IZBORI U NIKŠIĆU: DPS-u i Socijaldemokratama porasla podrška, rekordan broj nevažećih listića

Na izbore u Nikšiću izašlo je 45 odsto građana, a Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija zajedno su su osvojile oko 3.000 glasova više nego na prethodnim lokalnim izborima, kada je DPS izašao sa jedinstvenim SDP-om u koaliciji Evropski Nikšić. Prema zvaničnim podacima Opštinske izborne komisije, na 100 odsto obrađenih biračkih mjesta, DPS je na ovim izborima osvojio 21.104 glasova, a SD 2.324. Nevažećih glasačkih listića je bilo 2.894 ili čak 11 odsto, što je rekord svih izbornih ciklusa.
Objavljeno: 13. 03. 2017 - 00:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

DPS i SD su počele da slave odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati. DPS-u je, kako ističu, ovo najbolji rezultat na nikšićkom lokalnom nivou. DPS i SD su osvojili za oko 1300 glasova više, nego na posljednjim parlamentarnim izborima, a DPS je osvojio oko 250 glasova manje. Opozicija, koja je bojkotovala izbore, je saopštila da je DPS nokautiran, jer nije uspio da izvede na birališta 50 odsto svih upisanih, nevažećih glasova ima više nego što je osvojio SD, a i DPS je osvojio manje glasova nego na parlamentarnim izborima. 

Funkcioner DPS-a Milutin Simović kazao je da je "ovo novi poraz onih koji su poraženi u oktobru", dok je nosilac liste Veselin Grbović, u prvom obraćanju medijima, naglasio da je opozicija učešćem u biračkim odborima dala legitimitet izborima.

"Ovo je još jedna nova velika pobjeda DPS-a i još jedna ovjera velike oktobarske pobjede koju smo slavili u Crnoj Gori, kojoj su Nikšićani dali upečatljiv poraz. Ovo je novi poraz poraženih u oktobru", naglasio je Simović. Grbović je istakao da opozicija nije imala nikakve političke hrabrosti."Ali, opozicione partije dale su puni legitimitet izborima jer su učestvovali u kontroli", rekao je on.

sdSlavlje u štabu SD-a: Ipak, najzadovoljniji je izgledao lider Socijaldemokrata Ivan Brajović, koji je kazao da su ostvarili sjajan rezultat. "To je tri puta bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima u oktobru. To je pokazatelj da kad nešto radite od srca, da kad nešto radite posvećeno, kad nešto radite odgovorno, onda za vas nema granica", kazao je Brajović novinarima.

dpsmiloPokazalo se da se trud DPS-a isplatio. Kampanju u Nikšiću je suštinski vodio lider stranke Milo Đukanović, išlo se od kuće do kuće, razgovaralo i sa mladima i starima, obećavalo sve i svašta, rekonstruisale su se ulice i trgovi. Nikšić je posjetilo sedam ministara iz vlade, što je nevladin sektor kritikovao navodeći da se radi o iako suptilnim, ipak, zloupotrebama u partijske svrhe. Tvrde i da je bilo raznih pritisaka na građane da izadju na izbore, čime se opravdava i visok procenata nevažećih listića. Pokazalo se i da bojkot izbora,bio opravdan ili ne, opoziciji donio samo nove međusobne optužbe. Medju bijelim listićima, ukazuju dobro upućeni u lokalna zbivanja ,ima i nezadovoljnjih opozicionih birača, koji su ih na taj način kaznili.

Iako, opozicija rezultate izbora vidi kao poraz DPS.

"Kako drugačije prokomentarisati činjenicu da je – i pored svih pritisaka, prijetnji otkazima, kupovine ljudskih duša i ucjena, i pored prebrojavanja krvnih zrnaca kojima su bili izloženi građani Nikšića posljednjih mjeseci, i pored svih poluga moći koje su DPS-u i organizovanim kriminalnim grupama bile na raspolaganju – od zloupotreba resursa na državnom nivou do onih tragikomičnih na lokalnom, i pored kreiranja atmosfere preko svojih glasila kako su oni koji ostanu doma izdajnici i državni neprijatelji – na izbore izašlo ne više od 45% građana sa pravom glasa?", navode Demokrate.

