Izuzetna delikatnost

Aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio je vlast u Crnoj Gori da se, u slučaju čelnika DF-a, koji su pod sumnjom da su saučesnici u pripremi nasilne promjene vlasti u državi, "bave sa izuzetnom delikatnošću". Molba srpskog premijera, sa dozom arogantnosti, više djeluje kao upozorenje nego stvarna molba. Kada god je Vučić, izražavao molbeni ton, po pravilu ga je opremio objašnjenjem, "ne molimo zato što smo slabi, nego zato što smo jaki".
Objavljeno: 18. 02. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

Ovog puta za "molbu" nije trebalo objašnjenje jer, zaboga, tako Velika Srbija sa toliko poklonjenih migova, nema potrebe, da tako maloj Crnoj Gori pokazuje mišiće. Mnogo važnije je, heremeneutičko tumačenje zahtjeva za "izuzetnom delikatnošću" vlasti u Crnoj Gori, prema čelnicima DF-a.

Premijer Srbije očekuje da represivni aparat Države, bude pažljiv i da se velikom dozom empatije odnosi prema čelnicima politike organizacije koji su osumnjičeni za naslilno rušenje legalnih institucija Crne Gore.

mandic1

Opozicija državi: Vučić, valjda, zna da je politika DF-a opozicija državi Crnoj Gori, da osporava obnovu njene državnosti, viziju njenog razvoja u evroatlanskim integracijama i afirmaciju građanskih vrijednosti državnog identiteta. Da politika DF-a osporava i sve spoljnopolitičke odluke koje je Crna Gora u demokratskoj proceduri usvojila u najvišim državnim organima. Da DF sa četničkim vojvodom na čelu afirmiše, zvanično arhivirani, velikosrpski projekat srpskih zemalja i srpskog roda.

Dakle, suština politike DF-a nije u viziji za snažniju, demokratičniju i bezbjedniju Crnu Goru u društvu naprednih zemalja Evrope, nego nudi retrogradnu politiku vraćanja Crne Gore u podanički položaj Beogradu i otuđenim centrima moći van Crne Gore.

Takva politika se uvijek smatrala veleizdajničkom, antidržavnom i veoma opasnom za miran i skladan život u multinacionalnom i multivjerskom crnogorskom društvu .

Kako to, da da za tako razarajuću i antidržavnu politiku prosrpskih partija u Crnoj Gori, premijer Srbije ima razumijevanje i od njih ne zahtijeva da imaju delikatan odnos prema državi u kojoj žive? Zar nije bilo  dovoljno razloga da se uputi prijekor Lideru anticrnogorske politike, da se sa "izuzenom delikatnošću" odnosi prema  milenijumskom državotvornom entitetu i crnogorskom identitetu.

Ili,možda, nepatriotizam od strane dijela crnogorskih Srba vrednuje kao patriotski čin za Srbiju?

Geopolitičke igre: Proizvodnja ugroženosti Srba u regionu je skoro uvijek uzročno-posljedično povezana sa odgovarajućom geopolitičkom dinamikom na globalnom nivou. Kada god se osmijehne Jenki i podigne obrve Sibirski medvjed, započne hiperprodukcija „ugroženih“ Srba.

Taj politički urlik "ugroženih", po pravilu, generira ratne sukobe i pogibije. U toj, već viđenoj, genezi političkog zla, skrivena je namjera za ostvarenje mitskih ciljeva virtuelnih granica, koju artikulišu plaćeni tribuni Nacije. Oni su spremni da; za tuđe političke interese, ličnu korist, a u ime  deluzivnih nebeskih ideala, žrtvuju živote zavedenih, izmanipuliranih i nevinih građana.

Uvijek se nađe, Dodika, Šešelja i sličnih... da mobilišu nove regrute za nove pogibije, za stare političke Projekte.

Da je percepcija "ugroženosti" Srba u Crnoj Gori ideologizirana matrica, govore i statistički podaci.

