Rudović: Nijesmo rekli da se vraćamo u parlament, tek treba da odlučimo

Kad nijeste u stanju da vodite državu na zadovoljavajući način, onda proizvodite probleme oko pitanja koja diraju u emocije, predstavljajući sebe kao nekoga ko se bori za nacionalne interese. Građani moraju da budu svjesni da će ih sada priča o Njegošu, ali i sve ostale priče o crkvi, jeziku i pismima samo vratiti u onaj period neizvjesnosti, životarenja i siromaštva, a da će oni koji promovišu te priče učvršćivati svoje političke pozicije
Objavljeno: 14. 01. 2017 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Funkcioner Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović, rekao je da ta partija tek treba da odluči da li će se vratiti u parlament kada se bude glasalo o članstvu Crne Gore u NATO-u.

„Nijesmo rekli da ćemo se vratiti u parlament; rekli smo da ćemo odlučiti kada to pitanje dođe na dnevni red. Sigurno nećemo dovesti u pitanje zajednički stav opozicije o tome da izbori nijesu legitimni i nećemo priznati ovakvu vlast. Nećemo priznati legitimnost ovakvog parlamenta. Ali, istovremeno ćemo pronaći način da saopštimo da je URA od osnivanja, vodeći računa o realnoj politici i interesu Crne Gore, neko ko podržava njen ulazak u NATO“, rekao je Rudović u intervjuu Portalu Analitika i naglasio da „URA ne namjerava da se u parlament vrati unilateralno“.

„S jedne strane, mislimo da to zavisi od toga da li će DPS prihvatiti da se ponove izbori i da se razgovara o uslovima za njihovo sprovođenje. S druge, zavisi da li će cjelokupna opozicija imati zajednički stav o povratku u Skupštinu. Ne namjeravamo nikakav unilateralni potez u tom pogledu, niti namjeravamo da pristanemo na bilo kakve prevarne ponude koje dolaze iz DPS-a“, poručuje on.

Upitan da li je opozicija spremna na neke druge vidove političke borbe, prvenstveno proteste, kako bi se izborila za vanredne parlamentarne izbore, Rudović je odgovorio da su te opcije na stolu.

„Nemamo pravo da se zadržimo samo na bojkotu parlamenta. Smatram da je naša obaveza da vučemo aktivne političke poteze, kao što je naša obaveza da se potrudimo da ti potezi ne destabilizuju Crnu Goru. Nastojimo da sačuvamo mir u zemlji i da dođemo do našeg cilja na način koji neće ugroziti državu. Ali, to na kraju ne zavisi od nas već od DPS-a koji je izgleda spreman da učini sve da bi zadržao vlast. Prosto se nadam da će i kod njih preovladati odgovornost prema budućnosti Crne Gore“, naglašava naš sagovornik.

ANALITIKA: Premijer Duško Marković je u nekoliko navrata rekao da će kompromis obilježiti crnogorsku političku i javnu scenu u 2017. Može li, gospodine Rudoviću, opozicija pronaći zajednički jezik sa DPS-om?

RUDOVIĆ: Sa DPS-om možemo pronaći zajednički jezik jedino o uslovima za održavanje novih parlamentarnih izbora. Bilo kakav drugi kompromis, bar što se tiče URA, sa partijom koja je uzurpirala vlast i koja se u političkom smislu ponaša razbojnički – ne dolazi u obzir. Dobili smo poziv novog premijera da se priključimo Vladi. Poziv je i dalje otvoren, ali mi ne mislimo da odgovaramo na njega na način da ga prihvatimo. Smatramo da je uslov za opstanak Crne Gore da država dobije odgovornu, poštenu, transparentnu, vizionarsku i kontrolisanu vlast. Sa DPS-om je tako nešto nemoguće. DPS raskuba Crnu Goru, iscrpljuje građane, gura ih u još veću nemaštinu i drži stranu onima koji su najviše profitirali u ovom društvu, na način što su se, kako reče prethodni premijer Đukanović, “snašli”. Dakle, sa DPS-om nikako ne može biti kompromisa oko zajedničke vlade. Jedino čemu se nadam je da će se ostvariti dogovor o uslovima za nove izbore.

1401rudovic

ANALITIKA: Kako ćete ostvariti taj cilj? Iz DPS-a su poručili da izbora neće biti prije 2020. godine.

