Crnogorska crkva izopštila selo Mokrine zbog ubistva "vještice"

Na današnji dan, 16. marta 1795. godine, mitropolit Petar I Petrović Njegoš je uputio pismu arhimandritu manastira Savina u kojem saopštava da iz crkve izopštava cijelo selo Mokrine u Boki Kotorskoj, zato što su seljani ubili jednu ženu optuživši je da je vještica.
Objavljeno: 16. 03. 2017 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pismo je objavljeno u knjizi "Boka" popa Sava Nakićenovića. Knjiga je prvi put objavljena 1913. godine, a reprintovao je CID iz Podgorice 1999. godine. 

Pop Savo Nakićenović piše:

"Narod je jako pobožan, ali ipak sujevjeran. Tako vjerovali su u vještice. Vješticom zovu onu ženu koja u sebi ima nekakav đavolski duh, koji u snu iz nje iziđe i stvori se u leptira, u kokoš, ili u ćurku, pa leti po kućama i jede ljude, a osobito malu djecu; kad nađe čovjeka gdje spava, ona ga udari nekakvom šipkom preko lijeve sise, te mu se otvore prsi, dok izvadi srce i izjede, pa se onda prsi opet srastu. Vještice ne jedu česna luka, i zato se mnogi o bijelim pokladama namažu bijelim lukom po prsima, po tabanima i ispod pazuha, jer kažu da one na poklade najviše jedu ljude. Ni jednoj djevojci ne vele da je vještica, već samo babama. Kad se vještica jednom ispovijedi i oda, više ne može da jede ljude, nego postane ljekarica i daje travu izjedenima. - Vele da imaju jednu travu kojom se mažu; milomu mogu zlo da čine, a mrznome ne mogu. Bivalo je slučaja da je narod i kamenjem zasipao žene, za koje držao da su vještice. Tako je bilo u selu Mokrinama za sv. Petra." (strane 166 i 167)

U fusnoti Nakićenović je dao cijelo pismo Petra I Petrovića Njegoša povodom ovog slučaja. Mitropolit Petar I u piše da vještice i vjedogonje ne postoje "niđe u svijet" "kako ovi nesmisleni i bezumni narod misli" Pismo možete pročitati sa faksimila: 

M.Ć.

2-selo-mokrine

 

Komentari: 19

Ćeklić

16. 03. 2017 - 11:11

Kako se ono priča po Boki: "Mi Bokelji smo civilizovaniji, kulturniji od sunarodnika iz unutrašnjosti". Ne bi reka, kad vidimo ovo pismo sv. Petra.
RAŠO

16. 03. 2017 - 11:39

Dok su nekad u velikim i danas veoma civilizovanim zemljama spaljivali vještice uz blagoslov svojeg svještenstva, u isto to vrijeme naš mitropolit Petar I Prvi Petrović Njegoš kažnjava svoje sunarodnike za ubistvo jedne žene za koju su kazali da je vještica. On svom narodu jasno stavlja do znanja da vještica nema i da su to gluposti. Bože koliko smo nekad bili ispred ostalih civilizacija, a koliko smo danas iza njih.
veliki getsbi

16. 03. 2017 - 12:49

Ovo me oduševilo.Samo ne znam kakve je crkvene službene ingerencije Vladika imao u ovoj zoni zapadne Boke u to vrijeme. Inače Mokrine su uvijek bile "Uber alles" u odnosu na sve komšije, a u svemu i svačemu naprednom, pozitivnom i dobrom. I dan danas pozdrav na ulici je: "Mokrine naprijed - ostali stoj"! Dvije riječi još o Vladici. Pošto je onda (1803 god) jedva izbjegao rusku smrtnu presudu, stalno je živio u smrtnom strahu od njih,ali je mnogo kasnije dočekao priliku da se dokaže i pokaže im vjernost svoju, kada je svoje Crnogorce udružio sa Rusima admirala Senjavina da se ganjaju sa Francuzima od Boke do Dubrovnika , tamo - ovamo. Mobilisao je i lokalne delije (znam jer je i neki moj prađed bio tamo). Stigao je i do Korčule. Još neke otoke je oslobodio. Kakvi Milovi i Momirovi rezervisti - oni su ništa bili prema ovim vladičinim. Ali su jade i pokoru radili. Konavoke i dan danas plaše djecu sa: "Bježite, eto vam Crnogorca"!
E, jes' vala

16. 03. 2017 - 14:38

đed ti je bio delija?
veliki getsbi

16. 03. 2017 - 16:43

Ne boj se, to se tako kaže za "zor-junake" i u CG. Nema veze sa Deli-Radivojem, još manje sa onima .."sa sred zemlje Srbije". Ipak mi imamo nivo - uvijek moraš gore pogledati.
Na to sam