U Crnoj Gori je 1991. godine bilo 9,34% Srba, a na poslednjem popisu ih je bilo nešto više od 28%. Dok je procenat Crnogoraca u Crnoj Gori sa 90% 1948. godine, pao na nešto manje od 45% 2011. godine. Na drugoj strani, broj Crnogoraca u Srbiji je sa 147.466 davne 1981. godine, saspio na nešto manje od 40.000 2011. godine.

Jasno je, da je na djelu POSRBLJAVANJE  a ne RASRBLJAVANJE, i da se „ugroženi“ pojavljuju kao ASIMILATORI a oni koji ih, šatro, ugrožavaju su ASIMILIRANI Crnogorci.

stankovic

Ne postoji ugroženost Srba: "Ugroženi" Srbi u Crnoj Gori koriste sva prava koja nude savremene evropske Konvencije, Deklaracije i Povelje o manjinskim pravima. Kada im treba, novac iz budžeta Crne Gore, koriste manjinski Savjet, a kad im treba politički angažman onda su nacionalna zajednica, a kada treba da se umiješa matica država Srbija u suverena prava Crne Gore, onda se koristi, problematični, Zakon o Srbima u regionu.

Realno, glasače prosrpskih partija u Crnoj Gori jedino ugrožava mentalna opsesivnost njihovih lidera i nalogodavaca, deluzivnom Ideologijom Velikosrpskog projekta, koji generira makrosocijalnu genezu političkog Zla.

Konstrukt o "ugroženosti" Srba u Crnoj Gori je dio subverzivne lukavosti koja podgrijava apetite velikosrpske hegemonije nad Crnom Gorom. Cilj je, izazvati međunacionalni sukob u Crne Gore, oslabiti imununitetski sistem društva i kompromitovati represivni i zaštitni aparat države.

Teško je povjerovati da je Mandić ubijedio Vučića da je čin, možda i izdaje Crne Gore, od strane njegovih ekstremnih crnogorskih Srba, patriotski kvalitet za zvaničnu politiku Srbije i da takav čin izdaje zaslužuje prefinjen i uglađen odnos?

Možda je to bio još jedan lapsus premijera Srbije!

Bilo bi fino, ako je "molba" premijera Srbije za "finoćom" potrošena u bolećivoj političkoj odluci VDT-a gospodina Ivice Stankovića

 

 

Komentari: 31

Podrepak ruski

18. 02. 2017 - 00:24

Slazem se sa svim sto ste rekli tako da nemam bas neki komentar ili kritiku na clanak ali mora da se osvrnem na njihovu "snagu" (ziva sprdnja!) Oni jaki? Joj sprdnje srBske, ne smiju se zivi cuti i ne smiju izabrati predsjednika i premijera ako im Moskva to ne odobri. Tako se ponasa samo vazal ili podrepak a ne neko ko je jak. Ovo je fakt. Bojim se da ce desiti da stvarno budu "ugrozeni bre" ako isprovociraju komsije koje nece da ih trpe kao mi.
Ja se ne slažem

18. 02. 2017 - 06:12

Preskočeno je najvažnije. Koliki je u procentima doprinos ove vlasti, prije svih DPS-a, što je došlo do porasta broja Srba i smanjenja broja Crnogoraca, kako u CG, tako i u SRB.
GRADJANSKI

18. 02. 2017 - 11:16

"DPS" JESTE GLAVNI RAZLOG "PRESTROJAVANJA" PO NACIONALNOM "OPREDJELJENJU-IZJASNJAVANJU"! ALI, ZA TAKVE DJA'OLJE STETE! ZAMISLITE (TOGA NEMA NIDJE NAKO PRI NAS) IZ POLITICKOG INATA MIJENJAT NACIONALNOST! DA NE ULAZIM U DALJE ANALIZE, ALI "PREDMETNI" MENTALNI SKLOPOVI, KOJIZI SU TOJ I TAKVOJ "ROKADI" SKLONI SU: "NI VODA NI VINO" - I NE VALJAJU NIKOME! SAMI SU ZASTIDJE I SAMO ZA PODKUSURIVANJE (NA PRODAJU)! P.S. ZA TAJ PROCENAT OTPADNIKA-POSRBICA POTREBITA JE JEDNA DODATNA PSIHOLOSKO-SOCIOLOSKO-ISTORIJSKO-FILOZOFSKA ANALIZA! NAKON SPROVODJENJA ISTE, MLOGI BI MEDJU NJIMA ZAVRSILI U OBJEKTE POPUT: STACIONARA PSIHIJATRIJSKIH KLINIKA ILI/I U BAJBOK!
43113

