Adžić: Više nemam veze sa serijom "Božićni ustanak"

Stručni konsultant za istorijska pitanja u seriji "Božićni ustanak" RTCG, istoričar Novak Adžić, saopštio je da dalje ne želi da učestvuje u tom projektu i da nema ništa više s tom serijom.
Objavljeno: 06. 02. 2017 - 21:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Saopštenje Adžića, dostavljeno Portalu RTCG, prenosimo integralno.

"Svjestan sam da umjetnička projekcija prošlosti počiva na literarnoj i drugoj mašti, kao što znam da istoričari zavide književnicima i u filmografiji scenaristima na umetničnoj imaginaciji, različito manifestovanoj od proze do filmografije, ali sam, isto tako svjestan i znam da literarni i filmografski maštari zavide istoričarima na bogastvu empirije i naučno utvrđenih i provjerenih istorijskih činjenica i iskaza.

U projektu "Bozićni ustanak" dragovoljno sam i ugovorno bio angažovan kao stručni konsultant za istorijska pitanja na tekstu scenarija, kojeg, inače, nikad nijesam ni vidio ni pročitao, niti sam, ugovorno, bio obavezan da to učinim.

Budući da se u filmografskom ostvarenju, nebitno je da li je u pitanju tv serija ili film, moje ime pojavljuje u svojstvu stručnog konsultanta za istorijska pitanja, ovim putem autore serije i sva lica obavještavam da nikakvog više, neka ubuduće čine oni što čine i što su naumili i koriste sve ono što sam im prezentirao i dokumentaciono dostavio, no, na osnovu, dvije javno emitovane epizode, jasno kažem da nemam sa sadržinom serije "Božićni ustanak", kako se realizuje nakon dvije epizode od skoro uru i po, nikakve veze.

Do sad su emitovane dvije epizode koje, po mom sudu, vrijeđaju i negiraju istorijsku istinu o Crnoj Gori i Crnogorcima ondašnjeg vremena. Zahtijevam da se ubuduće, u narednim epizodama pomenute serije, moje ime izbriše kao stručnog konsultanta za istorijska pitanja, jer u ovoj seriji, očigledno imaginacija i lična projekcija i doživljaji autora scenarija, nijesu podudarni sa onim kako je bilo dogovoreno i predviđeno kad je, prije par godina, uvaženi reditelj i scenarista tražio od mene da budem angažovan na ovom projektu, na kojem sam, inače, na sebe preuzeo ulogu učitelja i snabjevača dokumenata itd.

Ova serija vjerovatno biće dobra pro futoro, pitanje je i to, ali kažem vam da ja nijesam više dio nje, zato što ona ne počiva na istorijskoj drami Crne Gore o Bozićnom ustanku 1918, zasnovanoj na činjenicama, već u prvi plan stavlja izmišljene istorijskim činjenicama neprihvatljive, lascivne, polupornografske scene, u kojima se crnogorska majka, baba i žena predstavlja kao lice iz bordela, te istorijske ličnosti, konkretno Krsto Z. Popović, namjerom ili neznanjem autora ovog serijala, lažno se prikazuje kao vagabundo i alkoholičar, i ponižava, svjesno ili iz neznanja, a on je bio potpuno drugačiji istorijski nego kako ga prikazuju oni koji hoće od njega napraviti to da mu je važnije da pije rakiju. A to je izmišljeno od strane autora serije, i to u nekoj imaginarnoj cetinjskoj kafani i u mrtvo doba noći, i to on, elitni oficir raspojan, kako su scenaristi izmislili, a da prije toga, po njima, Krsto zaboravi da ode kod supruge i svoje đece, kojih dvije godine gledao nije. To je nedopustivo i imaginacija je bila dara koja je prevršila mjeru i prikazala vođu ustanka 1919. neprimjereno i netačno.

Nepopravljivo se promijeniti ne može. Ja sa ovom lakrdijom povijesnom nikakve veze nemam, sa fantazijama i bajkama, ovo je trebala da bude realna istorijska drama o tragediji Crne Gore 1918, ali ne i umjetnička katirikatura Božićnog ustanka, kakva ispada, i to voljom onih priučenih ili onih koji bez nauka učenih prikazuju to, a tome pojma nemaju, sem lične promocije i interesa. Možda i dobre namjere postoje, ali su oni koji se u prsa busaju o tome već do sad sami karikaturu napravili od crnogorske istorije toga vremana.

Srećno Vam sve bilo, ali bez mene. To kako ste realizovali nije baš onako kako smo zamislili i dogovorili se da bude. Ispišite me sa spiska vaših saradnika, jer se tako dogovorili nijesmo. Pravite ljubavne igrane filmske sapunice, jad i čemer da se nacija vrijeđa, ali ne zloupotrebljavajte sveto ime Božićnog ustanka za te poslove, a ponajmanje one koji su u njemu pali za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.

