PODGORIČARENJE: Bijaše jednom jedna Nada...

Bijaše jednom jedan Titograd, grad pun drveća i čistih rijeka. Bijaše jedan Titograd, grad srdačnih ljudi i multietničke ljubavi. Bijaše jedan Titograd i u njemu jedna Nada. Jedan od primjera ljepote. Iskonske, autentične, prirodne, crnogorske ljepote, koja je u svakom smislu bila svjetska.
Objavljeno: 03. 02. 2017 - 07:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nekadašnja mis Crne Gore, Nadežda Nada Banović, rođena u Titogradu, umrla je 22. januara u 52. godini u Njemačkoj.

Nijesam nikad čula za nju, kaže mi mlada prijateljica. Pa, kako da joj objasnim ljepotu koja se ne uklapa u današnje vještačke standarde? Kako da joj objasnim da su sve djevojčice i djevojke željele da budu kao ona, a svi muškarci javno ili tajno bili zaljubljeni u nju?

nada-banovic-2

Kako da joj objasnim da je plijenila otmenošću, da su po njoj građeni estetski kriterijumi, da je postavila standard, da je bila diva, a da toga nije bila ni svjesna? Kako da joj objasnim naš ponos kada je kao mis fotogeničnosti predstavljala Jugoslaviju na Mauricijusu? Kako da joj objasnim najtežu stvar, da joj ta ljepota i nije donijela neku sreću?

Nada je bila jedna od četiri sestre u familiji Banović. Mnogo ženskih glava u jednoj crnogorskoj kući, reklo bi se. Međutim, vrijedila je Nada za pet domova. Bila je drugačija, nedokučiva i osobena. Voljela je život i radovala mu se, iako je nije uvijek mazio. Ljepotom je osvajala i otvorila mnoga vrata.

zastitno-lice-bazara

Nakon Maurucijusa, počeli su Nadini modni dani. Bila je zaštitno lice najpoznatijih časopisa, kao što su Bazar i Praktična žena. Primijetio ju je i čuveni reditelj Želimir Žilnik, autor, između ostalih, filmova „Rani radovi“, „Tako se kalio čelik“ i „Tito po drugi put među Srbima“. Angažovao je Nadu 1985. godine u filmu „Lepe žene prolaze kroz grad“, u kom se pojavila kratko, ali ostavila trag.

Onda je snimila spot za numeru „Tišina“, tada isto mladog Bajage. Nedugo potom, nastala je tišina. Niko je više nije pominjao. Nijesu o njoj pisali. Nadinih fotografija na koricama poznatih magazina više nije bilo.

Kružile su razne ružne priče o Nadi, ali je njena pojava lebdjela nad gradom svih ovih godina. Birane su ljepotice, pojavljivale se razne manekenke, glumice i moderne starlete, ali ona je bila ljepša od svih. Ili smo samo pristrasni, nostalgični,  zato što nas podsjeća na onaj Titograd. Naš Titograd, kad smo svi bili kao porodica.

Nada, majka dvoje djece, ostavila je svoj Titograd, ali Titograd nju nije, zato što je ona bila i ostaće zauvijek jedan od njegovih simbola. Bijaše jednom jedan Titograd i u njemu jedna Nada.

Mirjana POPOVIĆ

 

Spot Bajagine pjesme „Tišina“:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9OdJ8oWRyA

Film Želimira Žilnika:

https://www.youtube.com/watch?v=BEDx2nlRRPs

 

FOTO: youtube.com / cdm.me

Komentari: 4

mICKELIE

03. 02. 2017 - 09:08

Bješe jednom jedan Titograd.......... Sjajan tekst
doktor

04. 02. 2017 - 01:02

Vala preceraste, ali mozda je Nada bila ljepsa uzivo nego na ovim slikama... Uvijek je bilo lijepih zena i uvijek ce biti, ne znam cemu ovi tekstovi
nole

05. 02. 2017 - 09:54

Nedovrsena prica, niti znamo gdje otisla,ni sta je radila, ni od cega je umrla! Samo umrla je lijepa Nada u koju je autor teksta ocigledno bio zaljubljen pa je osjetio potrebu da je pomene i da probudi nostalgiju za Titogradom ali je sveukupno tekst promasaj!
autorKA teksta

06. 02. 2017 - 23:26

Autor teksta je žensko, ako umijete čitati, to je jedno, a kao drugo, i važnije, postoji ono ljudsko u nama, ono elementarno vaspitanje, koje nam ne dozvoljava da ogolimo dušu pokojnika. Što je radila i kako je umrla? Da li bi ljepše poslije tog saznanja živjeli? Potpuno je nevažno, ali kapiram, jer ko nije živio u Titogradu u tom periodu, ne može ni da shvati ovaj tekst.
Novi komentar