18. 02. 2017 - 11:41

Jadni su ti Crnogorci ( a i Srbi!) koji svoje nacionalno osjećanje mjere dobrom ili lošom politikom biloi koje partije.
B. Scepanovic

18. 02. 2017 - 00:35

Zašto objavljujete tekstove g-dina Terzića ? ......... Evo samo jedna teža iz ovog : ugroženi su ,ustvari, Crnogorci, jer su sa 90% iz '48-me sišli na 45% 2011-te ! A o tome kako je izgledao "popis" 1948 ni riječi.
Ćalasan

18. 02. 2017 - 12:20

BAŠ JE TA GODINA odmah posle rata veoma karakteristična jer odražava ikreni patriotski duh Crnogoraca nakon oslobođenja i pobjede. Tada je bilo neosporno da su se Crnogorci i borili i ginuli i POBIJEDILI zajedno sa ostalim.Kasnije se velikosrpska politika trudila da neosporava samo Crnogorsku pogibiju, a da sve više "posrbljavala" pobjedu? Ako mislite da je 1948. popis bio manje iskren i više politizovan nego 2011 godine onada se,ili ne razumijete u pol.tokove ili ste zlonamjerni?
B. Scepanovic

18. 02. 2017 - 01:03

A sve vrvi od slozenica, mudrih sintagmi tipa : subverzivna lukavost, mentalna opsesivnost, deluzivni ideali . . . Koje daju "kvalitet" i nivo tekstu !
Da bi čoek nekoga zamrzeo....

18. 02. 2017 - 09:45

...taj mora to da uvježba-prvo na sebi...pa onda uždi...po "složenicama-sintagmama-subverzinom djelatosti..i td i ts.."? No dobro je da o nama u Crnoj Gori-u potnje brijeme-brinu naši iz dijasporne, koji se do skoro nisu obrtali na bivšu domovinu-koju su napuštali zbog sinjore g...pa ih sada nagrdi savjest...? Ljubav od svega-ima samo interes...zato je i zovu "zaljuđena..."?
Sovereign

18. 02. 2017 - 08:31

Почему то " нация" которая впервые упоминается 1928 г как коммунистический проект, заводит себя глупостью типа: 1. 1000 лет державности, 2. Перепись населения 1948 года как аксиом точностью, 3. Джуканович как отец нации или собственного кармана, 4. Почему Сербы из бывшей СР ЧГ не могу демократически отправит коррумпированую державу в прошлост? 5. Велико черногорская идея ассимиляции на которую столько нажимаете, не пройдет... Вы должны смирится с фактом что ваша держава, временная конструкция, которая рухнет руками самых национальных черногорцев. Мы силу бережем за другое.
a

09. 03. 2017 - 01:05

"Sovereign", 1775 г. сентября 27. — Челобитная поручика Елизаветградского пикинерного полка П. Миюшковича Екатерине II об увольнении от службы и выдаче паспорта для отпуска в Черногорию Всепресветлейшая, державнейшая, великая государыня императрица Екатерина Алексеевна, самодержица всероссийская, государыня всемилостивейшая! Бьет челом Елисаветградского пикинерного полку поручик Павел Яковлев сын Миюшкович, а о чем мое прошение, следуют пункты: 1. В службу в. и. в. вступил, я, именованный, 759 г. ноября 16-го в Чорной гусарской полк ис черногорских дворян (веры греческаго исповедания), в котором происходил чинами: капралом 759 ноября 16-го, ротным квартермистром 760 сентября 1-го, в отставку вахмистром 764 августа 1-го, в нонешнем чину 772 годов июня 5-числа по переводе уже меня ис Чорного в здешний Елисаветградской пикинерный полк. В штрафах, по суду и без суда никогда ни за што не бывал, от роду имею 40 лет....выдаче паспорта...ис черногорских дворян (веры греческаго исповедания)...
svašta

