Kusturica želi atomsku bombu da njome plaši protivnike RS

Reditelj Emir Kusturica rekao je na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske da RS i tradiciju Svetog Stefana, kao patrona države Srpske, nije moguće poništiti. Bakira Izetbegovića optužio je da obavlja "dželatski posao" i "zabija nož u srce jednoj kulturi". Sebi je poželio jednu atomsku bombu, da njome plaši protivnike RS.
Objavljeno: 09. 01. 2017 - 22:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kusturica je u besjedi na svečanoj akademiji povodom 9. januara naglasio da Srbima ne preostaje ništa drugo nego da se bore kao i do sada, da je srpski narod zajednica vezana jezikom i da se ne smije dozvoliti da mu bude nametnut drugi jezik.

"Za ovu borbu, sestre i braćo, imam nekoliko uputstava. Prvo mora biti zaustavljeno mazohističko ponašanje najvećeg dijela naše intelektualne političke elite koja izbjegava da se direktno suprotstavi ponižavanju, da napuste politiku kretanja ispod radara i klečanja našim političkim neprijateljima, da se okanu sitne vajde i prihvate stvarnost i rvu se sa njom makar kao predsjednik Srpske, Milorad Dodik", poručio je Kusturica.

On je ispričao kako ga je početkom rata "visočki ters" upitao šta mu je po nacionalnosti supruga.

"Kažem, ona ti je najbolja smjesa, svega ima u krvi, Srba, Slovenaca i Hrvata. On veli 'ne pitam te to, nego je li šokica ili vlahinja'. Kažem mu Jugoslovenka, a on meni, e 'pa da ti kažem, slabo ti meni Kusta radiš, ne trudiš se, nisi je još preveo na našu stranu, jer uopšte nije važno koje je vjere, važno je da je muslimanka'", ispričao je Kusturica i dodao da je ta rečenica bila politička ideja vodilja Alije Izetbegovića i njegovih političkih sljedbenika.

Kusturica tvrdi da je sve što se dešavalo poslije smrti Alije, sin Bakir Izetbegović usmjerio na „osvetničko rušenje drugačijeg od onoga što je zamislio, a posebno Republike Srpske“.

On je naglasio da je u međuvremenu rečenica da nije važno koje smo vjere prerađena i da bi sada trebalo da budemo „ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, a na kraju Muslimani“.

"Što može biti veća prepreka od Svetog Stefana za realizaciju takve namjere i zato su odlučili da ga sruše. Stefan Tvrtko Kotromanić koji sebe naziva kraljem Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Podrinja... proslavlja Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, a poslije krunisanja na grb Kotromanića stavlja ljiljane kao simbol koji je u hrišćanskoj Evropi simbolizovao čistotu presvete Bogorodice", rekao je Kusturica i dodao da su Izetbegovići "zaigrali sa ljiljanima davno" i trošili ih kao svoje patriotske biljke.

"Dakle, zamjenom teza i zavlačenjem ruke u džep tuđe kulture. Kakve veze oni imaju sa tradicijom hrišćanske i sekularne Evrope. Nije Sveti Stefan bio krsna slava Kotromanića, nego patron države kojom oni vladaju", rekao je Kusturica.

Govoreći na svečanoj akademiji on je rekao da je nevolja srpskog naroda što danas prošlost uvažava samo onaj ko ima atomsku bombu. Zato je poželio da ima "malu atomsku bombicu samo da je drži u džepu" i tako upozori sve one koji nastoje da dovedu u pitanje opstanak RS.

"Volio bih da imam jednu ovakvu bombu, pa da zaustavim priču u kojoj su od jednog žrtvovanog naroda napravili zločince", zaključio je Kusturica.

N1

Komentari: 10

Ct 2017

09. 01. 2017 - 22:40

NARODE! IMA LI KO NORMALAN NA TOM SKUPU?
Vujović

10. 01. 2017 - 02:29

On nije Bosanac on nije ništa.Poštovanje svakom ko je svoj.Al ovaj je čist profiter prijatelj svake vlasti..Da ne kažem što mnogi misle.Bosanski cigan.
Mikeli

10. 01. 2017 - 02:56

Žali bože pameti
Papak

10. 01. 2017 - 03:21

Os bolan atomsku Emire??
novak

10. 01. 2017 - 09:58

NIKO VIŠE OD IZDAJNIKA NE MRZI IZDATU ZEMLJU.DRUGO KOTROMANIĆI SU BILI BOŠNJACI JER PO ENCIKLOPEDIJI BRITANICI IZ 1839GOD. IZMEĐU DRINE I VRBASA ŽIVE BOŠJACI SLOVENSKOG PORIJEKLA .NA JUGU BiH ŽIVE VLASI I CRNOGORCI A IZMEĐU VRBASA I UNE ŽIVE HRVATI A SVUĐE IMA I NEŠTO NASELJENIH TURAKA.
Vasojevic

10. 01. 2017 - 09:23

Fantastican govor koji razotkriva mnoge stvari.Bravo Kusto!
nole

10. 01. 2017 - 16:46

TI NIJESI VASOJEVIĆ VEĆ SI SKOROJEVIĆ
CRNOGORSKI 007

10. 01. 2017 - 11:11

NE DIRAJTE OVOG MUTIRANOG BOSNJAKA,LEPO PREDSTAVLJA SRBE KROZ FILMOVE(kao rome),KORISTI SRBIJU I BOGATI SE.
smail aga cengic

10. 01. 2017 - 17:05

Smrt smail age cengica od bana hrvatskog maturanata
os nes

11. 01. 2017 - 15:19

Patriotizam na rate! Lako ti je besjediti kad ti je dato da koristis drzavne resurse kao porodicne, kad mozes da radis sta hoces kao i tvoj BAT DODIK.
Novi komentar