PEJANOVIĆ: Kolektivna odbrana je najvažnija barijera međudržavnih sukoba

Svjesni smo razloga za nerazumjevanje suštine bezbjednosno-političkog saveza koji oličava NATO. Oni su višestruki. I to je razlog više da svakom našem prijatelju, kolegi, sugrađaninu, komšiji, zemljaku, pokušamo da objasnimo prirodu Alijanse, njene političke, ekonomske, civilne i humanitarne aspekte, stav je nacionalnog koordinatora za NATO Dragan Pejanovića.
Objavljeno: 30. 12. 2016 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

U svom prednovogodišnjem obraćanju, dostavljenom Portalu Analitika iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, koordinator ističe kako je kolektivna odbrana „najvažnija barijera međudržavnih sukoba i mnogo važnije garancija naše bezbjednosti, nepovrjedivosti naših granica i cjelovitosti našeg državnog integriteta“. Pejanovićevo obraćanje prenosimo integralno.

U finalnoj smo fazi pristupanja Crne Gore NATO-u. Svega nekoliko mjeseci nas dijeli od ulaska u društvo najrazvijenijih svjetskih država. Bićemo među onima, čijem razvoju i napretku se divimo, gdje želimo da živimo i gdje formalno i suštinski želimo da budemo.

Oni nas takođe žele. U prilog tome govori činjenica da se Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u intenzivno ratifikuje u državama članicama, u čijim parlamentima se čuju pohvale i priznanja za naš dosadašnji reformski proces.

Do danas u sedamnaest je država članica u potpunosti, shodno njihovim nacionalnim procedurama, završilo proces ratifikacije pristupnog Protokola. U nekim pak, poput Češke i Portugala, okončana je parlametarna procedura i čeka se potpis predsjednika države. U većini ostalih, zbog dvodomnog parlamentarnog sistema, očekuje potvrđivanje u Gornjem domu ili Senatu.

Takva situacija iziskuje da nacionalni koordinator i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, takođe osnaže tempo informisanja javnosti o značaju ulaska u Alijansku i benefitima za građane i državu u cjelini.

Ono čemu ćemo posvetiti posebnu pažnju je da dospijemo do svakog građanina, da mu predočimo činjenice, pokušamo da riješimo dileme ili zablude, saopštimo zašto je naše članstvo u Alijansi bitno za nju ili njega i nadasve za državu. Znamo da interesovanje postoji, naročito u finišu procesa. Govorićemo, debatovati, nastaviti praksu dijaloga, objašnjavati pojedinačne, nacionalne procedure u zemljama članicama i, prije svega, u Crnoj Gori.

Stoga ćemo zakucati na mnoga vrata, organizovati sastanake, susrete na sa najširom društvenom zajednicom. Razgovaraćemo sa stručnom, ali i laičkom javnošću. Sa onima koji podržavaju, ali i onima koji ne dijele stavove o potrebi članstva naše države u NATO.

Svjesni smo razloga za nerazumjevanje suštine bezbjednosno-političkog saveza koji oličava NATO. Oni su višestruki. I to je razlog više da svakom našem prijatelju, kolegi, sugrađaninu, komšiji, zemljaku, pokušamo da objasnimo prirodu Alijanse, njene političke, ekonomske, civilne i humanitarne aspekte.

Crna Gora se mijenjala i mijenjaće se nabolje, ne zato što to mora da bi postala članica prestižnih organizacija, već zato što je to nasušna potreba njenih građana. Okončanje procesa pristupanja, kruna je dobro obavljenog posla.

Članstvo je istorijski, kulturološki, civilizacijiski iskorak za Crnu Goru, ali prije svega za nosioca njenog suvereniteta - građanina. Ono je potvrda opredjeljenja o pripadnosti sistemu vrijednosti koji baštine države koje su okupljene u evro-atlantskoj zajednici i EU. Po prvi put u istoriji Crna Gora ima šansu da bude dio najnaprednijeg, najbogatijeg i najrazvijenijeg svijeta. I to je nepobitna činjenica.

Fakat je i da su, pored ostalih, ključni benefiti članstva Crne Gore u Alijansu pripadnost jedinstvenom, demokratskom vrednosnom sistemu, unaprijeđena bezbjednost i dinamičan ekonomski razvoj. Građani država članica imaju privilegiju da budu korisnici primarnog mehanizma NATO-a – međusobne odbrane (kolektivna odbrana). Ona je najvažnija barijera međudržavnih sukoba i mnogo važnije garancija naše bezbjednosti, nepovrjedivosti naših granica i cjelovitosti našeg državnog integriteta.

Vjerujem da je svakom pojedincu jasno da će se članstvom Crne Gore, cijela jadranska obala smjestiti u okvire NATO zone i na taj način pomoći širenju demokratije, razvoju i u zajedničkim operacijama koje zahtijevaju efikasan odgovor na vanredne situacije, humanitarne krize, borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Foto: natomontenegro.me

Komentari: 0

Novi komentar