19. 04. 2017 - 21:15

"a" - TAKO JE. ZNAM O TOME. HVALA ŠTO STE TO POMENULI. IMA JOŠ MNOGO TOGA KAD SU CRNOGORCI U PETROGRADU HTJELI DA OSNUJU SVOJ PUK, A CARICA REKLA: NE! KAD STE PUSTILI I SRBE DA DOĐU SA VAMA, SAD IDITE U SRPSKI PUK, POGOTOVU ŠTO SU SRBI IZ AUSTRIJE VEĆ NAŠUNILI MALORUSIJU...NEĆE NAŠ NAROD NIŠTA DA ČITA, SAMO KNJIGE SANU...
svašta

19. 04. 2017 - 21:10

"Sovereign", ha, ha, ha,ha...skotina proserbskaja! Procitajte sto pišet pod "a", posle vas. I procitajte sto piset grof Petr Tolstoj o Risane, Kataro, Novi ...
Čaj u 11

18. 02. 2017 - 08:57

Sovereign, Kako to da nijeste ostali da živite u "Majčici Rusiji", već ste izabrali da se doselite u Crnu Goru i da nam tako arogantno i nasilnički osporavate državu i naciju koje je priznao sav civilizovani i razvijeni svijet? Ako ipak nijeste Rus, a obraćate se na ruskom, tim gore!
MNE

18. 02. 2017 - 09:14

Sem Rusa ko je prijatelj vama zapitajte se .Kad dodje vrijeme opet će vas izdat .Ka vazda koliko put kroz istoriju.
Vazda

18. 02. 2017 - 10:49

Sramota je i nasilnicki na crnogorskom sajtu pisati nama nepozntim jezikom! To nikada ne bi Crnogorci uradili u Rusiji. Arogantno i primitivno da ne kazem seljacki i nadobudno.
Sovereign

18. 02. 2017 - 12:40

Я не черногорец и никто мой и так что промазал....
kancelarijski mis

18. 02. 2017 - 18:49

Pa dobro, razumije crnogorski, to je samo kompleks nize vrijednosti, kao i inace ovim otpadnicima iz DF-a. Oni se svuda osjecaju tako. 'Neki tamo Tolstoj rekao je jednom, a mnogi su to posle na razne nacine ponavljali. Rekao je da covek moze da zivi i u Jasnoj Poljani, u selendri jednoj ruskoj da napravi prestonicu sveta, samo ako se on oseca kao prestonica...'
KATУЊАНИН

18. 02. 2017 - 10:49

Terziću,sve ovo bi bilo tačno da 1911 nije bilo skoro 100% u Crnoj Gori. Ali, kad se kaže, čak i od države Crne Gore da u Crnoj Gori žive Srbi to je falsifikat, a kad bilo koja domaćica kaže da Crnogorci nisu Slavenosrbi to je istorijski fakat: onda su Iliri, Vlasi, Morlaci, i koja sve ne čuda!
35414

18. 02. 2017 - 11:36

Odlican i studiozan tekst. Nevjeratno da intelektualna crnogorska elita uporno ćuti. Akademija i ostali čuvari "crnogorske vatre" poput medveda u vrijeme zime zavukli su se u svoju rupu i spavaju.
danilo s.

18. 02. 2017 - 11:43

Sve sto je receno u ovom tekstu g. Terzica je - tacno! Nazalost, onaj ko se od malena hrani lazima i propagandom, izgubi osjecaj za istinu? Zapravo, vise i ne moze prepoznati istinu? Kada je u pitanju politika DF-a, nema sumnje, prije neki dan nije stradala samo etika (moral crnogorsko cojstvo), vec i estetika. Naime, bili smo prinudjeni da gledamo ona ruzna lica izbezumljenih vodja DF-a u jurisu na politicke protivnike. Ruznoca fizicka - jos i vise dusevna? I duhovna, jer je direktno suprotna Isusovoj zapovijesti: "Ljubi bliznjeg svoga..". Lijepo in je naucio - i jos uvijek uci - Amfilohije , da mrze svoju bracu Crnogorce? I svoju domovinu – CG?
Delikates