RUDOVIĆ: Podsjetiću Vas da je predsjednik DPS-a Milo Đukanović u decembru 2015. dok je bio premijer bio takođe vrlo kategoričan da neće biti kompromisa oko uslova za slobodne i fer izbore, pa je sporazum o njima potpisan poslije samo četiri mjeseca. Bili smo u istoj situaciji: gospodin Đukanović je bio vrlo tvrdokoran, ali je na kraju morao da popusti. Nadam se da će kod gospodina Markovića, ukoliko mu je želja da se duboka kriza u kojoj se zemlja nalazi prevaziđe na civilizovan način, biti malo više odgovornosti i vizije.

ANALITIKA: Šta bi moglo da natjera DPS da prihvati vanredne parlamentarne izbore?

RUDOVIĆ: Opozicija je uradila jednu stvar koja je bila nepohodna – bojkotovala je parlament. Ne priznajemo rezultate izbora zato što oni po svim parametrima ne odražavaju volju građana. DPS nije osvojio većinu na izborima, već je kupio i na prevaru došao do nje uvođenjem vanrednog stanja na izborni dan i promovisanjem straha kod građana, što je uticalo na to da li će dio građana izaći na izbore i za koga će glasati. Ostajemo pri bojkotu, tražimo da DPS prihvati izbore u 2018. i da nakon toga razgovaramo oko uslova za te izbore. Uslovi ne mogu biti isti kao što su bili prošle godine kada je potpisan sporazum, zato što se pokazalo da je DPS nepouzdan partner i da su pogazili sve ono što smo dogovorili. Služe se prevarama i nijesu pouzdani politički sagovornici, tako da će ti uslovi morati da budu drugačiji, i po DPS, naravno – teži.

ANALITIKA: Da li ste spremni na neke druge metode političke borbe kako bi se izborili za vanredne izbore? Mislim, naravno, na proteste. Hoćete li možda, kao i u slučaju parlamentarnog dijaloga, tražiti posredovanje međunarodnog faktora?

RUDOVIĆ: To su opcije koje stoje na stolu. Nemamo pravo da se zadržimo samo na bojkotu parlamenta. Smatram da je naša obaveza da vučemo aktivne političke poteze, kao što je naša obaveza da se potrudimo da ti potezi ne destabilizuju Crnu Goru. Nastojimo da sačuvamo mir u zemlji i da dođemo do našeg cilja na način koji neće ugroziti državu. Ali, to na kraju ne zavisi od nas već od DPS-a koji je izgleda spreman da učini sve da bi zadržao vlast. Prosto se nadam da će i kod njih preovladati odgovornost prema budućnosti Crne Gore. Ovako se više ne može. Bilo ko da je na vlasti u ovako polarizovanoj Crnoj Gori sa izrazitim tenzijama ne bi bio u stanju da se posveti onome od čega se živi. Taj ne može da se posveti ni razvoju ekonomije, niti rješavanju socijalnih pitanja. Ovo mora da se riješi, inače će se u suprotnom nastaviti mrcvarenje, dalje urušavanje životnog standarda, dovešće se u pitanje održivost javnih finansija, međunarodna pozicija Crne Gore i imaćemo eskalaciju krize. Dužnost svih nas, i u vlasti i u opoziciji, je da tu eskalaciju koja bi dovela do nemira i nestabilnosti pokušamo da preduprijedimo. Za to treba imati odgovornost i viziju, i raditi u interesu Crne Gore a ne centara moći koji su povezani sa vrhom DPS-a. Nadam se da će u DPS-u biti sve više ljudi koji će postiti svjesni pogubne politike te partije.

ANALITIKA: Ostaje li URA pri ranijem stavu da će se vratiti u parlament kada se bude glasalo o učlanjenju Crne Gore u NATO?

RUDOVIĆ: Nijesmo rekli da ćemo se vratiti u parlament; rekli smo da ćemo odlučiti kada to pitanje dođe na dnevni red. Sigurno nećemo dovesti u pitanje zajednički stav opozicije o tome da izbori nijesu legitimni i nećemo priznati ovakvu vlast. Nećemo priznati legitimnost ovakvog paralmenta. Ali, istovremeno ćemo pronaći način da saopštimo da je URA od svog osnivanja, vodeći računa o realnoj politici i interesu Crne Gore, neko ko podržava njen ulazak u NATO. Do tada je moguće da se promijeni situacija. Možda će doći do određenih pomjeranja u DPS-u, možda će se opozicija vratiti u parlament, možda će svi biti u parlamentu... Ako ne budemo u parlamentu i ako bojkot i tada bude aktivan, naći ćemo način da prenesemo građanima stav URA koji je jasan.

