Sreten Perović - član Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu

Crnogorski pjesnik, književni i pozorišni kritičar, kulturolog i teattrolog, naučni savjetnik za leksikografju i Doctor Honoris Causa Univerziteta „Constantin Stere“ u Kišinjevu (za evropsku politiku i ekonomiju), autor sedamdesetak knjiga poezije, studija, kritika i eseja, prepjeva sa slovenskih jezika, ovih dana je, na prijedlog akademika iz Ukrajine, izabran za redovnog članaEvropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu, saopšteno je Portalu Analitika iz DANU.
Objavljeno: 02. 01. 2017 - 14:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova ugledna akademijska institucija, utemeljena prije gotovo pola vijeka, u svojem članstvu  ima mnoge svjetske  stvaraoce iz svih oblasti nauke i umjetnosti, među kojima su i 72 laureata Nobelove nagrade iz 54 zemlje.

 Evropska akademija nauka, umjetnosti i književnosti, sa śedištem u Parizu, osnovana je 1980. godine s primarnim ciljem da unaprijedi stvaralaštvo među nacionalnim kulturama Zapada i Istoka - u naučnim, obrazovanim, umjetničkim i književnim disciplinama, nezavisno od bilo kojih rasnih, nacionalnih, jezičkih, religioznih i drugih razlika. Ova Akademija, sa svojih više od 300 članova, sarađuje sa UNESKOM i brojnim drugim, nacionalnim i internacionalnim strukturama. 

Danas AESAL (Academie Europeenne des Sciences, des Arts et des Lettres) široko sarađuje s predstavnicima Amerike, Afrike, Azije, Okeanije; a njena djelatnost se manifestuje u organizaciji simpozija, konferencija, stručnih i naučnih komunikacija, publikovanju radova svojih akademika i slično. 

Sreten Perović je posljednjih godina doživio značajna internacionalna priznanja: Veliku nagradu za poeziju Internacionalne akademnije „M. Eminescu“ (2012), Zlatnu medalju Blaže Koneski  Makedonske akademije nauka i umjetnosti (2013),Počasno članstvo u Internacionalnoj akademji (2013), Doctor Honoris Causa evropskog Univerziteta „Constantin Stere“ u  Kišinjevu (2014),  Premio Internationale Trieste Poesia (2015), Zlatnu medalju Internacionalne akademije „M.E.“  i  domaću Nagradu za životno djelo „Božo Bulatovć“ (u Mojkovcu).

Ali više od tih priznanja značila je pojava pet knjiga njegove poezije na rumunskom (dvije), na ukrajinskom, na francuskom, na makedonskom i moldavsko-rumunskom, od kojih je ona koja se pojavila u Kišinjevu – proglašena za najbolju knjigu prevedene poezije u Moldaviji 2014. godine.

sreten

Sreten Perović je bio pozvan da na godišnjoj skupštini Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti, koja je održana u Parizu 9.  decembra, na svečan način primi odgovarajuće insignije i Povelju članstva Akademije, ali je, na njegovu molbu (iz zdravstvenih razloga), taj svečani čin  odložen za maj mjesec 2017, a iz Akademije mu je upućen samo formalni dokumenat o članstvu.

Sreten Perović je aktuelni predśednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, koja uprkos nepovoljnim materijalnim i statusnim okolnostima, u internacionalnim okvirima dobija sve veći ugled, zahvaljujući prije svega kapitalnim djelima njenih  akademika (prof - emeritusa Branka Radojčića, dr Danila Radjevića, prof. dr  Božidara Šekularca, profesorice Radmile Vojvodić, n.s. Sretena Perovića, Dr H C, i čitavog niza mlađih), te ugledu i doprinosu inostranih i počasnih članova DANU, vrhunskih evropskih intelektualaca, koji  nastavljaju podršku Crnoj Gori i njenim institucijama kulture i umjetnosti. 

Komentari: 6

Dijaspora

02. 01. 2017 - 14:45

Mi u dijaspori dičimo se sa DANU g, Peroviću. DANU, Srećna i berićetna vam Nova Godina.
Jevrem Brkovic o Perovicu

02. 01. 2017 - 17:28

Ovo mi je draga vijest zbog Sretena koji je bio i ostao vrhunski intelektualac i ljudina, ali mi je drago i zbog uvrede koji mu je nanio ni covjek ni intelektualac Jevrem Brkovic. Poslusajte kako se ...... na DANU koju je sam osnovao: "Poslije Albanaca najčešći su sankcionisti Rječnika, Akademije i Savjeta članovi bivše DANU, koju je nedavno Sud izbrisao iz Registra nevladinih organizacija. Dakle, nažalost, DANU više ne postoji osim kao bivša činjenica koja je zadovoljavala NEUTAŽIVU ŽELJU SRETENA PEROVIĆA da bude predsjednik makar i nepostojeće DANU!"
Lako je

02. 01. 2017 - 19:24

Poštovani gospodine Peroviću, lako je postati član Evropske akademije nauka i umjetnosti, ali ajde postani član ugledne i na daleko poznate Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.
Lako

02. 01. 2017 - 21:50

Ajd ne sprdaj se. Zar neznaš da je CANU nick za SANU.
mrbeen

02. 01. 2017 - 21:03

Postovanje!
danilo s.

03. 01. 2017 - 09:19

Cestitke g. Perovicu! Kritike vlastima sto i dalje drze DANU na ledu, a saradjuju sa kvislinzima u CANU?
Novi komentar