31

Mi pominjemo Srbiju????zna se ko je uvozi do besvijesti "Koja nas ne pominje". A ti si znaci virtuelni stanovnik Srbije, pa sebe ne brojis tu...Kakvi bolidi hode ovom zemljom
Niki

15. 12. 2016 - 08:39

Što vam američki senat nije potpisao ratifikaciju o Protokolu? Malo se krije ta vijest,ali džaba je krijete.
Ljubovic

15. 12. 2016 - 11:22

Dragi Niki, citate selektivno (ili uopste ne citate). Ratifikacija u senatu SAD se cinjela kao obicna stvar (kao I vazduh koji disemo) pa je kao takva data na glasanje aklamacijom - ne tasterima vec dizanjem ruku, onako djuture, if you catch my drift:-). Jer oni tamo stede vrijeme na trivijalnostima... I tako se desilo - od cijelog US Senata, samo su jedan ili dvovica bili protiv ratifikacije. Sto dalje znaci da ce ici na plenum - raspravu u senatu pa onda glasanje. 50% + 1 glas! Sto mislis dragi Niki, hoces li tog dana biti u dobrom raspolozenju?
martin

15. 12. 2016 - 11:41

Dukljani idu svojim putem..Nato...CPC....CG...
Monte

15. 12. 2016 - 12:34

Bog te čuo!!
KARA RADUSIN

15. 12. 2016 - 12:35

Nemam namjeru da branim Lavrova i Rusku mafiju.Ali da pitam dali se neko u Crnoj Gori slučajno sjeća da se možda neki političar iz vrha vlasti recimo slučajno fotografisao sa šefom organizovanog kriminala ili sa nekim ratnim zloćincem.Kao recimo slučajno izvinite što pitam možda ću nekog uvrijediti ovim pitanjem.
Kara Rankov jos jednom

15. 12. 2016 - 13:11

A ni rijeci kritike nemate protiv ove ruske tiranije niti njihovih saveznika koji su i vasi saveznici, nego si opsjednut nastavio da mlatinjas gluposti. Pusti patriotii. Ko odradjuje poslove za Zeljeznjaka nego Ranko, URA i na kraju kolone za njima mali Kara kome se zamantalo u glavi pa ne vidi priotritete niti krupnu sliku. Vrlo uskoro, ko sto sam predvidio vi cete otvoreno uz Ruse. Prelaz je u toku.
Inteligencija Kare Rankove

15. 12. 2016 - 14:49

Kara Rankov svoj nivo interligencije I zrelost demonstrira ne samo ovim tupavim zapazanjima potpuno van centralnih stvari zbivanja o kojima pise stampa u svijetu, nego I infantilnim brisanjem kukija I davanje pluseva I minusa tako da "protivniku" uvijek da isti broj minusa kao I pluseva, valjda tako ne zeleci da bude previse blentav. Pogledajte te puste patriote. Ne interesuje ih sto radi Rusija danas. Ne interesuje ih kakve namjere prema CG ima DF. Drze glavu u pijesku I brane stavove Ranka izdajnika punih dzepova ruskog novca
Kako vas sram nije izdajnici ?

15. 12. 2016 - 14:57

Posto nisam siguran oce li Analitika objaviti komentar,evo jos jednom: Zasto drzava prosiruje optuznicu I na osobu koja se slikava sa Lavrovim, osobu koja je prijetila americkom ambasadoru? Zasto bi to radila ako je sve namjesteno. Moze li nam Kara Rankov jedan od najinteligentnijih posjetioca ovog foruma pojasniti ?Ovdje se ne radi o "ruskoj mafiji" nego o ministru inostrnih poslova Rusije I o uticaju drzave Rusije I to u vezi pristupa NATO Crne Gore.Tvoja seljacka perfidnost I pomjeranje fokusa je vise no providno. To sto se pravite ludi da ne vidite sta Rusija radi I da je ovdje drzava u opasnosti govori o vasem patriotizmu. Otprilike je nivoa izjave "Vec smo usli u NATO".
Kara Rankova kad je imao mozak

15. 12. 2016 - 15:01

KARA RADUSIN - ....Traže se novi izbori,prelazna vlada i napuštanje parlamenta na nekoliko mjeseci pred redovne izbore,smiješno.Upravo napuštanje parlamenta je cilj ovih ljudi,kada smo na korak od N A T O pozivnice.Znaju oni da ce logicno Crnogorski parlament odluciti o ulasku Crne Gore u društvu kulturnih i civilizovanih naroda svijeta.Znaju dobro da ce imati skoro 65%parlamentarne vecine što je više nego dovoljno za ovaj istorijski korak Crne Gore.Zato je ukljucena sva ova primitivna gluma,Resavska škola laži,pastirska kletva crnomantijaša,Kosovski cirkus lažibajki samo iz razloga da se opravda primljeni prokletii EVRI(kako vole kasti domaci kvazi Srbi)od nalogodavca.
Kara kao personifikacija SDP

