Društvo

MUP: Stekli se uslovi da Marović izgubi crnogorsko državljanstvo

Ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću poštom je zvanično dostavljena dokumentacija na osnovu koje su se stekli formalni uslovi za gubitak crnogorskog državljanstva Miloša Marovića, zvanično je potvrđeno Portalu Analitika.
MUP: Stekli se uslovi da Marović izgubi crnogorsko državljanstvo
Portal AnalitikaIzvor

Kako preciziraju iz MUP-a, dan nakon medijske objave informacije da je Miloš Marović, u Crnoj Gori osuđen na kaznu zatvora pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, 15. februara Direkcija za državljanstvo pokrenula po službenoj dužnosti Zahtjev za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona.

- Odredbom Zakona o crnogrskom državljanstvu, nadležni organ je obavezan da odluku o sticanju i gubitku crnogorskog državljanstva donese u roku od jedne godine od dana pokretanja postupka – precizira se u odgovoru sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Dragana Pejanovića.

U preciznom objašnjenju iz MUP-a navode kako su reagovali nakon informacije u medijima 14. februara, advokata Zdravka Begovića da je njegov branjenik Miloš Marović krajem prošle godine dobio državljanstvo Republike Srbije. Prema važećem Zakonu o crnogorskom državljanstvu, punoljetni crnogorski državljanin koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države. Postoje i izuzeci, ali oni se odnose samo na dvojno državljanstvo, koje je moguće imati na osnovu međunarodnih ugovor i sporazuma, ali takav dokument Crna Gora i Republika Srbija nisu potpisale.

MUP, kao nadležni organ, ima obavezu da po službenoj dužnosti pokrene postupak za gubitak crnogorskog državljanstva.

- Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona danom nastupanja činjenica ili okolnosti iz člana 24 ovog zakona, o čemu nadležni organ, po službenoj dužnosti, donosi rješenje. S tim u vezi, Direkcija za državljanstvo, koja se nalazi u sastavu Direktorat za građanska stanja i lične isprave i čija je nadležnost, između ostalog, sprovođenje zakona i drugih propisa i međunarodnih dokumenata iz oblasti državljanstva, kao i vođenje postupaka po zahtjevima za prijem, otpust i gubitak crnogorskog državljanstva, je 15. februara pokrenula po službenoj dužnosti Zahtjev za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona. Ovaj organ je proslijedio predmet na dopunu Budvi, prema mjestu njegovog prebivališta – dodaju u obrazloženju pokretanja postupka.

Marović je u međuvremenu dostavio izvod iz knjige državljana Srbije i zvaničnu izjavu koje državljanstvo želi da zadrži.

Podsjećamo, Miloš Marović osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena krajem jula 2016. godine, nakon što je Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice. Prema nagodbi koja je potpisana 30. decembra prošle godine, tužilaštvo je prihvatilo Marovićevu ponudu da bude osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i da državi plati novčani iznos od 380.000 eura

Nakon objave da je dobio državljanstvo Srbije, Ministarstvo pravde je 15. febuara zvanično reagovalo navodeći da su „Svetozar Marović i Miloš Marović dužni da zatvorske kazne izdržavaju u Crnoj Gori“.

K.J.

Foto: Dan.co.me

Portal Analitika