BOŽIĆNI USTANAK, Sezona 1, Epizoda 6: Šaka ljudi

Malo glume, momenata i dijaloga bilo je vrijedno pažnje u „tranzicionoj“ epizodi, koja je poslužila za pripremu narednih događaja.
Objavljeno: 11. 03. 2017 - 10:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sve je u šestoj epizodi „Božićnog ustanka“ bilo u znaku šake ljudi. Šačica „mače kralja i satrije Crnu Goru“. Šačica potpisa da ne priznaje odluku velje skupštine. Šačica spremi ustanak u tajnosti, pod okriljem noći. A bogami i šačica glume, momenata i dijaloga bi vrijedna pažnje u „tranzicionoj“ epizodi, koja je poslužila za pripremu narednih događaja.

Među tankim dijalozima izdvojila su se dva pristojna momenta koji su važni za nijansiranje likova. Prvi je urakijani razgovor o smislu rata koji vode Danilo (Miodrag Radonjić) i Krsto Zrnov Popović (uvjerljivi Srđan Grahovac). Mladi komunista tvrdi da ne postoji borba koja ima smisla, a ne tiče se ideje. Popović ga ne razumije. Danilo priča o apstraktnijim stvarima nego što je sloboda za koju su Crnogorci, tako barem kažu, rođeni da ginu.

Dvije slobode

Šteta je što ovaj razgovor nije produbljen. Otvorio je mogućnost za propitivanje razlike između slobode „od“ i slobode „za“ o kojima je pisao From. Crnogorci su uvijek ratovali da budu oslobođeni od nečega, a vrlo rijetko da dobiju nešto. Valjda zbog toga što im se činilo da oslobađanje od lošeg automatski donosi dobro, što je daleko od istine...

Drugi potencijalno veliki momenat bila je drama popa Steva (odlični Mirko Vlahović) kog kapetan Đuro Drašković (Vojin Ćetković) moli da skloni vođe ustanka u crkvu. I ne samo to. Ugledni kapetan traži od duhovnog čovjeka da blagoslovi njihov poduhvat. Da im ne bude pop, nego brat.

U razgovoru popa i mitropolita (Marko Nikolić) od kog traži savjet, ova lična drama čovjeka raspetog između zemaljskog i nebeskog, želje da pomogne i straha od krvi među zavađenom braćom, mogla je da doživi vrhunac. Nije ga bilo, ali možda će postavljena skica dobiti jasnije obličje u preostalim epizodama.

Lična drama

Najveća zamjerka epizodi je odnos Jelene (Sanja Popović) i Šarla (Amar Bukvić). Teatralni rastanak para, smiješno zarobljavanje Francuza kanapom i preglumljavanje koje podsjeća na lošije primjerke starog Holivuda uspjeli su da zasjene čak i glumu Bukvića, ubjedljivo najboljeg člana ekipe.

Jedno od rijetkih uspjelih rješenja koja su vezana za Jelenin lik bio je crni veo koji je ćutke, sa oslanjenim obrazima, navukla djevojka koja je izgubila oca. Nijema scena jače je dočarala njen gubitak nego bilo koja prethodna teatralnost.

Na koncu, prije nego što je ekran zatamnjen, vidjeli smo Jovana Plamenca (Željko Radunović) i odlučna lica vođa ustanka – šake ljudi čijoj ćemo drami svjedočiti u tri preostale epizode. Ili se barem nadamo da hoćemo, ako njihovo stradanje ne pojedu skakavci iz prethodne dvije epizode „Božićnog ustanka“.

M. I.

FOTO: screenshot

Komentari: 11

Mijat

11. 03. 2017 - 13:52

Iznad svega šačica kritike
Lllll

11. 03. 2017 - 14:10

Iznad svega mršavo urađeno više bi ovi velji pink crnogorci donirali za šivenje neke amfilohijeve krpe no što su pomoglu snimanje ove potencijalno istorijske serije koja je uništena nedostatkom sredstava i dosadnom ljubsvnom pričom koja je trebala biti u pozadini a više prikazati dogamaje koji su prethodili i doveli do svega više glumaca statista itd..nego nek sve ovo bude uvod za neki budući veći ozbiljniji i epski projekat neke filmske trilogije koju će iznijet buduća generacija a i više pomoći finansijski i bez nekog ulagivanja i razvodnjenosti a ne prikaza ko je bio prava žrtva a ko zlikovci i izdajice..ova serija veoma mlako to prikazuje a ne nemilosrdnu brutalnu stvarnost koja je takvs i bila i koja krasi sve današnje moderne serije pogotovo ovoga tipa,šteta ovo je mogao biti projekat mnogo većih razmjera ovako je božićni ustanak samo poslužio da primami gledaoce i kao neka reklama..mora mnogo ozbiljnije to će neko drigi raditi sa mnogo boljim scenarijom..ali bar se nešto radi..
Dunja

11. 03. 2017 - 14:33

Serija fantasticno pokazuje crnogoce i njihov karakter! Nista im nije dobro i sve im smrdi! A prodaju se sa dvije tri pare! A srbe kao vjecite propale okupatore, koji imaju tendenciju da sire srpsvo svuda! E sad to se nece svidjeti novim crnogorcima koji se takodje prodaju iz izbora u izbore! Odlicna serija!
Guest_70831

11. 03. 2017 - 19:15

Zaista šačičica kritike. Baš me interesuju reference autora.
Šmizla

15. 03. 2017 - 02:05

Šačičica
Kolasin

11. 03. 2017 - 14:03

Iz nedelje u nedelju pljuvanje po odlicnoj seriji. Konacno smo dobili pravi crnogorsku kvalitetn seriju koja se gleda po svim gradovima i onda se nadje neki zlonamjerni kriticar da se s tim pospdne. Sramota
M.I PODMUKAO SI

11. 03. 2017 - 14:04

BOLI TE NESTO,SERIJE SU ODLICNE,I DALJE TREBA NASTAVITI SNIMATI SERIJE ,NEKA VIDE IZDAJICE STA JE RADJENO SA CRNOM GORE.
Zlatar

11. 03. 2017 - 16:44

Moram reci da sam u ovoj epizodi bas uzivao, pogledah i reprizu. Zao mi je ako ove recenzije nekog odvrate da prati seriju jer kvalitetom odudara od svega sto je odđe rađeno
Ubjedljivo najbolji član ekipe

13. 03. 2017 - 01:46

Milom vas. Kad vas molim, može li ko da spriječi ovu polupismenost i ovo vrijedjanje novinarske struke. Elementarno nepoznavanje filmskog jezika. Molim vas, suzbijte ovo ako grama svijesti imate.
Šmizla

15. 03. 2017 - 02:02

Ne
Tamara

14. 03. 2017 - 12:36

I ovo je kao neka kritika :))) gledaj seriju i ako ti se već ne svidja reci to komsinici uz kafu, ne pisi gluposti M.I.
Novi komentar