Dokazi o uticaju Moskve u pokušaju terorističkog napada: Iz Rusije, s ljubavlju

Nakon četiri mjeseca istrage, u jednoj noći razotkriven je dio slagalice: ruski državljanin Eduard Širokov, na Interpolovoj crvenoj potjernici osumnjičen da je jedan od organizatora kriminalne organizacije koja je pokušala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra, u stvari je - Eduard Šišmakov, ruski vojni oficir, pripadnik vojne službe bezbjednosti, ozloglašene GRU.
Objavljeno: 21. 02. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Široj javnosti taj podatak je poznat nakon neđeljnog nastupa specijalnog tužioca Milivoja Katnića u emisiji Živa istina“ i odmah je postao udarna vijest u mnogim svjetskim medijima – od agencija Rojters i Asošijeted presa, britanskog ,,Dejli telegrafa“ do američkog analitičkog magazina Politiko“.

Tako je priča o pokušaju terorističkog napada dobila međunarodnu dimenziju i otvorila ključno pitanje: da li je moguće povjerovati da je agent ruske vojne obavještajne službe radio na svoju ruku, ili je, ipak, upletenost Eduarda Šišmakova krunski dokaz da određene strukture Ruske Federacije stoje iza planiranja haosa u Crnoj Gori?

Ruska sjenka

I ranije je bio vidljiv politički uticaj iz Moskve na rusofilske političke grupacije u Crnoj Gori; ovdašnji političari iz Mandićeve Nove srpske demokratije, Kneževićeve Demokratske narodne partije ili Milićevog SNP-a nijesu krili bratske odnose sa zvaničnicima iz Kremlja i funkcionerima Putinove vladajuće stranke Jedinstvene Rusije.

 Ali, sada je sve mnogo ozbiljnije i više nije riječ o politici, već o pokušaju svrgavanja vlasti u Podgorici. Zato je informacija o aktivnostima ruskog operativca iz GRU ocijenjena na Zapadu kao prvi, opipljivi, dokaz o ulozi državnih struktura Rusije u akciji koja je trebalo da izazove haos u Crnoj Gori u noći nakon završetka glasanja na parlamentarnim izborima.

Ali, sada je sve mnogo ozbiljnije i više nije riječ o politici, već o pokušaju svrgavanja vlasti u Podgorici. Zato je informacija o aktivnostima ruskog operativca iz GRU ocijenjena na Zapadu kao prvi, opipljivi, dokaz o ulozi državnih struktura Rusije u akciji koja je trebalo da izazove haos u Crnoj Gori u noći nakon završetka glasanja na parlamentarnim izborima.

Na Ostrvu, u Velikoj Britaniji, bili su najdirektniji. Pozivajući se na izvore iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova, londonski Dejli telegraf“ naglašava da je vlada u Londonu duboko uznemirena“ ruskim učešćem u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori ali i sabotaži plana da se Crna Gora pridruži NATO-u“.

Izvori iz britanskog  Ministarstva odbrane tvrde da je Moskva direktno podržala osujećeni oktobarski plan ruskih i srpskih nacionalista da se ubije tadašnji premijer Milo Đukanović. Iz Rusije je, očekivano, stigao brzi demanti: zvanična Moskva odbacila je sve optužbe kao „apsurdne“ te opovrgla „umiješanost u unutrašnje poslove Crne Gore“.

- Riječi crnogorskog tužioca su preozbiljne, a izostanak relevantnih informacija koje bi to potkrijepile, u najmanju ruku djeluje nesuvislo – kazao je juče medijima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

sirokov

Širokov/Šišmakov

Međutim, biografija ruskog oficira Eduarda Šišmakova - koji je prošle godine boravio u Srbiji pod imenom Eduard Širokov, koristeći legalni ruski pasoš – otkriva detalje koji ukazuju da agent GRU-a nije sklon da samostalno djeluje, bez direktiva sa vrha.