1811djukanovicI DF, kako je naveo Milutin Đukanović, smatra da je na izborima u Nikšiću glasalo manje od 50 odsto upisanih birača, što pokazuje da Demokratska partije socijalista nije uspjela da osvoji Nikšić.

Opozicija neće priznati rezultate izbora, iako su imali predstavnike u biračkim odborima.

Šta je bilo na prošlim lokalnim izborima: Na izborima, održanim 14. oktobra 2012. koalicija vladajućih partija Evropski Nikšić osvojila je 18.775 glasova, odnosno  20 odborničkih mandata. Za Demokratski tront glasalo je 12.036 ljudi, što je ovoj koaliciji obezbijedilo 12 mandata. Pozitivna Crna Gora dobila je 4.689 glasova – pet odborničkih mjesta, a Socijalistička narodna partija  4.103 glasa – četiri mandata. Mjesecima su trajali pregovori Pozitivne i ostatka opozicije, na kraju je odbornik Pozitivne Drago Đurović javno glasao za kandidatinju DPS-a. Vanredni izbori održani su u martu 2013. Koalicija "Za evropski Nikšić" je osvojila 20.367 glasova ili 23 odbornička mandata, Demokratski front 12.243 ili 13 mandata, SNP 3.382 glasa ili tri mandata, a Pozitivna Crna Gora 2.613 odnosno dva mandata.

Prethodne četiri godine koalicija Evropski Nikšić je vladala gradom pod Trebjesom. Vladaće i naredne četiri. Nekima za slavlje, nekima za nauk.

V. R. NENADIĆ

Komentari: 46

Miso

13. 03. 2017 - 02:01

Za koliko postotaka je porasla nepismenost Nikšićana između dva izborna ciklusa. Mislim da je poražavajući podatak.
Krsto

13. 03. 2017 - 23:09

Miso ne kaže se "Mislim da je poražavajući podatak" već: Mislim da je u pitanju poražavajući podatak. Toliko o pismenosti. Ko ti "lupa" pluseve?
=

13. 03. 2017 - 05:28

E Milutine vi i vaš DF ste pokazali da ste istog kova nekadašnje petovjekovne raje/mileti Srbije-koji radije pristaše da 'šetaju opanke' nego da za odbranu svoje 'srpske carevine' stanu Turčinu na biljegu.Tako i vi i vaš DF radije podviste repove nego da DPS-u stanete na biljegu za odbranu Nikšića.
5

13. 03. 2017 - 06:34

Najvažnije je sada (a i od sada) sačuvati svu izbornu dokumentaciju i ne dozvoliti da bude uništena. To kao prvo - a drugo: Usput da upitam dali se sjećate kako je onda Sloba kada je potpisan tzv "kumanovski sporazum"(sininim za klasičnu kapitulaciju) pojavivši se na malom ekranu rekao gledalištu: "Građani Srbije, čestitam vam p o b e d u " !!!!! ??? Licemjerno do besvijesti.Dno dna.
pablo

13. 03. 2017 - 07:28

Neki prigovaraju da je DPS osvojio „samo“ 35% od ukupnog biračkog tijela. Kada neka partija ima 35% od ukupnog biračkog tijela ona sigurno osvaja apsolutnu vlast. Tako, recimo, Vučićeva SNS je prošle godine dobila 27,1% od ukupnog biračkog tijela i osvojila apsolutnu vlast. Ili, na izborima 2012. godine Koalicija DPS-SDP je osvojila 32,2% od ukupnog biračkog tijela i 39 mandata. Da je imala 34% tada bi ova koalicija osvojila apsolutnu vlast. Takvih primjera, u prilog mojoj tvrdnji da 35% podrške ukupnog biračkog tijela donosi apsolutnu vlast, je bezbroj. Naročito u zapadnim zemljama, gdje je izlaznost značajno manja nego kod nas. Tamo se osvaja vlast i sa 25% podrške od ukupnog biračkog tijela.
danilo s.