I na koncu, u Vašoj, opsesiji imaginacije ne vrijeđajte naše mrtve časne, odane, babe i prababe i ne lažite da je svaka bjelosvetska protuva mogla ih koristiti kao objekat i time, pored njih, ista mogla unižavati čast i familiju doma i roda crnogorskog i istorijske svetinje majke, supruge, itd crnogorske. Sve najbolje, ali u buduće, komercijalisti i falsifikatori, bez mog imena na odjavnoj špici", poručio je Adžić.

Komentari: 72

Toni

06. 02. 2017 - 22:28

Svaki nam je posa' ovakav.
Istina

06. 02. 2017 - 22:48

Sve je tacno rekao, treba prekinuti snimanje ovoga smeca ala mima karadzic. I malo prevaspitati odgovorne za ovako unistavanje istotijskog projekta a vjerovatno ima veze sa desavanjima u rtcg. Cilj je bio poniziti prefigano Bozicni ustanak protiv Karadjordjevica i izvrgnuti ruglu crnogorce, dinastiju Petrovic-Njegos i skoro 10000 poginulih od strane dinastije Karadjordjevic i Srpske vojske i domacih izdajnika.
Milijana

06. 02. 2017 - 22:50

Taman lijepo, baš sam se čudila sa su te uključili
Duklja Sveta

06. 02. 2017 - 22:53

Bravo Novače! Neka si im reka! Nameće se pitanje kakvi su ni bili ti junaci kad ih prikazujeo kao barabe, Boze me oprosti. I ko je dao za pravo nekom da tako prikazuje junačke sinove. Ali krivim i tebe što ih na vrijeme nijesi upozorio da se radi o kredibilnim istorijskim ličnostima. Jesu li vidjeli kako su Srbi prikazali Karadjorđa? E to je posao! Ovako, je božićna pobuna dovedena pod znak pitanja, cak i oni koji su bili ubijedjeni da se zaista i desila počeće da sujmaju. A da ne govorimo o Srbima, posrbicama i Ristovim "crnogorcima" koji će da likuju i da izvrnu ruglu sve čega se dovate, ovom serijom je definitivno zakopana i trunka nade da se crnogorski narod informise o nasoj istorijskoj pobuni. Bruka.
Miro

06. 02. 2017 - 22:56

Izgleda ce serija bit' epska bruka. Vec su skandali poceli, a Srba ni u naznakama. Stvarno smo drustvo za posmatranje
Rocko

06. 02. 2017 - 23:03

Zasto prica hrvatski? Dje je rodjen on?
Punomasni veljesrbin

07. 02. 2017 - 13:00

Serijal je ravan ništici. U to vrijeme nisu imali ni za kruh. Ženske su stalno pred zrcalom. Dečki su alkoholizirani. Za kaj tako
Mišo

06. 02. 2017 - 23:12

Izvinjavam se braćo Crnogorci, izvinjavam se poštovani g. Adžiću ali jedino što mogu da uradim je da se slatko nasmejem. Hahahahahahaha! Ovo samo znači da i vi u Crnoj Gori imate svog Radoša Bajića samo što kod vas ima dva imena i prezimena, Željko Sošić i Jovana Bojović, a vidim i po ponavljanju prezimena Sošić da kao i Bajići imaju porodični uticaj na crnogorsku politiku. Hahahaha, mislio sam da smo mi najgori.
maejes

06. 02. 2017 - 23:13

Crnogorke nisu varale znači...eto Novak to pouzdano zna! Kakvi kompleksi!
Mišo

07. 02. 2017 - 00:07

Telegram predsednika Vlade Kraljevine Srbije (molim obratiti pažnju da je u pitanju citat): "Okupacionim srpskim trupama na teritoriji Crne Gore ... ZABRANJUJE SE, ubijanje bez suda, paljenje kuća, pljačka, silovanje ..." (završen citat)
Mišo

07. 02. 2017 - 11:54

Po broju +/- vidim da mnogi nisu shvatili šta sam napisao. Da objasnim. Pašić zabranjuje ubijanje bez suda, paljenje kuća, pljačku, silovanje ... znači da su srpske trupe u Crnoj Gori palile, pljačkale, ubijale bez suda, silovale ... i nije ih ovaj formalni telegram zaustavio.
Miso evo jos citata...

07. 02. 2017 - 20:29

Tadasnji predsjednik Vlade Srbije ,Nikola Pasic pise telegram gen Jankovicu na Cetinju ( jan 1919 g ) koji je bio srpski vojni namjesnik okupacionih trupa :...za gusenje pobune stoje vam na raspolaganju sva vojnicka sredstava. Misso i ovo je citat koji je dobro shvacen ,pa su Zviceri zivi u kuci spaljeni .A tvoj citat je javno obznanjen u svoj tadasnjoj Srpskoj stampi zarad medjunarodne zajednice ,koja je imala posmatrace u CG a koji nijesu smjeli da se krecu po CG jer im je smrccu prijeceno .Eto tako Miso da nijesi u zabludi ni Ti ni ostali .Imam osjecaj da je ova serija bas zbog tebe ovako uradjena ,mislim zbog tvojih istomisljenika ...
Boban Bg