Šišmakov, alijas Širokov je u obavještajnim krugovima postao interesantna ličnost nakon diplomatskog skandala u Poljskoj 2014. godine, kada je, sa više drugih osoba, optužen da je, kao zamjenik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Varšavi, vrbovao visoko pozicioniranog oficira poljske vojske. Zbog djela špijunaže, mornarički pukovnik Eduard Šišmakov je proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata) i protjeran iz Poljske.

Koliko je Šišmakov bio važan za ruske zvaničnike, govori podatak da je Moskva, kao kontra mjeru, protjerala iz Rusije dvojicu poljskih diplomata. Što je, nakon neslavne epizode u Poljskoj, radio agent GRU-a, za sada nije poznato. Zna se, međutim, da se, kao Eduard Širokov pojavio u Beogradu, u pratnji jednog drugog ruskog državljanina i obavještajnog kolege Vladimira Popova. Redovno su se prijavili u hotelu Slavija“ u centru Beograda.

O djelovanju Popova (ako mu je to pravo ime) srpski i crnogorski obavještajci imaju samo posredne podatke na osnovu kojih zaključuju da je imao dobre veze - u Bugarskoj.

Prema operativnim podacima srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), dvojica Rusa vrlo brzo su stupili u kontakte sa dobrovoljcima sa ratišta u Ukrajini, kao i pripadnici Ravnogorskog pokreta i, kako se to kaže, širili operativnu mrežu. Tu se uočavaju obrisi nove strategije ruskih obavještajnih službi, posebno vojne GRU, o kojoj govori Marko Galeoli, jedan od poznatijih bezbjednosnih eksperata.

Nova era ratovanja u kojoj će manipulativno kultivisanje lokalnih saveznika biti kombinovana sa tajnim udarima komandosa za ostvarivanje političkih interesa Kremlja“, objašnjava Galeoli. Slučajnost ili ne, po toj matrici su djelovali Šišmakov i Popov.

Zanimljivo je da su tokom ljeta, osim sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem, ostvarili kontakt i sa Nemanjom Ristićem, osuđenikom, nekadašnjim članom Voždovačkog klana i čovjekom koji se u patriotskim krugovima“ po Beogradu hvalisao da ima odlične relacije sa FSB-om, obavještajnom civilnom službom Rusije, nasljednicom poznatog KGB-a. Crnogorski istražni organi, na osnovu presretnutih razgovora, iskaza uhapšenih 15. oktobra, ali i drugih dokaza, uvjereni su da su baš dvojica ruskih agenata organizovali akciju prema Crnoj Gori i da su o tom paklenom planu bili informisani pojedinci iz vrha Demokratskog fronta.

Operativni podaci ukazuju da su upravo Širokov/Šišmakov i Popov obezbijedili kriptovane telefone potrebne za nesmetanu“ koordinaciju, ali i novac u kešu, neophodan za logistiku čitave operacije. Koliko je bila sveobuhvatna akcija pokazuje i činjenica iz istrage o pokušaju teorizma, koju su pomogle moćne zapadne obavještajne službe, da je server za modulaciju telefonskih razgovora bio smješten u – Velikoj Britaniji, tačnije u Škotskoj.

 Bijeg i posljedice

Analiza drugih detalja iz istrage, koja je intenzivno počela da se odvija nakon hapšenja dvadeset srpskih državljana u noći 15. oktobra, pokazuje da su u Moskvi brižljivo pratili dešavanja u Crnoj Gori. Teško je povjerovati u koincidenciju: samo tri dana nakon policijske akcije u Podgorici, u Beogradu se iznenada obreo šef Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev, koordinator ruskih obavještajnih službi.

Zanimljivo, baš kada je Patrušev napustio Srbiju – gubi se trag Eduardu Šišmakovu/Širokovu i njegovom kolegi Vladimiru Popovu.