16. 03. 2017 - 20:48

i mislio delija getsbi.
Zz

16. 03. 2018 - 20:53

Delija Ali
Boško Agram

16. 03. 2017 - 17:34

"Delija" možda bijaše po turskom Dorćolu. Po vaskolikoj Crnoj Gori (uključujući i našu Boku), isključivo junaci.
3

17. 03. 2017 - 10:26

Boško Agrame, možda si u pravu što se Dorćola tiče, ali mislim da sam i ja u pravu kada kažem da je u t u r s k o j Crnoj Gori sigurno bilo n a h i j a i s e r d a r a (uostalom i po Srbiji). Njima je bilo 5 vjekova turske čizme a Crnoj Gori je bilo 2,5 vjeka turske čizme (duplo manje), ali potkovane. Tamo su gazili po zemlji - ovdje po kamenu! To je tako.Ne treba se kriti i stidjeti se - treba istinu govoriti!
lolo

17. 03. 2017 - 01:19

Oba puta su bila u sluzbu tudjega interesa i politike. Nikad vise, nadam se.
NIJE MOJ PROBLEM U PISMU...

16. 03. 2017 - 19:22

...nego u mom neznanju-da je Pravoslavna Crkva u Boki Kotorskoj bila pod Mitropoliju Crnogorsku-na Cetinje...?! Stvaro se izvinjavam...i molim da mi se dokumentira-zarad mog osobenog usavrsavanja-"od kad do kad je bila(nije bila) Pravoslavna crkva u Boki-pod Cetinjem...Hvala u napijed!
Micko,Micane...

16. 03. 2017 - 19:45

...ja u gornjemu " pismu"-ne procitah da pise "da je Crnogorska Crva izopstila cijelo selo Mokrine...? Danu Micane..naci mi to i objavi ako si u prilici-ka za ovo gore objavljeno...U napre fala ti..jer,niko nezna sve-a mnogi zanju dosta..!
Micko,Micane.....

16. 03. 2017 - 21:27

...slabo ti nešto ide ovo "glasovanje"-kontra moje ISTINE...Pospješi "široke mase"-da udaraju minuse-po ISTINI o tebi i tvom-nadah... piskaranju-priiučenom resavcu...! I na ultimu-nauči dragi Micko,Micane..nije RESAVSKA ŠKOLA"-NI ŠUVARICA I BOLJONSKA DEKLARACIJA-NA ZATROVANE KUBASICE...U SUŠARU NA CETINJE-nego VRLO REPREZENTATIVNA ŠKOLA-NAUKA-JEDNOG MINULOG VREMENA...!!!!
No,

16. 03. 2017 - 22:55

ko je Micko?
Zoran

16. 03. 2017 - 20:28

Malo. je. verovatna.ova.prica.o.vesticama.i.crkvenom.izopstavanju. Crnogorska. Crkva. je. ozbiljna. institucija. da. bi. se. bavila. takvim stvarima.
A vidiš ja verujem

16. 03. 2017 - 23:20

i još verujem da su tu upetljani Amfilohijevi preci, jer je to takav soj. Verujem, prosto verujem.
Ivo

16. 03. 2017 - 22:27

SPC nije poznavala kult vještica pa je tako poznato da u Dubrovniku kao jedinoj državi u Srednjem vijeku a na krštenom Zapadu nikada niko nije ubijen kao vještac ili vještica. Ako je istina za ovaj slučaj u selu Mokrine onda me raduje što je za to odgovorna CPC.
Ivo kućo mržnja ne otvara....

17. 03. 2017 - 06:20

...vidike-nego i zatvara! Tvoje radovanje ima samo "trupinu-brez glave"-tvog nivoa-poimanja istine! U ta vremena-da orostiš a izvineš-Srpska Pravoslavna Crkva nije ni postojala! Nestala je u vihoru krvavih ratova-pod Turskom okupacijom Srbije i šire od 1454.godine (pada Snedereva) do 13.jula.1878 godne-kada je na Berlinskom Kongresu Srbija proglašena(kad i Knjaževina Crna Gora) za samostalnu Jevropsku državu-i kada je potonji Turčin-okupator morao da napušti Srbiju!!!!
veliki getsbi

17. 03. 2017 - 10:05

Hajde reci, molim te, kakve veze ima srpska ili crnogorska ili ma koja druga država sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom? I uopšte dali je u pravoslavlju postojanje crkve uslovljeno postojanjem države "koja diše" (i obrnuto)? Države se rađaju(skoro uvijek u novom i različitom političkom ruhu obučene) i nestaju, ali Crkva ostaje.Uvijek mislim na onu istinsku, pravu, izvornu crkvu - a ne na bastard i političko kopile! A toga je uvijek kroz vrijeme bilo, ima ga i danas i biće i u buduće.
Novi komentar