1401rudovic3

ANALITIKA: Smatrate li da bi se krhko opoziciono jedinstvo narušilo ukoliko bi se URA eventualno vratila u parlament da glasa za učlanjenje u NATO?

RUDOVIĆ: URA ne namjerava da prekine bojkot i da se vrati u parlament unilateralno. S jedne strane, mislimo da to zavisi od toga da li će DPS prihvatiti da se ponove izbori i da se razgovara o uslovima za njihovo sprovođenje. S druge, zavisi da li će cjelokupna opozicija imati zajednički stav o povratku u Skupštinu. Ne namjeravamo nikakav unilateralni potez u tom pogledu, niti namjeravamo da pristanemo na bilo kakve prevarne ponude koje dolaze iz DPS-a. Vrlo smo oprezni.

ANALITIKA: Na koje ponude mislite?

RUDOVIĆ: Između ostalog, i na ovu koja se odnosi na poziv za ulazak u Vladu. Vjerovatno će biti još tih poziva. Eventualno i na neke druge.

Što se tiče opozicionog jedinstva, znate naš stav: mislimo da je u ovom momentu jako važno da sve opozicione partije ostanu zajedno u bojkotu parlamenta i da tu postoji koordinacija kada je u pitanju jedan cilj – uslovi za slobodne izbore. Takođe, i kada su u pitanju neke urgentne teme kao što je ugrožavanje sigurnosti svih građana u obračunima kriminalnih grupa, pokretanje ekonomije, socijalna politika.. Mislimo da su to urgentne teme i da oko toga cjelokupna opozicija treba da ima saradnju i koordinaciju.
Kada govorimo o opoziciji i jedinstvu, nema opozicionog jedinstva kada je riječ o programskoj politici. Ne može biti jedinstvene liste, vjerovatno ni na izborima u Nikšiću, zato što mi sa nekim dijelovima opozicije nemamo zajedničke glavne ciljeve, mimo onog da svaki građanin glasa slobodno.

ANALITIKA: Mislite na DF?

RUDOVIĆ: Mislim na DF. Svi oni koji govore o opozicionom jedinstvu, a istovremeno promovišu nacionalističku i velikosrpsku politiku koja nas vraća u devedesete i koja izaziva nestabilnosti u regionu, ne mogu biti naši saveznici. Mi sa njima možemo jedino da se borimo za fundamentalna prava koja su ugrožena; naše fundamentalno pravo je da slobodno govorimo i glasamo. Sa njima ne možemo ići ni na kakve jedinstvene liste, niti možemo govoriti o nekakvoj tješnjoj saradnji. Cilj nam je da promijenimo vlast u Crnoj Gori, ali se to ne može postići na konceptu DF-a. Mislimo da Crnoj Gori treba istinska građanska, demokratska, proevropska alternativa, a ne politika koja nas vraća u mračni period nestabilnosti. Oni koji promovišu takvu politiku u vremenu kada imamo životno važna pitanja koja treba rješavati, najviše ugrožavaju opoziciono jedinstvo iako se na njega pozivaju.

ANALITIKA: Kad smo već kod urgentnih pitanja, očekujete li da će slučaj navodnog pokušaja terorističkog napada na dan izbora 16. oktobra dobiti sudski epilog?

RUDOVIĆ: Mislim da bi morao da dobije sudski epilog, a ne da se završi u okviru priznanja krivice pred tužiocem i prihvatanjem tih priznanja od strane suda. Cijeli proces mora biti pod budnim okom javnosti, na javnom suđenju. Oni koji su ubjeđivali građane Crne Gore da se zaista desio državni udar ne treba da bježe od toga. Mnogi se plaše da će se ovo završiti van suđenja i van javnosti na osnovu priznanja, što samo produbljuje sumnje da je  riječ o isceniranom događaju koji je imao za svrhu da pomogne DPS-u da sačuva vlast.

1401rudovic4

ANALITIKA: Kako komentarišete činjenicu da opozicija već gotovo tri mjeseca ne uspijeva da formira vlast u Kotoru? Kakva se poruka time šalje crnogorskoj javnosti?

