Održan konsultativni sastanak o upravljanju Skadarskim jezerom prema EU Okvirnoj direktivi o vodama

Konsultativni sastanak nacionalnih aktera „Upravljanje Skadarskim jezerom prema EU Okvirnoj direktivi o vodama” okupio je predstavnike ministarstava i institucija na nacionalnom nivou relevantnih za kvalitet vode, prostorno planiranje, zaštitu životne sredine, zaštitu prirode, ribarstvo, kao i predstavnike lokalnih sekretarijata za zaštitu životne sredine, prostorno planiranje, upravljanje komunalnim optadom Prijestonice Cetinje, Opštine Bar, gradskih opština Tuzi i Golubovci, te Glavnog grada Podgorice.

Objavljeno: 30. 01. 2017 - 16:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanak je održan u okviru regionalnog projekta „Očuvanje i održivo korišćenje biodiverziteta Prespanskog, Ohridskog i Skadarskog jezera (CSBL)“.

Projekat realizuje Njemačko društvo za međunarodnju saradnju (GIZ), a finansira ga njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Glavni korisnici su relevantna vladina ministarstva u Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Projekat ima za cilj jačanje međunarodne saradnje kroz podršku ministarstava koja su nadležna za oblasti zaštite životne sredine, upravljanje vodama i ribarstvom, u cilju implementacije Okvirne Direktive o vodama (ODV) i EU zakonodavstva u ovoj oblasti.

Na sastanku je predstavljen napredak u istraživanju i upravljanju vodenim resursima Skadarskog jezera i prezentirani su rezultati istraživanja i studija urađenih u periodu 2015-2017: 

- Indeks funkcionalnosti priobalne zone jezera (SFI)

- Aktuelna upotreba i obrasci upotrebe poljoprivrednih hemikalija u regionu Skadarskog jezera

- Prioritetne supstance prema zahtjevima EU ODV

- Održivo ribarstvo

Cilj Konsultativnog sastanka nacionalnih aktera je bilo stavljanje na uvid široj stručnoj zajednici i odgovornim institucijama, dosadašnjih nalaza i rezultata projekta, te ustupanje podataka i izvještaja kako bi se isti koristili u ispunjavanju zahtjeva EU ODV kada je u pitanju kvalitet voda Skadarskog jezera.  

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar