Teški uslovi rada radnika u trgovini: Prepušteni sami sebi

Tokom prošle godine Inspekcija rada je po osnovu rada i zapošljavanja izrekla novčane kazne vrijedne oko milion eura, a kod svakog trećeg kontrolisanog poslodavca našla neku vrstu nepravilnosti. Samo tokom prošle godine, Inspekcija je kod poslodavaca zatekla 1.977 lica bez ugovora o radu i svima je izrekla novčane kazne, a u tri slučaja i mjeru privremene zabrane rada. Zašto je Inspekcija samo u tri slučaja privremeno zabranila rad poslodavcima, možemo samo da nagađamo. Zakon jasno propisuje - inspektor rada je obavezan da, pored upravnih mjera i radnji propisanih zakonom, privremeno zabrani rad subjektu nadzora rješenjem, ako prilikom vršenja inspekcijskog nadzora utvrdi da nije zaključio ugovor o radu sa licem koje se zapošljava prije stupanja na rad.
Objavljeno: 03. 02. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako je suditi po zvaničnim podacima, poslodavci u Crnoj Gori tek ponekad i pomalo krše prava radnika. I kad se utvrdi da drže radnike na "crno", to nije toliko strašno, pa nema potrebe da im se privremeno zabrani rad. Uglavnom čak i isplaćuju dnevnice za rad za praznike.

Kako nam je saopšteno iz Inspekcije rada, na osnovu obračuna zarada u koju inspektori imaju uvid prilikom kontrole, po pravilu, veliki supermarketi, za zaposlene koji su radili za vrijeme državnih ili vjerskih praznika, obračunavaju i isplaćuju uvećanu zaradu.

"U to smo se i uvjerili jer smo u nekoliko navrata vršili posebne i pojačane inspekcijske nadzore kod ovih subjekata nadzora", naveli su iz Inspekcije.

Malo im je teže da utvrde da li zaposleni rade prekovremeno, jer se, kako ističu, radnici boje da prijave poslodavce.

22butikOko 50.000 zaposleno u sektoru usluga:  Javna je tajna da oko 50.000 zaposlenih u trgovini i sektoru usluga (marketi, butici, piljare, kafići), od kojih su većinom žene, tokom mjeseca imaju svega dva slobodna dana, da često rade prekovremeno, da imaju svega po sedam dana godišnje odmora. Rade za oko 300 eura mjesečno, često potpisuju takozvane blanko otkaze, pa ih poslodavac može otpustiti kad god mu pane na pamet. Ćute, jer se boje da izgube posao, jer i takav je bolji nego da ga nema.  Skoro da nema razlike- da li rade u velemarketima ili u malim piljarama, buticima, kafićima...

"Imam dvoje djece, moram da radim i ćutim. Nosim gajbe, guram pretovarena kolica, slažem, čistim. Imam u petnaest dana jedan dan slobodan. Radim za praznike, nedjeljom...", kazala je radnica zaposlena u jednom velikom supermarketu za Portal Analitika.

U Inspekciji rada kažu da su tokom prošle godine imali 1.800 prijava, od čega je 772 bilo anonimnih.

22inspekcijaNedovoljne kazne: Tokom inspekcije, izrekli su novčane kazne vrijedne oko milion eura, a kod svakog trećeg našli neku vrstu nepravilnosti.

Preciznije, kontrolisali su 7.508 objekata i utvrdili 2.615 nepravilnosti.

"Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su u 2.092 slučaja izrekli mjeru ukazivanja  i donijeli 44 rješenja. U dijelu kaznenih mjera izdato je 2.033 prekršajna naloga, kojima suizrečene novčane kazne u   ukupnom  iznosu od 950.150 eura.  Takođe,zbog neizvršenje rješenja inspektora donijet je 31 zaključak o novčanom kažnjavanju uukupnom iznosu od 24.500 eura”, saopšteno je Portalu Analitika.

Samo tokom prošle godine, Inspekcija je kod poslodavaca zatekla  1.977 lica bez ugovora o radu i svima je izrekla novčane kazne,  a u  tri slučaja i mjeru privremene zabrane rada.

Zašto je Inspekcija samo u tri slučaja privremeno zabranila rad poslodavcima možemo samo da nagađamo. Zakon jasno propisuje - inspektor rada je obavezan da, pored upravnih mjera i radnji propisanih zakonom, privremeno zabrani rad subjektu nadzora rješenjem, ako prilikom vršenja inspekcijskog nadzora utvrdi da nije zaključio ugovor o radu sa licem koje se zapošljava prije stupanja na rad.

Inspekcija je saopštila i da nijedan objekat nije prošle godine privremeno zatvoren.

22unija1Pasivan Sindikat: Što u ovakvim situacijama radi Unija sindikata, nijesmo uspjeli da saznamo. Nakon osam dana, od njih smo dobili dogovor- sekretar Srđa Keković je na putu.

Sindikat se, doduše, krajem prošle godine javno borio protiv blanko otkaza. Posljednjih pola godine je ta pojava, kazao je krajem godine Keković za RFE eskalirala a Vrhovno državno tužilaštvo se obavezalo da će provjeriti o čemu se tu stvarno radi.

Poslodavci su se dosjetili blanko otkaza nakon što je počeo da se primjenjuje zakon na osnovu koga svakom ko je na određeno zaposlen duže od dvije godine moraju dati ugovor na neodređeno.I ovdje je zakon jasan - za ovo krivično djelo može se dobiti do tri godine zatvora. Nije poznato da je neko odgovarao.

Smislili su, a zakonodavci im omogućili i uveli u legalne tokove, mogućnost zapošljavanja preko Agencija za zapošljavanje. Pa tako nakon dvije godine, da im ne bi dali posao na neodređeno, privremeno radnika ustupe Agenciji.  I tako ukrug.

Razni su načini da se zaobiđe put pravde, posebno kad nadležni žmure na jedno oko a sindikati uglavnom spavaju.  Radnicima ostaje da rade, ćute i trpe.

Vesna RAJKOVIĆ - NENADIĆ

 

 

 

 

 

Komentari: 17

ćuti,

03. 02. 2017 - 06:08

Trpi,muči,inspekcija samo dođe i naplati kaznu jer samo zato i služi a prava radnika i zakoni koji ga štite su sve gori i gori
Tragom Utabanim

03. 02. 2017 - 07:07

MI SMO JEDINO DRUSTVO GDE RADNIK IMA DNEVNICU NA GRADEVINI 15 EURA, A KVADRATNI METAR STANBENOG PROSTORA SE PRODAJE DO 7000 EURA, NIKO OSIGURAN NIJE, NIKO NE UPLACUJE NISTA DRZAVI , NIKO NE POREZ NA VRIJEDNOST PRODATOG 1 m2 , I ONDA IM NEVALJA CRNA GORA, ĐUKANKVIC, SISTEM ITD
cetinje10

03. 02. 2017 - 07:19

Kako da se boje i da cute,kad na svoje oci,vide dil izmedju poslodavaca i inspekcije,,kako se nose poklooni,u vidu namirnica,parfema i slicno,a o drugome neka neko drugi vodi racuna,,zamisliti ovaj nonsens,,gradjanin ne plati struju,i odmah je iskljuce,a ovdje imamo 1977 lica bez resenja sto je za krivicno sankcionisanje,a samo su 3 objekta zatvorena,,pa sto onda ostaje nasim dragim POSLODAVCIMA,,,nego da jos vise sikaniraju i tlace svoje radnike,,,SRAMOTA BRATE KAKVE SU NAM INSPEKCIJE,,NJIMA TREBA PROVJERA OD STRANE TUZILASTVA,,JER SVOJIM NECINJENJEM RADE PROTIV DRZAVE ..
Milton

03. 02. 2017 - 07:50

,,,,,,,,,,,,,Radnici su zaštićeni od strane poslodavaca. Ne od strane sopstvenih poslodavca. Jer čovjek koji ima jednog mogućeg poslodavca nema nikakvu zaštitu. Poslodavci koji štite radnika su ljudi koji bi željeli da ga angažuju ali za koje on ne radi. Stvarna zaštita koju radnik dobija je postojanje više od jednog mogućeg poslodavca. To je ono što mu daje slobodu. To je ono što mu omogućava da dobije punu vrijednost za svoje usluge. To je konkurencija. To je slobodno tržište, u kojem imate raznovrsnost izvora zapošljavanja, koje pruža efikasnu zaštitu za radnika. Dakle, u svim oblastima, ono što štiti radnika, što štiti poslodavca, što štiti potrošača, je uvijek postojanje raznovrsnosti i alternativa.,,,,,,,,,,,,,Milton Fridman
SARKAZM

03. 02. 2017 - 08:28

Da moze DRZAVA - INSPEKCIJE moze zastititi RADNIKE -naprotiv njihovim angazovanjem ih dovodi u jos tezu poziciju.
KOKOSKA

03. 02. 2017 - 09:35

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,To je konkurencija. To je slobodno tržište, u kojem imate raznovrsnost izvora zapošljavanja, koje pruža efikasnu zaštitu za radnika. ,,,,,,,,, Sa ovakvim TRENDOM BLOKADA RACUNA , ne da su POSLODAVCI ne zasticeni no naravno ni RADNICI -to samo CORAVE KOKOSCINE ne vide ?
RJESENJA

03. 02. 2017 - 09:37

-su da se pozovu PRESTAVNICI BLOKIRANIH FIRMI- STA IMAJU RECI predlozi njihovi UVAZE itd,,,,, NEMATE DRUGOG RJESENJA osim pustiti BIZNIS da RADI ALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!
vesko

03. 02. 2017 - 13:56

.... te Milton Fridman ........Zivio socijalizam skandinavskog tipa!Zivjela drzava blagostanja!
OCES