RUDOVIĆ: Jako loša. To je nešto što svim opozicionim partijama nanosi štetu, ali je isto tako važno da budemo svjesni i da na kraju bez ikakvog uvijanja utvrdimo ko je taj ko nije htio da opozicija formira vlast u Kotoru. Kad se završe pregovori koji predugo traju i koji su nedopustivo dugi, onda ćemo moći da sudimo. Prvo da vidimo što će biti epilog ove priče koja ne služi na čast pojedinim ljudima i političkim strukturama, pa ćemo onda donositi konačne sudove.

ANALITIKA: Kako gledate na nesuglasice DPS-a i BS u vezi predloga da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi državnim praznikom? Mamac vlasti kako bi se skrenula pažnja javnosti sa teških mjera štednje ili...?

RUDOVIĆ: Čini mi se da je to oprobana strategija koja na Balkanu daje rezultate. Kad nijeste u stanju da vodite državu na zadovoljavajući način, onda proizvodite konflikte oko pitanja koja diraju u emocije, predstavljajući sebe kao nekoga ko se bori za nacionalne interese. Mislim da je ovo primjer koliko se crnogorska politika, a ne samo crnogorska, vraća u period koji je bio vrlo mračan. Primijetićemo povratak na nacionalističke pozicije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, a to počinje da se dešava i u Crnoj Gori. Ako prihvatimo te teme, onda smo saučesnici i mislim da je dužnost svakog građanina koji zdravorazumski razmišlja da bude svjestan manipulacije i da ne upadne u zamku koju mu spremaju one partije koje nisu sposobne da rješavaju probleme. Moraju da budu svjesni da će ih sada priča o Njegošu, ali i sve ostale priče o crkvi, jeziku i pismima samo vratiti u onaj period neizvjesnosti, životarenja i siromaštva, a da će oni koji promovišu te priče učvršćivati svoje političke pozicije.

ANALITIKA: Premijer Marković kaže da će 2017. biti godina kompromisa, Vi kažete da će biti godina...?

RUDOVIĆ: Mislim da će biti intenzivna godina. Nadam se da će biti godina odgovornosti, a ne bezumlja. 

Nikola DRAGAŠ

Foto: ura.org.me

Komentari: 10

Što reći?

14. 01. 2017 - 08:48

Što se može reći povodom stavova iz ovog inetrvjua. Ništa. Samo Contardicio in adjecto. Govori o Crnoj Gori, demokrtatiji, EU i NATO. Sa kim to da grade? Sa DF, odnsono sa svim onimsšto je suprotno od kvazi javnih namjera URA. Imbe.. razmišljanje. Ili su do URA stigli GRU i ruski novac. Đoko Orlandić
danilo s.

14. 01. 2017 - 10:17

“…da izbori nijesu legitimni i nećemo priznati ovakvu vlast.. .. Ne priznajemo rezultate izbora zato što oni po svim parametrima ne odražavaju volju građana. .. (Rudovic) – sem u Budvi i Kotoru? Koje licemjerstvo? Prvi korak nove vlasti u Budvi – uvodjenje cirilice? Nema se sto prigovoriti – bas napredno? “Bilo ko da je na vlasti u ovako polarizovanoj Crnoj Gori sa izrazitim tenzijama ne bi bio u stanju da se posveti onome od čega se živi.” (Rudovic) – A ko je njavise polarizovao CG? Vas omiljeni “gradjanski partner” – DF? I, SPC? “..naći ćemo način da prenesemo građanima stav URA koji je jasan. (Rudovic o glasanju za ulazak u NATO). G. Rudovicu vas stav nam je dobro poznat – ali glasanje u Skupstini nije objasnjenje gradjanima o vasem stavu – vec odgovor CG – NATO. Zato je svaki glas za NATO ogroman plus. Jer protivnici NATO upravo masu s tim tezama da “ogromna vecina grdajana CG ne zeli u NATO” (sto je laz). Sve ostalo je puki pop-ulizam - "a la Becic"?
5

14. 01. 2017 - 10:40

A kada se uđe u taj NATO znači li to da je stavljena grobna ploča nad Crnom Gorom "vo vjeki vjekov"? Ili postoji demokratski način da se otuda izađe kao što se ušlo? (naravno ne kao zombiji ili vampiri)!
Mihailo,Bgd