07. 02. 2017 - 00:24

Nije poenta jesu li varale ili nijesu. Poenta je da je ovo jedna od, ako ne i najveća drama crnogorskog naroda. Ako je reditelj htio da se bavi melodramom nije smio koristiti ime Božićnog ustanka da bi nam prodao jeftinu ljubavnu priču. Ako beogradski novinar piše da je tada Crna Gora razapeta na krstu i da je "albanska golgota" Srba ništa u poređenju sa stradanjem Crnogoraca i Crnogorki tih godina, onda je najmanje što treba da neko ko snima seriju o Božićnom ustanku u koprodukciji sa državnom televizjom CG ne pravi od toga sprdnju i bižuteriju. Radi se o tragičnom događaju crnogorskog naroda, njegovom stradanju i neljudskom odnosu okupacione srpske vojske prema Crnogorcima, nepojmljivog ljudskom umu. Je li to mizanscen za ljubavnu priču i zar je to nešto što treba da bude u drugom planu, a nosi ime Božićnog ustanka?
Car Petar Prvi

07. 02. 2017 - 09:37

Bobane, napravio si u startu previd kao i većina učesnika ove diskusije. Autor i TVCG nisu najavili da će praviti dokumentarni film...za to bi im trebao samo narator koji bi čitao istorijske činjenice i slike koje bi se smjenjivale na ekranu. Ovo je TV serija koja ima i umjetnički karakter, tako da mora postojati neka priča, kontakt, razgovor, emocija...a činjenica je da je naše društvo bilo živahno, sa prusutnim alkoholom, kockanjem, prevarama...
Anonimus

07. 02. 2017 - 14:35

Ne cini se blesav. Ne postoji nikakav izgovor, nikakva zanrovska ograda iza koje neko ponizava jedan narod i njegove junake. Autore treba vezat za stub srama, da ih svaki posteni gradjanin Crne Gore moze pljunut. Sve i da nijesu smislili ovakav naslov, a ja mislim da je to ucinjeno s namjerom, ova serija uvrjeda je za crnogorsku naciju. Jesu li radi ovoga dekriminalizovali klevetu?
Sujmam, dakle postojim

06. 02. 2017 - 23:26

U potpunosti razumijem reakciju Adžića. I umjetnički dojam do sad prikazanog je katastrofalan. Naziv serije je upotrijebljen na način na koji to radi jevtina žuta štampa-bombast naslov a onda gomila ničega.
Ekskluzivno!!!

06. 02. 2017 - 23:49

U sledećoj epizodi Krsto Zrnov se zaljubljuje u stranog novinara. A onda...ali da vam ne prepričavam.
A onda...

07. 02. 2017 - 14:23

dolazi u Cetinje Krstov momak s kim se upoznao u Italiji.On je Veljesrbin, sin veoma uticajnog srpskog političara. Ljubomoran je ali Krsto ne haje za njega. Tajo podržava sina i dolazi do međunarodnog incidenta.Tako je započeo taj sukob s Veljesrbima.
Вук Мићуновић

07. 02. 2017 - 00:06

Као већина дукљанско-режимских пројеката, и овај се одвија уз међусобне свађе и препуцавања режимлија, уз спрдачине, лакрдије и скандале. Заиста комична ситуација, али и за друштво љековита :).
Kolac

06. 04. 2017 - 10:21

Apsolutno si u pravu. Za razliku od svetosavsko-četničko-amfilohijevske struje kod kojih je sve pod konac. Dišu ka jedan, nidje skandala, nidje problema...samo što ih čitav svijet mrzi, valjda je ljubomoran, što li :)
Zoran V. Raičević

07. 02. 2017 - 00:21

Poštovani, Puno grešaka - velikih kao kamen. Film to ne trpi. To je klasično NEZNANJE. Tako nam je sve. Prvi kadar - stravična greška. Vidi se kako glavni akter na onoj narci pali cigaru upaljačem. Godine 1918. nije postojao upaljač. Ko je režiser? Đe je učio školu? Za te greške se pada na ispitu... Kaže naš istoričar g. Adžić: "Nije Krsto što mu zbore"! Vjerovatno je u pravu. Da li film kao umjetnost trpi te umjetničke metafore, stilizaciju, dramaturgiju, đe se Krsto prikazuje kao "boem koji obilazi cetinjske kafane"! To je diskutabilno. Kao i u slučaju upaljača ili onih električnih svjetiljki na ulici, desilo se opet NEZNANJE, mada svi navrću priču na političku vodenicu. Moje mišljenje je da je prva epizoda imala par promašaja. Što se tiče crnogorskog morala, više onog folklornog nego stvarnog, to je stvar procjene režisera kako će prikazati crnogorsku đevojku ili momka. Zato je izbor režisera važan. Često se kroz film prožimaju i lična iskustva ili priče koje je on doživio!
Sujmam, dakle postojim

