Novi Javni poziv za podršku klasterima do kraja marta, bužet 100.000 eura

Ministarstvo ekonomije će do kraja ovog mjeseca raspisati novi Javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori, a raspoloživi budžet za podršku klasterima u ovoj godini je duplo veći nego u 2016. i iznosiće 100.000 eura. Povećanjem budžeta, i maksimalni iznos podrške po projektu će biti uvećan, i to sa dosadašnjih 10.000 na 15.000 eura.
Objavljeno: 18. 03. 2017 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon raspisivanja Javnog poziva, Ministarstvo ekonomije će organizovati info dane u nekoliko crnogorskih opština u sjevernom, južnom i centralnom regionu, kako bi u što većoj mjeri informisala privrednike o prednostima udruživanja u klastere, što im daje priliku da unaprijede svoje kapacitete u smislu obuka, razmjene iskustava, kadrovskih resursa, raznih vidova promocije i nabavku proizvodne opreme.

Ministarstvo ekonomije već pet godina intenzivno radi na razvoju klastera. Kao rezultat te politike, danas u Crnoj Gori postoje 23 formalno registrovana klastera, među kojima su klasteri koji su samoinicijativno formirani, kao i klasteri koji su formirani uz podršku Ministarstva.

U 2016. godini, Ministarstvo je subvencionisalo projekte šest klastera, od kojih su četiri iz oblasti drvoprerade, jedan klaster iz oblasti turizma i jedan klaster objedinjuje vinare i vinogradare. Predmeti podrške u okviru programa su prošle godine prošireni, tako da se, pored nabavke proizvodne opreme, subvencionišu troškovi ulaganja u nematerijalnu imovinu i operativni troškovi poslovanja.

Podsjećamo da, kada je riječ o intenzitetu pomoći u okviru ovog programa, Ministarstvo subencioniše 50% oprvadanih troškova, odnosno 65% u slučaju klastera koji djeluju u manje razvijenim opštinama.

Pored finansijske, u ovoj godini biće nastavljena i tehnička podrška klasterima koja se realizuje u okviru projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“ koji zajednički finansiraju i sprovode Ministarstvo ekonomije, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština Bijelo Polje i UNDP.

Komponenta ovog projekta namijenjana klasterima odnosi se na aktivnosti podrške klasterima u pisanju i pripremi aplikacija, kako za domaće programe finansiranja, tako i međunarodne, a klasteri, takođe, imaju mogućonost da u saradnji sa stručnim timom unaprijede svoje akcione i marketing planove.

Komentari: 0

Novi komentar