"Politiko": Zašto je Donald Tramp zapravo prilično normalan za američkog predsjednika

Mnogi potezi američkog predsjednika Donalda Trampa djeluju neracionalno i neobjašnjivo, zbog čega se mnogi stručnjaci, ali i laici bave ispitivanjem njegove psihe.
Objavljeno: 16. 03. 2017 - 15:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

On se svađa preko "Tvitera" sa Arnoldom Švarcenegerom, vrijeđa svjetske lidere i članove sopstvene partije, članovi njegove administracije su pod istragom FBI, njegove izjave su pune neprovjerenih činjenica...

Međutim, usred njegovog neprestanog tvitovanja i nebuloznih izjava koje pune svjetske medije, javnost ne može ni da primjeti činjenicu da mnogi njegovi potezi, čak i oni koji se čine najnevjerovatnijim, zapravo su u istoriji već viđeni, i to kod njegovih prethodnika.

Magazin "Politiko" je postavio neke njegove naizgled nenormalne radnje i izjave u nešto drugačiju perspektivu, koja nam pokazuje da li je Tramp zapravo "sasvim normalan" američki predsjednik.

Želja da Ameriku učini ponovo velikom

Predsjednički prethodnici: Ronald Regan, Bil Klinton

Tokom kampanje 2016. godine demokarte su tvrdile da ih vrijeđa Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Hilari Klinton, njegova rivalka, rekla je da je Amerika uvijek bila velika i da to nije prestajala da bude. Njen suprug, bivši predsjednik Bil Klinton rekao je da je ta fraza kao "pištaljka za južnjačke bijele rasiste".

Tramp ipak nije prvi predsjednik koji je govorio o tome kako SAD treba da ponovo budu velike.

Slogan kampanje Ronalda Regana iz 1980. godine bio je praktično identičan i glasio je "Hajde da učinimo Ameriku ponovo velikom". Bil Klinton je izgleda zaboravio da je i on sam više puta koristio tu frazu kada se borio za mjesto lidera SAD 1992. godine.

Presuda: Normalno ponašanje za američkog predsjednika

 

Proglašavanje pojedinih medija za neprijatelje

Predsednički prethodnici: Ričard Nikson, Džordž Buš stariji i Buš mlađi

Trampov otvoreni rat protiv tradicionalnih medija nije ništa neobično, ma koliko ga ljudi kritikovali zbog toga.

Džordž Buš stariji se svađao sa medijima kada se borio za reizbor. On je tvrdio da su mnogi mediji Klintonove "apologete" i tokom kampanje je dijelio naljepnice sa natpisima: Iznervirajte medije, ponovo izaberite Buša. Više od decenije kasnije, njegov sin je praktično nazvao "izdajnikom" list "Njujork tajms" zbog otkrivanja detalja o vladinom programu za praćenje finansiranja terorista. Ipak nijedan od njih dvojice nije otišao toliko daleko kao Tramp da velike američke medijske kuće nazove "neprijateljima naroda".

Međutim, po svađama sa novinarima i proglašavanjem medija za neprijatelje, Trampu je najbliži Ričard Nikson koji je imao čuvenu listu neprijetalja punu imena istaknutih novinara.

Presuda: Nenormalno ponašanje, ali nije bez presedana

 

Zapošljavanje i saradnja sa svojom djecom u Bijeloj kući

Predsednički prethodnici: Raterford B. Hejs, Frenklin Ruzvelt, Dvajt Ajzenhauer, Džordž Buš stariji itd.

Trampa često kritikuju zbog zapošljavanja zeta Džereda Kušnera kao savjetnika u Bijeloj kući i zbog toga što njegova ćerka Ivanka Tramp učestvuje na mnogim važnim sastancima sa stranim liderima. Kritičari ukazuju na nepotizam i upozoravaju na moguće sukobe interesa.