07. 02. 2017 - 08:57

Cetinje je dobilo javnu rasvjetu 1910 kada je proglašena kraljevina. Prvi upaljač Ronson je patentiran 1913. U Evropi jedna austrijska firma počela ih je praviti 1920. Pravljeni su od puščanih čaura. Mogu se i danas naći kod kolekcionara, nijesu rijetki.
Car Petar Prvi

07. 02. 2017 - 09:51

Od 1903.godine se masovno proizvode upaljači. Možda u seriji nije upotrijebljen adekvatan model (što je razumljivo moguće) ali svakako je upaljač bio u upotrebi.
Car Petar Prvi

07. 02. 2017 - 09:49

Upaljač je izmišljen 1823, a masovno se koristi od 1903. u obliku koji je nama poznat.
Hh

07. 02. 2017 - 00:57

Dare Mišova kao okidac drustvenih promjena
Patriota

07. 02. 2017 - 01:09

Toliko najavljuvana i reklamirana serija, a onda dvije epizode i veliko razocarenje. Ko je htio da unizi istoriju Crne Gore uspio je, mozda je serija radjena za Rista, a ne da se prikazuje na drzavnoj televiziji. Treba da svi ignorisemo emitovanje pa neka novo rukovodstvo RTCG emituje svojim istomisljenicima. Hvala gospodinu Adzicu sto nam je pomogao da se uvjerimo u nase sumnje.
Dejan

07. 02. 2017 - 01:30

Moj Adzicu,vise je nego upitno tvoje povrsinsko poznavanje istorije.Kakav ustanak,zasto tome davati znacaj i jos ga nazivati svetim,imamo mi svetih bitaka,Kruse,Vucji do,Mljeticak,Grahovac,Carev laz itd.Buna protiv Karadjordjevica je bilo i u samoj Srbiji,kao i u Crnoj Gori kad su Kuce u krvi ugasene.Nego te ne cuh ovih dana da branis Njegosa,Crnogorce i gorski vijenac ili si samo aktivan ako kakva buka ne daj boze dodje iz Srbije.Dje ste Crnogorci?Zivio Slavko Perovic,svaka mu je bila ko Njegosrva.
Slobodasn Gluščević

07. 02. 2017 - 14:14

Dejane u Kučima nije bio ustanak, nego je kaznena ekspdicija Crogoraca kaznila izdajnike koji su htjeli sa Turcima da udare na Crnogorce s leđa.
Pohara Kucca kako je zovu

07. 02. 2017 - 20:06

...Nijesu se spremali da udare na Crnogorce no su vec bili udarili i zbog njih su izginuli Crnogorci .Kad je Vojvoda Mirko dosao i pobunjenicima uzeo oruzje , jednom po jednom ga je vracao ko je imao svjedoka da nije pomagao Osmanlijama .Bilo ih je koji nijesu htjeli vrnut oruzje a koji su ucestvovali u pobuni i zdruzili se sa neprijeteljem .Na njih se taj bijes Crnogoraca odnosi ,tada je nastala klanica i osveta .Znaci nije to radjeno na sve odreda sto se moglo uhvatit,vec vrlo selektivno.To je laz tadasnjih i danasnjih Kucckih duzebriznika ,protivnika Crne Gore i tada i danas.Sve se zna kako je bilo poimenice i svi Kucci za svakoga svoga znaju ,ko je gonjen a kome je vrnuto oruzje ,ali sto puta izgovorena laz postaje istina .
Nick

07. 02. 2017 - 01:34

Mi smo svakako nikakav narod. Bozicni ustanak ravan seriji Kasandra. Sprdnja. A vidjite sto se zvek cini evo 10 dana oko Muhovica. A kad je prije pola godine istoricar Miroslav Cosovic bukvalno svasta napisao za Njegosa (zbog pokusaja da SPC proglasi Njegosa za sveca), niko nista ne rece. Izgleda da boli istina kad je cujemo od drugoga. Izgleda
danilo s.

07. 02. 2017 - 10:59

Nick - Nijeste u pravu. Cosovic nije pisao o Njegosu isto kao Muhovic. To je bilo receno u drugom kontekstu. I Cosovic nije vrijedjao Crjnogorski narod. Niti pisao negativno o Gorskom vijencu.
Nick to je tebe zaboljelo...

