NASA izdala ozbiljno upozorenje: Ovo se nikome neće svidjeti!

Ogroman asteroid putuje prema našoj planeti, a ljudi to apsolutno ne mogu spriječiti, upozorio je dr. Jozef Nut iz NASA-inog centra "Goddard Space" na prošlonedjeljnjoj konvenciji Američkog geofizičkog saveza.
Objavljeno: 21. 12. 2016 - 12:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnik je istakao da je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a posebno smo bez ikakve odbrane ako nas pogodi asterod slične jačine kao onaj koji je uzrokovao propast dinosaura.

Iako su veoma rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje pogađaju Zemlju u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

- Može se reći, naravno, kako je došao red na tako nešto - naglasio je Nut.

Inače, smatra se da su dinosauri izumrli prije oko 66 milona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje Meksičkog zaljeva.

Najbliži "susret" s kometom u nedavnoj istoriji Zemlja je imala 1996. te 2014., kada je jedan asteroid prošao blizu nas.

Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, vjerojatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar, kaže Nut koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dvije svemirske misije.

- Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sljedeća misija bi bila propratna te bi uključivala "gravitacijski traktor", odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga gurnuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije. Takva strategija bi vjerojatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stijene bi vjerojatno zahtijevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida - zaključio je Nut.

Komentari: 0

Novi komentar