- Srbija je deportovala grupu Rusa osumnjičenih za umiješanost u plan državnog udara u susjednoj Crnoj Gori – odmah se oglasio dobro informisani britanski Gardijan“.

Diplomatski izvori (čitaj: zapadne obavještajne službe) kazali su analitičarima Gardijana“ da je beogradska Vlada tiho deportovala Ruse“, nakon intervencije e Nikolaja Patruševa, koji je doletio u Beograd 26. oktobra u očitom naporu da obuzda skandal.

Da stvari budu još interesantnije: nakon posjete koordinatora svih ruskih obavještajnih službi, naglo je prestala saradnja Interpola Podgorica sa kolegama iz Interpola Moskva. Poslije prve razmjene podataka, kada se i nije znalo zbog čega se iz Crne Gore interesuju za dvojicu ruskih državljana, Moskva je naglo zaćutala.

Da li će, nakon novih dokaza o upletenosti pripadnika, zvanična Moskva i dalje zvanično negirati bilo kakvu umiješanost u dešavanja u Crnoj Gori u predvečerje parlamentarnih izvora? - Sasvim sigurno. U ovoj diplomatskoj igri nerava, važno je negirati stalno i držati se prvobitne priče, čak i kada postoje dokazi protiv vas. Siguran sam da će Moskva negirati bilo kakvu upletenost, to je nepisano pravilo – ocijenio je u kratkom telefonskom razgovoru za Pobjedu jedan iskusni diplomata.

sismakov

Šišmakov još na listi ruskih diplomata u Poljskoj?!

Eduard Šišmakov, kojeg je specijalni tužilac Milivoje Katnić označio kao organizatora kriminalne grupe koja je pripremala terorističke napade u Crnoj Gori, tokom 2014. godine bio je pomoćnik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Poljskoj.

Na zvaničnoj stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova www. poland.mid.ru ime Eduarda Šišmakova nalazi se među 58 diplomata koji su imali taj status u Ambasadi Rusije u Poljskoj, državi koja je jako bitna za spoljnu politiku Kremlja. U diplomatskoj praksi, na funkcije vojnih atašea, zamjenika ili pomoćnika atašea obično se imenuju iskusni i provjereni obavještajci sa vojnim i policijskim iskustvima. Šišmakov je u međuvremenu protjeran, odnosno proglašen personom non grata, ali se njegovo ime i dalje nalazi na zvaničnoj stranici ruske ambasade u Varšavi.

Tim činom ruska država je zvanično potvrdila identitet Šišmakova, imajući u vidu da su opozicioni mediji, predstavnici Demokratskog fronta, Ruski institut za strateške studije, ali i osumnjičeni Nemanja Ristić i Predrag Bogićević danima tvrdili da je riječ o nepostojećim Rusima“. Britanska televizija Skaj njuz objavila je u svom prilogu fotografije pasoša Eduarda Širokova i Eduarda Šišmakova navodeći da je u pitanju ista osoba i da su crnogorski istražni organi došli do istog zaključka.

- U pitanju je posljednji dio slagalice koji povezuje rusku državu i pokušaj prevrata, konstatuje ta londonska televizija.

Nemanja Ristić - veza sa FSB-om!

Katnić je u Živoj istini“ saopštio da je optuženi Nemanja Ristić - čije izručenje Crnoj Gori je sud u Beogradu odbio - bio veza sa ruskom Federalnom službom bezbjednosti (FSB). Ristić se danima, iako je bio na potjernici, slobodno šetao Beogradom, a medijima nije promakla njegova fotografija sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i to u svojstvu člana rusko-srpke ekstremističke organizacije Zavetnici.

Istovremeno, ovaj član nacionalističkog pokreta Zavetnici“ na društvenim mrežama i u svojim gostovanjima na televizijama javno se hvalisao da FSB neće dozvoliti njegovo izručenje Crnoj Gori“. Ipak, njegovo učešće u pripremanju terorističkih napada je dokazano i dokumentovano u slučaju priznanja krivice Mirka Velimirovića, jer su telefonski razgovori njega i svjedoka saradnika Saše Sinđelića izvedeni kao dokazi.

