Počelo bušenje tunela u Njegušima: Put do mora biće kraći 3,5 kilometra

Na regionalnom putu Cetinje – Njeguši – Kotor juče su počeli radovi na bušenju tunela od Čekanja do Bukovice. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju i proširenje puta, izgradnju tunela, ali i skraćenje te dionice za oko tri i po kilometra.
Objavljeno: 14. 02. 2017 - 07:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema riječima inženjerke Svetlane Janjević iz Direkcije za saobraćaj, završetkom rekonstrukcije dobiće se moderna saobraćajnica, od izuzetnog značaja kako za bezbjednost tako i za turizam ovog kraja. Skraćenje - Dionica koja se rekonstruiše do sada je bila duga 16,5 kilometara, dok će nakon završetka rekonstrukcije biti skraćena na 13 kilometara.

Izgradnjom tunela od Čekanja do Bukovice izbjeći će se veliki broj serpentina na putu od Čekanja prema Njegušima. Tunel će imati dvije trake i biće osvijetljen - kazala je Janjević. Kako je navela, sam put će biti širok 6,6 metara, sa proširenjima na krivinama, dok će tunel biti dug 490 metara, a širok 6,8 metara.

Ovaj put, koji je nekada bio jedina veza Cetinja sa morem, do sada je bio širok četiri, a na rijetkim dionicama oko 4,5 metara, i sa velikim brojem krivina. Izgradnjom posebnih nasipa jedan broj posebno oštrih krivina biće izbjegnut.

- Radovi se izvode od Bajičke crkve, preko Dubovika, gdje imamo jedno od skraćenja, preko Čekanja, Bukovice, Njeguša, do mjesta Krstac. Kroz naseljeni dio Njeguša biće obnovljeno oko 800 metara puta – kazala je Janjević. Sagovornica Pobjede naglašava kako je tako rekonstrisana saobraćajnica posebno zna čajna za novo etno-selo u mjestu Krstac, ali da će u mnogome doprinijeti boljoj povezanosti mjesta kroz koja prolazi kako sa prijestonicom tako i sa primorjem.

Trasa Put počinje na kraju sadašnjeg Bulevara crnogorskih junaka na Cetinju, a zatim prolazi kroz Bajice.

Odmah iznad Bajica put se sa nekoliko uzastopnih krivina penje, savladavajući padine brda Ljut. Na padinama ima nekoliko proširenja sa kojih se pruža pogled na Bajice i Cetinje. Put se konstantno penje i ubrzo prolazi kroz mjesto Dubovik.

 Tu je predviđen jedan od nasipa i skraćenje puta. Trasa se potom proteže ivicom nacionalnog parka Lovćen. Nakon nekoliko kilometara stiže se do raskrsnice u mjestu zvanom Čekanje, gdje se sa desne strane odvaja put za Čevo i Grahovo.

14-02-cekanje

Lijevo se skreće za Njeguše i dalje za Kotor. Jedno od većih proširenja, koje predviđa rekonstrukcija puta, nalazi se nakon skretanja na put za Kotor.

Na Bukovici se nalazi poznata kafana ,,Kod Pera“, koja radi od vremena izgradnje puta. Tunel koji počinje na Čekanjima izlaziće iznad kafane. Nakon Bukovice ulazi se u Njeguše, odakle se kreće prema prevoju Krstac.

Pobjeda

Foto: skyscrapercity.com (filip_pg)

 

Komentari: 3

Mne

14. 02. 2017 - 08:01

Samo naprijed i metar novog puta za svaku pohvalu
Njeguš

14. 02. 2017 - 11:22

Ovaj put je odlična ideja,ako se može proširiti i put ka Kotoru tzv.Kanice za samo metar dva dobili bi mogućnost lakšeg mimoilaženja vozila posebno turističkih autobusa koji dolaze iz Dubrovnika
Maja

05. 04. 2017 - 16:55

Dubrovcani odavno ne rade ture preko Njegusa. Ne isplati im se. Perast, Kotor i nazad.
Novi komentar