14. 01. 2017 - 10:49

NA PRVI POGLED,reklo bi se da je Rudovićeva percepcija stvarnosti u CG u raljama ČUDNOG DRUŠTA. Prosto je nemoguće smjestiti garađansku i patriotsku politiku URE (ako je iskrena) pod četnički šinjel DF. Očuvanje savremene i slobodne CG je iznad partijskih i dnevno-političkih interesa i Rudović to naglašava, ali kako misli da se za to bori sa onima kojima je ideološka vizija NESTANAK samostalne i slobodne CG? U politici je INAT najgori saveznik. Zar nije logično da temelj koalicije počiva na građanskoj i patriotskoj osnovi u funkciji ostvarenja postavljene vizije evropskog razvoja CG. A poslije se baviti "ČIŠĆENJEM TALOGA" od onih kojima je patriotizam POSAO i UTOČIŠTE i kojima mafijaštvo postalo mentalitet.Na kraju ako ne poštujete DPS morate poštovati skoro 50% građana CG koji dvije decenije glasaju za DPS.
Nazad ....

14. 01. 2017 - 10:53

..... u parlament, odkacite varljive partnere jedini nacin da se smjeni DPS
Boban Bg

14. 01. 2017 - 14:56

Postoji dosta toga sa čime se čovjek može složiti u onome što priča Rudović. Ono što je problem jeste da Rudović i dalje ne razumije i ne želi da razumije što je razlog zašto se građani drže DPS-a. Smiješne su konstantne tvrdnje kako neko nešto zloupotrebljava, krade, vara, stvara podjele, ... Što je to što opozicija nije imala u rukama za ove prethodne izbore i u tim uslovima nije uspjela!!! Hvatati se za pjenu kako je pokušaj nasilne promjene vlasti na dan izbora uticao na izbornu volju je samo novo zaglupljivanje. Ja ne znam nikoga ko unaprijed mjesec dana nije znao za koga će glasati i da nije glasao za onoga za koga se opredijelio! Ustupci koje ste imali sa Vladom izbornog povjerenja je nešto što nijedna oipozicija na svijetu nije imala. Problem je što ste postavljali na mjesta u Vladi nesposobne i problematične ljude. Ako je to najbolje što opozicija može da ponudi onda je DPS spas za CG. CG jesu potrebne promjene, ali ne bilo kakve i takve u kojima će nestati CG!
zelenas

14. 01. 2017 - 15:21

opozicijo ovo vam je idealna sansa da se zakazu novi izbori i da se poniste prosli koji su bili nereguralni jer su se odvijali u vrijeme drzavnog udara, a ako se vratite da potpiswte kapitulaciju CG uradili ste isto kao i 1918,Crna Gora je svoja na svome i ne treba joj niko da je terorise
Tesla

14. 01. 2017 - 16:38

Puno prazne price a nidje jasnog stava.Sve se svodi na "da, ali" ili "ne, mozda" itd.Pa ljudi!!! Kad cete da shvatite vise da vam je neodlucnost,nejasni stavovi,ne slusanje i postovanje volje biraca,anti nato,eu i anti drzavni stavovi OMCA OKO VRATA!?? Pa trebali mi sa portala da vas ucimo kako se "voli drzava,radi na njoj,postuju njeni drzavljani i njihove tradicije,kako se politicki problemi u parlamentu resavaju a ne na ulici ili tabloidima"?Kako su LAZIMA (DF) kratke noge i da takvi nemogu da vode niti neku zadrugu a kamoli sta drugo?Sa 16 partija se ne vodi drzava!! Kad ce te da shvatite jedanput zauvijek - da CRNA GORA nije Milo ili Ranko,ili neko drugi?!!! Crnu Goru cine njeni gradjani koji su je i stvorili i koji biraju one koji im odgovaraju.Vase je da postujete mandate i konacno radite ono za sta ste izabrani: Za dobro CG i njenih gradjana.A ne Srbije,RS,Rusije i sta ja znam.Dali je ovo tako tesko da se shvati?????
URA

14. 01. 2017 - 21:56

Bez povratka u parlament pozicionirali ste sebe na periferiji politicke scene i zadovjeka cete kupit mrvice.
Trojanci

14. 01. 2017 - 21:57

Ovi i sdp su protiv vlasti ali nisu za opoziciju da dodje na vlast.
Novi komentar