07. 02. 2017 - 20:18

Sjecam se Cosovic je opisao nepodovstine koje Njegosu ne dozvoljavaju da bude svetac. Spram Njegosa predlozenog za sveca , pisao je kakav svetac treba da bude,tj sto ga cini svetim po kanonima .On je bio od krvi i mesa i u svom drzavnickom poslu je morao imati gresaka,na koje je Miroslav ukazao ,vise da bi ga spasio od svetosavca Amfilohija ,no sto je imao na umu da ga kudi . Druga je stvar kako Muhovic dozivljava Njegosa i govori o njemu . Danasnjim Bosnjacima nije niko kriv sto se poistovjecuju sa svojim pretcima koji su tada bili neprijatelji CG.Sta je Njegos trebao radit da hvali neprijatelja koji su jos na kolac nabijali hriscane u Njegosevo vrijeme.To nije za usporedbu ,to su dvije razlicite stvari.Islam se borio protiv hriscana na sve nacine .To se vrijeme i danasnji suzivot sa Bosnjacima niti mogu niti ih treba mijesati,osim zluradosti.Dj. V.
Nije posa' no pojedinci sramni

07. 02. 2017 - 02:29

Trebalo je prvo filmovati istorisku dramu kako je nestala stara drzava Crna Gora ,saveznica u Prvom ratu sa lica zemljei njena CPC.Tako bi se gledalacka publika upoznala sta se to desavalo .Televizija se hvali sa 100.000 gledalaca ,sto je znak da su oni bili zainteresovani da se jednom rasvijetli okupacija Crne Gore od strane Srbije i teror koji su sproveli dok su ugusili ustanak1918-1924 . Iz moje familije su svi muski bili u Gaeti,a dosli su nakon opste amnestije ,koju je naredila K.Aleksandru medjunarodna zajednica ,nakon 6 godina. Kakvu ce sliku steci danasnja generacija o tadasnjim desavanjima.Sacekat cu jos i treci serijal i ako nastavi ovakvom sapunicom,potpuno je legalno da potomci stradalnika za pravo i cast CG kolektivno zatraze zabranu naziva serijalu BOZICNI USTANAK..Niko vam ne brani da snimate periferne epizode u vremenu trajanja ustanka ,ali do sada vidjenom sramotna je podvala sa nazivom serijala.
Žika Guslar

07. 02. 2017 - 03:13

Novak veli: "U projektu "Bozićni ustanak" dragovoljno sam i ugovorno bio angažovan kao stručni konsultant za istorijska pitanja na tekstu scenarija, kojeg, inače, nikad nijesam ni vidio ni pročitao, niti sam, ugovorno, bio obavezan da to učinim." Kako si mogao da budeš angažovan "na tekstu scenarija" ako ga nikada nijesi "ni vidio ni pročitao"? Šuplje ti je ovo Adžiću, šuplje. Kada te mentor Šerbo učio.
Car Petar Prvi

07. 02. 2017 - 09:55

Samim tim što je Adžić angažovan jasna je ideja sa samog početka snimanja....a zašto je prekinuta saradnja to je vjerovatno neko drugo pitanje, lično a ne istorijsko, ali mi to ne znamo. Da je "druga strana" snimala seriju ne bi bio Adžić angažovan!
Žika Guslar

07. 02. 2017 - 10:25

Vidiš Care Petre, ja mislim drugačije: da sam "druga strana" upravo bih angažovao Novaka Adžića, rekao mu da isporuči hrpu kakvih papirčina, koje naravno ne bih čitao, nazvao to "konsultacijom i saradnjom na scenariju", uredno platio, naveo njegovo ime na špici da primirim Crnogorce, i na kraju napravio što je mene volja... I umjesto da raspravljaju sa mnom, raspravljali bi sa čovjekom koji je iznajmio ime, jer kako sam reče "ništa vidio nije", a nije ni bio "ugovorom obavezan". Ja meraka, ja perdaška!
Rade007

07. 02. 2017 - 04:32

Izgleda da je meni koefecijent inteligencije veći no što sam ikad sanjao,jer sam ja sve ovo predvidio,čim sam vidio ko su glumci,ko je režiser i kad sam vidio trailer. Niko mi nije vjerovao,a sad citiraju ono što sam ja prvi ,bez pardona rekao.
Čaj u 11

07. 02. 2017 - 05:35

Tipična narcisoidna reakcija. Evo zbog čega je genijalni Živko Nikolić dugo doživljavao neprincupijelne kritike, a ni do danas nije u Crnoj Gori na odgovarajući način prihvaćen i priznat. Nijesmo u stanju da prihvatimo bilo kakvu autoironiju ili samokritiku, humor na sopstveni račun. Ovakva subverzija projekta nakon tek druge epizode serije, koja je kao rijetko koja druga profesionalno urađena, više govori o Novaku Adžiću, nego o seriji samoj.
Toto

07. 02. 2017 - 05:52

Kako ces imat veze sa sadrzajem kad nema sadrzaja?
andro

07. 02. 2017 - 07:51

Novak je sanjao da se po njegovoj prici snimi dokumentarac! Ljudi ne prave razliku izmedju igrane serije i dokumentarnog filma! i sad se on nasa da brani babe, majke , zene i sestre! tesko mu je i traumaticno da zamisli da babe, majke, zene i sestre imaju sex!
nn

07. 02. 2017 - 07:58

producent D.Šukovic
Kao i

07. 02. 2017 - 09:04

R. Vojvodić
Car Petar Prvi

07. 02. 2017 - 09:56

Uh! No comment!
Toto

07. 02. 2017 - 08:01

Kurve i spojune ste nam prikazali. Imate li jos sta, za ovo smo znali?
Ako iko potuli RTVCG..