Razgovore između Aleksandra Sinđelića i Nemanje Ristića snimila je Bezbjednosno-informativna služba Srbije i dostavila crnogorskim istražiteljima. Ta je služba 19. oktobra konstatovala da se Sinđelić u Beogradu sreo sa dvojicom Rusa. Eduardom Širokovim i Vladimirom Popovim, koji su okrivljeni da su na čelu te kriminalne organizacije i čije saslušanje se traži od ruskih vlasti.

U prvom razgovoru 15. oktobra Sinđelić dogovara sastanak sa Nemanjom Ristićem. Istog dana, Sinđelić je komunicirao i sa okrivljenim Bojanom Jankovićem, kojeg je obavijestio da nabavlja opremu, da nije u mogućnosti da komunicira i da sve poruke prenese Paji (Mirku Velimiroviću), koji će ga povezati sa Nikolom (Bratislavom Dikićem). Samo dan kasnije Sinđelić razgovara ponovo sa Ristićem. On se interesuje da li je Ristić vidio šta se dešava u Crnoj Gori.

- Nemanja Ristić kaže da raspolaže informacijom ko je naručio likvidacije čelnika opozicije ako pobijede. Sinđelić ga je pitao odakle ta informacija, na što mu je Ristić odgovorio: Od Federalne službe bezbjednosti (FSB)“.

D.Đ - N.Z.

Komentari: 26

GRADJANSKI

21. 02. 2017 - 07:23

JA NA RUSE SUJMAM I DA SU MARKU MILACICU KUPILI ONI "MERCEDES"-ov KOMBI, KOJIJEM ICER KRENU NA VELJU "ROUTE" - NE BI LI U KOSOVSKU MITROVICU I BEOGRAD, A POSEBNO U ZAGREB, LJUBLJANU, PRAG I BRISEL - OSVOJIO POZORNOST TAMOSNJE PUCINE I ZVANICNIKA, DA JE "NATO" NEPOZELJAN MEDJU PUCINOM U MNE I DA SE (PO RUSKOJ DIREKTIVI) MORA ODRZAT REFERENDUM O ULASKU U "NATO". ISTO TAKO MISLIM DA SU MU RUSI PLATILI BENZIN, HRANU, OTELE, ... - I NOVCANO POMOGLI DA PLATI TELEFONSKI RACUN ORGANIZUJUCI (PUTOM TEL I SLICNO) DA IH SVUDJ PO TIJA GRADOVA SACEKA-DOCEKA SRPSKA VECINA, TJ. MANJINA!
@ ZA GRADJANSKOG

21. 02. 2017 - 12:02

JA SE BOJOM DA IH MARKO NE PREOBRATI PA DA SVI PREDJU U BIVSI VARSAVSKI PAKT.OBRATITE PAZNJU NA FOTOGRAFIJU GDJE SU USLIKANI KOZACI ILI KAVE SU ONO SPODOBE
goran

21. 02. 2017 - 08:41

Sve se nesto slucajno desava, niko nikog ne zna, kad ono odjednom, slucajno, ovaj ruski spijun, oficir, tajne sluzbe. Ono sto je zalosno, sto Ostrog koristite kao paravan, nista vam sveto nije. Ako se otkrije da ste ucestvovali u ovome, i ti i pipun bi mi dozivotno lezali, tо bi vam bila najblaza kazna
Pasoš

21. 02. 2017 - 09:14

Nema potrebe da se Rusija okrivljuje za djelovanje ovih likova. Vjerovatno je ovaj Širokov ili kako se već zove, sam sebi izdao pasoš s drugim imenom. Za to "sigurno" ne znaju nadležne ruske institucije.
Anonimni

