Podgorica: Predstavljen novi BMW Serije 5 Sedan

Lakši, dinamičniji, ekonomičniji sa izvanrednim stepenom povezanosti.
Objavljeno: 16. 03. 2017 - 22:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kompanija Voli Motors predstavila je večeras u hotelu Hilton u Podgorici, novi model sedme generacije BMW Serije 5 Sedan.

Sedma generacija BMW Serije 5 sedan modela ima sportsku, elegantnu i stilizovanu figuru. Dodatno naglašena dinamičnost, do sada najveći izbor sistema asistencije za vozača, izvanredan stepen povezanosti i novi operativni sistem predstavljaju najvažnije novine. Novi BMW Serije 5 Sedan posjeduje sve alate koji su mu potrebni kako bi nastavio uspjeh koji su postigli njegovi prethodnici - skoro 8 miliona BMW vozila Serije 5 prodato je toko prethodnih šest generacija.

dsc-0477

''Sedma generacija BMW Serije 5 predstavlja budućnost a mi joj pridajemo veliki značaj. Možemo lako uočiti da su tehnološko vođstvo, proizvodi upotpunjeni emocijom i digitalizacija, neki od najbitnijih faktora na putu do uspjeha. Proširenjem naše ponude većih modela mi ispunjavamo želje mnogih korisnika. Uopšte ne sumnjam da će nova BMW Serija 5 pomjeriti granice u tehnološkom pogledu, ali takođe i u emotivnom smislu. Ona i dalje ostaje sinonim poslovne limuzine'', izjavio je Harald Kruger, predsjednik upravnog odbora BMW AG.

dsc-0533

Superiornost, užitak u vožnji i aerodinamičnost bez premca

Rigorozna primjena BMW Efficient Light weight koncept dizajna, sa povećanim korišćenjem aluminijuma i snažnih čeika, smanjuje težinu automobila za 100 kilograma u poređenju sa prethodnikom. Novi dizajn šasije, nizak centar gravitacije, karakteristično savršena raspodjela težine i lagana karoserija sa izvanrednom čvrstinom kombinuju se na način na koji se postiže dinamično iskustvo vožnje uz udobnost na dugim putovanjima po kojoj je BMW Serija 5 poznata.

dsc-0554

Brojni sistemi, kao što je Integrisano Aktivno Upravljanje, sada se mogu upariti sa xDrive inteligentnim sistemom progona na sve točkove, što dodatno naglašava dinamičnost cjelokupnog paketa dizajniranog kako bi BMW Serija 5 ponovo zauzela prvo mejsto u svojoj klasi. Koeficijent otpora novog 4.935 mm dugačkog BMW Serije 5 Sedan modela postavlja nove granice u svojoj klasi.

dsc-0485

Sljedeći korak ka automatizovanoj vožnji

Mnogobrojni sistemi za asistenciju tokom vožnje, uvijek su dostupni vozaču u novoj BMW Seriji 5 kako bi pomogli, ne samo u kritičnim trenutcima već i tokom manje zahtjevnijih situacija za volanom, kao što su saobraćajne gužve, spori saobraćaj ili monotoni djelovi autoputa. S tim ciljem, vozilo je opremljeno stereo kamerom, kao dijelom standardne opreme, koja zajedno sa opcionalnim radarom i ultrazvučnim senzorima prati oblast oko automobila.

dsc-0550

Nove funkcije BMW Serije 5, pored sistema za pomoć pri izbjegavanju prepreka i upozorenja o poprečnom saobraćaju, obuhvataju sistem za asistenciju pri promjeni trake i sistem za asistenciju pri održavanju putanje sa aktivnom zaštitom od sudara. Ovaj sistem prati saobraćajne linije i oblast oko automobila i aktivno pomaže vozaču da izbjegne potencijalne nezgode okrećući volan.

dsc-0508

BMW Serija 5 takođe teži automatizovanoj vožnji uz pomoć proširenih funkcija opcionalnog sistema Active Cruise Control (ACC) i sistema za pomoć pri upravljanju i održavanju putanje. Ovi sistemi obuhvataju poštovanje ograničenja, koje vozači mogu da izaberu kao dio sistema za asistenciju pri praćenju brzine. Vozči mogu potvrditi poštovanje ograničenja brzine i napraviti podešavanja +/- 15 km/h u sistemskim podešavanjima.

dsc-0537

Pri brzinama od 0 do 210 km/h automobil pomaže vozaču prilikom održavanja rastojanja, ubrzanja, kočenja i održavanja putanje. Na ovaj način značajno se povećava udobnost, naročito pri malim brzinama i tokom sporijeg saobraćaja na djelovima puta sa saobraćajnim gužvama. Inteligentna Auto Start Stop funkcija reaguje u skladu sa izabranom rutom i saobraćajnim uslovima i nudi veću udobnost tokom vožnje.