15. 12. 2016 - 15:05

Kara Rankov perfektno reprezentuje danasnji SDP. Covjek sa takvom konzistencijom stavova, utemeljenosti misljenja da je stav promjenio za 180 stepeni u dva mjeseca . Patrioti koji su stali uz fasisoidni DF,koji nam obecava novi referendum I Rusiju kao primjere patriotizma I zelje za demokratijom. Samoproglaseni proevropejci koji stoje postrojeni ispred Zeljeznjaka I Resetnjikova zajedno sa 90% rusofila I velikosrba iz opozicije sa kojom zele da grade bolju, demokratskiju, moderniju drzavu. Personifikacija jednog idiotluka ili izdaje kakve Crna Gora od II sv rata nije vidjela
.

15. 12. 2016 - 15:30

Amen
KARA RADUSIN

15. 12. 2016 - 15:35

Upravo polu obrazovani ljudi iz puke zavisti blate druge- hraneći svoj ego,lažima.Slični su crvima koji nagrizaju najbolju jabuku.
Slog?

15. 12. 2016 - 16:45

Jesi li ti dozivio slog nedavno ? To ti moze biti ponajbolji izgovor pa I ako niejsi. Ja ti postavljam vrlo konkretna pitanja smisleno proizasla iz mora nelogicnosti, kontradikcija, .. bezobrazluka I cistih idiotija koje dolaze od tebe I ostalih iz SDP. Zasto cutite o nekim pitanjima. Ako ste cisti zasto ne odgovarate? Zasto cutite o uticaju drzave Rusije. Zabili glavu u pijesak , vrlo bezobrazno. Je li to patriotizam. Kakve veze ima ovo sto Rusija radi sa Milom I DPS. Radi se o njihovim geostrateskim interesima. Umjesto da stanete u odbranu puta ka EU I NATO, vi udarili sa ledja I sto radite nego pomazete Rusiji. Mozda je neko od vas dobio dobre pare za uslugu ali ti nisi sigurno.
KARA RADUSIN

15. 12. 2016 - 15:46

Najljepšu i najsočniju jabuku prvu napadaju crvi.Molim vas bogom nemojte vi braniti Crnu Goru našu najljepšu jabuku.
Boban Bh

15. 12. 2016 - 19:49

Alal ti vjera! To je sve sto si smislio? Jesi li bar lajkovao svoj komentar iz vremena dok si bio pri svijesti?
.

15. 12. 2016 - 21:22

Jesi li vidio? Taj je bio clan gradskog odbora SDP. Nije cudo sto su tako zavrsili
Medjunarodni skandal

15. 12. 2016 - 18:26

Koja blamaza Srbije. Strana stampa pise o ovome i piaju se kako je moguce danosoba koja je prinudjena na psihijatrijskomispitivanje zbog prijetnji americkom ambasadoru stoji uz Lavrova ! Pored toga pitanje je zasto Srbija ne isporucuje Ristica. Nije ni za Lavrova pohvalno, cak je i indikativno, ili bar simbolicno
kikica

27. 12. 2016 - 07:55

tekst za 10 bravoooooooooo !!!
Mucnina

29. 12. 2016 - 09:37

Nije nista slucajno, pa ni Ristic blizu Lavrova? To Srbija porucuje DF-u da su (opet) na njihovoj strani? Zasto?. Zato sto je Lavrov dosao u Beograd sa sargarepom (6 Mig-29) i stapom (ne smijete ni da zucnete vise o NATO, i morate slomiti CG)? I, preko noci, vlasti u Srbiju umjesto da posalju Ristica u Podgoricu, pustaju ga da udje u kadar sa Lavrovom? Poruka je: DF-ovci drzite se! Rusija ce vas braniti? Nadam se, i hraniti? Jer su Mandic i Radunovic zadrigli - pa bi ih ruska dijeta mogla vratiti na normalnu tezinu?
ZDS

29. 12. 2016 - 18:53

Sad braci treba kontru udariti sa Sandzakom i Vojvodinom pa ce Vucko opet da moli da mu se ne "pali" Srbijica! Ove srbijanske spletke treba agresivno razbiti i jasno im staviti do znanja da mi odgovaramo 10X snaznije i nezgodnije. Ni Vucic ni vojvoda Nikolic na nikada nisu bili prijatelji nego bi nas za litar smrdljive votke prodali. Po starom obicaju.
Novi komentar