Nijesu baš svačije glave

Uistinu, niko zapravo ne može pouzdano da utvrdi kada je sve to sa angažmanom lidera Demokratskog fronta na "pripremanju djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, putem podstrekavanja", zaista počelo. Da li 27. septembra 2015. godine ili 16. oktobra 2016. godine? Ili samo nekog dana po slobodnom izboru, kada je zasigurno ustanovljeno da je to prilično isplativa stvar?
Objavljeno: 15. 02. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upravo prema slobodnom izboru, mogući dan kada je "sve to" sa pomenutim angažmanom počelo mogao bi biti 13. jul 2015. godine. Tek, nedugo nakon što je Miodrag Lekić napustio društvo iz DF-a, a njihov rejting zaglavio u dosadi slobodnog pada, baš tog 13. jula 2015. godine u Beranama, malo prije no što će na prilično ekskluzivnom skupu zasvirati beogradski Van Gogh, kao jedna od najvećih regionalnih muzičkih atrakcija, iz Nove srpske demokratije je saopšteno da protesti počinju 27. septembra i da traju sve do ispunjenja cilja - pada aktuelne i formiranja prelazne vlade.

Jesen u mom gradu: U stvari, poziv na proteste propraćen je riječima "otpočinjanje opštenarodnog bunta protiv odnarođene, kriminogene i nesposobne crnogorske vlasti". Naravno, tim povodom, legitimitet za definiciju "opštenarodni bunt" bi mogla biti prva upitna i nejasna stvar, koja nikada nije razjašnjena. Tada, daleko prioritetnija je bila organizacija i priprema protesta. I garantovalo je stalni angažman, a prema političkim pravilima i garantovanu materijalnu stimulaciju. Tek, Demokratski front je bio ponovo u igri.

podgorica-satori-opozicija

U svakom slučaju, u veče 27. septembra 2015. godine postavljeni su bina i šatori na bulevaru, zauzeta glavna ulica, blokiran saobraćaj...i tako sljedećih dvadesetak dana. Uz podsjećanje na zakucavanje Andrije Mandića "uselićemo se u Skupštinu ako neko pokuša da skloni šatore". 

Ipak, šatori su uklonjeni u zoru 17. oktobra, a novi orjentir je bio organizacija protesta zakazanog za 24. oktobar. Pravac, ona čuvena rečenica "dajemo vam još deset minuta...".

Ono što je nakon toga uslijedilo završilo se kamenicama, flašama, molotovljevim koktelima, bakljama i petardama, te rušenjem zaštitne ograde, napadom u pravcu Skupštine Crne Gore i - suzavcem. Pa, i bez obzira na nekoliko Mandićevih uputnih riječi - "stvar se mora dovesti do kraja". Plus, svakako, deset s lukom u "Kristalu", od istog autora.

Čekajući novi oktobar: Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani za 16. oktobar 2016. godine, od strane lidera DF -a bili su promovisani kao "suđenje vijeka". Pa, što god to značilo.

Ipak, za svaki slučaj, kampanja je povjerena Aronu Šavivu, zasigurno marketinškom ekspertu koji je u svom radu prepoznat kao saradnik desničarskih stranaka. I to, ne za male pare. No, pare su očigledno stvorene, a Šaviv se prihvatio posla. Baš kao što je to radio u Slovačkoj, Srbiji i Izraelu. Otuda i recikliranje slogana kampanje "Mi ili on", korišćene u Izraelu, u kampanji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Šavivov angažman će se kasnije pretvoriti u fijasko nakon "provaljivanja" fotošop podvala.

Svejedno, stiglo se i do tog dana izbora, 16. oktobra.

A onda i do izjave specijalnog tužioca Milivoja Katnića, povodom hapšenja dvadesetak državljana Srbije.