03. 02. 2017 - 14:34

NA TUDJU GRBACU neces prika ,DOSTA SOSIJALISTIMA SVIH BOJA-PROBUDICE MILTON svijest kod NARODA odakle im dolazi OPASNOST I ko ih PLJACKA no MILTON NEMA S KIM ,ima neka saka jada se pojavila ali malo je to -DOSTA CE BITI NAS 10 DESET da vas UNISTIMO .MILTON POCEO DOBIJATI LAJKOVE a to je dobra vijest UNISTICEMO VAS PARAZITE!-NECETE SE POKRIVATI SA JADNIM ZENAMA koje drnce kod LAKOVICA I VOLI ITD,,, NENE NE! MI ZNAMO ODAKLE DOLAZI OPASNOST I zato ovim KOMENTARIMA UKAZUJEMO. KO CITA PAZLJIVO SHVATICE HVALA POTRAL ANALITICI koja je JAVNA TRIBINA za DEBATE ,
Ako vi se,

03. 02. 2017 - 17:00

-desi ka mene a moze da se desi svakome da vi nepaznjom POLICAJAC sa DOKUMENTIMA ne vrne I vozacku no mu ispane vi ne primijetite no odete i da bi novu vozacku izvadili DRZAVA ce vas globiti circa 60. eura mozete li zamisliti da ono parce papira naplate 60. eura -dje tu obraz ?????? A nemate druge ako mislite voyit automobile itd.. UZASSSSSSSSSSSSS na svaki cosak vam zavlace ruku u vase DZEPOVE.
BA

03. 02. 2017 - 08:04

Ovo je odlicno.Vecina tih obespravljenih glasa DPS i treba im tako
AKCIJE

03. 02. 2017 - 08:51

Nazalost mi nemamo ZNALCA EKONOMSKIH ANALITICARA koji kao sto vidimo nemaju nista reci na ovu temu nemaju rjesenja osim da salju INSPEKCIJE da sprovode NAKARADNE ZAKONE koji nijesu u korist niti ZAPOSLENOG niti POSLODAVCA niti NEZAPOSLENIH -APSULUTNO dokazi su VIDLJIVI GOLIM OKOM -,Ako zeli PORTAL ANALITIKA I ako uvazava moje komentare kao STRUCNE ja bih se u toj ulozi mogao I zvanicno objavljivati ,jer ovo je UNISTAVANJE NASEG NARODA sto se radi. OVO JE NAJVAZNIJA TEMA.
POZNAT SLUCAJ,

04. 02. 2017 - 12:23

Dje privatnoj maloj FIRMI ULECELA INSPEKCIJA I nasal NEPRIJAVLJENOG RADNIKA pisana visoka KAZNA? POSLODAVAC nije mogao da optereti svoj BUDZET DAZBINAMA I taj RADNIK je OSTAO BEZ POSLA -on je SAMOHRANIOC jedva bio dosao do posla kakvog takvog ZENA JE U PITANJU u TRGOVINI RADILA ovo je ZIVA ISTINA?? Imate X slucajeva -zar ne misli DRZAVA da treba nesto PROMIJENITI zar ARGUMENT da budu PROMJENE nije circa 20.hiljada BLOKIRANIH FIRMI koje se SVAKODNEVNO UVECAVAJU U BLOKADI ????
Sto ne pustite,

03. 02. 2017 - 09:14

-moje komentare?koji ukazuju na NEISPRAVNOST takve politike , i upucuju na RJESENJE da ce ti RADNICI biti zasticeni ako imaju ponudu radnih mjesta a njih moze obezbijediti samo KONKURENCIJA ili ambijent koji daje mogucnost da se oni sami oprobaju u svom biznisu a ne da njih zastiti INSPEKCIJA ili DRZAVa jer one samo stite ove MONOPOLISTE itd,,,,,,,, ARAD UPRAVO protiv njih takvim vidom zastite .
nijesam ja

03. 02. 2017 - 11:18

PRVE TRI RECENICE POTPUNA NEISTINA...KO PLACA DNEVNICE ZA PRAZNIKE,POSLODAVCI MALO KRSE PRAVILA...MA KAKO DA NE...KORUMPIRANA INSPEKCIJA KRSI PRAVILA...NAJAVI DOLAZAK U RADNJU I ZMURI...TESKO NAMA KAD KOD PRIVATNIKA RADIMO...
nijesam ja

03. 02. 2017 - 11:31

...TUZILASTVO SE OBAVEZALO DA CE PROVJERITI...HAHAHA sta da provjeri...nesto sto traje dvadeset godina...sad se obavezalo...i za narednih dvadeset godina ce provjeriti...a radnik ce cekati da ga neko i nekad zastiti... PROPAST
Sivota

15. 03. 2017 - 11:56

ovako, Za velike markete"lakovic,voli,pumpe,da ne nabrajam sad itd" sistem evidencije zaposlenih na startu i kraj radnog vremena, pristup (samo) tome da imaju određena služba za monitorig unutar nadležnog ministarstva, na godinu dana uradite presjek i uporediti sa obaveznim monitoringom koji će instalirati poslodavac. Imaćete radnika koji će imati odmor, regularno vrijeme rada,plaćene praznične i prekovremene sate, imaćete radnika koji će se moći posvetiti svojo famelji, i nakraju imežete zdravog i srećnog radnika a takvi radnici su najbolji!
Novi komentar