dsc-0515

Intuitivna korisnost i izvanredna udobnost

Sa cukhen sve jednostavnijeg korišćenja, nova BMW Serija 5 opremljena je posljednjom generacijom iDrive sistema. U najviše opremljenom paketu, na ekranu visoke rezolucije sa dijagonalom od 10.25 inča sistem prikazuje navigaciju, telefon i posjeduje funkcije zabave kao i funkcije za kontrolu vozila. Sistem se može koristiti putem iDrive kontrolera, glasovnim komandama, pokretima ili dodirivanjem komandi direktno na ekranu.

dsc-0529

Veliki tasteri na ekranu mogu se poređati u skladu sa vozačevim željama dok prikazuju i stalno ažuriraju sadržaj menija. Posljednja generacija BMW Head-Up ekrana u boji posjeduje projekciju koja je za 70 odsto veća nego kod prethodne generacije i prikazuje saobraćajne znakove, telefonske liste, radio stanie, muziku, navigacione instrukcije i upozorenja sistema za asistenciju pri vožnji.

dsc-0572

U cilju povećanja udobnosti tokom vožnje, vozač na raspolaganju ima noštvo pregrada za odlaganje stvari, više prostora za noge putnika na zadnjoj klupi i udobna sjedišta sa funkcijom masaže, uz inovativno podešavanje sjedišta koristeći senzore osjetljive na dodir i četvorozonski klima urežaj sa jonizacijom vazduha. Specijalna Synergy Thermoacoustic Capsule (SYNTAK) tehnologija ograživanja motora, akustični sloj za vjetrobarn staklo i akustična postava krova primjetno smanjuju nivo buke unutar automobila.

dsc-0558

Sve vrste prednjih svjetala za BMW Serije 5 Sedan urađene su u LED tehnologiji i dolaze u sklopu standardne opree. U sklopu dodatne opreme na raspolaganju su adaptivna LED prednja svijetla sa varijabilnom raspodjelom svjetlosnog snopa uključujući BMW Selective Beam tehnologiju protiv zasljepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju.

dsc-0518

BMW 530i i BMW 540i novi benzinski agregati

Svi agregati iz BMW Serije 5 Sedan pripadaju novoj, modularnoj BMW EffiecentDynamics porodici agregata. BMW TwinPower TUrbo tehnoligija prisutna je u svim članovima ove porodice agregata radi izvanrednih performansi i nevjerovatne efikasnosti. Dva dizel i dva benzinska agregata biće dostupna u kombinaciji sa pogonom na zadnjim točkovima ili BMW xDrive pogonom na svim točkovima.

dsc-0525

Novi dvolitarski, redni, četvorocilindrični motor iz BMW 530i modela razvija maksimalnih 350 Nm obrtnog momenta i maksimalnu snau od 185 kW/255 KS. Potrošnja goriva u kombinovanom test ciklusu mjerenja iznosi 5.5 litara na 100 kilometara što znači da emisija CO2 gaova iznosi 126 g/km i da je manja za 11 odsto u odnosu na prethodnika. BMW 530i ubrzava od 0 do 100 km/h za 6.2 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h.

dsc-0505

Najsnažniji agregat raspolaže sa 250 kW/340 KS i nalaziće se ispod haube 540i modela. Ovaj trolitarski, redni, šestocilindrični agregat proizvodi 450 Nm obrtnog momenta. Uprkos velikoj snazi prosječna potrošnja zadržava se na samo 6,5 l/100 km dok emisija CO2 gasova iznosi 149 g/km. U varijanti sa Xdrive sistemom BMW 540i ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4.8 sekundi.

BMW 520d i BMW 530d novi dizel agregati 

Četvorocilindrični dizel agregat koji pogoni BMW 520d model razvija 140 kW/190 KS i maksimalni obrtni moment od 400 Nm. Potrošnja goriva i emisija CO2 gaosva iznose 4,2/100 km odnosno 108 g/km, sa osmostepenom Steptronic transmisijom. Ovaj Sedan ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi (Steptronic). Maksimalna brzina iznosi 238 km/h.

dsc-0495

Novi BMW 530d podjednako je dinamičan i efikasan. Sa 195 kW/265 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 620 Nm, redni, šestocilindrični motor karaktriše velika snaga i miran rad. Sa prosječnom potrošnjom od 4,5 l/100 km i emisijom CO2 gasova od 118 g/km, BMW 530d je za 13 odsto efikasniji od prethodnika. Novi BMW 530d ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi i postiže elektronski maksimalnu brzinu od 250 km/h.

 

Komentari: 0

Novi komentar