07. 02. 2017 - 08:03

...biće to naš Novak!Da je prosto-Crna Gora nikad nije oskudijevala od Novakaaaa...-u pasanim prelomnim trenucima-prelijevanja -iz šupljega u prazno...?
ja lično

07. 02. 2017 - 08:04

a kakav si ti istoricar takva su ti i djela.los pravnik a malo gori istoricar hahah.salu na stranu,mora se prvo utvrditi je li ovo dokumentarna ili igrana serija? ako je igrana onda reditelj moze malo da neke stvari uređuje.druga stvar je da ovo doista malo liči na Bajića i ravnogorsku seriju.sve je nekako razvučeno. e sad sto nole ne priznaje da a se po cetinju heftalo sa okupatom to je njegov problem.sama tema je i dalje jako lose obrađena u istoriji.ovo je pobuna nije ustanak.nije za nezavisnu već CG već pravedniju SHS.većinu stavri su nakitili njihovi naslednici Sekula i ekipa za vrijeme II sv. rata.broj ustanika je bio mnogo manji , a sam teror manji.svakako je za osudu ponašanje srbijanskih predstavnika i dinastije Karađorđevi u ovim događajima
ja lično

07. 02. 2017 - 08:08

ulazak u novu kraljevinu je bio neminovnost.to je bila moderna ideja koja je pripremana vec vijek ipo, samo je šačica cetinjskih glavara starog kova i sa rukama duboko u dzepovima naroda uz pomoć Italijana naparavila pobunu.ulazak u SHS jer bio ideja tipa današnje EU, ko to ne shvata taj nema pojma o istoriji.e sad zasto smo prisajedinjeni a ne ujedinjeni je velika glupost gramzivog kralja Acike.jedino sporno je šta se moglo uraditi sa kraljevskom porodicom. da li je neko od prinčeva moga postati neki suvladar ili makar upravnik banovine. ali ako znamo kakvi su bili Nikolini sinovi potanje je dal je to bilo i moguće.1918 su nestala 4 carstva a sad je neko trebao da plače nad krunom jednog kralja!!!
danilo s.

07. 02. 2017 - 10:57

@ja licno - ..."ovo je pobuna nije ustanak.nije za nezavisnu već CG već pravedniju SHS." Nece biti? To je bila pobuna protiv nepravde. Zasto se o Bozicnjem ustranku nije ucilo ni u SFRJ? Da se ne bi "uvrjedili" Srbi za najveci zlocin koju su ucenjli drzavi saveznici u toliko ratova. Drzavi koja je branila njihovu bjezaniju poreko Albanije. Sve je to tacno sto kazete, da je to bila zelja velikih sila, da je bilo i dosta pristalica ujedinjenja. Ali, ne i pristalica ponizenja i ukidanja CG. Mogli su to Srbijanci ljepse i ljudskije da ucine. No ono sto su ucinjeli nije samo sramotno ponasanje prema CG i Crnogorcima, vec se radi o dokazano nelegalnom i nelegitimnog aktu krlajevine Srbije (procitajte sto poznati profesor Z.Peric - pise o ovoj temi). Niko nije "plakao za krunom jednog kralja", no je to bio plac za slobodom! I drzavom. - koja je, uz velike zrtve predaka u toku visevjekovne borbe, krvlju stecena. CG je bila ponizena i uvrijedjena. To je bila borba za cast CG.
ja lično

07. 02. 2017 - 14:46

nema dvojbe da je sam cin ujedinjenja sproveden bez postovanja prema narodu CG iz kojeg je dijelom i sam poticao Acika.ali je isto tako bez dvojbe istina da je ogromna većina Crnogoraca bila za ujedinjenje.takođe je istina da su Italijani zbog svojih interesa bunili narod.da li je ovaj ustanak trebao crnogorcima u tom trenutku osnovno je pitanje! ujedinjenje je bilo potreba , pitanje je bilo načina i to se moglo rješavati i političkom borbom!dizanje ustanka je bilo nepromišljen čin, a reakcija vojske je uslijedila poslije toga.reakcija je bila sramna i za osudu. srbijanci duguju izvinjenje nama za ta desavanja i veliko hvala za Mojkovac.ali da nije bilo ujedinjenja ne bi bilo ni SFRJ ,CG bi postala kao Albanija talijanska provincija.bez SFRJ mi bi pocrkali od gladi!
No name

12. 02. 2017 - 11:43

Ujedinjenje a ne prisajedinjenje,!
Trump

07. 02. 2017 - 08:35

Serija samo realno prikazuje Crnu Goru a to što Crnogorci vjeruju u nekakve lažne,izmišljene veličine to je njihov problem.
Da znas...