18. 02. 2017 - 12:58

Prijeti sa "delikatnoscu" i sa tri stara Mig-a kad budemo u NATO! A ti se nesta uvjek razbolis nakon izbora pa kod Putina na "lijecenje" sa papirom i olovkom da zapises sta diktira Kremlj ?
Baba

18. 02. 2017 - 13:21

Što sr tiče raznih savjetodavaca, kako bi bilo lijepo da umuknu i da čiste smeće u svom dvorištu.Imaju dvije stare:"kuku tome koga Srbija hrani a Rusija brani" i "putuj vladiko i ne brini za manastir".Hvala Terziću na sjajnom tekstu, a savjetnicima savjet: kada nešto pročitate, napnite se da i zapamtite .Može vam valjati!
B. Scepanovic

18. 02. 2017 - 13:24

Al' su Vam argumenti g-dine Calasan ! Evo jadan moj skromni : napr. Kotor je prvi put, od kada je svijeta i vijeka, ušao u Crnu Goru 1946.g. a već 1948 su dobili uputstvo da su u daljem nacionalno Crnogorci ! I mala napomena - nije bilo puno "pokreta otpora."
svašta

19. 04. 2017 - 21:23

Obrazuj se, čitaj, Šćepanoviću, vidi šta su ruski izaslanici pisali hiljadu sedamsto i neke... šta su pisali crnogorski mitropoliti koje posrbljavate. Ajde, dosta tih laži!
spasavaj se

18. 02. 2017 - 13:28

Fantastican tekst! Kancelarija DF-a, odmorite, subota je. I nije vam ovo IN 4 prsta, nego Portal Analitika! Istoricari u pokusaju!
Odličan tekst

18. 02. 2017 - 14:37

Zbilja odličan tekst, ali nedorečen. Prvo, zna autor dobro da je veljesrpska politika, koju su provodili Momir, Milo, Sveto, Milica, Veso Vukotić (ne pominjem one koji nijesu više među živim) ranih devedestih i koja je rahabilitovala Golootočane i četnike (doduše sofisticirano), a aplaudirala rušenju Titovih spomenika, dovela do ove drastične promjene procenata na popisima. To se mora reći i to je činjenica. Ne može se zarad Milovog preobraćanja u Crnogorca šutjeti o mnogim nedjelima. Drugo, zna autor da nije za čuđenje stav bilo kojeg zvaničnika Srbije, pa ni Vučića (foliranta), te da je apsolutno isti kao i Frontovaca, po pitanju odnosa prema Crnoj Gori. "Popili bi je u čašu vode"
PWS

18. 02. 2017 - 15:52

Bravo, Terzicu, od A do Sh! Moram vam reci: jedini jezik koji velikosrbi razumijeu je sila. Obratite paznju na prosti fakt: velikosrbi napadaju kad je druga strana slaba i zato su najvece zrtve velikosrba nenaoruzani civili. I hope you get my point.
PWS

18. 02. 2017 - 17:21

Hajde uozbiljite se! Samo znate da se velikosrpske igre bez granica zavrsavaju genocidom nad nekim narodom. Ne dozvolimo da nas razdijele pa nas pobiju jedne po jedne. Velikosrbi su najavili ujedinjenje "srpskih zemalja", sami znate da njima treba "cista" teritorija. Vidjeli ste kako je to izgledalo na primjeru BiH.
55,2%

18. 02. 2017 - 19:19

Nevjerujem ja ciganinu nista .Nemojte puno trzat ka Crnoj Gori kaznice vas Bog .Kaznio vas je uzeo vam Kosovo .Nemojte opet da vas kazni ,kad nekoga napadate na pravdi Boga to se vrati .Bolje vam je gledajte svoju kucu nego u komsijinu .
Anonimni

18. 02. 2017 - 19:41

Ljudi morate biti svjesni da je ovo njima potonja ura .Kad CG udje u Nato nema vise pravljenja velike Srbije zato oni moraju dati sve od sebe da nebi do toga doslo .
urnebesna komedija

18. 02. 2017 - 20:01

Vučić je Milov drug, ne razumijem ovo
Novi komentar