"Plan je bio da uđu preobučeni u uniforme crnogorske policije, da iz Skupštine zapucaju u okupljene građane, izazovu metež, da bi prikazali da to rade pripadnici policije. Postoje dokazi da su postojale još najmanje četiri ili pet grupa. Jedna je identifikovana, otišla je u Danilovgrad odakle je porijeklom vođa te grupe, nismo uspjeli da ih lišimo slobode, znamo ko je taj čovjek, moguće da je još tu. Postojale su one sofisticirane, obučene grupe, vjerujemo bivši policajci i vojnici iz okruženja, izuzetno opasni. Oni su imali zadatak, da presretnu specijalne jedinice policije i eliminišu ih. Postojale su takođe grupe koje su trebale biti u rezervi koje bi eliminisale druge snage. I mi za to imamo dokaze", rekao je Katnić

Čekajući epilog: Nedugo nakon toga u naše živote su ušli i bivši komandant srpske Žandarmerije Dikić, pa njegov saborac Sinđelić, pa izvjesni osuđivani ubica i psihijatrijski slučaj Ristić, pa Jovanović, Bogićević, Velimirović...te ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov. A i za prevodioca Nikića se našlo mjesta. Doduše, u toj priči se spominju i Železnjak, Glazjev, Ivašov....konzervativna revolucija... Pa i pokušaj ubistva sada već bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Doduše, ne baš ovim redom. Ispostavilo se da je ovo potonje trebalo da bude prvo, a ono prvo, valjda, nije ni trebalo da se spominje. No, sve je to stalo u naše živote u posljednjih nekoliko mjeseci.

I tako sve do prije par dana.

katnic

A onda je u odbranu dotadašnjeg učinka par lidera DF-a i "borbe za konačnu slobodu", iz "vrhovne komande" DF-a prigodno uslijedila opomena Mandića "da će se, ipak, neko u Tužilaštvu dozvati pameti, kako se ne bi unaprijed razvijao scenario građanskih sukoba". Mada, nije izostala ni ona mirotvoračka - "za svačiju glavu iz DF-a, letjeće još nečija".

Prema daljem redosljedu, glavni specijalni tužilac Katnić je zatražio odobrenje od Skupštine za krivično gonjenje i određivanje pritvora za poslanike DF -a Andriju Mandića i Milana Kneževića. Dakle, nijesu baš svačije glave.

Osnovna pretpostavka povodom ovakvog zahtjeva glavnog specijalnog tužioca je da za taj zahtjev on ima valjane dokaze. I da su oni prikupljeni i da sa njima može da raspolaže. Uostalom, čovjek je već rekao da je povodom prikupljanja dokaza i svoj ugled stavio na sud.

A to već zaista nema nikakve veze sa najavljenim bojkotom izbora u Nikšiću, od strane cijele opozicije.

A i sve to, sada malo koga zanima. Osim epiloga i utvrđivanja kazne za optužbu koja podrazumjeva "stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore“.

A tada, valjda, nema nagodbe?

Željko VUKMIROVIĆ

Komentari: 23

.

15. 02. 2017 - 05:02

Ovaj na lijevoj strani mora da je bio slab djak cim su mu ...... ovolike.
U pravu je,

15. 02. 2017 - 09:10

to što su mu uši veće 2-3 broja ne mora da znači da je bio loš đak. Jednog mog rođaka su zbog ovolikih uši zvali krilaš.
Milijana

15. 02. 2017 - 19:11

Ovaj s lijeve strane je pao ipod svakog nivoa ljudskosti. Pokazao je pravo lice. Na snimku se vidi šta je izrekao kao prijetnju poslaniku Luiđu Škrelji. Takvog nevaspitanja ne viđeh, ovo je pravo lice Kneževića - sramota
BA

15. 02. 2017 - 08:15

DObar je djak bio i ne znam na osnovu cega vi tvrdite da je covjek glup___ Mozete da se ne slazete sa politikom Knezevica, ali tvrditi na osnovu fiyz.izgelda da je neobrazovan i glup je cist rasizam.Dakle, Milan je pametan, obrazovan, a nije glup.To sto ima velike usi nije on kriv.Ne slazete se sa njegovom politikkom, kritikujte ga zbog toga, a manite se tog rasizma, fasizma i neljudksog kvlaifikovanja.
@ za ba