21. 02. 2017 - 09:19

A moga je vala i do Moskve skoknut to mu je nauzgred .I sto nepodje sa Ladom na put bolje bi te razumjeli .
Posteni coek iz brbota

21. 02. 2017 - 09:53

Narod sa ovih prostora je uvijek tezio i naginjao nekim dalekim,lijenim,pijanim svjetovima.Evo ne moramo se okretati zapadu,ali ajde onda neka to budu skandinavske drzave...Recimo vlada CG bi mogla da uspostavi međ.razmjenu ucenika i studenata sa Islandom(simbolicno jer su nas 1 priznali) i samim tim spodobe poput cetnickih vojvoda i osobe sa raznim dijagnozama bi pali u zaborav za par godina.To se zvoe pametna strategija,ali vlast vjerovatno nema interes ali ni znanje da to sprovede,tako da su tv Hapy i parovi nasa realnost.Nazalost.
Mitar

21. 02. 2017 - 10:37

Nekad je neprijatelj bio Slavko Perovic i Crnogorci i taj isti zapad sada Rusi i pojedini Srbi ali ne bas svi.Neprijatelji se mijenjaju DPS ostaje.
Montenegrin

21. 02. 2017 - 11:26

Nije se mijenjao neprijatelj-vec(srecom)DPS!! A sad ondasnju (pro)srpsku palicu drzi DF!
Gospodo iz DPS-a...

21. 02. 2017 - 11:29

...esu li vam -vaši-prijatelji iz HDZ-a ikad ,od lanik, odgovrili-kako to da se dozvoli gradnja-podizanje spomenika U ND HRVACKOJ-Barišiću-ustaškom zločincu-koji je 1970 godine-na kukavički način likvidirao narodnog heroja Jugoslavije Vladimira Rolovića,Crnogorca na dužnosti ambasadora naše domovine u Šveckoj-koju ste vi svi skupa sahranili-1989 godine- predvođenim sa PET KONJA DEMBELA-OD VARDARA(liši Vardara!) DO TRIGLAVA...?! I zamislite situaciju-da mi vas "analiziramo-po notama vaših analiza političkih partija u CG-koje su VAS gu..spajale i razdvajale...evo više od kvrata od vijeka...?!!!
Montenegrin

21. 02. 2017 - 11:52

Interesantno je GROMOGLASNO ŠUTANJE SDP-a (iURE)!!! Pa gdje je sad Legalista Ranko kad citav svijet optuzuje Moskvu?! U kakvu se bratiju udruzio,on i bivsi mu Šef!! Viđe li ponasanje u Skupstini koju je do nedavno vodio,kako mu kompanjoni ponizavaju i brukaju,a koja je bila za Ponos svojim ponasanjem i u mnogo vaznijim i tezim vremenima!?! Zacrveni se Ranko i bice ti sve oprosteno-"vizionaru"!!
Boban Bg

21. 02. 2017 - 12:21

Stice se utisak da neki komentatori i "lajkasi" ne da nemaju nista protiv oruzanog prevrata i ubistava, nego zale sto se to nije desilo. Danas je i svakom krapu u jezeru jasno ko stoji iza pokusaja krvavog prevrata, samo sto neki hoce da ga zataskaju ne bi li se ponovio.
Tesla

21. 02. 2017 - 13:17

Bobane to se ja isto mislim.Zalosno u stvari.Ne shvataju kako se lako mogu naci u bunar bez dna.Nijesu uopste naucili od jada u okruzenju. Sto se tice ovih Srpski nastrojenih kojima je Rusija sve u zivotu - Rusija ih je izdala u 90-im godinama, pa im je omogucila sankcije,pa bombardovanje 2000e a da ne govorim o kraljevini itd.Spisku nikad kraja.Ali neka, jednom ce nauciti.Ali,nazalost nece oni vec njihova djeca koja sve ovo nijesu niti trazila niti htjela. Oni ce patiti umjesto zivjeti normalno kao i ostali svijet u Evropi.
Tara

