Abiznis

Operatori prošle godine investirali 117 miliona

Telekomunikacioni operatori su lani investirali 117 miliona eura, što je polovina godišnjeg prihoda sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Darko Grgurović.
Operatori prošle godine investirali 117 miliona
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je tržište elektronskih komunikacija među najrazvijenim u Crnoj Gori i da je uporedivo sa tržištima puno razvijenijih zemalja.

- U razvoj mreža i primjenu novih tehnologija uloženo je 117 miliona, što čini osnovu za pružanje kvalitetnijih i jeftinijih usluga, dostupnih na cijeloj teritoriji Crne Gore. Očekujemo da će od ovako obimnih investicija cjelokupno društvo osjetiti puno benefita - kazao je Grgurović Pobjedi i dodao da je prosjek investicija u sektoru elektronskih komunikacija u Evropskoj uniji 12 odsto godišnjih prihoda. Ocijenio je da u Crnoj Gori postoji predvidiv regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu elektronskih komunikacija i koji podstiče konkurenciju kao najbolji vid regulacije.

Regulatorni okvir

- U regulatornom okviru zastupljen je princip tehnološke neutralnosti kojim se ne favorizuje nijedna tehnologija. Agencija može poslije izvršenih analiza tržišta donijeti regulatorne mjere u svrhu spe- čavanja eventualnog monopola i uklanjanju barijera za ulazak novih operatora - rekao je Grgurović. Prema njegovim riječima korisnicima su dostupne sve vrste elektronskih komunikacionih usluga.

 - O zadovoljstu korisnika najbolje govore rezultati istraživanja, prema kojima je oko 80 odsto građana zadovoljno kvalitetom pruženih elektronskih komunikacionih usluga - naglasio je Grgurović.

Dodao je da tokom prošle i ove godine kod Agencije nije bilo izraženog interesovanja stranih investitora za ulazak na naše tržište mobilnih telekomunikacija u smislu izgradnje mreže i u cilju pružanja usluga na cijeloj teritoriji Crne Gore.

 - Interesovanja novih mobilnih telekomunikacionih operatora u prošloj godini nije bilo, što je posljedica razvijenog i konkurentskog tržišta mobilne telefonije na kojem posluju tri operatora u većinskom vlasništvu vodećih svjetskih i regionalnih kompanija Dojče Telekoma, Telenora i Telekoma Srbije. U narednim godinama ne možemo očekivati pojavu novog, ozbiljnog mrež- nog mobilnog operatora koji bi usluge pružao na čitavoj teritoriji Crne Gore - smatra Grgurović.

Dodaje da su se investitori uglavnom interesovali za pružanje internet servisa na teritoriji neke od opština, uglavnom na primorju , uz korišćenje nelicenciranih radio-frekvencijskih opsega.

 - Radi se o malim operatorima, sa ograničenim brojem korisnika koji koriste uglavnom usluge prenosa podataka, odnosno interneta - kazao je Grgurović.

Podsjetio je da je EKIP sredinom prošle godine sproveo veliku aukciju radio-frekvencijskog spektra u okviru koje je bilo ponuđeno ukupno 625 MHz spektra iz pet opsega koji se koriste za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

Aukcija spektra

- Postupak aukcije spektra je jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih poslova koje je ova Agencija imala od osnivanja. Pripreman je dvije godine jer smo željeli da se sprovede na najbolji mogući način za operatore i Crnu Goru. Bili smo svjesni primjera iz mnogih država gdje je nakon aukcije spektra došlo do poremećaja tržišta koji su se ogledali ili gašenjem nekog od operatora ili pokretanjem neizvjesnih sudskih procesa sa visokim odštetnim zahtjevima -kazao je Grgurović i podsjetio da su za dodijeljeni spektar ostvare ni prihodi 50,6 miliona eura.

- Ovom aukcijom spektra sva tri postojeća mobilna operatora obezbijedila su resurse za nesmetan razvoj svojih mreža i usluga za naredni period, uključujući i razvoj mobilnih širokopojasnih usluga - izjavio je Grgurović, koji u ovoj godini očekuje da Vlada usvoji plan namjene radio-frekvencijskog spektra.

- A do kraja marta predvidjeli smo da završimo postupak dodjele radio-frekvencija iz opsega 3400-3600 MHz - najavio je Grgurović.

(Pobjeda)

Portal Analitika