15. 02. 2017 - 10:23

Iz istorije (ovo provjereno znam) ocjenu je dobio na ...... Iz ostalih predmeta tu i tamo ali bio je agresivan. Tukao je i mnogo jaceg od sebe a slabije je maltretirao. Kao neki drugi Srbi po regionu. Sto se fizickoga izgleda tice to sto se meni cini katastrofa njegovoj majci je bilo lijepo (Anstajnova teorija relativiteta) 9
Andra

15. 02. 2017 - 10:23

Izgleda da glup nije, a po onom tekstu Zmajček na radijatoru se vidi i da je duhovit, i veoma bistar. Pamet ne garantuje ispravnost moralnih načela, naprotiv kada je staviš u službu zlog nauma - postaješ zlotvor. Ovo nema veze sa političkim stavom, nego odnosom prema kriminalu. Uvoziš kriminalce da bi se borio protiv svoje države. Sramota!
FreeMontenegro

15. 02. 2017 - 10:43

Provjeri sto znaci termin rasizam prije negoli ga upotrijebis...jer ovako ispade glup...taman ka ti idol - pipun
Nikola PG

15. 02. 2017 - 09:23

Ma sad su se pokazali ko su... Kad je frka zovu SDP da udje u oparlamen da im spašava glave... Sad je sve jasno evo i Rusija i Srbija za njih agituje, oni su strani plaćenici kako vam to nije jasno ljudi... Otvorite oči i mućnite svojom glavom, oni bi radi sebe zavadili narod i naćerali na oružani sukob, ko su ti ljudi?
od štrajka na burecima

15. 02. 2017 - 09:46

Scenario "protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore“ -počeo je osnivanjem "demokratskih" partija ("Nove", kao i ovih iz Zete i pridruženih im onih nenadanih sa socijalističkim predznakom). A što se tiče Andra (ne onog iz Gorskog vijenca) već ovoga desno gore što stoji na fotografiji, on je sve protiv države smislio onijeh dana dok je štrajkovao na (burecima) i gorke suze lio što Kosovo više nije srpsko no međunarodno priznato. Od tada, kroz tu infuziju, se zakleo da će padati još neke glave. I dobrano radi na tome. A ako su Andro i njegova družina jači od države, propalo se!?
Mihailo,Bgd

15. 02. 2017 - 10:15

MALI JE BIO POSLUŠAN...I RADAN-kažu. A postoji neka antropološka veza sa intelektom no nije naučno dokazana. A DOKAZANO JE DA JE NAJŠTETNIJA kombinacija za društvo "GLUP a RADAN- AMBICIOZAN"-takav je na prvom mjestu nepoželjnih, gori je čak od "GLUP a LIJEN".. Sada vi razmislite đe bi "MALOGA" metnuli!
FreeMontenegro

15. 02. 2017 - 10:45

AFERIM!
Kad se otvarao

15. 02. 2017 - 12:24

KAP (pričao mi je otac), bio je izvjesni Francuz mesje Tibo, angažovali ga iz Pešinea, koji je samo koliko pogleda nečiju facu znao koliko je sati.
Kažu stari .....

15. 02. 2017 - 13:14

...... "sačuvaj nas Bože od GLUPOG LUKAVCA"
dali

15. 02. 2017 - 10:36

OVO ĆE DA TRAJE JOŠ KOZNA KOLIKO A GOSPODINU MAROVIĆU MOŽE DA MU SE NE ODUZME PUTNA ISPRAVA ŠTO JE NORMALNO DOK NE ODLEŽI U ZEMLJI GDJE JE OSUDJEN , DA GOSPODIN PUTUJE U DRUGU DRŽAVU, PA NA KRAJU I DA DOBIJE DRŽAVLJANSTVO DRUGE DRŽAVE A OZNAČEN KAO KRIMINALAC KOJI JE OŠTETIO JEDNU DRŽAVU A DRUGOJ TO NE SMETA .PRESUDITE KAKVA JE PRVO NAŠA DRŽAVA KOJA MU JE SVE OVO OMOGUĆILA PA KAKVA JE TA DRUGA KOJA MU DAJE DRŽAVLJANSTVO I ONDA NA KRAJU ŠTA OČEKIVATI ZA GRADJANE KOJI SE BORE ZA SVOJA EGZISTENCIJALNA PRAVA OVO JE NAJGORA SLIKA IKAD URADJENA A KOJA ĆE NAS STAVITI U NAJGORI KONTEKST PRED SVETSKU JAVNOST ALI NEBITNO JER SMO IZGUBILI SVE ETIČKE KODEKSE A ONO OBRAZ TGE ODAVNO NEMA
CRNOGORSKI 007

