BOŽIĆNI USTANAK, S01E03: Zategnuta zdravica

Figure na šahovnici su konačno složene: sada jasno vidimo ko su skakači, pioni i topovi. Ostaje da vidimo da li će serijal zadržati brži ritam u nastavku kada počnu da sijevaju pištolji
Objavljeno: 18. 02. 2017 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U la la! Stvari su konačno počele da se lome u trećoj epizodi TV serije „Božićni ustanak“ Željka Sošića. Poslije pristojne prve i kljakave druge, u kojoj se ništa nije dogodilo, radnja se zahuktala. Nije samo riječ o ubrzavanju događaja i konkretnoj akciji, kao kada je na Cetinje stigla srpska vojska. Riječ je o nečemu mnogo važnijem – likovi su postali konkretniji.

Lice komuniste

Prve dvije epizode nijesu prikazale repove iz prošlosti koje vuče glavni lik Danilo (Miodrag Radonjić). Treća epizoda otvorena je pomalo melodramatičnim prikazom njegovog boravka u Rusiji. Lice komuniste doslikano je kasnije u dijalozima sa budućim tastom Todorom (Mladen Nelević) i popom (Mirko Vlahović). Danilo nipodoštava Boga i misli da cijeli svijet treba razorit od vrha do dna, pa se onda voljet. Jasno je da će u epizodama koje slijede biti spreman na sve zarad ideje u koju vjeruje.

Možda je upravo zbog toga njegov susret sa Jelenom (Sanja Popović), poslije toliko godina i čekanja djelovao mlako. Ili je u pitanju loše odglumljen i teatralno napisan tekst ili reditelj krije neki plan da opravda ovaj nedostatak hemije među vjerenicima. Mnogo jači i bolji minuti epizode utrošeni su na Jelenin susret sa Šarlom (Amar Bukvić).

1802bozicni32

Odlični Bukvić

Francuska protuva, koja se predstavlja kao novinar, a ima mnogo važniju ulogu u budućim događajima na Cetinju, veoma namazano prilazi odnosu sa lijepom i naivnom Crnogorkom. Taktički potpuno ispravno odbija njenu naklonost i preporučuje joj da se uda za Danila i zaboravi na njega.

Amar Bukvić pojeo je ostatak glumačke ekipe. Ubjedljivo je najbolji točkić koji okreće serijal, pored Nataše Ninković u ulozi Ksenije i Srđana Grahovca u roli Krsta Zrnova Popovića. Grahovac je progovorio svega nekoliko rečenica, ali obećava prilično dobar šou u epizodama koje dolaze.

Kralj krvnik

Srpska vojska je stigla u najgorem mogućem trenutku: dvije do tada naizgled složne porodice su zavađene. Janko (Momčilo Pićurić), koji od prve epizode petlja protiv gospodara, odbio je da nazdravi kralju Nikoli i zamjerio se Todoru (Mladen Nelević). Za njega, Petrovići su krvnici njegove familije, a nema namjeru ni da nazdravlja kralju koji je utekao i ostavio svoj narod. Danilova i Jelenina vjeridba je pod znakom pitanja.

Figure na šahovnici su konačno složene: sada jasno vidimo ko su skakači, pioni i topovi. Jedan ručak i vrlo zategnuta zdravica bili su dovoljni da se stvari poslože na svoje mjesto. Istina, zdravica je mogla biti zategnutija da su pauze između dijaloga bile kraće, a montaža žustrija, ali glumci su dobro uradili svoj dio posla.

17802bozicni33

Sijevanje pištolja

Treća epizoda je najbolje što smo do sada vidjeli od „Božićnog ustanka“. Ostaje da vidimo hoće li zadržati brži ritam i da li će Danilo i Jelena u narednim epizodama pasti u stereotip Romea i Julije ili za mladog komunistu postoje neki drugi planovi.

Ništa manje nas ne zanima ni hoće li konačno neko od likova slučajno zaprljati svoju časnu i poštenu odoru, na kojoj god strani bio. Dramatični ulazak srpske vojske bio je dobar, ali sa čistim čizmama i odorama u krupnom planu slobodno može da posluži kao reklama za deterdžent ili omekšivač. Možda svi ostali mogu biti sterilno čisti u „Božićnom ustanku“, ali vojnici ne mogu nikako.

U trejleru četvrte epizode sijeva nekoliko pištolja i obećava se „vraćanje zemlje narodu“. Očekujte da se mnoge tastature usijaju od političkih komentatora u nedjelju poslije 20:05 sati kada će biti na programu RTCG1.

M. I.

FOTO: Ivan Čojbašić

Komentari: 8

todor

18. 02. 2017 - 11:57

ko su ovi nepismeni novinari, kakav je ovo vokabular! a sta ocekivati kad ovako se ponasaju i pricaju poslanici u skupstini! sunovrat!
Marko

18. 02. 2017 - 12:32

Odustao sam od čitanja kad sam vidio riječ- kljakavo.
Toto

18. 02. 2017 - 14:34

А Балдачи? Он после долази са парама за побуњенике? кол'ка је била дневница за Крста, а колика за ниже официре?
Krsto

18. 02. 2017 - 19:28

Toto, nisam uzeo ni paru, nego sam se borio za pravo, čast i slobodu Crne Gore! A ti, posrbice ćirilična, vuca se u brodarevo!
Noje on iz

18. 02. 2017 - 19:50

Brodareva, on je iz Kokinog Broda.
Vesko

19. 02. 2017 - 10:28

Kristo se pisao kao Srbin.
Jovo

18. 02. 2017 - 16:25

Kakvi su ovo komentari, umiju li ovi ljudi da čitaju i, što je još važnije, da razumiju ono što se napiše? Odlična je kritika. Ovi Crnogorci koji se snebivaju scenama iz druge epizode bi trebali hitno da pogledaju bilo koji film Živka Nikolića.
Slavko

18. 02. 2017 - 22:24

E pa nije tačno, čizme su bile prašnjave iako ne skroz blatnjave , ali valjda vojska o tome vodi racuna? Odakle MI zna da su srpske cizme bile prljave? jaMeni se serija nie sviđa lai više mi se ne sviđaju ovi komentari đe nas ponižavaju ljudi, misle da na CT nije bilo bioskopa, struje, pomorandzi, cistih ljudi, cistih haljina, urednih brkova its alooo, pa kakvu vi to svijest imate o svojim precima od prije 100 godina? da su svi spavali u stalama?
Novi komentar