13. 03. 2017 - 09:37

@Pablo - Ovo sto tvrdite je tako ocigledno da mi nijen jasno kako DF i Dempokrate imaju hrabrosti (ili se radi o neznanju?) da pricaju to sto pricaju? Naime, ako se uzme da - i pri optimalnom izlasku na birlaiste (oko 70%) ostaje oko 30% biraca koji ne izlaze na izbore (iz raznih razloga) - onda je jasno da je 45% + 30% = 70%. Moglo bi se zajkljuciti da je citava opozicija "dobila" ostatak od oko 30% glasova. Zaista steta sto opozicija nije izasla na ove izbore? Medjutim, ove cifre ukazuju da su ipak osjecali da, ovog puta, nemaju sanse u Niksicu? Vjerovatno zato su, na njagluplji nacin, odlucili da bojkotuju izbore? I, naravno, posebno je razocarenje da SDP i URA i dalje ucestvulu u ovoj anticrnogroksoj zavjeri DF-a?
Pablo

13. 03. 2017 - 09:58

Račun je malo drugačiji kada se sve kalkuliše na ukupno biračko tijelo: DPS ima 35% a SD 5%, dakle ove dvije partije 40%. Ako je apstinencija 30%, onda opoziciji ostaje 30%. Ako je manja apstinencija onda raste procenat u korist opozicije.
Nk

13. 03. 2017 - 07:51

Cega se pametan stidi.... tako i da ovom lakrdijom od izbora, na kojima je nastupila jedna stranka , ubijedjena da sigurno pobjedjuje...
nn

13. 03. 2017 - 07:54

od dva kandidata osvojiti trece mjesto. to se nije desavalo
Nevažeći listić

13. 03. 2017 - 07:56

Više nevažećih listića nego glasača SD-a. hahahahaha
Nevažećem listiću...

13. 03. 2017 - 10:56

To je broj onih koji bi vas glasali, tako da ne znam čemu smijeh...xaxaxa...
Zelena

13. 03. 2017 - 08:06

Za nauk svima da se pozitivni trud isplati
BA

13. 03. 2017 - 08:08

Vise nevazecih listica nago sto drugoplasirana partija ima glasova.I to je neki pokazatelj, prije svega pristiska nedemokratskog rezima.Jednopartijski parlament u Podgorici , a evo i u Niksicu.
aw aw

13. 03. 2017 - 10:35

To je pokazatelj i bojkota bojkota. To je kazna i za opoziciju. Prosjecno nevazecih glasica ima 3%, tako da ovo nije nista spektaklarno, ali jasno nam je da opozicija uvijek trazi 'foru'. Sad kao ne potpisuju zapisnike. Nikakvog incidenta na izborima, oduvijek dje su i bili, pravili su ga njihovi predstavnici i glasaci. Mislis li da bi ona Alternativa, SDP, URA, Demos, SNP imali vis eod ovih nevazecih. Ne bi sigurno, zato i niejsu smjeli izaci. Ovo je odlican rezultat obje partije i biljeze porast glasackog tijela cak i u odnosu na parlamentarne, a znate da se to ne uporedjuje. Takodje se zna da je izlaznost na parl. izbore veca nego na lokalne. Zato i pokusavaju da uporede.
Vasojevic

13. 03. 2017 - 08:13

Dobra stvar za opoziciju je, sto sad zna ko je glasac vlasti.Znaju se imena i prezimena tih ljudi.Sad bar nema foliranja, ja sam za opoziciju, a glasam vlast.Sad se sve zna, biracki spisovi su dostupni opoziciji i sve je jasno.Doduse, ovim je i povrijedjena tajnost glasanja, ali u Crnoj Gori, zemlji apsurda sve je moguce .
KARA RADUSIN