16. 02. 2017 - 10:59

ODLEZI I ODE U DRUGU DRZAVU I TROSI NAS NOVAC,I TO VISOKI FUNKCIONER DPS I DRZAVNI ,RTO KOLIKO JE VOLEO OVU DRZAVU.A KOLIKO IH IMA JOS MAROVICA,VIDI SE PO TOME KAKO DRZAVA TJ VLAST REAGUJE NA STANKOVICA.
ja

15. 02. 2017 - 11:48

Uvoz je u prošloj godini bio 2,06 milijarde evra, dok je vrijednost izvezene robe bila 325,8 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila je oko 16 odsto. Mislite o tome!
Cogito ergo sum

15. 02. 2017 - 12:11

Mislim da u izvoz ne spadaju usluge prije svega turizam od kojeg CG uglavnom živi. Tu su dakle prijavljeni i neprijavljeni prihodi od turizma, druge usluge, doznake, strane investicije itd. Na kraju krajeva zamisli od kojih para bi se uvozilo da samo živimo od izvoza. Uzgred budi rečeno ova dvojica sa slike bi prevrnuli zemlju samo da dođu na vlast. Nema većeg ćuka od fanatizovanog ćuka.
Ibrahim

15. 02. 2017 - 12:35

A što nema nagodbe? Ako su mogli da se nagode sa Sinđom i ostalima, dakle sa likovima koji su trebali da izvrše "državni udar", onda mogu i sa Mandićem i Kneževićem.
MILAN

15. 02. 2017 - 13:05

Počelo je onda kad je ''dvojac s kormilaromm u Moskvi'' video da parlamentarnim putem nisu u stanju da zaustave put Crne Gore u NATO i EU. U oktobru 2015. već se videlo iz aviona uključujući i Srbiju!
PWS

15. 02. 2017 - 17:01

Vi naravno ne razumijete... Na sceni je ukrajinski skenario...Zato su isli po podrsku...kod Kadirova...malo morgen.
zelenas

15. 02. 2017 - 17:34

A da li iko moze da pomisli da je ovo tipican primjer teorije zavjere i da su ovo samo Milovi poslusnici, jer ovakvi scenariji ne mogu da se dese prije nego sto su napisani.
neso

15. 02. 2017 - 20:23

Uredniče VUKMIROVIĆU budi revnosan i kada se radi o šteti preko 1,5 milijardi, kao privatizacija EPCG, LIMENKA ITD....
SDP Odgovorite glasacima !!!

15. 02. 2017 - 20:44

Molimo SDP da se svojim glasacima I crnogorskoj javnosti izjasni o sljedecem: 1) Da li vjeruju da vodeca I najbrojnija stranka u opoziciji sprovodi interese Rusije koji su suprotni platform SDP ? Ako vjeruju zasto im asistiraju? 2) Da li SDP vjeruje da opozicija sacinjena 80% od antidrzavnih i antievropskih stranaka moze dovesti CG do EU i NATO ? 3) Da li SDP vjeruje da opozicija ciji je model Putinova RUsija moze obezbjediti demokratiju i pravnu drzavu u CG ? 4) Koji su motivi SDP da asistira antidrzavnim i antievropskim strankama. Da li vjeruju da ce njihov glas imati prevagu ili DF-a i ostalih brojnijih, podrzanih od Rusije SDP su perfidni izdajnici koje obilaze ova pitanja jer su u istom kolu sa DF-om
Novi komentar