07. 02. 2017 - 20:38

bas si pravi Tramp.10.000 izbjeglica pod vojnom opremom u Italiji ,nemoj da vrijedjas jer mi ciji su djedovi pobjegli iz Crne Gore zbog okupacije Srbije ,u familijama do tancina znamo sve sto se i kako desavalo .Planetarna nepravda . Kruna je najmanji problem ,vec je problem javni stav na Podgorickoj skupstini ...podpredsjednika Fatica : od danas vise nijesmo Crnogorci ,nego smo svi Srbi , a slavna proslost Crnogoraca neka ide u istoriju . Znaci Crnogoraca...a zamisli Djilas se nije bio ni rodio.Tako Tump-e
Verbatim

07. 02. 2017 - 08:46

Ako Adžiuć, kao jedan od učesnika božićne pobune, kaže da je bilo ovako, onda mu ljudi valja vjeorvati? Ipak je čovjek bio tamo, u to vrijeeeme??
danilo s.

07. 02. 2017 - 08:56

U principu sam da se djelo ocjenjuje prije nego se vidi cijela serija/kraj. Adzic ima pravo da trzi da mu se ime, kao ko-autora/istorijskog savjetnika, skine sa vrpce. Doduse, malo je cudno da ga nije interesovalo da procita scenario radjen po njegovim savjetima? Pored raznih tehnickih problema, smeta mi nedostatk autenticnosti. Svi glumci su obuceni u ciste, svecane, nosnje ka da su na svadbi ili sahrani. Moja baba je cijelog vijeka od crkavice spremala najbogatiju crnogorsku nosnju za ukop. I drzala je u baunu. Nikad je nijesam vidio obucenu u bilo sto drugo no u crninu, skromno, siromaski. Ka i svi oko nje. Rakija se pije ka voda? S druge strane Cetinjske dame ka da su sisle sa korica modnih casopisa? Ono sto je najcudnije: u prve dvije epizode sve djeluje normalno? Ka da CG nije tek izasla iz dva strasna rata i okupacije. I - za divno cudo nidje okupatorske srbijanske vojske? Covjek se pita oko cega bi ovi takozvani Bozicn(j)i ustanak? Da ipak sacekamo kraj?
Ivo

07. 02. 2017 - 09:21

A koliko je novca potrošeno na snimanje serije? Nije puno, odmah ću Vam reći. Što se neko nije cimnuo da obezbijedi novac pa da se napravi dobra serija, nego su sad posle bitke svi generali.
Car Petar Prvi

07. 02. 2017 - 09:30

Polako. Emocija ne smije da savlada razum istoričara. Prvo : ovo nije dokumentarni program nego umjetnička serija, tako da dramaturgija mora da postoji. Drugo : ako ste napravili i ovjerili ugovorne obaveze onda po njima postupajte, a ako se ne postupa tako onda ih dajte na sud. Treće : ako niste zaštitili svoj rad i učešće na valjan način onda se povucite bez priče, po principu "sam pao, sam se ubio". Naravoučenije : svako ko ima novca može da napiše, odštampa, objavi, snimi....ono što želi. I vi ste primjer takvog rada, kao i ostali istoričari. Jedan objavi, drugi se ne slaže....i tako ukrug.
Banja Kaluđerović

07. 02. 2017 - 09:43

Drago mi je što je Novak priznao SVE! Sad kad si rasterećen te obaveze možeš li preći Novače malo sa Krsta Zrnova, Svetog Petra Cetinjskog i Kralja Nikole na sadašnjost! Red je početi pisati istoriju 1990 - 2006. Da ne bude ka sa ovom SERIJOM. Kome vjerovati?
Shajo

07. 02. 2017 - 09:43

Svaka ti čast Novače,sve što si reka je živa istina. Od Božićnog ustanka je napravljena velika bruka i sramota. U dvije epizode sao je pijančenje u prvom planu i k.r..nje. Ispada da naši preci nijesu ništa radili nego samo sjedeli u kafane i varali moževe. To se može pripisati možda ovom vremenu a onom niukom slučaju. Ovu bi seriju sigurno bolje snimila neka druga produkcija ili strana televizija nego ova naša jadna.
mimial

07. 02. 2017 - 09:55

Pridružujem se kritikama i navodim : - prva epizoda je bila takva da se ništa ne vidi i ne zna o čemu će serija - druga epizoda ponižava crnogorke, ponižava korotu, kurvaluk je glavna radnja epizode, - zar je mouće da u vrijeme najveće gladi poslije ratovanja narod onako fino izgleda, prefino obučen, sa svitnom nošnjom radi, obilazi imanje, non stop se pije rakija - lik švercera duvanom dobar, ali vozi se iz Skadra uz pomoć pente - donji veš mladih crnogorki u to doba je iz butige EXTRME INTIMO - povratnik iz Rusije donio upaljač i puši cigarete iz dvene tabakere - kadrovi bez riječi mnogo dugi - prelazak sa jednog kadra na drugi u istoj priči nespretni -........
Bob Rock