13. 03. 2017 - 08:28

Ako sad nije jasno da su DPS-u ponovo pomogli prijatelji iz DF-a -po čijem su nalogu nagovorili demokratsku opoziciju da ne izlazi na izbore u Nikšiću koje bi evidentno glatko dobili.Nikšić je čist dokaz da je DPS-u pukao kolan i da su kola obrnula niza đzadu.
Tesla

13. 03. 2017 - 09:23

Evoga ovaj opet.....Citas li ti ovo sto pises samo se pitam....
(U) Mislilac

13. 03. 2017 - 09:43

Kako zivota ti pkmaze DF? Vidjeli smo kol'ko im je stalo do CG. Ti im ovime u stvari dajes alibi i zelis da vjerujes da je njihov planirani terorizam - izmisljen.... Ovako moze napisat samo neko iz kuhinje Ranka Krivokapica. On ovako pravi politicke dimne ispaljevine u kohe samo on vjeruje. Sad se SDP bije sakama u glavu, jer ce ostat bez radnih mjesta za svoju partiju u NK. A tako im se smanjuje partijska moc - nema uhljebljenja - nema clanova. Toliko o viziji i ideji
danilo s.

13. 03. 2017 - 09:46

Kara Radusin, Zaista nije korektno da svaljujete krivicu na DF (koji je imao svojih internih razloga za bojkote), a ne osjecate odgovornost SDP i URA koji nijesu imali nikakvih interesa - osim inacenja i pizme - da bojkotuju izbore u Niksicu? Pa sada, ako je vama vecina DPS/SD od 45% prema 25% ostatka opozicije (ostatk od oko 30% glsaca nikada ne izlaziu na izbore), dokaz da je "DPS-u pukao kolan i da su se kola obrnula niza stranu", onda se ljuto varate. Uostalom na sljedecim opstim izborima vidjecemo kome je "pukao kolan"? Bojim se da necete biti srecni kada pozanjete plodove zla sjemena koje ste posijali zajedno sa DF-om.
KARA RADUSIN

13. 03. 2017 - 11:03

DPS-u više niko ne vjeruje osim onih koji moraju i onih koji imaju korist od toga tz.Pink-Crnogorci.Kako ne možete da shvatite da sve ove "istine" rade kako bi vas zavlačili.Mi smo ih pročitali -probajte i vi -biće vam lakše a svima nama bolje.Postojat će Crna Gora!!!!!
Pamet Rankove Kare

13. 03. 2017 - 15:36

Ova osoba je jedan od prirepaka DF-a, iz SDP-a lijevog krila proruskog tima koji nastoji posto poto da obori vlast prije juna sa 85% opozicije koja je velikosrpska i proruska
f

13. 03. 2017 - 11:03

po kojoj racunici bi opozicija glatko dobila izbore u niksicu jel mozes da objasnis kara radusine. objasni da i mi neuki koi ne znamo tu vasu matematiku.
Niko

13. 03. 2017 - 09:03

Ha ha ha , evo DPS slavi svoj potpuni debakl u Nikšiću koji je bukvano završni udarac u političkom smislu za tu partiju, em slaba izlaznost em od ukupnog broja izašlih 11 % nevažećih listića . Svršeno je !
danilo s.

13. 03. 2017 - 09:48

Niko, Jadan ne bio, zloba nikad nikome nije nista dobro donijela? Sacekaj malo.
Debakl ili apsolutna pobjeda?

13. 03. 2017 - 15:37

Na prethodnim izborima izlaznost u Niksicu je bila manja od 70%. Dakle ako se uzme izlaznost od 70% onda je 36% glasaca DPS 51.4% dakle apsolutna pobjeda bez SD.
ja lično

13. 03. 2017 - 09:21

dominira broj bijelih listića.da skoro 3000 nikšićana mora da izađe na izbore protivno svojoj volji je sramota za sistem, a ako znamo i činjenicu da je bar pola SD ovih glasova u stvari dio bijelog talasa( samo ljude bilo strah da ne zaokruže ništa da komšija špijun ne prokljuvi ukad budu predavali) onda je ovo poraz demokratije.i ne treba upoređivati broj glasova sa 2013 nego sa zadnjim iz 2016. DPs je uspio da istjera sve zivo sto je mogao i nije pporastao nego je pao.bojkot je glupava igra DF filozofa koji očigledno ne služi ničemu
danilo s.

