Crna Gora i Italija finansiraju pet projekata

Crnogorsko Ministarstvo nauke i Nacionalni istraživački savjet Italije (CRN) finansiraće pet zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, čija je realizacija počela danas.
Objavljeno: 01. 03. 2017 - 23:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo je, na osnovu Programa saradnje između tog resora i CNR-a potpisanog 2013. godine, raspisalo Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Italije za period 2017/2018. godine.
 
„U skladu sa Programom saradnje, Konkurs je objavljen 15. juna prošle godine, sa 30. septembrom kao krajnjim rokom za dostavljanje predloga projekata“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su naveli, na konkurs čiji je predmet bio sufinansiranje do deset zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, u predviđenom roku prijavljeno je 12.

„Nakon rezultata evaluacije obje strane, i u skladu sa utvrđenim uslovima i prioritetima Konkursa i dostupnom budžetu dvije države, prihvaćeno je ukupno pet projekata za finansiranje“, kaže se u saopštenju.

Projekti se, kako je pojašnjeno, realizuju u prioritetnim oblastima istraživanja, sa učešćem naučnika iz obje zemlje, u vidu zajedničkih posjeta (putni troškovi i dnevnice) istraživača iz Crne Gore i Italije koji će učestvovati u istraživanjima u zajedničkim projektima.
 
„Za svaki projekat, Ministarstvo će obezbijediti 2.500 eura na godišnjem nivou za crnogorski tim, i CNR će obezbijediti sredstva u iznosu do 2.500 eura za italijanski tim, što znači da će putne (međunarodne i nacionalne) i troškove smještaja za učesnike snositi Strana koja upućuje istraživače“, kaže se u saopštenju.
Navodi se da realizacija projekata počela danas, i trajaće do 31. decembra naredne godine.

Komentari: 0

Novi komentar