07. 02. 2017 - 09:58

U Adžićevoj seriji Crnogorci bi vas dan sukali brke, mrko gledali, pucali na sve pokretno, bistrili svjetsku politiku i njegovali celibat, samo što to ne bi bila igrana serija, no lažibajka kojim nas inače truju ovakvi tipovi. Meni su se prve dvije epizode dopale, uza sve sitnije mane, i vizuelno i scenaristički i produkcijski a za ukupni utisak treba sačekat kraj.
RAM

07. 02. 2017 - 11:19

Sućut g-dine Novače ! Ne znam kako će biti dalje, ali za sada autori serije nisu prihvatili kolektivne falsifikate i izmišljotine o "skoro 10000 poginulih od strane dinastije Karađorđević i srpske vojske i domaćih izdajnika " (ko su tada bili ti domaći izdajnici ?), o krvavom teroru , o svetom imenu Božićnog ustanka i sl.
Zoran V. Raičević

07. 02. 2017 - 13:59

DA LI STE ZNALI: Svi upaljači koji su mogli postojati prije 1918, a bili su izumljeni naravno, bili su glomazni, dva puta veći neko zippo upaljači. Da bi se upalila cigareta, taj upaljač se morao držati drugačije u ruci i nije bio sa točkićem za kremen. NE ZNAM ZAŠTO BRANITE NEOBRANJIVO. To se u filmu rješava na drugi način. Ukoliko ne postoji upaljač iz tog vremena, onda se scena paljenja cigare ne snimi, presoči se taj kadar! Cetinje jeste dobilo električno osvjetljenje 1910, ali na elektročnim stubovima sa razvučenim električnim kablovima. U kadru, stoji električna svjetiljka, koja se napaja iz zemlje podvodnik kablom!
Claude

07. 02. 2017 - 14:48

Aj ne dipr obraza ti... Idi lijegaj
Slobodasn Gluščević

07. 02. 2017 - 14:06

Klasični primjer beogradske filmske škole, koja ni jednu priču ne umije ispričati bez golotinje i blamaže. Prva epizoda mi je djelovala kao još jedna beskrajno dosadna serija beogradske kuhinje. Druga epizoda mi se zgadila zbog besrama i laži. Ne vjerujem da ću dalje gledati.
pera kojot

07. 02. 2017 - 14:47

eee da se nećeš ti beograda taći ne bi članak valjao hahah.a koja je to dukljanska skola majke ti. za kulturu i film , kakvi su takvi su al su za nas holivud !
Da znas...kojote

07. 02. 2017 - 20:47

Lovcen Film je poslije drugog sv rata nastao u Crnoj Gori ,cuveni Lovcen Fim. Tu su se okupili oko crnogorskih reditelja i scenarista svi tada vicni filmu ,jer skole nije bilo ...Znaci pocetak u Crnoj Gori ,nakon toga sve u Beograd ...
&&

07. 02. 2017 - 15:25

Ton film u cetinjskom kinu niko nije primijetio? To je grdje no upaljac, Dara i Krstov alkoholizam u seriji
Guest_14897

07. 02. 2017 - 15:52

Super je ona porculanska posuda u seriji, a nidje ognjista u kuci, a jos realnija ona tabakera i moderna cuturica iz Volija ili neke druge radnje iz koje pije onaj Danilo u kompleksu Dvorca. A radi se o 1918. Boze pisi autorima pamet i obrazovanje. Udri svuda samo ne po mozgu-kaze poslovica. I ne znamo je li Krsto Zrnov bio u konc-logoru Karlsrajnu ili Boldogasonu ili u Vaci ulici u Budimpesti sa nocnim damama. Tako se ne sprda sa ljudima i junacima.Zabavna emisija koja se ruga istoriji to je do sada ova serija.
Torsades

07. 02. 2017 - 17:55

Serija je dobra, ostavlja snažan utisak. A sex-a je bilo tada ka i sad. I Krsto je čojek od krvi i mesa.Na kraju, nije se rodio ka car junaka nego ga je istorijski momenat takvim učinio ! Slijedi nastavak.
komunista

08. 02. 2017 - 10:01

Pogledajte film 13 jul i ovu seriju, što je bilo, pa uporedite. Adzic je u pravu. A gdje je vise Jovan Plamenac, glavni vođa ustanka? Pa nije Todor važniji od njega. Scenaristi promasaj.
No name

12. 02. 2017 - 11:50

U ovom tekstu Novak nastupa sa pozicije Rankovog glasnogovornika, više nego istoričar.
No name

12. 02. 2017 - 11:55

Mladi Sošić je pametan i obrazovan Crnogorac. Ovo veliko C nije pravopisna greška. Želio sam da kažem da je to mladi čovjek koji cijeni i voli svoju državu, štose ne bi moglo reć za mnoge koji su postavljali komentare. A Živko Nikolić ispade, malte ne u rangu sa Kurosavom, Hičkokom i ostalim velikanima filma. A kakvi su likovi u njegovim filmovima. Prepoznajete li vi u njima vaše babe i djedove. Ja ne.
Novi komentar