21. 02. 2017 - 14:02

Ovo je strasno.. DF organizaciju treba zabraniti..ito kompletno!!
"Dokazi"

21. 02. 2017 - 15:09

Hahaaa. Nije Širokov nego je Šišmakov. E jakog mi dokaza umiješanosti. Pa vjerujem da samo u Podgorici ima bar 5 kriminalaca koji imaju falsifikovane ili dvojne pasoše. A, malo sam rekao. Koji blam...
Pendrek

21. 02. 2017 - 16:58

Kako si to strucan i pametan boze mili. Ma kakav Bond pri tebi. Cuvaj se da te ne ukradu zvijezdo nasa.
spadas

21. 02. 2017 - 17:26

li ti u tih 5 g....a majstore
"Dokazi"

21. 02. 2017 - 19:35

Nije bitno za datu temu da li ja spadam u tih pet ili ne. Ono što je bitno, a ja znam, očigledno ne i ti i što je još tragičnije od toga, da to ne zna Neko ko bi to morao znati, jer se nalazi na takvom mjestu i toboš je završio školu da bi to i trebao i morao znati. Posjedovanje falsifikovanog pasoša nije i ne može biti dokaz da je neko organizovao državni udar. To je potpuno irelevantna činjenica sa stanovišta iznijete optužbe. Zar vam je to toliko komplikovano da shvatite.
Boban Bg

22. 02. 2017 - 19:52

Ne radi se o laznom pasosu da.bi se dokazalo da je on organizator, to se zna iz svih prikupljenih dokaza, posebno prisluskivanih razgovora. Sem toga, tu osobu, zajedno sa Popovim, je uhapsila srpska BIA sa pregrst dokaza. Ovdje se dokazuje da on pripada GRU, sto znaci da ga je poslala drzava Rusija. O tome se radi, pa se malo napregni, mozda dokucis sustinu.
Boban Bg

22. 02. 2017 - 19:52

Ne radi se o laznom pasosu da.bi se dokazalo da je on organizator, to se zna iz svih prikupljenih dokaza, posebno prisluskivanih razgovora. Sem toga, tu osobu, zajedno sa Popovim, je uhapsila srpska BIA sa pregrst dokaza. Ovdje se dokazuje da on pripada GRU, sto znaci da ga je poslala drzava Rusija. O tome se radi, pa se malo napregni, mozda dokucis sustinu.
-

21. 02. 2017 - 17:19

U globalnim crtama se odavno znalo. Jasno je da Rusija ima interese da opstruise, ali evo ne samo opstruise nego i unisti CG. Zatim njihove brutalne metode su poznate iz proslosti i iz drugih zemalja. Svi znaju sto je bilo samo se neki prave da ne vjeruju. Tu ne mislim na ocigledno kao sto je DF, no na SDP. Sad vec otvoreno pise strana stampa o tome. Da li je Ranko predvidio ovakav razvoj dogadjaja, tj da istina mora izbiti na vidjelo ili ce i ovo negirati i rizikovati da ode zajedno sa svim cetnicima ?
SDP, moze li nize?

21. 02. 2017 - 18:28

Koji je profesionalni i moralni nivo politicara koji je promjenio platformu za 180. Stepeni i od suvereniste i prozapadnog politicara postao saveznik tacnije pomocno osoblje jedne ekstremne procetnicke druzine ,trenutno ruskih operativaca u CG. Da li on cuteci o ovome o cemu danas uveliko pise sv. Stampa komentarisu zapadni politicari, zaista misli da niko nece primjetiti njihovo bizarno i indikativno ponasanje? O kakvom crnom patriotizmu govorimo kad stoji na usluzi DFu atime i ruskim agresorima? Gdje je ovdje logika i konzistencija programa stranke. Kome se oni obracaju kad kazu - mi smo za suverenu i proevropsku CG ali cemo dovesti na vlast one koji su protiv toga ? Ta osoba stoji kontra stava institucije kojoj je predsjedavao Oebs. Kad god se neko tako ponasao u CG kroz istoriju, postojala su samo dva moguca uzroka sujeta tj osveta ili novac.
dali