Mnogi drugi predsjednici su se takođe oslanjali na savjete porodice i njihovu pomoć. Hejs je svog sina postavio za svog sekretara, sin Frenklina Ruzvelta Džejms je imao brojne i kontroverzne poslove dok je služio kao desna ruka ocu i važi za "asistenta predsjednika". Ajzenhauerov sin Džon je takođe radio u Bijeloj kući i savjetovao ga o nacionalnoj bezbjednosti. Džordžu Bušu starijem je njegov sin pomagao i navodno je imao ulogu u uklanjanju njegovog šefa kabineta.

Presuda: Prilično uobičajeno ponašanje u američkoj administraciji

 

Razmatranje taktičkog nuklearnog oružja

Predsednički prethodnik: Dvajt Ajzenhauer

Trampove kritičare je najviše alarmirala činjenica da se on često raspituje o efikasnosti korišćenja nuklearnog oružja na bojnom polju protiv neprijatelja kao što je Islamska država. Oni su rekli da je to "zastrašujuće" i "apokaliptično".

Međutim, razmišljanje o korišćenju taktičkog nuklearnog oružja, koliko god zvučalo zastrašujuće, nije bez presedana. Nikson je često o tome govorio i razmatrao upotrebu tog oružja u Vijetnamskom ratu. Čak je i administracija Džordža Buša mlađeg razmatrala njegovu upotrebu u ratu protiv terorista.

Dvajt Ajzenhauer je još više nego Tramp govorio o tome. Kako je kasnije otkriveno on je mislio da bi bilo "jeftinije koristiti nuklearno oružje u Koreji nego nastaviti sa konvencionalnim naoružanjem".

Svakako ne možemo da ne napomenemo činjenicu da je američki predsjednik Hari Truman za vrijeme Drugog svjetskog rata naredio bacanje atomskih bombi na Japan. Na svu sreću, nakon tog rata niko nije učinio nešto u toj mjeri užasno i smrtonosno.

Presuda: Nenormalno, ali ne i bez presedana

 

Aktivnosti koje dovode do stalnog preispitivanja njegovog mentalnog stanja

Predsjednički prethodnici: Dvajt Ajzenhauer, Ričard Nikson, Ronald Regan, Džordž Buš stariji

Trampa stalno nazivaju narcisoidnom ličnošću i pojedini psiholozi kažu da ima "više psihopatskih karakteristika nego Hitler". Zamjeraju mu njegovu impulsivnost, megalomaniju, to što prejako reaguje na i najmanju kritiku.

Mnogi predsjednici (uglavnom republikanci) su bili predmet mnogih rasprava o tome da li su sposobni da vode SAD. Regana su mediji nazivali nesposobnim za rješavanje kriznih situacija, za Buša starijeg su rekli da ima bolest koja utiče na njegovo ponašanje i moć procjene...

Presuda: Nikad nije dobro da se predsednik ponaša tako da se svi pitaju da li je normalan, ali i to se često dešavalo u američkoj istoriji

 

Predsjednika kontroliše misteriozna ličnost iz sjenke

Predsjednički prethodnici: Ronald Regan, Džordž Buš stariji, Bil Klinton, Džordž Buš mlađi, Barak Obama

Mnogi Trampovi kritičari vjeruju da najveći uticaj na njega imaju njegov savjetnici Stiv Benon i Stiven Miler. Neki idu toliko daleko, da vjeruju da su oni zapravo vladari iz sjenke.

Obojica imaju kontroverznu prošlost i mnogi ih smatraju "zlim genijima".

To je zapravo uobičajen fenomen. Praktično svaki Trampov prethodnik je imao neke savjetnike za koje mnogi vjeruju da su misteriozni manipulanti i vladari iz senke. Mnogi Obamini protivnici su vjerovali da je njegova savjetnica Valeri Džeret zapravo vladala umjesto njega. Dik Čejni, potpredsjednik iz administracije Buša mlađeg je smatran i upoređivan sa filmskim zlikovcem "Dartom Vejderom", Bila Klintona je navodno kontrolisala njegova supruga Hilari...

Presuda: Normalno

Komentari: 0

Novi komentar