13. 03. 2017 - 11:03

ja licno - A kako znate da im nije naredio DF da izadju kako bi mogao da tvrdi ono sto vi (neznaveno) promovisete? Ne smatram da se DPS proslavio na ovim izborima. Nije niko. Posebno nije DF koji cini sve da oburda ovu drzavu.
...

13. 03. 2017 - 11:46

Jeste, ta sila, oni nemaju ni trecinu glasackom tijela DPS-a, Sad su tu sa Demokratama po glasovima. Zato siu i odustali junaci!
Enver

13. 03. 2017 - 09:32

Važećih 40%, što je u uslovima jednopartijskog sistema NEVJEROVATAN USPJEH BOJKOTA!To je samo 2% više od ukupnog broja glasova DPS i SD 2016 ali ako tome oduzmemo glasove manjih stranaka koje nijesu imale liste a glasale SD a opoziciji dodamo glasove opozicionih manjinskih stranaka koje bi ih glasale da one nijesu izašle na izbore , onda je jasno da je ovo debakl DPS-a!
Jovan23

13. 03. 2017 - 09:50

Kad bi baba imala , bila bi deda.
ceceni

13. 03. 2017 - 10:38

Ovo je neka Mandicevska skola ucila. Ovo ne bi razumio ni najpametniji,. Mudrost isijavas, zato ste i tu.
Dinno

13. 03. 2017 - 10:16

Na lokalnim izborima na Cetnju 2009. godine, opozicija je, izuzev SNP-a, bojkotovala izbore i tada je izlaznost bila 45,4%, što nije smetalo da DPS vlada naredne četiri godine. Toliko o uporednoj praksi.
Tesla

13. 03. 2017 - 11:27

Pa normalno Dinno, ko gleda svojim ocima i normalnim razumom vidi, kome je razum isprao Df i Amfilohije, da im bog pomogne......
ccccccccccccccccc

13. 03. 2017 - 10:44

A najbolji su Alternativci. Nemaju 500 glasaca u Nk, a rugaju se SD-u ciji broj glasova mogu samo da sanjaju. Opet su u ljubavi sa frontovcima, pa malo da im se dodvore. Takodje imaju racunicu da svi koji nijesu izasli da su podrzali bojkot. Nepismeno sto je i za ocekivati. A primitivno, jadno, ostrasceno, neljudski i na njihov nacin, pod plastom postenja. Nikakve kriticke svijesti a ono fora, oni gradjanska partija. A sakupice oni para za bilbord, pa ce on glasiti: postenog Daku za gradonacelnika, da ne bi radili nedeljom!
Ljako

13. 03. 2017 - 11:02

DPS bi slobodno moga da izda proglas i opiše svoju pobjedu kroz onu narodnu " Pobismo ih j....e nam oca " !
Slucajni turista

13. 03. 2017 - 11:45

Ako oduzmemo ovih 3000 nevazecih glasaca koji u sustini porucuju da nisu zadovoljni ni jednima ni drugima,onda cinjenica da je glasalo 45% biraca od ukuponog broja nije losa brojka.Kada se uzme na primer da broj izaslih biraca nikad ne predje 70-75% onda je sigurno da I da su izasli svi njihovi biraci ne bi dobili vecinu u Niksicu.I to je sustina bojkota,ne svidja nam se cinjenica da gubimo izbore.Oni kao Novak Djokovic,kad vidi da ce da izgubi mec,onda pocnu lekarski tajm auti,prenemaganje i na kraju preda mec da ne bi ostao do kraja.To su kukavicki fazoni.Ono sto je po DPS gore od bojkota je da je to jedna ostarela izandjala partija i kontstrukcija sa starim kadrovima koji pripadaju nekom komunistickom dobu iz filmova Zivka Nikolica.Cinjenica da naspremase imaju Drazin antidrzavni front ne menja nista na ovoj prvoj cinjenici.I ono sto je bitno je da nema nove "avangarde", novih ideja i lica koje bi CG vodile u pravcu slobodnogdemokratskog i kapitalistickog drustva.
Da