21. 02. 2017 - 18:52

zar je moguce da toliko mrzite rusiju a vodja vam doveo sve ruske investitore i bili ste radosni i ponosni sto ste prodali onu imovinu sto niko nije htio ,pa jeli sve iz rusije tako kao sto vi govorite pa i taj katnic u kojeg imate toliko povjerenje je veliki rusofil barem se javno deklarisao a kakose dicite kada vidite kako rusi mocno unistavaju isil i rusi su nas bas bombardovali pa kad su i kod nas bilo kakve nepogode ko prvi priskoci u pomoc ali sve se zaboravi takvi smo i srbija nam je sad dobra ne dobra nego izjavi premijer ali da mu se ne zamjeri nikad bolji odnos a srbija glatko pusti glavne organizatore mrtvo ladno i precutno pa zato vucic vise ne pominje ovaj nas jad e takvi smo mi samo kad nam treba onda je sve uredu ali mi nije jasno sa kakvom krvlju u ocima neki komentarisu
Rusija? Zasto?

21. 02. 2017 - 21:32

Rusi su investirali u svaku malu zemlju prije no su je politicki ucijenili. ovo je doktrina ruske spoljen politike. generalno, narocito u energetskom sektoru kao u slucaju Srbije, Ukrajine,... napraviti zavisnost a kad zagrizu prosiriti uticaj na politicku sferu. Ako ne uspiju slijedi kupovanje politickih streanaka, medija , pojedinaca ... A ako ni to ne uspije slijede fizicke eliminacije ili pokusaj izazivanja gradjanskog rata... Ako ni to ne uspije onda jednostavno posalju tenkove. Koliko zemalja Evrope zeli da se priblizi Rusiji osim Srbije i Bjelorusije? Ko jos? A zasto bi? Radi demokratiej, pravne drzave, dobrog zivota? Pa njihovi stanovnici emigriraju na Zapad. Njih ne mogu zustavit ali silom pokusavaju natjerat evropske zemlje na njihovu dominaciju ? Srbi iz Crne Gore nisu toliko odani Rusiji koliko mrze Crnu Goru. Da se pojavi okupator CG sa neke druge planete, oni bi ih docekali aplauzima.
Dumelja

21. 02. 2017 - 19:27

Kod ovih rusofilskih politickih grupacija(Mandic,Knezevic,Milic) ste zaboravili na mladog srpskog demokratu Becica koji podmuklo cuti a sve sto ide u prilog ovim jadnim rusofilima podzava.On je podmukliji od ovih gore navedenih i upravo se takvih kao sto je on treba dobro cuvati,meditim to je narodu poznato,i ne mogu da shvatim da jedna takva licnost kod mladih i pametnih srba prolazi.
nn

21. 02. 2017 - 20:51

To je crnogorska realnost nažalost. Ulaskom u NATO, sankcioniranjem antidržavnih elemenata (četnička, velikosrpska, proruska opozicija, SPC) Crna Gora će dobiti šansu da zaživi I prodiše punim plućima. Nemoguće je imati samostalnu Crnu Goru ako svakodnevno sa oltara SPC-a stiže izrazito anticrnogorska i prosrpska propaganda, a četnici pripremaju terorističke napade najgore vrste. Kako očekivati od okupatora 1918 - nadalje, da bude konstruktivan elemenat?
ШИШМИШаков

22. 02. 2017 - 13:58

Престаните да будалите. Да је Русија хтјела да утепа Бритву већ би "четдетницу" одржали.
Novi komentar