13. 03. 2017 - 18:13

To je i moja poenta. Izgleda da je interesa za normalnom prodrzavnom prozapadnom opozicijom nije bilo. Mediji poput Vijesti su vodjeni logikom profita i podrzavali su DF za pare. Danas su strani interesi (ruski, srpski) kao i domaca nistavila napravila monstruma DF kojim upravljaju daljinski iz Moskve. A ovi poput SDp su potpuno izgubljeni. Umjesto da su se distancirali od DF-a i oformili jednu prodrzavno jezgro, oni su se prisljamcili (vjerovatno za novac) DF-u i prakticno sluze ruskim ciljevima
Musso

13. 03. 2017 - 12:37

Poslije 30 godina spalo se na Nikcevica,Grbovica i Simovica...Tuga.
neso

13. 03. 2017 - 13:37

Pozitivna je bila najveća prevara, tako se i sa njom skončalo. DPS ili španjolska groznica, je isto za Crnu Goru. obadva slučaja su desetkovali Crnu Goru do ludila.. To je nešto najgore što je zadesilo Crnu Goru.
Đedo

13. 03. 2017 - 13:53

Te nevažeće listiće dajte DF...oni su to nevažeće. DF , rekoše neće priznati izbore u Nikćiću. Ni vas Nikšić neće priznati. Slobodarski grad pod Trebjesom ne priznaje izdajnike.
prost racun

13. 03. 2017 - 15:26

Zasto nagadjati ? Na prethodnim izborima izlaznost u Niksicu je bila manja od 70%. Dakle ako se uzme izlaznost od 70% onda je 36% glasaca DPS 51.4% dakle apsolutna pobjeda bez SD.
jednostavna racunica

13. 03. 2017 - 15:34

Evo zasto opozicija nije izasla na izbore. Imali su ove podatke unaprijed: Na prethodnim izborima izlaznost u Niksicu je bila manja od 70%. Dakle ako se uzme izlaznost od 70% onda je 36% glasaca DPS 51.4% dakle apsolutna pobjeda bez SD.
74143

13. 03. 2017 - 18:50

Nije mi jasno kako opozicija misli da nešto dobije bojkotom. Ako uzmu vlast,a onda DPS bojkotuje,što se dobija.Uzmu vlast,a DPS protest ispred skupštine. Što onda? U krug do besvjesti , oni obezbijeđene plate,a ostali? Ovakvih avetinja od naroda niđe nema. U skupštinu,zaradite plate.......
zoro zagarcanin

13. 03. 2017 - 19:07

Nema novih ideja,novih ljudi koji bi pokrenuli gradjanstvo CG u konacnom razvoju demokratskih procesa i konacnom procesu ulaskka u svijet razvijenih zemalja. Sa ovakvom bezidejnom opozicijom, DPS,vladace beskonacno. Prica o gradjaninu,samo je farsa u predizbornim kampanjama. KONACNO, ONO STO JE NAJBITNIJE ,CRNA GORA CE POSTOJATI,BEZ OBZIRA KOLIKO IMA PROTIVNIKA DRAVE, U TO SAM SIGURAN.
Ivro

13. 03. 2017 - 19:41

Porasla im je podrška (DPS-u i SD-u) u odnosu na prethodne lokalne izbore 2013. godine, ali su osvojili manje glasova nego na parlamentarnim izborima u oktobru mjesecu prošle godine.
sliku vašu ljube..

14. 03. 2017 - 20:35

...DVA ĐEVERA(postiđena-pred dase gledaju?) i ĐEVOJKA NASMIJANA-NJOJ JE DO UDADBE-A NE DO ĐEVERA...i države?
Novi komentar